Şimdi Ara

Kendi nas'ımı yapıyorum. Hız için yardım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
2.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    Bu sefer Fakir adamın Nas'ı procem ile karşınızdayım.


    Yeni PC toplamaya girişmiştim ki, Seagate central nas'ım hakkın rahmetine kavuştu. Zaten kendisinden nefret ediyordum. Hiç üzülmedim. İçini söktüm. 3tb disk sağlam. Yedekledim.


    Elimde 1tb üç adet HDD vardı. Tanesi 90tl'ye üç adet daha aldım. 135tl'ye bir sas raid kartı vardı zaten(raid kurulabildigi gibi, sadece sata portu olarak da kullanılabiliyor). 8 sata bağlanabiliyor. Anakartta da 4 sata var.


    6 adet 1tb disk, boştaki bir ikinci nesil i5 sistem ve bu raid kartını kullanarak kendi nas'ımı kuracağım.


    İlk hayalim raspberry ve usb3.0 çeviriciler kullanmaktı, ama bu durumda tüm diskler aynı usb3.0'ı kullanıyor ve bu da raid 5 kurulumunda yazma hızının 65MB/sn'de tıkanmasına sebep oluyor. O yüzden vaz geçtim.

    -------

    Sistemi sanıyorum xnology (çakma synology) yazılımı ile toplayacağım. 6 diskli raid ve bir adet de 120gb SSD'yi Buffer disk olarak koymaya niyetliyim.

    -------

    Geliyoruz, dönüyoruz, 1000mbit/sn ethernet'in hızına takılıyoruz. Fakir adamın Nas'ına 5gbit lan kartı, pc'me de bir tane, buna göre router falan, olmaz o iş. Takamam.


    Aklıma usb3.0 geldi. Anladığım kadarıyla USB 3.0 iki PC'nin birbirine yüksek hızla bağlanmasına izin veriyormuş. Bildiğimiz iki ucu erkek USB 3.0'ın 5v çıkışı hadım edilmiş olanı mıdır bu meret? Cross USB 3.0 cable adı. Türkiye'de bulamadım. Bilen varsa yeşillendirirse çok sevinirim.


    Pc'me bununla, ağa da 1gbit bağlayarak işi beleşe getirmeye niyetliyim.








  • FreeNas ve OpenMediaVault isletim sistemlerine bakmanizda yarar var bence. Ssd buffering oluyor genelde bunlarda.


    Diskleriniz, naslar icin ozel surum degilse bunlarin titresim dayanikliligi cok kotu oluyor. Disk sayisi arttikca hissedilmeyecek derecede cok olan titresimler ust uste yuklendiginde siradan disklere sikinti yaratiyor. Omur sikintisi yasarsiniz. Patir patir bozulmaya baslar diskler.


    Diskleriniz uyumluysa mutlaka raid duzenegi kurun. Raidsiz asla kullanmayin bence. Tavsiyem Raid 5 ya da Raid 6 olur. Biz kendimiz hpe 3par ve storeonce storage cihazlarini kullaniyoruz. Onlarin kendi raid sistemleri var. Fakat bunlari kullanmayip serverin kendi disklerini kullanmak isteyenlere raid 5 ve raid 6 oneriyoruz. Boyle depolama alanindan feragat ediyorsunuz ama daha guvende oluyor. Disk bozulup raid duzenegi sikintiya dusunce veri kaybi yasamadan hemen bozulan diski degistirmeniz gerek. Aksi taktirde butun veriler gider.


    Yonetilebilir gigabit switch alirsaniz 2 tane gigabit portu pcnizde beraber kullanip bant genisligini arttirabilirsiniz. Aktif failover seklinde kurulma ozelligi falan da oluyor genelde.

    Ya da sfp ile baglanan fiber switch alip da takabilirsiniz hatta en stabili bu olur. Ama biraz tuzlu olur. Ve iki cihaz icin de fiber kart gerekir. Ikinci elde genelde daha uygun oluyor. Yeterli pci-e slotu varsa eski sunuculardan alinabilir.


    Yurtdisindan 2.5g switch ve 2.5g ethernet card almak da bir cozum. Turkiye'de var mi pek bilmiyorum.



    USB isine de bence hic bulasmayin. Network daha mantikli bence. Uzun sureli yuklenmelerde usb cok dayanikli ve stabil degil hic. Her cihazda erisim saglanmaz. Fidye virusu ve saldirilara daha acik.





  • Selamlar, hazır konu hakkında bilgili iki kişiyi görmüşken bir şey soracağım :) Benim 25tb wd harici hard diskim var içerisinde iki tane wd red nas diski mevcut ve usbc'den bağlanabiliyor.

    Kasamda usb c girişi sadece 1 adet mevcut (bunu nasıl çoklayacağımı bulamadım usb c'den c'ye çoklayıcı aparat bulamadım)


    Şimdi kasama 3 tane bu 25tb'lık hariciden bağlamak istesem ve bunların hepsini kasadan tek usb portundan usb çoklayıcı ile yapsam sanırım harddisklerde hız sorunu yaşayacağım anladığım kadarıyla?

    Usbc'den yaparsam yaşayacak mıyım onu da tam çözemedim bana yardımcı olur musunuz? :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.