Şimdi Ara

kayıp dağcılar sonunda bulundu,kaynaklar eklendi (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
1
Favori
7.434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Oraları bilirim onlar dağçı falan değil. Senin benim gibi insan, dağçı dediğin öyle ekipmansın, malzemesiz. Cevresindekilere hedef bildirmeden çıkmaz.
    Eğer adamlar mağaraya girdiyse açlık dışında sorun olmaz. Mağaranın içi sıcak olur(25-30derce). Mağaranın önünde kar kapatmıştır bulamamışlardır.
    Bana kalırsa adamlar öldü karın altında kaldı. Ve ikisi aynı yerde çıkmıcak farklı yerlerde bulunacaklar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: izayoi

    Helikopter yanaşsın işte

    Alıntıları Göster
    bu tarz şeyleri zaten düşünmüşlerdir herkes, ve yapılmıyorsa nedenleri vardır.

    ne kadar önlem alırsanız alın bazı doğa şartlarında kurtarma/temizleme çalışması yapmak her türlü risktir. insan kendi dağa çıkmadan bunu anlayamıyor, ben de birkaç kez zorlu şartlarda dağ başında mahsur kalma tehlikesi yaşadım ordan biliyorum. insan o şartları görünce hemen diyor: "hiç de düşündüğüm gibi değilmiş" diye.

    Everest'te helikopter ile temizlik çalışması yapmanın önündeki en büyük engelin, öncelikle bu işin riskli oluşu, ve tabii ki çok maliyetli oluşu olacağını düşünmüştüm. ve okuduğum bir yazıda bu düşüncelerime paralel şeyler yazılmış:

    https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/05/27/the-extraordinary-cost-of-retrieving-dead-bodies-from-mount-everest/

    aslında olay şu; Everest dünya çapında çok meşhur bir yer olduğu için biz bütün dünya devletlerinin oraya çok önemsediklerini ve oranın temizliğinin sağlamanın insanlık adına önemli bir iş olduğunu düşünüyoruz. eğer böyle olsaydı, ne pahasına olursa olsun şu ana kadar temizliği salanmış olurdu. ancak, gerçek hayatta o iş pek öyle olmuyor. bu tarz mekanlar çok meşhur olsalar da, orada gerçekleşen faaliyetlerin maddi ve can kaybı bazındaki maliyeti çoğu zaman yerel devlete ve hatta yerel belediyeye, yerel muhit sakinlerine kalıyor. durum bu olunca da, ordaki devlet bu riskli ve maliyetli işe kolları sıvamak istemiyor. neden istesin ki?

    geçen sene K2'de iki dağcı mahsur kalıp telsiz ile yardım çağrsı yapmalarına rağmen Pakistan'lı yetkililer yardım için helikopter kaldırmadılar ve dağcıları ölüme terk ettiler. dünya çapındaki dağcılık sosyal medya kurumları olaya büyük tepki gösterdiler. Pakistan'lı yetkililer de: "sürekli biri ölüyor, parasını toplayın helikopter kaldıralım" diye yanıtladılar. K2'ye tırmanan her 3 kişiden biri ölüyor. bu hep böyle olmuş. buna rağmen sürekli yeni dağcılar geliyor tırmanmak için. öleceklerini bilerek. Pakistan'ın devlet kuruları artık bu dağcılara yardım çalışması yapmakdan usanmış. Sonra ne olsu? dünya çapında dağcılık siteleri K2'de mahsur bekleyen dağcılar için para yardımı toplamaya başladılar, Pakistan'a vermek için. sonunda helikopter kaldırıldı ama dağcılardanbiri kurtarılabildi, çünkü iki dağcının kaldıkları yer helikopter ile bile çıkmanın ölümcül risk taşıdığı yükseklikte idi. dağcılara daha aşağı konuma inmeleri talep edildi telsiz ile. durumu iyi olan dağcı durumu kötü olan dağcıyı ölüme terk edip kendi başına biraz daha aşağıya indi ve kurtarıldı.

    yani canlı kişileri bile kurtarmak için yeterli motivasyonu bulamayan yerel yönetimler, 250 tane ölü bedeni kurtarayım diye milyon dolarları çöpe atmaz. her şeyden önce, oraya helikopter ile 250 tane zorlu sefer düzenlemek demek, çoğu zaman iniş yapmadan havadan halat sarkıtarak ölüleri toplamaya çalışmak demek, yeni ölüm riskleri demek. helikopter yanaşıp halat sistemini sarkıtsa bile aşağıda da çalışan bulunmalı ve ölüleri sisteme bağlamalılar. abhsettiğimiz yer Everest, yani insanların kendilerini bile ayakta turmakta zorlandıkları, nefes alınamayan çünkü neredeyse oksijensiz olan bir yer. bu kadar akıl almaz zor şartlarda 200+ bedeni toplamak için çok ciddi nedenleriniz olması gerekiyor.

