Şimdi Ara

Kanserin evrim süreci nasıl gerçekleşiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
0
Favori
1.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
     
    İstatistiklere bakacak olursak kansere karşı henüz bir zafer elde edemedik. Amerika'daki bir insanın, hayatı boyunca kansere yakalanma riski erkeklerde %42, kadınlarda ise %38. İngiltere'de ise 2015'te kayıtlara geçen kanserli hasta sayısı 2,5 milyona ulaşmıştı. Yani hasta sayısı her yıl %3 civarında artıyor. Sayılar kanserin gittikçe yaygınlaştığına işaret ediyor. Peki neden birçok insan hayatının bir döneminde kansere yakalanıyor?
     
    Aslında kanser, evrim sürecinin kötü bir yan ürünüdür. İnsan gibi büyük ve karmaşık yapıya sahip hayvanlar, kansere yatkındırlar. Kanserin nasıl geliştiğini anlamak için hücre bölünmesinin işleyişine bakmak gerekir. Vücudumuzdaki hücre bölünmesinin kontrol altında gerçekleşmesi önemlidir. Mesela ellerimiz büyümeye başladığında, bazı hücreler "intihar ederek" parmaklarımız arasındaki boşlukların oluşmasına neden olur. Fakat kanserli hücreler, diğer hücreler gibi bölünmez. Cambrigde Üniversitesi'nden Timothy Weil, "Bu hücreler sanki farklı bir organizma gibi. Ne kadar hızlı bölünürse, diğer hücrelerden daha fazla besin alabilecek ve büyüyebilecektir. Yetişkin hücreler kontrollü bölünürler. Ama kanser demek kontrolün gitmesi demektir." şeklinde konuştu. 
     
     
    Kanserin engellenemeyen büyüyüşü, P53 gibi hücre büyümesini önleyen genlerin, kanserli hücrelerde mutasyona uğraması nedeniyle olur. Sahip olduğumuz önleyici sistemler, mutasyona uğramış hücreler zararlı hale gelmeden devreye girerek, onları ortadan kaldırmaya çalışır. Fakat insan vücudu kusursuz çalışmaz. Bu yüzden mutasyona uğrayıp bozulan hücreler "gözden kaçabilir". Bunlar zamanla bölünüp çoğalır ve sayıları milyarları bularak bir tümör haline gelir.
     
     
     
    Tümör bir defa oluştuktan sonra, kanserli hücrelerin her biri yok edilinceye dek o kişide kanser var demektir. Çünkü birkaç tanesi bile hayatta kalsa, hızla çoğalıp yeniden tümör oluşturabilir. Kanser hücreleri birbirinden farklıdır. Bölündüklerinde mutasyona uğrayıp değişirler. Yani kanser tümöründeki hücrelerin genetiği, birbirlerinden farklıdır. Tıpkı canlı türlerinin zamanla genetik çeşitlilik göstermesi gibi.
     
    Canlıların evriminde doğal seçilim oldukça temel bir mekanizmadır. İçinde bulunduğu koşullara en iyi uyum sağlayan canlıların hayatta kalma ve üreme başarısının artacağından söz eder. Kanser de aynen böyledir. Bu yüzden tümördeki hücreler daha da kanserli olacak şekilde evrimleşir. Tümör hücrelerinin sürekli değişime uğraması, kanserin tedavisini de güçleştirir. Tümörü hedef alan ilaçlar, başta iyileşme sağlasa da sonrasında kanser hücrelerinden birkaçı tedaviye direnç geliştirebilir. 
     
    Amerikan Kanser Vakfı'ndan Otis Brawley, 1900'de kanserden ölenlerin oranı 100 binde 65'ken, 1990'da 100 binde 210'a çıktığını söylüyor. Fakat son yıllarda alınan bazı tedbirler sayesinde ölüm oranlarında %25'lik bir azalma görülmüş. ABD'de kanserden ölümlerin 3'te 1'i sigarayla ilişkili. O halde sigara, önlenebilir ölüm sebeplerinin başını çekiyor.
     
     
     
    Glasgow Üniversitesi'nden Andrew Biankin, "Uzun yaşarsanız kanser olursunuz." diyor. Çünkü hücrelerimiz DNA'larının bütünlüğünü bu kadar uzun süre koruyacak düzeyde evrilmedi. Buraya tıklayarak konuyla ilgili aydınlatıcı bir yazı okuyabilirsiniz. 
     







