Şimdi Ara

Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
2.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu kart bir ekmek yapma makinesine ait. Yanık kokusu gelince bir daha çalışmadı. Bir ustaya gösterildi "motor yanmış" dedi. Açıp baktım motordan akım geçiyor bir sorun yok gibi. Kartlara bakınca aşağıdaki karttaki bölümün yandığını gördüm. Başka bir yerinde sigorta göremeyince sigorta olarak bu bölümün kullanılmış olabileceği aklıma geldi.

    Eğer teşhisim doğru ise ince bakır telefon teli ile bu bölümü lehimlesem olur mu? Direnci eş değer olması açısında başka bir devreden bakır levha koparıp mı ekleme yapayım? Veya nasıl bir çözüm önerirsiniz.


    Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?

    Terimlere aşina değilim yanlış tabir kullanmış olabilirim.







  • Gerçekten motor yanmış. Motorda kısa devre var ve baskı devre kartının en yüksek dirençli yeri yanmış, patlamış. Motor arıza yapınca ve bu motor genelde bir PCB ye bağlıysa bobin yanmaz, bağlı olduğu karttaki en direnci yüksek yer yanar.

    İyi çalışmalar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eğer motor normal kapasitör başlatmalı AC motor ise prize takınca sigortanın attığını göreceksiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Teşekkürler absinthes.

    Fişe takılınca sigorta atmadı. Motoru akım ölçere bağlayıp motoru çevirdiğimde akım üretiyor. Kısa devre olduğunda da bu mümkün olabilir mi? PCB bağlantısından bahsettiğiniz için soruyorum, en azından motorun sağlam olma ihtimali var mı?
  • Birçok pcb'de böyle dar yollar görüyorum. Muhtemelen sigorta görevi görüyor.
    Gereğinden fazla akım çekildiğinde en zayıf noktadan kopuyor.araya köprü atmak çözüm olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sigortası atmış evet. Zorlamaya geldiği zaman yapabilir. Bir motora binen yük arttıkça fazla akım çekme eğilimi gösterir. Üretici firma ciddi sorunlara karşı önlem almaya çalışmış. Motor hamurlu çalışırken akım ölçümü yapılacak. Çekilen akım aşağı-yukarı tesbit edilmeye çalışılıp biraz fazla akım değerinde kontansatör tip ya da direnç tip sigortalardan varsa bulunup takılacak. Direkt bağlamanızı tavsiye etmem.
  • Teşekkürler arkadaşlar.

    Peki şu şekilde bir sigorta iş görür mü? Normal bu sigorta doğrudan iki kablo arasına takılıyor

    Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?


    Üzerinde yazanlar

    SEFUSE SF240E
    JET240C
    <PS>E10A 250V
    1872
  • Şunları buldum nette

    Direnç Tip 7A
    Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?

    Kondansatör Tip 1A 250 V
    Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?

    Evde kullanılmayan aletlerin içinden bulabilirsem onları deneyim. Değerleri kaç olmalı bu parçaların?




  • Makinenin wattina göre de sigorta kullanilsa olmaz mi? Daha önce denemedim ama diyelim ki makine 1500 watt. 220v hesabindan 6.8 amper akım cekecegi anlamina gelir. Bunun biraz ustu sigorta kurtarmaz mi acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşın yazdığı durum geçerli ise benim ekmek makinesi 650 W
  • Merhaba arkadaşlar.

    Benim yazdığım bilgi ne doğru, ne de yanlış.

    Sigortalar hem cihazları hem de bağlı bulundukları tesisatları koruma amaçlı biliyorsunuz. Bu ekmek yapma makinesinin nasıl çalıştığını bilmiyorum. İçindeki motor tam olarak ne yapıyor, içerde hamur pişerken hamuru mu karıştırıyor diye düşünerek motorun yüke geldiğini düşündüm. Hamur sertleştikçe yük artıyorsa, çekilen akım da artacaktır doğal olarak.

    O sigorta amaçlı yolun belli bir değeri olmadığından kaç amper sigorta takılacağı muamma. Dolayısıyla dikkatli ölçüm yapmadan kaç amper takılması gerektiğini kestirmek güç. Motor etiketinde yazıyordur özellikleri ona göre de seçilir.

    Yukarda bir arkadaş motor yanmış demiş. Bak çok güzel bir fikir. Motor yandıysa bobinlerde kısadevre oluşur. Bu da sigortayı attırır. Dolayısısıyla buradan da motora yük binmesi değil de motor arızasından da şüphelenilmesi gerektiğine dair elimizde bir teori daha var. Elle çevirdiğinizde elektrik üretiyor gösterebilir evet, ama bu motorun sağlam olduğuna karar vermek için yeterli bir kanıt değil.

