Şimdi Ara

KLİMA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.102
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • KLİMA TİPLERİ VE KISA KLİMA TARİHİ

    Aslında ilginçtir ki, günümüzde kullanılan klimaların doğuşu, hiç de sanıldığı gibi bir işe hizmet etmemektedir. Modern klimanın doğuşu aslında tamamen başka bir ihtiyaçtan kaynaklanmaktaydı. Willis Havilan Carrier'ın 1901 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra, girdiği yayınevinde başlıyor bütün hikaye. Yayınevi matbasındaki, aşırı nem ve sıcaktan dolayı, baskı sorunları yaşanmaktadır. Şirketin adı Buffalo Forge Company'dir. Şirketin istediği çözümü, haftalık 10 dolarla işe başlayan Carrier bulur. Kağıtların geçtiği makinelerden soğuk hava geçirilerek başlayan bu hikaye, günümüzde bütün hızıyla devam etmekte ve insanların daha konforlu bir hayat sürmesini olanaklı kılmaktadır.

    Bu konudaki ilk patent 1906 yılında Carrier'e aittir. Ancak, ilginçtir ki, "Air Conditioner" yani klima terimi, bir tekstil mühendisi olan Stuart H. Cramer'e aittir.

    Modern denilebilecek anlamda klima ilk kez, 1924 yılında J.L Hudson Department Store'da kullanılmaya başlanmıştır. İlk kullanım alanları olarak, sinema ve tiyatro salonları sayılabilir. 1950'li yıllardan sonra yaygın olarak evlerde de kullanılımına geçilmiştir.

    İklimlendirme sektörü, günümüzde, üretici sayıları 100'lerle ifade edilen ve ulaştığı ekonomik büyüklük, milyar dolarlarla ölçülen, dünya çapında bir sektör halini almıştır.

    Genel olarak klimaları, endüstriyel ve kişisel olarak ikiye ayırmak mümkündür. Endüstriyel klimalar, büyük sanayi işletmeleri, iş merkezleri, oteller v.s gibi geniş ölçekli ihtiyaçlara cevap veren multi-split tipteki klimalardır. Daha küçük ölçekte ihtiyaçları olan (ev, ofis) alanlarda kişisel klimalar tercih edilmektedir.



    KLİMA ALMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER !

    Çoğumuz ilk olarak yurtdışına çıkan tanıdıklarımız vasıtasıyla duymuşuzdur. Yurt çapında yaygın bir kullanımı olmadığından, çoğumuz için lüks eşyalar kategorisinde sayılırdı. Klimaları daha sonra tek tük evlerde ve arabalarda görür olduk. Günümüzde pek çok işyeri ve evde görülmektedir. Klima teknolojisindeki gelişmeye paralel olarak, kullanımı ve edinilmesi çok daha uygun hale gelmiştir. Bunaltıcı yaz aylarında serinlemek, hatta birçoğumuz için kış aylarında ısınmak, klimalarla artık hem pratik, hem temiz ve bütün bunların yanında ekonomik olmaktadır. Klimalar ayrıca, yaşadığımız ortamın nem kontrolünü yapmamızda, toz ve partikülleri kontrol altına almak içinde imkan tanımaktadırlar. Klimaları, ister hayattan daha fazla zevk almak için, ister sağlık problemlerimiz olduğu için kullanalım, onlar günlük hayatımızdaki yerlerini zaten çoktan aldılar bile.

