Şimdi Ara

Klima sigorta attırıyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
1.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • işyerinde 3fazlı salon tipi 48000lik arçelik klima kullanıyoruz.bu klima her kış ısıtma modun hava sıcaklıgı -10/3 derece arasında devreye gırerken sıgorta attırıyordu.ama bu dedıgım ayda bir oluyordu. bu kış hiç devreye girmemeye ve sıcak moda aldıgımızda dırek sıgorta attırmaya basladı. bu durum onceki senelerde bu kadar sık olmuyordu.suan klima devre dışı bıraktık.klimayı soguk moda aldıgımızda calısıyor fakat sıcakta 5-10dk bekleyip fotograftaki gibi ışık yakarak belli süre sonra direk sigorta attırıyor.klimacı faz sırası degısmıs olabilir dedi. aynı sıgorta kutusunda 3fazlı otomatik kapı calısıyor bınada asansör var klimada faz koruma devresı vardır dedıgımde ise kompresor devreye gırmıyor olabilir dedi eee girmiyorsa sogukta uflemez diyince hava soguk kompresore ıhtıyac duymaz suan yazın anlarsın falan dedı baglantıda kısa devre nem olabılır dedi olsa sogukta calısmaz hatta hiç çalısmaz dedim bi hayli ikili diyologumuz oldu. kendimde elektrik/elektronikçiyim mesleğim gereği biraz sıkıstırınca makinayı dısarı alıp bakmamız lazım kontrol etmemiz lazım falan dedi. kompresor sargısında kısa devre vardır dıyınce uzerındeki kart kısa devre kontrolu yapıyor oyle tam enerji kompresore verıcek karttan gecmıyor suan falan dedı. klimalar hakkında pek bilgim olmadıgı için sizlere sormak istiyorum.servisin verdigi yanıtlar tatmin etmedi. daha onceden boyle bir sorunu bu kadar sık yaşamazken bu kış devreye bile girmemesinin sebebi ne olabilir?gecen sene gelen servisci arkadas "abi boyle havalarda makina dış ortam sıcaklıgı motoru sıkıstırıyor ısınana kadar sigorta attırabilir devam ederse tam ınceleeriz"diyip gitmişti.bu arkadas bunları duyunca sorgulamak ıstedım. bu sigorta neden atmakta ? servise ne soylemeliyim? @klima5505 hocam yorumunuzu özellikle merak etmekteyim tesekkurler.

    Klima sigorta attırıyor.







  • Merhaba.


    İlginiz ve güveniniz için teşekkür ederim.


    Öncelikle cihazda faz koruma özelliği dış ünite kartında mevcuttur. Yani faz sırasının değişmesi halinde kompresöre enerji verilmemektedir. Dış ünitede (dışarıdan duyulabilecek şekilde) "bip bip bip" şeklinde buzzer öterek durumu bildirmektedir. Ancak faz sırası değiştiğinde iç ünitede bunu bildirecek bir hata kodu vs. bu cihazda çıkmamaktadır. Yani faz sırasının değişmesi halinde kompresörün soğutucu akışkan bulunan sistemde ters dönmesi kompresöre zarar vereceği için bu duruma karşı koruma sağlayan özellik dış ünite kartında mevcuttur. Faz sırasının ters olması halinde kompresöre giden kabloların yeri karıştırılmadıkça kompresör devreye girmeyecektir. Dış ünite kartı sesli uyarı verecektir. İç ünitede dış ünitenin devrede olduğunu gösteren ışık yine yanacak ama kompresör çalışmayacaktır. Yani cihaz faz hatası durumunda iç üniteden bir bildirimde bulunmamaktadır.


    Eğer ortam klima kapalıyken 18 dereceden daha sıcak ise ; mesela ortam 23 derece sıcaklığa sahip diyelim. Klimayı 22 veya daha düşük değere ayarlarsanız dış ünite soğutmada devreye girecektir


    Eğer iç ortam sıcaklığı 18 derecenin altında ise soğutma modunda dış ünite devreye girmeyecektir. Yani soğutma için seçilebilecek en yüksek ayarın daha altında bir ortam sıcaklığı varsa soğutma ihtiyacı olmadığı için dış ünite devreye girmez. Yazı beklemeden soğutmada sorunsuz çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz.


