Şimdi Ara

Kamu çalışanlarının WhatsApp ve Telegram kullanması yasaklandı [Güncelleme]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
173
Cevap
1
Favori
11.773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kamu çalışanlarının WhatsApp ve Telegram kullanması yasaklandı [Güncelleme]



    Güncelleme: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, konuyla ilgili resmi Twitter hesabı üzerinden bir basın açıklaması paylaştı. Açıklamaya haberin alt kısmındaki paylaşımdan ulaşabilirsiniz.



    Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması amacıyla başlattığı çalışmayı tamamlayarak, “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi” yayımladı.



    Yayımlanan rehberde, “Yerli ve milli ürün kullanımının teşvik edilmesi”, “Mükerrer çalışmaların ve yatırımların önüne geçilmesi”, “Güvenlik tedbirlerinin üç seviyeli olacak şekilde derecelendirilmesi”, “Güvenlik tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığının denetlenebilmesi” gibi 12 başlıkta hedefler ortaya konuldu. Bu başlıklar arasında en dikkat çekici olanı, WhatsApp ve benzeri yabancı mesajlaşma uygulamalarının kullanımının yasaklanması oldu.



    Ayrıca Bkz.Emmy Ödüllerine Netflix damga vurdu: Tam 160 adaylık!



    Rehberde, WhatsApp ve Telegram gibi yabancı mesajlaşma uygulamaları yerine yerli mesajlaşma uygulamalarının kullanılması zorunluluk haline getirildi. Kamu personeli özel hayatında bu uygulamaları kullanmaya devam edebilecek. Ancak kurumsal işlemlerde yerli uygulamaları tercih etmek zorunda kalacak. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:



    Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır.



    Bu kapsamda bir dönem WhatsApp'a rakip olarak gösterilen PttMessenger uygulaması yeniden gündeme gelebilir. Turkcell tarafından geliştirilen BiP de WhatsApp ve Telegram'a alternatif olarak kullanılabilecek yerli uygulamalardan.







    Kaynak:https://www.milliyet.com.tr/gundem/son-dakika-kamu-calisanlarina-whatsapp-yasagi-bu-programlar-kullanilacak-6270839







  • Galiba yerli ve milli bir makina dili yazdın  



    güncelleme:


    bazı gencolar, makina dili derken c java python nın makine dili olduğunu belirttiğimi uydurmuşlar (ne alaka la :D )


    olm kendi makine dilini yazmak derken en temele iniyorum yani; kendi işlemci mimarini tasarlamak,sonra kendi komut setini yapmak, sonra devamında kendi katmanlarını yapmak,böylece kendi dilini ve donanımını yaratmaktan bahsetmiştim yerli milli vurgusuna atıf olarak... 


    ..

    Ülkede ne siyasi, ne düşünce, ne satınalma, ne ekonomik ne de insani özgürlük kalmadı.. Sadece devlete çalışan robot insanlar olduk çıktık.. Allah tan son demleri artık, ilk seçimde herşey değişecek. Bu millet özellikle de yeni kuşaklar hatta kendi çocukları bile nefret eder hale geldi bu zihniyetten!
  • Bence de yerli uygulama kullanilmali kamu islerinde lakin yerli programlar guvenlik acisindan ne kadar guvenli? Teknolojisi cok gelismis bir ulkenin, bu uygulamayi hacklemesi vs imkansiz olmali. Hacklediginden bile farkinda olmayip sonra "aaa hacklenmisiz" dersek o zaman whatsapp, telegram devam edilmesinde sorun yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahahaha 2020 türkiyesinde sıradan bir gün

  • İşletim sistemi yabancı, donanımlar yabancı... programı yerli (!) olsa ne olacak?

    Ne saçma uygulamalar?

    Arabanın tekerini yerli yapmak gibi bişey bu... çok aciz bir ülkeyiz...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Rehberde, WhatsApp ve Telegram gibi yabancı mesajlaşma uygulamaları yerine yerli mesajlaşma uygulamalarının kullanılması zorunluluk haline getirildi. Kamu personeli özel hayatında bu uygulamaları kullanmaya devam edebilecek. Ancak kurumsal işlemlerde yerli uygulamaları tercih etmek zorunda kalacak. Konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:



    Ancak kurumsal işlemlerde yerli uygulamaları tercih etmek zorunda kalacak.

    Kurumsal K-U-R-U-M-S-A-L




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kangroo -- 29 Temmuz 2020; 10:54:54 >
  • Theologist kullanıcısına yanıt
    Sanki program da tamamen yerliymiş gibi. Python, Java, C, ..... kullanılarak yapıldı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • caneycaney kullanıcısına yanıt
    Evet, bu boş yorumla sıradan bir gün olduğunu tekrar hatırlatmışsınız.