    Peki henüz klimamız yok ve yakın gelecekte almayı düşünüyorsak nasıl hareket etmeliyiz? Klima alırken nelere dikkat etmeliyiz ? Ya da zaten bir klimamız var ama onu kullanırken, sadece kullanma kılavuzu ile yetinmek istemeyip de, daha fazlasını öğrenmek istiyorsak! Zaten sitemizi sizlerle paylaşma nedenimizde bu. Şimdi isterseniz gelin klima dünyasına daha yakından bakalım. Piyasada herkesin bildiği gibi pek çok marka klima vardır. Klima almadan önce, üzerinde durmanız gereken ön önemli şeylerden birisi, satın alacağınız klimayı üreten firmanın servis ağıdır. Servis ağının yaygın olması, firmanın gücü ve müşteri memnuniyetine verdiği önemin bir göstergesidir. Klimaları, kişiye özel eşyalara benzetmek herhalde yanlış bir benzetme olmaz. Klima almadan önce mutlaka uzman bir ekibin gelip, klima kullanılacak yerde, hangi tip bir klimanın kullanılabileceğini, teknik veriler ışığında değerlendirmesi gerekmektedir. Klimanın monte edileceği yer, kapı ve pencereler kaynaklı ısı kayıpları, klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesinin, mekanın ihtiyaçları ile paralel olması ( bunların uygun oranlarda olmaması, yani yanlış klima seçimi, muhtemelen sizin bütçenizden daha fazla paranın çıkmasına sebep olacak veya kapasite yetersizliğinden dolayı klimadan istediğiniz verimi alamayacaksınız), yaşanılan yerin iklim yapısı gibi birçok detay, ihtiyacınız olan doğru klima seçimi için son derece önemlidir. Bu sebeplerden dolayı, klima alacağınız şirketin ücret almadan bu hizmeti (Teknik değerlendirme) verip vermediğini öğrenmeniz doğru olacaktır. Teknik keşif yapıldıktan sonra, yapılan keşif bilgilerini yazılı olarak almanız, daha sonra firma ile aranızda çıkabilecek muhtemel anlaşmazlıklarda lehinize olacaktır.Ayrıca montajın fiyata dahil olup olmadığını da sormayı ihmal etmeyiniz!

    Eğer kışları sert geçen bir bölgede yaşamıyorsanız, Isı Pompası (Heat-Pump) özelliği olan klimalar, yazın sıcaklardan kurtulmak için olduğu kadar, kışın ısınma içinde, ideal bir seçim olabilir. Peki Isı pompası nedir? Isı pompa (Heat-Pump) özelliği olan klimalar, kaba bir anlatımla, dış ortamdaki ısıyı, iç ortama taşıyarak istenilen yeri (Ev, Ofis vs.) ısıtırlar. Bu işlemi yaparken doğrudan elektrik enerjisini kullanmazlar. Bu özelliğe sahip bir klima alacaksanız (veya zaten sahipseniz), defrost süresinin uzamaması için, dış ünitenin nem koşulları açısından (mümkün olduğu kadar az nem) daha sağlıklı bir yerde bulundurmanız, klimanızın verimi açısından son derece önemlidir. Başka önemli bir konuda, üretici firmaların kullandığı standartlardır. Üretici firmaların, EUROVENT, ARI veya CE standartlarına sahip olup olmadıklarını kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca unutmamanız gereken şeylerden biriside, üretici firmaların verdikleri defrost sürelerinin, yaklaşık değer olduğudur. Çünkü değişik iklim ve ortam koşulları için ortak tek bir değer vermek mümkün değildir.Klima ünitesinin montaj edildiği yer, klimanın kullanımı vs gibi nedenler bu verilen değerlerin değişmesine sebep olacaktır. Bazı klima üreticileri, elektrik tüketiminde gösterilen değerlere, defrost sürecinde kullanılma ihtimali olan elektrikli ısıtıcı katkısını hesaplamamaktadır.



    MONTAJ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ NOKTALAR !

    Tebrik ederiz! Sonunda sizinde bir klimanız oldu. Klimanın sağlıyacağı konforlu bir hayata başlamadan hemen önce dikkat etmeniz gereken bir hususlar olarak şunlar sayılabilir. Döşenen borunun (yatay veya dikey) uzunluğu, cihaz üreticisinin belirttiği standartlara göre yapılması ve mümkün olduğu kadar kısa tutulması. Bağlantı noktalarında, yalıtım işleminin doğru ve tam olarak yapılması. Pencere tipi klima montajında açılan yer ve cihaz arasında kalan boşluğun hava geçirmeyecek şekilde kapatılması. Mutfağa yerleştirilecek klimaların, is ve buhardan (pişirme kaynaklı) doğrudan etkilenmenmeyecek şekilde monte edilmesine özen gösterilmesi. Beslemeye (elektrik) ait sigortanın başka cihazlar için kullanılmaması. İlk çalıştırma işleminin, gelen yetkili kişilerce yapılması ve cihaz çalışmasının, üretici firma değerlerinde çalışıp çalışmadığının kontrolü. Ayrıca unutmamanız gereken önemli bir hususda, montaj yapılacak dış ünitenin sürekli maruz kalacağı dış etkilerden (yağmur, kar, güneş) mümkün olabildiği ölçüde korunması, klimanızdan alacağınız verim için son derece önemlidir.



    Kliması Olanların Yapması Gerekenler !

