Şimdi Ara

KKTC Başbakanı açıkladı: Maraş'ı perşembe günü açıyoruz AÇILDI!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sonunda beklenen oluyor miami sahilimiz açılıyor, dünya'nın en özel sahiline sahip bir yer şuan 1974'den beri kapalı durumdaydı. Eğer gelecekseniz fırsat bu fırsat gelip eski dokuyu ölü şehrin bir tarafını görebilirsiniz 1 yıl sonraya ertelerseniz mal sahipleri tadilata gidecek ve aşırı pahalı bir yer olacak.


    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar Maraş'ın perşembe günü halkın kullanımına açılacağını duyurdu.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldığı KKTC'ye Su Temini Töreni'nde bir konuşma yapan Tatar, 80'li ve 90'lı yıllarda defalarca masaya getirilmesine rağmen neticeye kavuşturulamayan Maraş sahillerinin perşembe gününden itibaren halkın kullanımına açılacağını belirtti.


    KKTC'nin bu kararına ilişkin yorumda bulunan Erdoğan "Maraş'ın KKTC'nin toprağı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Maraş'ın güzel sahil şeridi halkınızın istifadesine sunma kararınızı sonuna kadar destekliyoruz. Sizi bu cesur kararınız ve dirayetli tutumunuz için şahsım, milletim adına tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

    Maraş neden halka kapalı?

    İkinci Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Türk ordusunun kontrolü sağladığı Maraş, adayı ikiye ayıran yeşil hat üzerinde kalması nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla 1974'te boşaltıldı ve iskana kapatıldı.

    BMGK'nin aldığı 550 sayılı kararda, "Maraş’ın herhangi bir bölümüne kendi sakini dışındaki insanların yerleştirilmesi çabalarını kabul edilmez olarak niteler ve bu bölgenin BM yönetimine devredilmesi çağrısında bulunur" ifadeleri yer aldı.

    O dönemde meşhur otelleri ve sahiliyle dünyanın önde gelen turizm merkezleri arasında gösterilen Maraş'ın yeniden açılması için bulunulan girişimler sonuçsuz kalmıştı. Gazimağusa şehri sınırları içinde kalan ancak girişin yasak olduğu bölge, Ada'daki taraflar arasında yapılan müzakerelerde de defalarca masaya gelmiş hatta takasta kullanılması dahi görüşülmüştü.


    46 yıldır halka kapalı olan Maraş nasıl açılacak?

    KKTC'nin Gazimağusa şehrine bağlı Maraş'ın yeniden açılması için ilk adım, geçen yıl envanter çalışmaları yapılması kararıyla atıldı.

    Geçen yıl 18 Haziran'da toplanan KKTC Bakanlar Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda Maraş'ın yeniden açılması ve bunun için uzman bir ekibin bilimsel envanter çalışması yapması kararlaştırıldı.

    KKTC Başbakanı Ersin Tatar ise konuya ilişkin açıklamasında "Bizim düşüncemiz, oradaki mal ve mülklerin eski sakinlerine iade edilmesi şartıyla Maraş'ın açılmasıdır. Bu BM'nin kararına da ters düşmeyecektir. 46 yıldır malına ve mülküne gidemeyenler gidebileceklerdir. Maraş'ın açılmasından oradaki mal sahipleri memnuniyet duyacaktır."



    KKTC Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter envanter çalışması kapsamındaki değerlendirmelerinde Lala Mustafa Paşa'nın Kıbrıs'ı fethettiğinde parasını vererek bu bölgeyi satın aldığını ve kendi adına kurulan vakfa devrettiğini açıkladı ve ada İngiliz kontrolündeyken arazilerin vakıf kanununa aykırı şekilde el değiştirdiğini vurguladı. Benter'e göre bölgenin 300 yıl vakıflara ait olduğu konusunda pek çok bilgi ve belge bulunuyor.


    BM YORUMU;

    Birleşmiş Milletler (BM), KKTC'nin kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararından endişe duyulduğunu belirterek, "Ada'da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması'' çağrısı yaptı.

    BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin ilgili Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kapalı Maraş konusundaki pozisyonunun değişmediğini söyledi.


    Genel Sekreter Antonio Guterres'in söz konusu karardan endişe duyduğunu belirten Dujarric, "Ada'da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması'' çağrısında bulundu.

    Tüm tarafları görüş ayrılıklarının çözümü içi diyalog kurmaya çağıran Dujarric, BM'nin tarafları bir araya getirme konusunda hazır olduğunu yineledi.


    AB;Maraş'ın açılma süreci AB'yi endişeye sevk etti

    Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararından endişe duyduklarını, bunun Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çabalarını daha karmaşıklaştırabileceğini bildirdi.

    Borrell, yazılı açıklamasında, AB'nin Maraş ile ilgili bugün yapılan açıklamalardan ve gelişmelerden derin endişe duyduğunu belirtti.