    Sonuç: İşiniz zor. Motoru ekmek makinesine takmadan test edemezsiniz. Takarsanız da ölçüm yapmak zorlaşır. Yukarıda @karadvt'un dediği gibi motor etiketini okuyara Watt hesabından da gidilerek sigorta buluna bilir. Kaç amper çıktı? diyelim 5A çıkıyor watt hesabına göre. 5,5-6A sigorta bağlar denersin.




  • Teşekkürler 90 numara, farklı bakış açıları oluşturdun.

    Motor bir kayışa bağlı, kayışta makinenin orta kısmındaki karıştırıcıya bağlı.

    Eşim son ekmekleri daha lezzetli olduğu için koyu kıvamda yapmaya başlamıştı. Bir kaç kez denk geldim, motorun zorlandığı bariz belli oluyordu. Bu şekilde yapmamasını motorun zarar göreceğini söyledim. Tabi o zamanlar bu sistemlerde sigorta kullanıldığını bilmiyordum. Son yaptığı ekmek hamuru gerçekten son oldu : )

    Eve gidince ayrıntılı bilgiler eklerim motor ve devre ile ilgili.
  • Ürün, devre ve motor bilgileri aşağıda arkadaşlar

    Motor DC 220 V 50 W

    S sigorta L4 - L5 arasında idi.

    Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?Kart üzerindeki yanan kısım sigorta mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elemor -- 20 Temmuz 2019; 8:59:4 >




  • elemor E kullanıcısına yanıt
    Hocam motorunuz 220Voltta çalışırken 220 miliAmper (0,22A) çekiyor görünüyor etikete göre. Yalnız o değer maksimum yükteki akım mı, yoksa ortalama mı, yoksa boştaki akım mı bilemiyorum.

    1Amper sigorta uygundur diyeceğim ama arkadaşların da fikirlerini alalım. Cidden tecrübeli arkadaşlar var haksızlık etmek istemiyorum. Motor hamur piştikçe sertleşeceğinden yükü artıyor bakarsınız belki 1A üzerine çıkıyordur çektiği akım...
  • Başka bir forumda bir arkadaş sizin gibi "1 amper direnç tipi sigorta" demişti.

    Dün devre üzerindeki bakır levhadan oluşan S sigortanın yerine denemek için bulabildiğim en ince bakır tel ile S yaparak test ettim. Tel hemen yandı. İlk çalışma esnasında yüksek akım çektiği içinde olabilir. Tel çok inceydi. S sigorta ile kıyasladığımda onun belki 5'de biri kadar. Bugün fırsat bulabilirsem aynı kalınlıktaki teli 3'lü yaparak denemeyi düşünüyorum.
  • Dün akşam fırsat bulunca tekrar makinenin başına geçtim. 3 kat telle denedim, motor yarım tur döndü ve tel yandı.

    Döndüğünü görünce tel sayısını 5 yaptım. Motor normal şekilde döndü yoğurma esnasındaki ilk turunu tamamladı. Tel yanmadı ancak motorun dönüş sesi değişti. Sanki bir şeylere takılıyormuş gibi ses geldi. Fişi çekip motor kayışına bağlı çevirme aparatını elimle kavrayıp dönüp dönmediğini kontrol ettim. Sanki yapışmış gibi dönmedi. Zorlayınca döndü ancak sanki altta bir şeyler takılıyormuş gibi takırtılı bir dönme sesi geldi.

    Bir sonraki aşamada altta dönüşü engelleyen bir şeyler var mı ona bakmak istiyorum. Eğer böyle bir şey yoksa sanırım ustanın yöntemi yanlış (çünkü makineyi açmadan fişe takarak akım kontrol ediyor) fakat sigorta motoru koruyabilecek düzeyde olmadığı için motor yanmış olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elemor -- 26 Temmuz 2019; 14:9:47 >




  • elemor E kullanıcısına yanıt
    Tamam bir bakın. Yukarıda bir arkadaş motor yanmış olabilir demişti. Ben de yanmış motorun sargılarndan içerde kısadevre oluşmuşsa.. falan demiştim. Kontrolleri sürdürün, bize de haber verin.

    Cihazınızın etiketinde 650 Watt yazıyor ama o ısıtıcı rezistans değeri ile motorun toplam gücü olmalı.

    Motor etiketinde 50W yazmakta. Güç hesabını ona göre yapınca 220mA ediyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.