    Pek çok klima kullanıcısının ne yazık ki bilinçli olduğunu söylememiz oldukca zor. Klimamızı uzman ekip monte edip kullanmaya başladıktan sonra iş tabiki bitmiyor. Bu konuda en iyi başlangıç, üretici firma tarafından size verilen kullanma kılavuzunu tamamen ve dikkatli bir şekilde okumaktır. Genel çalışma prensipleri her ne kadar aynı olsada, her firmanın en iyi çalışma koşullarını ve önlemleri kendi ürettiği klima için bilmesi gayet doğaldır.Kullanma talimatına sadık kalmanız, daima sizin ve klimanızın güvenliği açısından önemlidir. Sonraki söylenebilecek şey şu olabilir; Nasıl arabalarımızın yıllık bakımları varsa, nasıl belli dönemlerde özel bakımları gerekiyorsa, klimalar içinde aynı şeyi söylememiz mümkün aslında. Klimamızın en çok bakım gerektiren parçalarından biri de filtreleridir. Peki filtrelerin temizleme süreleri ne kadardır? Klimanın kullanılacağı alandaki toz ve partiküllerin yoğunluğuna bağlı olarak ( ki çoğu klima size filtrelerin temizliğinin yapılması gerektiğini bir işaretle bildirir) 2 haftada bir temizlenmelidir ( Multi Sistem ve Duvar Tipi). İç ünitede bulunan filtrelerin, maksimum 2 haftada bir tozunu almamız (elektrik süpürgesi veya başka bir uygun gereçle) ve 1, en geç 1 buçuk ayda birde ılık sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir. Yıkama işleminden sonra uygulanacak dezenfektan kimyasallar, hijyen açısından çok daha doğru bir yaklaşımdır. Özel temizleme kimyasalları kullanmanız, oluşan bakterilere karşı dezenfektasyonda daha iyi bir sonuç alınması, bakteri veya küf sebebiyle oluşan kötü kokuların giderilmesinde daha etkilidir. Filtre temizleme kimyasalları piyasadan kolaylıkla satın alınabilir. Filtre, yıkanma işleminden sonra mutlaka kurutulmalıdır. Yılda, 3 kez dış temizliğinin yapılmasıda uygun olur. Temizleme yaparken, üretici firmanın size işaret ettiği şekilde davranmanız çok daha uygun ve güvenli olacaktır. Tavan Tipi klimalarda, filtreler gene ortamın toz durumuna ve şartlara bağlı olarak yılda 1 kez temizlenmelidir. Split ve Multi tip klimalardaki, elektrostatik filtrenin ise yılda 3-4 kez değiştirilmesi gerekmektedir. Klimanızın düzenli temizlik ve bakımınızı yapmanız hijyen için son derece önemli olduğu kadar, ondan sağlayacağınız verim için de önemlidir. Unutmayın daha verimli kullanmak demek aynı zamanda elektrik faturalarınızın daha düşük olması demektir. Sıcaklar klimasız , Klima bakımsız olmaz.



    KLİMANIN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

    Uygun konumlandırılmış bir klima rahat hissetmemize olanak sağlayacak ve kendimizi daha iyi hissetmemize sebep olacaktır. Bu rahat ortam vücudumuz kadar, psikolojimiz açısından da çok önemlidir. Aşırı sıcak ve nem, başta kalp ve astım problemleri olan kişileri çok olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle yaşlı insanların klima kullanılan alanlarda yaşamaları önerilmektedir. Klimadan yayılan pozitif ve negatif iyonlar, bulaşıcı hastalıklara yol açan bakteri ve virüsleri temizler. Alerjisi olanlar içinde klima kullanımının sağlık açısından önemli faydaları vardır. Çünkü klimalar, alerjiye sebep olan mite'ları büyük oranda temizlemektedir. Ne yazık ki, günümüzde pek çok evde sıgara içilmektedir. Bilindiği gibi, aktif içiciliğin yanında, pasif içicilik de sağlık açısından son derece tehlikelidir. Klimalar havayı temizlediği gibi, sıgara dumanının kötü ve rahatsız edici kokusunu gidermek içinde idealdir. Akarsuların yanına ve ormanlık alanlara gittiğimizde hissettiğimiz ferahlık, havada bulunan bol miktardaki negatif iyonlardan kaynaklanmaktadır. Gelişen klima teknoloji, klima kullananlara, dolaşım ve sinir sistemine olumlu katkıları olan, negatif iyonları bol miktarda evlerine getirebilme olanağı da sağlamaktadır.



    KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

    Vücudumuz, dolayısıyla sağlığımız, ani sıcaklık değişikliklerinden olumsuz olarak etkilenmektedir. Ne yazık ki, yakın gelecekte gittikce ısınan hava sıcaklıkları ile karşı karşıya kalma riski taşımaktayız. Yaz aylarında, pek çoğumuz, bütün gün oldukça yüksek sıcaklıklarda çalışmanın yorgunluğu ile eve dönüyoruz. Birçok yerleşim yeri yüksek nem seviyesine sahip. Ve belkide, gene pek çoğumuz, günün stresini, klimanın karşısına geçip rahatlayarak atlatmak istiyoruz. Doğru kullanılmak şartıyla klimalar, sağlık açısından son derece faydalı cihazlardır. Ancak, yanlış kullanımlarda olumsuz sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan biri, klimadan gelen soğuk hava akımına direkt olarak maruz kalmaktır. Özellikle sıcak (terlemiş) vücutdaki, ani sıcaklık değişimleri, başta omuz ve boyun bölgesinde olmak üzere çeşitli kas sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Kesinlikle klimadan gelen havayı direkt olarak vücudumuza yönlendirmememiz gerekmektedir. Burada yapılması gereken doğru işlem, ortam ısısını kademeli olarak düşürmek olacaktır. Klimaların yaydığı hava akımını yumuşatmak için, klima çıkışlarına yerleştirilen oynar kanatçıklar, havayı değişik açılardan vererek bu tip problemlerin önüne geçilmesinde önemli rol oynarlar. Genel kabul, ortamın 23-24 C sıcaklık ve % 50 bağıl nem'de ideal koşullarda olduğudur. Bir başka dikkat çekilmesi gereken hususda, yukarda bahsedildiği üzere, klimaların hijyen kuralları çerçevesinde temizliğidir. Tıp dilindeki karşılığı " Humidifier Fever" olarak bilinen, dilimize " Klima Ateşi" olarak çevirebileceğimiz hastalık, bahsedilen hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanmaktadır.



    KISA KLİMA SÖZLÜĞÜ

    Split: İngilizce kökenli bir kelime olup " Ayrılmış veya Ayrık" anlamına gelmektedir. Klimanın iki ana üniteden (İç ve Dış) oluştuğuna işaret eder.

    Kompresör: Klimanın ana parçalarından olup, soğutucu akışkanı pompalama işlemini gerçekleştirir.

    Evaparatör: Klimada soğutma işlemi yaparken devreye girer. Sıvı olarak giren akışkan, buradan gaz olarak ayrılır. Split klimalarda iç ünitede bulunur.

    Kondanser: Soğutma işlemi esnasında, akışkanın gaz olarak girip, yoğunlaşma vasıtasıyla sıvı olarak ayrıldığı yerdir. Split klimalarda dış ünitede bulunur.

    İnverter Klima: Klimanın kullanıldığı yerin ihtiyacına bağlı olarak kompresörün dönme hızını ayarlayıp, ihtiyaç olan kapasite için, elektrik sarfiyatı yaparak çalışan klimalardır.

    Drier (Kurutucu): Sistemde bulunan nemi önlemek ve uzaklaştırmak için kullanılır. İçinde özel bir jel bulunur. Belirli sürelerde değiştirilmesi zorunludur.

    Muffler(Susturucu): Kompresörde oluşan darbeleri azaltmak ve titreşimleri emmek için tasarlanmışlardır.

    Servis Valfleri: Gaz basınç değerlerini ölçmek için dizayn edilmişlerdir.

    Emiş Akümülatörü: Görevi kompresöre zarar verebilecek, evaparatörden kaçan sıvının bloke edilmesidir

    Karter Isıtıcısı: Görevi, sıvı soğutucunun, kompresörün çalışmadığı süreçte, kompresör karterinde toplanmasını engellemektir

    Btu: Isı birimidir. İngilizce dilinde bir kısaltma olup, British Thermal Unit kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. 1 Libre sudaki sıcaklığı 1 Fahreneit değiştirebilmek için gerekli olan ısı miktarına BTU denir. Bth/h ise British Thermal Unit/Hour'un kısaltmasıdır ve klimanın bulunduğu ortamdan, bir saatte atabildiği ısı miktarını gösterir.

    Cop: Klimanın belli bir süreçte yaptığı işin (ısıtma veya soğutma) sarfettiği elektrik enerjisine oranıdır.



    KLİMA İLE İLGİLİ BİR KAÇ PRATİK BİLGİ

    Klima Çalışmıyorsa !