    Bunun için iç ünitenin emiş menfezini çıkarın (filtreleri temizlerken yaptığınız gibi). Menfezi çıkardığınızda alt kısımda iç ünite fanını göreceksiniz. Fanın önündeki tel menfezin sol üst çaprazında iç ortam sensörü bulunur. Bu sensörü ılık suyun içine sokarak veya elinizle ovalayarak ısıtıp cihazın ortam sıcaklığını daha yüksek zannetmesini sağlayabilirsiniz. Yani cihazı soğutma modunda devreye aldığınızda ortam soğuk olup dış ünite devreye girmiyorsa sensörü elinizle veya ılık suya sokarak ısıtıp sensörü kandırabilir,dış ünitenin devreye girmesini sağlayabilirsiniz.


    Kompresörün sargılarını kontrol eden bir devre bulunmamaktadır. Bu cihaz vb. 3 fazlı cihazların kompresörleri kontaktör ile anahtarlanmaktadır. Dış ünite fan motorları ise monofazedir.


    Dikkat etmemiz gereken detay ; acaba 4 yollu vana devreye girince mi sigorta atıyor,yoksa kompresör devreye girince mi ?


    Ayrıca kısa devre sebebiyle mi atıyor,yoksa demeraj akımı ile sigortanın amperaj değeri ve tipi mi uyumlu değil ? Onu da kontrol etmeniz gerekecektir.


    Dış ortam sıcaklığı düştükçe kompresörün kalkışı da zorlaşmaktadır. Çünkü kompresör içerisinde bulunan yağlama yağının viskozitesi artmaktadır. Hatta daha büyük kapasiteli (VRF vb.) cihazlarda kompresör gövdesine sarılı şekilde,kompresör yağının bulunduğu kısmı dıştan ısıtan "karter ısıtıcı" bulunmaktadır. Dış ortam sıcaklığı düştüğünde otomatik olarak cihaz kapalı iken devreye girip kompresör gövdesinin içinde yağın bulunduğu kısmını ısıtarak yağın viskozistesini düşürmek ve sıvılaşıp yağa karışan soğutucu akışkanı buharlaştırarak yağdan ayırmak gibi işlemleri gerçekleştirmektedir. Küçük hacimli cihazların çalışma halinde ısınması da kısa sürece gerçekleşebildiği için (sargı sıcaklığı ve kompresörün kızgın buhar basması sonucu meydana gelen ısılarla mümkün olduğu için) gerek duyulmamaktadır. Çoğu servis müdahalesinde de bu ısıtıcı kontrol edilmemekte,arızalı ise de yenilenmemektedir.


    Cihazınız da kışın düşük hava sıcaklıklarında daha büyük akımlarla kalkış yapabilir. Kompresör yağının viskozitesi mekanik aksamın hareketini bir nebze kısıtlar. Ta ki yağ ısınıp incelene kadar.


    Bu bağlamda kış aylarında cihazın daha yüksek akımlarla devreye girmesi olağan bir durumdur.


    Sorunu daha iyi anlayabilmemiz adına cihazın hangi evrede sigortayı attırdığını anlamamız gerekir.


    1. Sadece ısıtmada devreye giren 4 yollu vana çalışınca mı atıyor ?
    2. Kompresör devreye girince mi sigorta atıyor ?


    Bunun tespitini dış ünitenin yanına çıkabiliyorsanız aşağıdan biriyle (telefon vb. yöntemle) iletişim kurup cihazı çalıştırmasını isteyerek sağlayabilirsiniz.


    Dış üniteye ulaşma imkânınız yoksa cihazın ön paneli üzerinden de tespit edebilirsiniz.