    daha önce Everest'te çok yaşanmış bu. birçok kurtarma faaliyetinde kurtarmaya giden kişilerin kendileri de ölmüşler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 8 Aralık 2019; 12:6:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cavşırı

    Oraları bilirim onlar dağçı falan değil. Senin benim gibi insan, dağçı dediğin öyle ekipmansın, malzemesiz. Cevresindekilere hedef bildirmeden çıkmaz.
    Eğer adamlar mağaraya girdiyse açlık dışında sorun olmaz. Mağaranın içi sıcak olur(25-30derce). Mağaranın önünde kar kapatmıştır bulamamışlardır.
    Bana kalırsa adamlar öldü karın altında kaldı. Ve ikisi aynı yerde çıkmıcak farklı yerlerde bulunacaklar.
    ekşisözlükte biri demiş ki:

    amatör dağcı bile olsa dağcı adam eğitimlidir ve nasıl hayatta kalacağının yolları da nettir. çadırla gittilerse şu an keyif çatıyorlardır. çadırsız yani gece kalmaya hazırlıksız gittilerse (ki evet öyle gittiler) o zaman da kar çukuru kazıp hayatta kalırlar. bunu yapmasını bilmiyorlarsa dağcı değil intihar teşebbüsünde bulunmuş iki vatandaştırlar.

    yine başka bir ekşi sözlük yorumunda yazıldığına göre Efe isimli şahıs iki hafta önce çok daha iyi bir havada Uludağ'a tırmanmış ve yanında Ömer isimli prof dağcı varmış. dönüşte çektikleri videoda Efe gülerek şunları söylemiş:

    Efe: iki saatte tırmandık demi abi (gülerek)
    Pro dağcı: hayır 3 saatte tırmandık.

    bu tavrı Efe'nin zirveyi hafife aldığını gösteriyor diyorlar. Efe'nin videodaki diğer sözü ise: "rotayı Ömer biliyordu" demesi. sanırım rotayı çok iyi bilmeden çıkmak büyük risk oluyor. Efe çok daha iyi havada pro dağcı ile çıkınca "rotayı çok iyi öğrendim artık" diye rehavete kapılmış olabilir çünkü bu tırmanış denemelerinde Ömer yoktu yanında, ve hava berbat idi bu sefer.

    gece kalmak için çadır da almamışlar yanlarına. hatta, eğer yalan ifade değilse, çıkışın hemen öncesinde Uludağ'daki görevlilere: "kar eldiveni satın almak istiyoruz nerede buluruz" diye sordukları söyleniyor. acaba ekipman konusundaki eksiklikleri sadece çadırsız ve küreksiz gitmekten ibaret değil miydi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 8 Aralık 2019; 12:15:23 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Küçük Oscar

    Nasıl bir şeydi peki hocam? Detaylı anlatma şansınız var mı?
    Valla hocam daha önce soranlara da anlattım size kısaca şöyle cevap vereyim şu cismin aynısını yaklaşık 600-700 metre ileride yerden 10-15 metre yukarıda dönerken gördüm. Cismin şekli şemalı aynen bu. Başka şekilde görenlerde varmış ben diğer şekillerde görmedim o yüzden bilmiyorum. Ben gördüğümde köyde evin çatısında çay içiyordum bu cisim karşı köyün azıcık sağında söğüt ağaçlarının üzerinde 1-2 dakika kendi etrafında döndü ama muntazam bir dönüş değil geoit şekilde kenarları sürekli aşşağı yukarı hareket eder şekilde oldu. O zaman ben 13 yaşındaydım sene 2008 di. Yanımda anneannem vardı beraber izledik 1-2 dakika sonra olduğu yerde yok oldu.

    kayıp dağcılar sonunda bulundu,kaynaklar eklendi




  • Mont ve bereyi çıkarmaları ne anlama gelir bilen var mı?Islanıp hipotermiden kurtulmak için mi bunu yapmışlardır veya izleri belli olsun diye bir işaret mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darknes1905

    Mont ve bereyi çıkarmaları ne anlama gelir bilen var mı?Islanıp hipotermiden kurtulmak için mi bunu yapmışlardır veya izleri belli olsun diye bir işaret mi?
    siste ucurumdan suya dusmus gıbı gorunuyor ınsan yuvarlanınca montu cıkar,ayı saldırsa ızler olur
  • böyle tehlikeli sporlarda tehlikeyi kendi istekleri ile seçmiş oluyorlar.
    Adrenalin ve Tehlike bu işin olayında var.
    ölseler bile sevdiği şeyi yaparken mutlu ölürler.

