Şimdi Ara

Kitapta Sabit Fiyat Yasası Yolda: İndirimli Kampanyalara Veda Zamanı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kitapta Sabit Fiyat Yasası Yolda: İndirimli Kampanyalara Veda Zamanı

    Kültür sanat dünyasında hareketli dakikalar yaşanıyor. Sabit fiyat yasası kitap sektörü için de kanun haline gelebilir. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin uzun süredir talep ettiği bu değişikliğin önümüzdeki sonbahar yasalaşacağı ileri sürüldü.

    Kitap fiyatlarının kitabevlerinde etiket fiyatından, dijital satış sitelerinden ise indirimli olarak satıldığı dönemin sonu geliyor olabilir. Sabit fiyat yasası ile birlikte hem rafta hem de dijital ortamda kitap için tek bir satış fiyatı belirlenecek. Böylece dijitalde yaratılmış olan rekabet ortamıyla fiziksel mağazası bulunan kitabevlerinin de adil şekilde mücadele edebilmesi hedeflenecek.

    Son dönemlerde gerek zincir kitap satış mağazaları, gerekse bağımsız kitabevleri internet satış sitelerindeki indirim oranlarının yüksekliği ile rekabet edemediklerini ifade ediyordu.

    Sabit Fiyat Yasası Nedir?

    Beraberinde pek çok tartışmayı birlikte getiren sabit fiyat yasası, kısaca şu şekilde işliyor: Yayınevleri, net bir etiket fiyatı belirliyor. Buna göre hem sanal hem de fiziksel mağazalar, kitapları belirlenen fiyatın daha altında satamıyorlar. Bazı ülkelerde bu yasa, yalnızca kitabın yayın tarihinden itibaren belli bir süre (örneğin Almanya’da 18 ay) geçerli oluyor. Kimilerinde ise etiket fiyatı büyük oranda kalıcı oluyor. Bu sayede çevrim içi kitap satış sitelerinde karşımıza çıkan ve fiziksel mağazaların rekabet edemediği koşullar eşitlenmiş oluyor. Bilindiği gibi fiziksel mağazaların dükkân kirası, mağaza çalışanı, depolama gibi çeşitli kalemlerdeki giderleri; dijital ortamda aynı oranda bulunmuyor. Çevrim içi mağazalar, dağıtım kalemini de aradan çıkartabildiğinde “çok ciddi indirim oranları” ile müşteriye ulaşabiliyor.


    Kitapta Sabit Fiyat Yasası Yolda: İndirimli Kampanyalara Veda Zamanı

    Editör, yayın danışmanı ve yazar ajanı Mürsel Çavuş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda uzun süredir çeşitli odaklarca dile getirilen kitap sektöründe Sabit Fiyat Yasası için harekete geçildiğini duyurdu.

    Kitap Sektöründe Sabit Fiyat Yasası Ekim – Kasım Aylarında Çıkabilir

    Doğan Holding’in, Emek Dağıtım ve Kırmızı Kedi Kitabevleri’ni satın alacağı iddiaları ile sektörün giderek hareketlendiğini işaret eden Çavuş, “Bir diğer haber Sabit Fiyat Yasası’nın Ekim-Kasım gibi çıkacağı yönünde. Türkiye Yayıncılar Birliği uzun zamandır bu konuda çalışıyordu,” ifadesini kullandı.

    D&R’ın sahibi olduğu Turkuvaz Grubu’nun hükûmet kanadına bu yasa için baskıda bulunduğunu belirten Çavuş, eğer sabit fiyat yasası çıkarsa daha fazla D&R mağazasının açılabileceğini dile getiriyor.

    Doğan Holding’in dağıtım ve kitabevi tarafını güçlendirerek hem D&R’lara hem de ülkemizde yeni yeni yatırımlarda bulunan Amazon’a rakip olmayı hedeflediğini hatırlatan Çavuş, bu yasa ile yayıncılık dünyasının derinden değişebileceğini işaret ediyor.

    Mürsel Çavuş sözlerine şu şekilde devam ediyor:

    “Sabit Fiyat Yasası bir kitabın piyasaya çıktıktan sonra fiyatının her yerde aynı olması demek. Bu da online’da kıyasıyla fiyat rekabetini yok edecek. ‘Yüzde 35-45 indirim’ kampanyalarına veda ediyoruz. Bu bize ne getirir? Kitapçılar yeniden filizlenmeye başlar. Muhtemelen sadece kitabevi ile para kazanamayan dükkân sahipleri bunları yine oyuncak/kırtasiye/cafe ile birlikte sunacaklar. Kitap satışı düşer mi? Emin değilim ama kitap satış sitelerinin daha iyi hizmete yöneleceği kesin. Yasa geçerse, şimdiki gibi -sınırlı stok tutma- ortadan kalkabilir, kargolar hızlanabilir.”