    Arçelik (LG) cihazlarda ısıtmada fotoğrafta göstermiş olduğunuz kırmızı işaretin adı "defrost uyarısı"dır.


    Cihaz defrosta girdiği zaman,yani düşük dış hava sıcaklıklarında dış ünitenin arka ve yan kısmındaki serpantinler karlandığı zaman bu kar oluşumunu çözmek cihaz defrost,yani buz çözme moduna girer. Bu esnada ekrandaki kırmızı ışık yanar (kar ve altında damla işareti) ve cihaz defrosta girer,ısıtmaya ara verilir.


    Çoğu markada bu ledin,ışığın amacı defrost işlemini belirtmek iken Arçelik (LG) cihazlarda buna ek olarak dış ünite devreye girmediği zaman da bu ışık yanar.


    Örneğin ortam sıcaklığı 24 derece ve siz ısıtma gerekmeyen bir değerde,yani 24 dereceden daha düşük ayarda (23-22 vb.) klimayı açarsanız,ortam zaten ayarladığınız sıcaklıktan daha yüksek,daha sıcak olduğu için dış ünite devreye girmez. Arçelik (LG) cihazlar bunu defrost ledini yakarak belirtir. Yani der ki dış ünitenin devreye girmesini gerektirecek bir durum yok. Veya klima ortamı ısıttı ve ortam sıcaklığı kumandadan ayarladığınız değere geldi ve dış ünite normal olarak durduruldu. Bu durumda da klima bir süre üfler ve üflemeyi durdurup ışığı yakarak dış ünitenin durduğunu bildirir.


    Buna da ek olarak ısıtmada bahsettiğim gibi soğutmanın tersini yapmasını sağlayan,soğutucu akışkanın (klimanın içindeki gazın) akış yönünü tersine çevirerek ısıtma yapmasını sağlayan 4 yollu vana adlı parça da klimayı ilk açtığınızda bu kırmızı ışığın yanması ile aynı zamanda devreye girer. Sonra dış ünite çalışma ledi yanar ve aynı zamanda kompresör (ve dış ünite fanları) devreye girmiş olur.


    Dış üniteye çıkabiliyorsanız,aşağıdan biri klimayı 30 derece yani son ayarda ısıtmada açtığında (siz bu esnada dış ünitenin karşısındayken),


    Hiçbir hareket olmadan mı sigorta atıyor,yoksa fanlar ufacık bir dönme hareketi yaptıktan sonra mı sigorta atıyor ? Ona bakmanız gerekli olacaktır.


    Yani dört yollu vanaya enerji gidince mi sigorta atıyor yoksa kompresör devreye girince (kompresör kontaktörü çekince) mi sigorta atıyor onu tespit etmemiz gerekir.


    Dış ünitenin yanına çıkma imkânınız yoksa klimayı 30 derece son ayarda kendiniz açıp iç ünite panelinde ki ışıkları takip etmeniz gerekiyor.


    Klima sigorta attırıyor.


    Sarı ok işeretinin sağ tarafında (saat işaretinin altında) fotoğrafta gösterdiğiniz defrost ledi (kırmızı ışık) yer alıyor.


    Bu ışık yandığı zaman sigorta atıyor mu,atmıyor mu ? Buna bakmanız uygun olacaktır. Işık yandığında atıyorsa ışık çok kısa süre görünecek ve sigorta atacaktır. O esnada dikkatli bakarsanız yakalayabilirsiniz. Fotoğrafta ışık yanarken fotoğraf çekmişsiniz ama sürekli yapmadığı zamanlar olduğu için bunu tekrarlama gereği duydum.


    Cihazı kumandasından ilk kez açtınız,bu işaret geldiğinde sigorta atıyor mu atmıyor mu ona bakınız.


    Bu işaret geldiğinde sigorta hiç atmıyorsa 4 yollu vanadan kaynaklanan bir sorun olamaz.