    dağcılık sporuyla uğraşan birkaç tanıdığım var yani; Bu işi bitirince hava atması da var.
    söyle -10 da kaldık böyle donduk diye de anlatıyorlar.
  • Valilikten açıklama yapıldı az önce.Bulunan montun kısmen karla kaplı olduğu söylenmiş.Yani yakın zamanda çıkarılmış ki bu da hala yaşıyor olabileceklerine bir ışık tutuyor olabilir.
  • Uludağ’da 2 kişinin kaybolduğu günkü hava durumu kameralara böyle yansıdı

    bu havada gitmeleri biraz çılgınlık olmus çünkü sis çöktümü herkes otellere girer yada kafelere gırer orada bekler cunku kımse gezmez kayakta yapmaz hayat durur,oralara cok gıtmıstım


    https://www.youtube.com/watch?v=L6C91pyysZI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bace3434 -- 8 Aralık 2019; 19:40:33 >





  • https://www.youtube.com/watch?v=1mluQGAOopU

    dagcı başkan guzel acıklamalarda bulunmus..ayrıca aksam saatlerınde 1 kişi ölü olarak bulunmus

    bu aksam saatlerınde ölen kısının kımlıgı acıklanır




  • arkadaslar konuyu saat saat takıp eden bırı olarak bulunan ceset uzerıne hıc haber yok,bu ılgınc bır durum
  • Bursa’da yerel basının yaptığı yalan bir haber bu.Büyük kanallar da atlamışlar hemen ki zaten valilik açıklama yaptı öyle bir iz yok diye.Arama kurtarma ekibinden arkadaşlarım var sürekli olarak bilgi alıyorum,havanın çok soğuk olduğu,sürekli sis olduğunu belirtiyorlar.Bu da çalışmaları zorlaştırıyor.Dikkatimi çeken diğer bir bilgi de ayı,tilki gibi hayvaların ayak izlerinin bölgede çokca olması,attığı görüntülerde de var çokca.Yer yer de ayak izlerine rastladıklarını söyledi ama bir yere varamadılar henüz.Zaman geçiyor ve malesef akıllara geçen sene çığın altında kalan dağcının cesedinin yazın ortasında bulunuşu geliyor.Donarak ölmüşlerse ve üzerilerini kar örtmüşse zor ihtimal bulunmaları,anca karlar eriyince diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trt de mo tun katlı olarak bırakıldığı söyleniyordu mağaraya sığındılar desek bu kadar gün orda beklemezlerdi hakkaten garip bir hal aldı iş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu adamlar acaba ormana doğru inip kayboldular mı? O mont bulunduysa bedenlerinin de hemen bulunması lazımdı. Okuduğuma göre hipotermide böyle oluyormuş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2 gundur hıc haber yok ılgınc,sadece boton demır bulmuslar elde tasınan ve suyun ıcınde

    ne olduda ırmaga dustuler,belkı sısten dolayı yada ayıdan kacarken
  • Bu adamlar birbirlerini de kaybetmiş olup ayrı ayrı yerlerde olabilirler mi?
  • CoppeR. kullanıcısına yanıt
    Her ihtimal olabilir hocam,bölgeyi biliyorsanız çok dağlık,yani düz bir arazi değil ve çok ağaçlık bir alan.Yaz günü bile zor yürürsünüz orada kaldı ki 50-60 cm kar kalınlığında ekipler gerçekten zor ilerliyorlar..Kurtarma ekibinden arkadaşlarım var,günlük fotoğraf gönderiyorlar,onların da işleri çok zor.Her gün gittikleri bölgelerden taze yırtıcı hayvan ayak izleri gönderiyorlar,ayı,kurt gibi hayvanlar çok o bölgede.Her önüne gelen sallıyor,yok efendim 1 gün sonra 70 metre ötedeki batonu bulmuşlar,çok yavaşlarmış,şunu yapsınlar bunu yapsınlar diyorlar.Oradaki ekibin bir çoğu bu işi profesyonelce yapan insanlar.Senin sıcak evinde kıçının üstünde oturup klavye başında yazdıklarından çok daha fazlasını düşünüyorlar ve ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar merak etmeyin.Çok isterdim şu atıp tutanların 1 hafta boyunca aramalara katılmalarını,bakalım fikirleri aynı olacak mı?Allah herkesin yardımcısı olsun,öncelikle iki dağcı arkadaşımızın,daha sonra da canla başla çalışan kurtarma ekibinin.




  • Ekside biri yazmisti o montun bulunduğu bolgede ayı cok varmis

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kas adam kullanıcısına yanıt
    Kış uykusunda ayılar asıl tehlike kurtlar ve yaban domıuzları.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnurFB1453 -- 11 Aralık 2019; 0:39:26 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.