    * Elektrik fişinin takılı olup olmadığını kontrol edin.
    * Elektrik sigortanızı ve elektriklerin kesik olup olmadığını kontrol edin.
    * Uzaktan kumandanın çalışıp çalışmadığını kontrol edin.


    Klima yeterli soğutmuyorsa !

    * Klimaya hava giriş çıkışının yeterli ve sağlıklı olup olmadığını kontrol edin.
    * Isı kontrolünü tekrar gözden geçirin
    * Pencere ve kapıların açık olmaması gerektiğini unutmayın
    * Bulunduğunuz yer doğrudan güneş alıyorsa, perdeleri kapatın
    * Klima tekrar çalışmıyor!
    * Klima kapatıldıktan sonra yahut elektrikle ilişiği kesildikten sonra, güvenlik için kısa bir müddet (2-3 dk) süresince çalışmaz. Bu normal bir durumdur. Arıza değildir. Kısa bir beklemeden sonra tekrar klimanızı çalıştırmayı deneyiniz!




    KLİMA'NIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ

    Klimaların çalışma prensibi, genel olarak evlerde kullanılan buzdolaplarına benzer. Teknik ve karmaşık işlemleri bir tarafa bırakacak olursak, soğutma için, klimanın içerdiği özel bir akışkanın buharlaşma ve yoğunlaşma özelliklerinden yararlanılır. Kompresör tarafından sıkıştırılan özel akışkan (Freon), gaz haline getirilir. Bu süreç içinde ortamdan alınan ısı dışarı atılır. Böylece soğutma işlemi gerçekleşmiş olur.



    YER TAVAN TİPİ SPLİT KLİMALAR

    Yer tavan tipi split klimalar hem ev, hem işyeri gibi küçük alanlarda kullanılabilirler. Bu tip split klimaların avantajları ister yere ister tavana monte edilebilmeleridir. Dar mekanlarda tavandaki boş alan kullanılmak istenirse iyi bir klima tercihi olabilir. Bu klimalar montaj açısından sunduğu avantajlar ile tercih sebebidirler.



    SALON TİPİ SPLİT KLİMALAR

    Salon tipi split klimalar, insan yoğunluğunun fazla olduğu yerler için ideal çözümler sunar. Bu klimalar orta ölçekli alışveriş merkezleri, konferans salonları gibi mekanlar için öncelikli olarak düşünülebilirler. Kışları çok sert geçmeyen yerleşim bölgeleri için salon tipi split klimalar mükemmel çözüm olabilirler.



    DUVAR TİPİ KLİMALAR

    Bu tip klimalar iki üniteden (İç ve Dış) oluşurlar. İç ünite ile dış ünite, birbirlerine bakır bir boru ile bağlıdırlar. Duvar tipi klimalar geniş ev ve iş yerleri için ideal çözümdürler. Gürültü seviyeleri düşüktür. Kapasitelerine göre pek çok çeşidi bulunmaktadır.



    PENCERE TİPİ KLİMALAR

    Diğer klima tiplerine göre pek çok avantajları vardır. Ekonomiktirler. Pencereye kolayca montaj edilebilmeleri ile de tercih sebebi olabilirler. Bu tip klimada, aynı gövde üzerinde, birleşik bir ünite olduğundan gürültü seviyeleri problem olabilir. Peki, klima deyince, belkide en çok karşılaştığımız "Split" sözcüğü ne demektir? Split Klima nedir? Split, anlam olarak "Ayrılmış, Ayrık" anlamlarına gelen, ingilizce bir kelimedir. Split Klima ile anlatılmak istenen şey, Klimanın iki üniteye sahip olduğudur. Bunlar İç ve Dış ünitelerdir. Küçük ev ve ofislerde kullanılan Split Klimalar pek çok avantajları ile, piyasayı gün geçtikçe sarmakta ve ele geçirmektedirler. En önemli tercih sebepleri, son derece ekonomik ve kullanım ve montaj açısından pratik oluşlarıdır. Uzaktan kumanda edilebilir olmaları da, ayrı bir konfor sağlamaktadır. Split Klimalarda, kendi aralarında tavan tipi, duvar tipi, yer tipi, kanallı tip gibi kısımlara ayrılırlar.