  • Uzun yasarsaniz kanser olursunuz sozu yanlis. 90 yas uzeri olan tanidigim insanlarin hicbiri kanserden olmedi. Kafkaslarda 120 yasina kadar yasayan insanlar var ve kanser olmuyorlar. Evrim masalini kanser masaliyla suslemisler. Kenevir yasagi ve petrol urunleri kanserin sebeplerindendir. Hava kirliligi cabasi. Kanserin caresi yok degil ama ilac firmalarinin kazanci duser diye tercih edilmiyor. Hergun medyada kanserle ilgili buluslar cikar ama tedavi sekli 50 yildir ayni onune gelene kemoyu basarlar. Bunlar hep safsata oyalama, ilac firmalari kanseri tedavi etmeye calismiyor sadece hastanin biraz daha yasamasi uzeri e kurulu tedavi sistemi boylelikle son gunlerini bol yan etkili ilaclara kobay olarak geciriyorlar. Hasta acilar cekerken kullandigi ilaclar sayesinde birileri zengin oluyor. Dunya pis bir sistem uzerine kurulu.
  • kanseri ilacla yada benzeri bir dis etmenle yenmek cok zor. cunku hastaligin nedeni insanin kendi hucresi. saglikli hucrelere zarar vermeden onla ayni olan kanserli hucreleri oldurebilcek cok az sey var. kendi dusuncem kanser ancak gen terapileriyle insanin kanser olmasini engelleyecek genetik degisiklikleri yaparak gercek anlamda yenilgiye ugratilabilir. ogrenigin filler ve balina bizden cok daha buyuk canlilar, cok cok daha fazla hucre iceriyorlar ve bazi balinalar gercekden cok uzun yasiyor. kanseri baskiliyan genlere sahip olmadan bunu basarlamari mumkun degil. nitekim yakin zamanda yapilan bir arastirmada fillerde kansere karsi cok sayida gen oldugu tespit edildi. bu genleri insana aktarmadan kanseri yenmek cok zor. yukardaki yazininda belirttigi gibi insan bu kadar uzun sure yasamak icin evrilmedi, belli bir yerden sonra kanseri baskilayacak yeteri donanima genlere sahip degil.

  • yaşamda kanserin görülmediği bir tür yok bildiğim kadarıyla.
    bakılırsa kanserin kaynağı canlının kendisi(hücre).

  • Evrimin son halkasi insan kanseri onleyecek kadar evrilmedi ancak kansere yakalanmayan bir cok hayvan mevcut, 200 sene yasayan balinalar gibi, ise bak..



    Bilimsellikten bu kadar uzak, evrim kadar “cakma” baska bir teori yoktur herhalde..



    Ayrica evrimin arkasindaki beyin (bu durumda hucreler oluyor) o kadar zekiler ki insan gibi cok karmasik bir organizmayi milyonlarca yil once olusturabiliyorlar ama gene onlarin olusturdugu insan beyni henuz kendini bile kesfedebilmis degil..

  • WB kullanıcısına yanıt
    Evrim, duran bir süreç olmadığı için "son halkası" diye bir şey olamaz. İnsan türü, evrimin son ürünü veya halkası değildir. Sıkça yeni türler evrimleşmeye devam ediyor. Örneğin sen bu yorumu yazarken kim bilir kaç yeni mikroorganizma evrildi...

  • Evrim Masalı

  • Aaaaahhhhh uzerinde on binlerce yetismis bilim insani calisan bir konuyu donanimhaber uyeleri sozum ona kelime oyunlariyla curutmeye calisiyor, kendilerini curuttuklerine inandiriyorlar. Bu ozguven nereden geliyor size sayin forumdaslarim. Paylasin biz de faydalanalim yahu

  • AKP'linin biri "Evrim" kelimesini duyunca kudurmuş yine.
  • Dediğin parti ile benim zerre alakam yok yalnız evrim konusunu bile siyasi bir partiye nasıl bağlayabiliyorsun ? Sizleri anlamak cidden çok güç.