    Bu durumda sarı ok ile işaretlediğim dış ünite çalışma ledine bakınız. Bu dış ünite çalışma ledi yandığı anda sigorta atıyor mu,atmıyor mu ? Bunu kontrol ediniz. Sigorta atar ise ve sigortayı kaldırıp klimayı açarsanız 3 dakikadan önce bu led yanmaz,3 dakikadan önce dış ünite devreye girmez. Bu ışığı takip ediniz. Bu ışık yandığında sigorta atıyor mu atmıyor mu ona bakınız.


    Eğer bu işaret geldiği gibi sigorta atıyorsa bu durumda kompresör devreye girdiğinde sigorta atıyor diyebiliriz.


    Mesleğiniz elektrik & elektronik üzerine olduğu için bunu kontrol etmişsinizdir ama atan sigortanın değerini de kontrol etmenizi tavsiye ederim. B tipi veya uygun amperajda olmayan bir sigorta özellikle demeraj akımının yüksek olacağı bu soğuk hava şartlarında sigortayı attırabilir. Yani cihaz kısa devre yüzünden sigortayı attırmıyor olabilir.


    Bu kısımları kontrol etmenizi tavsiye ederim. Sonuçları bildirirseniz yardımcı olabilmem adına çok iyi olacaktır.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    öncelikle vakit ayırıp cevap yazdıgınız ıcın tesekkur ederım sımdı yazabıldım bildirimi suan geldi fakat sız cok once yazmıssınız kusura bakmayın :) servis klimanın dış motorunu kademe kademe ayırarak tespit yapmaya calıstı.kontaktor,röle,termik,devre kartı tek tek inceledi.en son kompresörü devreye direk alarak denedi ve sigortayı attırdı. kompresörün sargılarını ölçtü sargılardaki ohmlarda farklılık yoktu. kompresör govdeye toprak yapıyor mu diye inceledi gene yapmıyordu. kompresör sıkışma yapıp fazla amper cekıyor olabilir dedi pensampermetreyi bagladık kontaktor uzerınden kompresörü direk calıstırdı ve direk 22amperlere fırlıyordu.kompresör gidik atelyede yapılcak birşey varsa yapayım yoksa baya masraf cıkarır dedi.kompresor sıkısıyor incelicem dedi gelen usta. dış üniteyi söktü atelyesine goturdu.öncesinde gene gelen voltajı ölçtü kontaktordeki voltajla alakalı degıl dedıgını hatırlıyorum. kondansatorleri soyledim onla alakalı degıl dedı büyük ihtimal kompresör yandı gidik dedi çıkma ikinci el yapabilirsem yapıcam Lg üretimi yok falan dedi. bizi mi koparıyo cok mu uyanık tam anlayamadım. en sevmediğim ticaret anlayışı.acıkcası servis hiç guven vermedi. o yuzden meslek tecrubenıze ıstınaden fıkırlerınızı ıstedım tekrardan cok sagolun. bana faz sırasında ısrar etmişti simdide bu sekilde konusuyor. neyse sımdılık beklıyoruz donus saglamasını. tesekkurler fikirleriniz için vakit ayırıp bu kadar ayrıntılı cevap yazdııgınız ıcın servis için geldikce konuya guncelleme yaparım.





  • Ebbx41 E kullanıcısına yanıt

    Rica ederim,sorun değil :)


    Sıfır LG Kompresör bulunabilir ama 13000-14000 TL civarına gelecektir. Muhtemelen cihazınız R22 soğutucu akışkanlı. Bu cihaza bu masrafı yapmak yerine çıkma kompresör veya komple dış ünite bulunabilir. Ama cihaza masraf yapmak isterseniz R22 gazlı LG kompresör sıfır olarak piyasada bulunabilir,bulunmaz değil.


    Faz sırası ters ise cihaz bahsetmiş olduğum gibi kompresörü çalıştırmayacaktır. Faz sırası ters olduğu halde cihazın çalışabilmesi için faz sırasının karta doğru gelmesi,kompresöre ters gelmesi gerekir ki bu da ancak kontaktöre veya kompresöre giren kabloların yerlerinin değiştirilmesi ile mümkündür. Bu kısımlara bilinçsizce müdahale edilmediyse faz sırasının ters olması halinde bahsetmiş olduğum gibi dış ünite kartı kompresörü beslemeyecek,kontaktörü çektirmeyecektir.