    Bu adımın gerilimi artıracağını ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin başlaması çabalarını daha da karmaşık hale getirebileceğini ifade eden Borrell, "Şu anda acil olan daha büyük bölünmüşlükler yaratmak değil güvenin yeniden tesis edilmesidir. AB, bu yöndeki çabaları desteklemeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

    Borrell, AB'nin Birleşmiş Milletler ile yakın temas halinde olduğunu ve sahadaki durumu yakından takip ettiğini vurgulayarak, BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygı duyulmasının esas olduğunu ifade etti.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celme42 -- 8 Ekim 2020; 13:32:15 >







  • @DARTH_BLACK

    @freeman1930

    @Veronicaa

    @XPoseidonXTR

    4 Arkadaşım varmış sizlerinde yorumlarını merak ediyorum :)

  • Bu birleşmiş milletler de her şeyden endişe duyuyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Veronicaa

    Bu birleşmiş milletler de her şeyden endişe duyuyor

    Tek yetkileri o ne yapsınlar. :) Başka bir halta yaramıyor BM.

  • müslüman ülke olunca hep endişe..

  • Geçen hafta AB görüşmeleri sonrasında alınan bir karar.Elbette 4 gün sonra KKTC de bir seçimde var ve maraş konusunun gündeme getirilmesi o yöndenden siyasi bir adım ancak çok önemli.

    Maraş bölgesi 46 yıldır hayalet bir şehir ve kıbrıs adasının turizm yönünden en güzel bölgelerinden birisi.Daha önce yapılması gerekirdi ancak akdenizde yaşanan gelişmeler neticesinde bu risk alınmak istenmedi ancak şuanki konjüktürel değişimler neticesinde kabul edilebilir risk olarak adım atıldı ve bölge tamamen askerden arındırılmış bir sivil bölge olarak KKTC nezlinde kullanılacak.Türkiye'nin maraş hamlesi ile birlikte KKTC yi sahiplenme politikası muhtemelen seçim sürecinide etkileyecek.


    Bu gelişme ile birlikte rusyanın Azerbaycanın karabağ müdahelesinin siyasi olarak atacak adımlarından birisi olarak yunanistan ve GKRK ile birlikte stratejik ortaklık yapma olasılığı akdenizde mümkün olabilir.Böylesi bir durumda RUsya ve Türkiyeyi karşı karşıya getirebilir ve bu senaryo ABD nin işine gelir.Bu senaryo gerçekleşir isede Türkiye akdeniz kıtasahanlığında israil ile bir anlaşma yapıp karşı bir hamle gerçekleştirerek hem akdenizdeki kıtasahanlığı korumuş olur hemde rusyanın akdenize inmesini yine önler.


    Zaten rusyada önemli siyasi isimler artık Türkiyenin bölgede rusya ile rekaber içinde olduğunu,bu gelişmelerin rusya politikalarına uymadığını beyan etmeye başladılar dolayısıyla şahsi görüşüm rusya öncelikle ermenistan başbakanını indirip kendi istediği bir ismi başa getirerek savaşı durdurmak isteyecek zira paşinyanın ermenistanı batıya kaymış ve rusya ekseninden kopmuş bir ülke görünümünde,ardındanda suriye ekseninde Türkiyeyi daha fazla köşeye sıkıştıracak askeri hamleler ile provokatif adımlar atacağını düşünüyorum.Askeri anlamda TSK nın etkisinin her geçen yıl artıp üstüne siha teknolojilerinde yükselmesi ve bu teknolojiyi dış ülkelere satmaya başlaması (ukrayna ile 48 adet,Azerbaycan ilede ek 36 adet siha anlaşması yapıldı.sırbıstan ve macaristan ise siha anlaşması için görüşme talep etti) rusyanın bölgede etkinlik bakımından strateji üretmesini zorluyor.


    Konuya ek olarak dün itibariyle mecliste kabul edilen mali ve orta afrika ülkelerine askeri güç gönderilmesi onaylandı.Ayrıca BM çatısı altında lübnanada asker yardımı yapılacak.Bu gelişmelerde özellikle fransanın kabul ettiği konular değil.





  • Açıklaman ve düşüncelerin güzel ve detaylı olmuş hocam eline sağlık teşekkürler.

  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    Daha çok Türk olduğumuz için bizden nefret ediyorlar bence

  • Veronicaa kullanıcısına yanıt

    Adamlar bildiğin çocuklarına kızmaya çalışan modern anne baba gibiler kızamıyorlar :D diyor ki hareketlerinden endişe duyuyorum oda cezası alabilirsin.

  • celme42 kullanıcısına yanıt

    müslümanlar diyelim

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    israil abd ile uzun zaman bir ortaklık olamaz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.