    ALINTIDIR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teks- -- 21 Temmuz 2007; 8:34:26 >



  • eline sağlık. ilk mesajın benden olsun :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: tolga_kaan_

    eline sağlık. ilk mesajın benden olsun :)



    asıl siz sagolun ta arka sayfalardan bulupta okumuşsunuz
  • güzel paylaşım olmuş, tşk.ler
  • Şu sıcak yaz günlerinde, klima satışlarının tavan yaptığı bir zamanda üst konu olması gereken bir konu olmuş
  • Elinize sağlık ama keşke alıntı olduğunu da yazsaymışsınız.

    Aşağıdaki linkten alıntı olduğu çok açık.. Sonuç olarak iyi bir alıntı..

    http://www.hangiklima.com/
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ege45

    Elinize sağlık ama keşke alıntı olduğunu da yazsaymışsınız.

    Aşağıdaki linkten alıntı olduğu çok açık.. Sonuç olarak iyi bir alıntı..

    http://www.hangiklima.com/

  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ege45

    Elinize sağlık ama keşke alıntı olduğunu da yazsaymışsınız.

    Aşağıdaki linkten alıntı olduğu çok açık.. Sonuç olarak iyi bir alıntı..

    http://www.hangiklima.com/



    evet bunu unuttumuşum sağolun
  • Bilgiler için çok sağol.
  • buradaki cevapları arayanlar var adamlar 50 yere aynı soruları sormuş baksınlar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: portıkıl

    buradaki cevapları arayanlar var adamlar 50 yere aynı soruları sormuş baksınlar


    hehe evet, 5 ayrı konuya aynı mesaj. Üst konu yapmalı bunları
  • klima montajı hakkında yararlı bilgidir



     KLİMA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi portıkıl -- 1 Ağustos 2007; 11:41:04 >
  •  KLİMA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ





    Klima da göbek yaptırıyor!

    Prof. Dr. Mehmet Öz, "Kullandığınız deodorantlardan, klimalara kadar pek çok şey obezliğin tuhaf nedenleri arasında yer alabilir" diyor.

    Dünyaca ünlü, New York Presbyterian Hastanesi Kap ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, "Devasa bir göbek sadece aşırı yemeye ve hareketsizliğe bağlı olmayabilir. Kullandığınız deodorantlardan, klimalara kadar pek çok şey obezliğin tuhaf nedenleri arasında yer alabilir" diyor. Kalp sağlığı için yeni reçetelerle Türkiye'ye gelen ve "Bilinçli Beslenme, Sağlık ve Siz" konulu konferanslar düzenleyen ünlü cerrah, ideal sağlığın göstergesi olarak da mezurayı öneriyor. Kadınlar için ideal bel ölçüsünü 82 santim olarak veren Prof. Dr. Öz, kadınlara "Beliniz 93 santimi geçtiyse sağlık riskiniz artar" diyor. Erkekler içinse ideal ölçüyü 88.5 santim olarak gösteren Öz'e göre, 101.5 santimden yukarısı için tehlike çanları çalıyor.

    METABOLİZMA YAVAŞLAR
    Sağlıklı bir bel ölçüsüne sahip olmak için mutlaka egzersiz yapmayı tavsiye eden Prof. Öz'e göre bel ölçünüzü kontrol altında tutmak için nefesinizi içinize çekin. Mezurayla belinizi ölçün ve bu sayısının boyunuzun yarısını geçmemesini sağlayın. Öz'e göre devasa göbeğin sorumlusunu aşırı yemeye veya hareketsizliğe bağlanıyor. Oysa ki obezliğin fazla bilinmeyen başka nedenleri de bulunuyor. Mehmet Öz özellikle yazın sıkça kullanılan deodoranların içinde yer alan bazı maddelerin kilo almayı tetiklediğini söylüyor. Alüminyum içeren veya sprey fonksiyonunu poliklorobifenil ile gerçekleştiren deodoranlardan bu nedenle uzak durmanızı öneriyor ve şunları söylüyor: "Yaz aylarında havalandırma size kendinizi iyi hessettirir ama aynı zamanda şişmanlık nedeni de olabilir. Örneğin soğuk bir odada vücut sıcaklığını normale döndürmek için daha çok çalışmak zorundasınız. Dolayısıyla metobalizmanız hızlanır. Yaz aylarında ise sıcaklığı artırarak kalori yakma hızınızı yükseltebilirsiniz." "Annenizin sizi doğurma yaşı da önemli" diyen Prof. Öz'e göre, annesi ileri yaşta doğum yapanlar, bel ölçüsüne daha fazla dikkat etmek zorunda...


    (Sabah)
  • iyi bilgiler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.