    22 Amper kalkıştan sonra hala kompresör tarafından çekiliyorsa bu hiç normal değil. Bu akımı uzun bir süre çekti mi ? Cihazınızda Scroll kompresör bulunur. Bu kompresörler diğer tek fazlı daha küçük (duvar tipi) cihazlarda bulunan Rotary kompresöre göre daha kısa sürede nominal devrine ulaşmaktadır. Yani Scroll kompresörler Rotary kompresörlere kıyasla daha kısa sürede nominal devrine erişir,daha kısa süre demeraj (kalkınma) akımı çeker.


    22 Amper civarında demeraj akımı çekildi ise soğutucu akışkan basıncına maruz kalarak yük altında kalkış yapan bir motor içerdiği için bu akım normal. Ama eğer bu akımı birkaç saniyeden uzun süre boyunca çekti ve o şekilde sigortayı attırdı ise o zaman kompresörde bir problem olduğu söylenebilir. Buna ek olarak sargı dirençlerinde bahsettiğiniz gibi bir anormallik yok ise,ayrıca izolasyon hatası olup motorun aktif (enerjili) kısımlarından topraklı olan gövdeye akım akışı yok ise ve buna rağmen yüksek akım çekiyor ise kompresörde mekanik sıkışma söz konusu olduğu söylenebilir. Yani sargı dirençleri normal olup gövdeye de akım akışı olmuyorsa kompresörde mekanik bir sıkışma söz konusudur.


    -Tüm fazlarda benzer seviyede yüksek akımlar okundu mu? Mekanik bir zorlama söz konusu ise tüm fazlarda benzer akımlar okunması gerekir.


    -Buna ek olarak kompresör gürültülü bir çalışma sergiledi mi ?


    -Kompresör sigortayı attırdığında sarsıntılı şekilde bir durma işlemi sergiledi mi ?


    Voltajda herhangi bir sorun yoksa,kompresöre 3 fazın kesin geldiği anlaşılabiliyorsa kompresörde sorun aranabilir. Ama kontaktörün paletlerinde bir sorun olup fazlardan birini geçirmiyor olabilir. Bu durumda da kompresörde dışarıdan rahatlıkla duyulabilecek bir "dnnnnnn" sesi gelecektir. Yani bir transformatörün çıkardığı ses gibi bir ses çıkacaktır. Yani kontaktör paletleri de zamanla kirlenmiş olup fazları tam geçirmiyor olabilir. Bunu en iyi yük altında test etmek mümkündür. Boşta kontaktör çıkışlarını test ettiğinizde gereken voltajı gösterebilir ancak kompresör akım çekmeye çalıştığında paletler kirli ise araya giren kir teması engelleyeceği için yük altında gerilim düşümü meydana gelecektir.


    Kompresör yanık olsa sargı omajları düşük ve farklı çıkardı. Çünkü 3 sargının birden yanıp da,eşit miktarda yanarak benzer omaj değerleri vermesi mümkün değil.


    Özet geçmem gerekirse,


    1-Kompresörü besleyen kontaktör paletleri temizliğe ihtiyaç duyuyor olabilir. Kompresöre 2 faz gitti ise kompresör şiddetli bir şekilde "dnnn" şeklinde ses çıkarak ve rotoru harekete geçmeyecek,kompresörün motoru dönmeyecektir. Bu da normalde birkaç saniye çekilmesi gereken demeraj akımının sürekli çekilmesi ve sonucunda sigortanın atması şeklinde sonuçlanacaktır. Tabii bu esnada termik atmaz ise.


    Eğer kompresöre enerji verildiğinde "dnnnn" diye ötüyorsa fazlardan biri kompresöre ulaşmamıştır.