    Türkiye Yayıncılar Birliği: “İndirimler Yıkıcı Sonuçlar Doğuruyor”

    Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de daha önce bu yasanın çıkması için çalışmalarda bulunduklarını ifade etmişti. Küçük yayıncının korunacağını ve sektörün daralmasının engelleneceğini savunan Kocatürk, şöyle konuşmuştu:

    “Büyük holdinglerin yaptığı indirimler, kitapçılar açısından yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Birden bire kitapçılar kapanıyor, internet siteleri kapanıyor, sonra da yayıncılara çok ağır koşulları dayatıyorlar. Kitapçıları bu tür risklerden koruyan sabit fiyat yasasının, bizim ülkemizde de uygulanması gerekiyor. Böylelikle küçük yayıncı korunmuş, sektörün daralmasının önü kesilmiş olur.”

    Hâlihazırda birçok yayınevi, kitabın etiket fiyatını internet sitelerinden okurun alacağı indirimli fiyat üzerinden hesaplayarak belirliyor. Bu yasa eğer yürürlüğe girerse yayınevlerinin etiket fiyatlarında ne gibi bir düzenlemeler yapacağı da merak ediliyor.


    https://kayiprihtim.com/haberler/edebiyat/sabit-fiyat-yasasi-kitap-sektoru//


    Satır aralarını okuyunca ulaştığımız yer, her konuda olduğu gibi hükumet yandaşları olan şirketlere çıkıyor.








  • Bir kere de vatana millete hayırlı bir işiniz olsun be

  • Korsan kitap dönemi başlar olue biter. Vatandaşın yararına olan herşeyi yasaklayın böyle.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • La yeter!Vallaha yeter.Ulan bu ülke insanına hayatı dar etmeye mi çalışıyorsunuz?Hergün"ulan bugün ne fesatlık yapsak bu halk için" diye mi başlıyorsunuz güne.Ulan hayattan soğuttunuz adamı.Kanserden betersiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hopdediks-Dediğimdediks -- 17 Haziran 2021; 18:58:41 >
  • Bir kitaba dokunmadıkları kaldı onu da yaptılar

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • la salın oğlum kitapları

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir kitabımız kalmıştı...

  • Önce sinema şimdi kitap. Yakında iran oluruz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uyguna kitap alabiliyorduk,hoş KDV kalksa bile fiyatlar değişmemişti,şimdi 15liraya aldığımız kitap 30lira olacak e haliylen biz de almayacağız,ara ara kitapçılara destek için fiziken alırdım ama Amazona devam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne kadar saçma kitapevleri kazıklasın diye yapmışlar

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Eğitim sistemini bitirdiler şimdi de millet es kaza kitap okur kültürü artar diye ona el atıyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sanki Türkiye'de okuyup yazma oranı çokmuş gibi bir de fiyatlara sabitlik mi getirecekler. Arttırmak yerine köstek oluyorlar resmen. 3-4 sene sonra artık 300 sayfa kitapların 50 TL'ye satıldığını falan da görürüz herhalde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lütfen bu konu altında küfür etmek serbest olsun

  • Haaaaah bir bu eksikti. Ülkede kitap okuyanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez zaten. Okuyanların da fişini çekelim demişler. Buradan küfür edemiyorum ama validenelerinize en içten dileklerimle selamımı söylüyorum!

  • Gidene kadar bozmaya devam ediyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkede zaten kitap okuma oranı düşük hepten ayaklar altına serecekler.

  • kapitalizm'in olayı neydi? Hani artık sektörde yer etmeyen işlevsiz kalmış bölümler yok olup gidiyordu? Yerine yeni kişiler zengin falan oluyordu, döngü vardı. Bu ne şimdi? Televizyonları yasaklayıp ülkece her akşam tiyatrolara gidelim o vakit. Onlar da insan onlarda kazansın.

    Ayakkabı tamircileri vardı eskiden. Onları da kurtaralım. Hatta direk komünist ekonomiye geçelim. Bizimkiler çok sever eskiye özenmeyi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.