  • olması gereken olmuş. Alt yapının ve sunucuların Türkiye'de olduğu uygulamaların kullanılması gerekir.

  • Doğru bir karar. Önemlilik derecesi yüksek belge kimlik vb şeyleri şlak diye fotoğrafını çekip karşı tarafa göndermemeliler.

    Nasıl ki özel şirketleri, iş yerlerini KVKK kapsamına aldılarsa, kamu kurumlarılarıda aynen kontrol edilmeli. En basiti şirket mail sunucularını, bulut yedeklerini yurt dışında bulunduramazsın gibi bir madde var bu kanunda. Ha tabi yerli-milli uygulamayı ne kadar güvende tutacaklar orası ayrı bir konu. Sonra veri ihlal bilridimi "falan filan a.ş" gibi bildirgeleri okumayalım da.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaptainJack -- 29 Temmuz 2020; 10:58:46 >
  • biradam0000 B kullanıcısına yanıt
    Yazılım bilginiz var mı hocam? Bu mesaja göre çok var gibi durmuyor da.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: warchief46

    Yazılım bilginiz var mı hocam? Bu mesaja göre çok var gibi durmuyor da.

    Galiba yerli ve milli bir makina dili yazdın Kamu çalışanlarının WhatsApp ve Telegram kullanması yasaklandı [Güncelleme] 



    güncelleme:


    bazı gencolar, makina dili derken c java python nın makine dili olduğunu belirttiğimi uydurmuşlar (ne alaka la :D )


    olm kendi makine dilini yazmak derken en temele iniyorum yani; kendi işlemci mimarini tasarlamak,sonra kendi komut setini yapmak, sonra devamında kendi katmanlarını yapmak,böylece kendi dilini ve donanımını yaratmaktan bahsetmiştim yerli milli vurgusuna atıf olarak...Kamu çalışanlarının WhatsApp ve Telegram kullanması yasaklandı [Güncelleme] 


    ..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 29 Temmuz 2020; 14:39:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kamu kurumlarında durum şu:
    - amir bütün çalışanların bulunduğu mesajlaşma gruplarında bütün resmi belgeleri resimleyerek gönderiyor ve mesajı okuyup okumadan ben gönderdim bilgilendirdim okusaydın diye de hesap soruyor.
    - memurlar hemen hemen her yerde çektiğini iddia eden ama maalesef insanları kazıklamaktan başka bir işe yaramayan bir GSM abonesine yönelmek zorunda kalıyorlar.
    -bazı radikal memurlar telefonlarına mesajlaşma yazılımı kurmuyorlar ve tebligatların imza karşılığı yapılmasını savunuyorlar. bunlar da kendilerini ilgillendiren ama idare tarafından mesajlaşma yazılımları üzerinden yollanan bilgi notlarını veya evrakları okuyamadıkları için bazen mağdur olabiliyorlar.
    - filtrelenmiş internet kullanılan bazı kurumlarda ise web üzerinden mesajlaşma yapabilen uygulamalardan desteklenenlerin kullanılması isteniyor.
    - pandemi sürecinde hakkında güvenlik açıkları ile ilgili şikayetler olan video konferans uygulamaları bakanlıklar tarafından satın alınıyor. hatta uzaktan eğitim sistemlerine adapte ediliyor.
    - Üniversitelerin kendi bünyelerinde yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi kendi uygulamalarını geliştirebilecekleri bölümler olmasına rağmen üniversitelerden bu tür uygulamalar çıkmıyor.
    - mesajlaşma uygulamarı istihbarat açısından oldukça büyük öneme sahip uygulamalar ve ülkemizde 15 TEMMUZ sürecinde insanların bunu nasıl kullandıklarını öğrenmiş olduk.





  • Bibiiiiiiiiipppp

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bunu mesai saatleri kapsamında yapmaları gerekli. Çünkü memur fazlamız var ve tamamına yakını işinin hakkını vermiyor, çalışmak dışında her haltı yapıyor. Mesai saatleri dışında zaten neyi ne kadar kullandıkları kimseyi ilgilendirmez.

  • Böyle birşey yapıyorsanız kamu personeline o yerli uygulamanın yüklü olduğu telefon vermeniz gerekli.

  • Yerli demek yetmez, isim de verecek, iki gün sonra, niye bunu kullandın, metocu musun durumu olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yerli bip mi var

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • %100 yerli diye bir şey lazım değil şimdilik kolaysa çıkıp siz birşeyler yapın yok uygulama yerlimi yok yazılımı dili yerlimi platform yerli mi . Yaş en fazla 15

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • keşke her kurumsal firmanın kendi yazılımı olsa .

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.