  • Dostum bu haber niye tam sayfa

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hasanctn33

    Aaaaahhhhh uzerinde on binlerce yetismis bilim insani calisan bir konuyu donanimhaber uyeleri sozum ona kelime oyunlariyla curutmeye calisiyor, kendilerini curuttuklerine inandiriyorlar. Bu ozguven nereden geliyor size sayin forumdaslarim. Paylasin biz de faydalanalim yahu
    Bu ozguven nereden geliyor

    cehaletten..
  • WB kullanıcısına yanıt
    Şöyle 2dk araştırma yaptım, okuduğum yazıya bak;
    "Bilim insanları kutup balinalarının genlerini taradıklarında DNA’larının hasar görmesini önleyen mutasyonlarla karşılaştı."
    Evrimin bir parçası olan mutasyon sayesinde balinaların kansere yakalanma oranları çok düşükmüş. Yani "%0" da değil.
    Bu arada bilimde evrim teori değildir, teori diye söylenen şey evrimin nasıl işlediğiyle alakalı olan araştırmalardır. "theory of evolution" başka bir şey, "evolution theory" bambaşka bir şey.

  • Evrim, bir canlıyı en iyi, en uzun, en uyumlu(kolay) yaşayacak şekilde değiştirir. Fakat kanserdeki yaşama paradoksu çok saçma. Düşünsenize bir hücre sonsuza kadar çoğalıp yaşamak istiyor ama onu besleyen canlı organizmanın ölmesine yol açıyor ve sonunda kendisi de ölüyor. Bu durum evrime aykırı.

  • Whoman kullanıcısına yanıt
    Aslinda tam olarak oyle degil o is. Basit bilissel yeteneklerden mahrum canlilar uzerlerinde bulunduklari, kullandiklari diger canlilarin olup olmemesini umursamazlar. Onemli olan neslin devamidir. Mesela tek hucreli algler, kuf mantarlari hatta ve hatta sarmasik denilen bitkiler bile hepsi parazit yasarlar. Hala soylari da devam ediyor, evrimsel acidan bir sikinti yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • En basit tedavi yöntemi olarak ;kanserli hücreyi sıvı nitrojene maruz bırakırlarsa yok olur gider, neden bunun üzerine yoğunlaşmıyorlar hiçbir fikrim yok! Muhtemelen sırf kanser ilaçlarından aldıkları yüksek mevlalar sebebiyle piyasanın ağa babaları ilaç firmaları yüzündendir...Yıllar evvel bunu kullanan ve işe yaradığını da ispatlayan birkaç doktor vardı ,sonra ses seda kesildi!

  • evrim masalını yazanlar acaba masalın sonunu basıl getirecek :) ah meruem sama ah

  • CRISPR yönetimi ile kanser artık son bulabilir bence

    Haberde de bashsi geçen ve hücrelerin gereksiz çoğalmasını önleyen genin bozulması yüzünden kanser diye bir hastalık var. Eğer bu geni sağlıklı versiyonu ile değiştiren bir serum yaparsanız sonuçta insanların kanser olma riski inanılmaz oranda düşer.

  • Uzun yasarsaniz kanser olursunuz sozu yanlis. 90 yas uzeri olan tanidigim insanlarin hicbiri kanserden olmedi. Kafkaslarda 120 yasina kadar yasayan insanlar var ve kanser olmuyorlar. Evrim masalini kanser masaliyla suslemisler. Kenevir yasagi ve petrol urunleri kanserin sebeplerindendir. Hava kirliligi cabasi. Kanserin caresi yok degil ama ilac firmalarinin kazanci duser diye tercih edilmiyor. Hergun medyada kanserle ilgili buluslar cikar ama tedavi sekli 50 yildir ayni onune gelene kemoyu basarlar. Bunlar hep safsata oyalama, ilac firmalari kanseri tedavi etmeye calismiyor sadece hastanin biraz daha yasamasi uzeri e kurulu tedavi sistemi boylelikle son gunlerini bol yan etkili ilaclara kobay olarak geciriyorlar. Hasta acilar cekerken kullandigi ilaclar sayesinde birileri zengin oluyor. Dunya pis bir sistem uzerine kurulu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 21 Ocak 2019; 2:4:29 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    Ebu cehil biliyor bu sorunun cevabını görünce anlayacaklar :)

  • Rabbül Alemin sen doğorken o hücreleri vucuduna yerleştiriyor Evrim diye birşey yoktur Evrime inanmak ölümcül bir hatadır

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.