    2-Kompresör devreye girip çalıştığı halde yüksek akım çekiyorsa ve bu yüksek akım 3 fazdan da çekildi ise bu durumda motorun rotor hızını düşüren mekanik bir engel söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda cihazın gazı boşaltılıp kompresör boşta test edildikten sonra yine hassas terazi ile dış ünite etiketinde yazan kilogram değeri kadar soğutucu akışkan sisteme geri verilerek test edilebilirdi.


    3-Cihazın gazına daha önce müdahale edildi ise fazla gaz basılmış veya gaz basılırken likit (sıvı halde) gaz verilip kontrolsüz olarak verildi ise kompresöre sıvı halde soğutucu akışkan girişi yapılmış olabilir. Sıvılar sıkıştırılamayacağı için klimaya sıvı halde soğutucu akışkan basılırken yavaş yavaş sisteme aktarımı sağlanmalıdır ki sisteme girdiğinde sıvı halde basılan soğutucu akışkan buharlaştıktan sonra kompresör tarafından emilebilsin. Ama bu imkân tanınmayıp hızlıca gaz basıldı ise kompresör sıvı halde emiş yapmış olabilir ve bunun sonucunda kompresörün mekanik parçaları sıvıyı sıkıştırmaya çalışınca hasar almış olabilir. Bu da kompresörün kıvrımlı kaydırma disklerini yamultarak mekanik açıdan zor hareket etmesine sebep olabilir. Yani kompresör bir şekilde içten mekanik hasar aldı ise bu da kompresörün sıkışması sonucu yüksek akım çekmesine sebep olabilir. Ama bu durumda 3 fazın hepsinden yüksek akım çekiyor olacaktır.


    4-Faz sırasının ters olması ilk etapta kompresöre ciddi hasar vermez iken soğutma ve ısıtma bu durumda gerçekleşmeyecektir. Çünkü Pistonlu Kompresörlerin aksine Scroll Kompresörlerde ters çalışma sistemin normal işleyişinin devamını imkansız kılar. Kompresör tasarımlarında olası ters dönme gibi durumlarda kompresör yağlamasının devam etmesini sağlayacak yöntemler geliştirilmiştir. Buna ek olarak kompresörün ters dönmesi halinde yağlamanın yapılamaması kompresörün içerisindeki rulmanların kitlenmesine veya sıkışmasına yol açabilir. Bu da rotorun dönüşünü zorlaştırır. Bahsetmiş olduğum gibi kontaktör ve sonrasına müdahale edildi ise bu durumda kompresör ters dönebilir ve hasar alabilir. Dış ünite kartı dış ünite klemenslerine bağlanan enerji kablosunun doğruluğuna bakar. Yani şebekeden gelen kabloyu dış üniteye faz sırası yanlış olacak şekilde bağlarsanız kart üzerinde buzzer öter ve dış ünite (monofaze olsa da fanları dahil) devreye girmez. Kartın kontrol ettiği kısımdan hariç olan kontaktör girişi ve çıkışı,kompresörün bağlantı uçları gibi kısımlarda faz sırası değiştirildi ise bunu maalesef kart algılayamaz ve kompresöre enerji verir. Bu durumda da kompresörün hasar alması olasıdır. Böyle bilinçsiz bir müdahale oldu ise kompresör bu nedenle mekanik hasar almış olabilir.


    Gelişmeleri bildirirseniz memnun olurum. Şu anki aşamada kompresörün rotoru dönmeye başlayıp da 3 fazdan da yüksek akım çekti ise ve bu uzun sürdü ise kompresörde mekânik bir sıkışmanın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.


    Rica ederim,geçmiş olsun.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    değerli ustam konuyu bu kadar detaylı net ve anlasılır anlattıgın ıcın tekrardan cok cok tesekkur ederım. servisle iletişime gectim cok yogun oldugundan bakamadıgını soyledi. servis dönüş sağladığında arıza fiyat bilgilendirmesi yapacagım.

  • Ebbx41 E kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam. Tekrardan geçmiş olsun. Gelişmeleri merakla bekliyor olacağım.


    Saygılarımla...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.