Şimdi Ara

Kaç Megapiksel Makine Almalı -Çözünürlük-

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.526
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çözünürlük pazarlamacılar yüzünden çok sulandırılmış bir şey. Firmalar mercimek sensörlü makinalara 18mp yazıp sattıklarından, haklı olarak çözünürlüğe aldanmayın dedik hep. Ama aslında çözünürlük önemli bir şey. Yani 10mp ile 16 Mp arasında şuan pek fark yok gibi gelebilir ama bir çocuğun fotoğrafını çekiyorsanız ve o çocuk 30 sene sonra kendi bakacaksa o fotoğrafa. Eğer o 16MP foto gerçekten 16mp nin hakkını verecek kalitede ise o zaman çözünürlük önemlidir.

    Çözünürlük muhabbetlerinde eski zamandan kalan "büyük çıktı almayacaksan yüksek çözünürlüğe gerek yok" lafı var. Ama unutmayın bugün çekilen fotoğraflara 5 - 10 sene sonra 4K 42" Ekranlardan bakacağız muhtemelen. O yüzden 6 Mp fotoğrafla 12 Mp fotoğraf arasında fark olacak.
    Ben kişisel olarak 4K = 3840 x 2160 çözünürlüğünü standart olarak kabul ediyorum artık.
    Çektiğim fotoğrafı uzun kenarı 3840'e resize edip öyle 1:1 bakıyorum.

    Iphone ile çekilen manzara fotoğrafı ve A6000 ile çekilen manzara fotoğrafı arasındaki fark burada ortaya çıkar zaten. Size de tavsiye ederim uzun kenarı 3840 olarak resize yapıp öyle değerlendirin makinanızı.


    Ama şunu da asla unutmayın, megapiksel muhabbetinde rakamın hiç bir önemi yok. Webcam ile çekilmiş bir fotoğrafı resize yaparak 200Mp yapabilirsiniz hemen. Ama detay filan olmaz. Aynı şekilde 6mp lik eski kaliteli fullframe makine çıktısı da 6mp dir. Fakat ikisi ile gazete fotoğrafı çekip uzun kenarı 3840 piksel olacak şekilde yeniden boyutlandırıp 1:1 ölçekte bakarsanız, kaliteli makinanın çektiği fotoğraftaki yazıları çok net okursunuz, web cam ile çekilen fotonun kalitesiz olduğu ortaya çıkar.

    Bunun için GERÇEK MEGAPİKSEL diye kendimce adlandırdığım bir kavram var. Mesela Nikon P510 Makinam 16mp idi sözde ama ben ona 4Mp muamelesi yapıyordum. Çünkü resize yapıp baktığımda ancak 4Mp in hakkını verebiliyordu. Note 3 telefonum da ha keza 3-4 MP imiş gibi. RX100 8 MP, Eos M 12 MP benim için.
    Kaç Megapiksel Makine Almalı -Çözünürlük-



    Ama tabi instagramda paylaşıp tam çözünürlük arşivlemeyip, o hafta unutacaksanız fotoğrafı bunlara hiç gerek yok. Tabii buna da saygı duyarım, herkes canı nasıl isterse öyle kullanır. Ama arşivleyecekseniz mümkün olduğunca kaliteli olsun fotoğraflarınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 7 Haziran 2017; 15:48:51 >







  • Bence haklısınız...
    Bir de o herkesin iftira atmaz ise fotoğrafçı olunmayacağını zannettiği DxO Mark lens testlerinde işte bu dediğinize benzer bir bilgi verir. Her lensin o gövdede gerçekte kaç mp kaliteli görüntü verdiği gibi bir şey diyelim. Mesela 35mm. F1.8G lensli bir Nikon D5600 14 mp. falan gibi bir şey der yanlış anımsamıyorsam.

    https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/EF50mm-f-1-8-II-mounted-on-Canon-EOS-760D__1011

    https://www.dxomark.com/Lenses/Nikon/Nikon-AF-S-Nikkor-50mm-F18G-mounted-on-Nikon-D5600__1139




  • lenslerin ışığı çözme güçleri var. hepsinin farklı farklı. hatta takılı olduğu makineye göre bile değişiyor.

    nikon d90 hala övülüyor ve fahiş fiyatlara satılıyor. neden? 12 megapiksel ttl sensör için ideal. fazlası, piksel başına düşen bilgiyi azaltıyor. pikselde özgün bilgi saklanmıyor.

    lens üreticileri ona göre lensler üretiyorlar. canon'da ef lensi apsc gövdeye takmanız ile full frame lense takmanız arasında çok ciddi imaj kalitesi farkları oluşuyor. bizzat başımdan geçmiş olan şöyle bir olay var: 50mm f1.8 ii lensi apsc'de hiç beğenmemiştim. full frameye deneme amaçlı takınca kalitesini anlamıştım.

    canon için konuşayım, apsc'lerde efs lensleri; ff'lerde ef lensleri kullanmaya gayret edin. yoksa o kırmızı halka bile fayda etmeyebiliyor, lensten soğuyabiliyorsunuz.
  • ileri yıllar için dikkat edilebilecek bir özellik. ama ilerde bu tarz fotoğraf veya ekran mantığının kalacağını sanmıyorum. hareketli fotoğraflar piyasaya çıkmayı hazırlandığını düşünürsek
  • "ilerde bu tarz fotoğraf veya ekran mantığının kalacağını sanmıyorum"
    Yanılıyorsunuz bence.

    Yeni teknolojiler eskileri komple silip süpürmez.

    Mesela siyah beyaz basılı fotoğraflar hala duruyor, video çıkınca herkes yakmadı S/B fotolarını :)

    Aynı şekilde TV çıkınca ertesi gün radyolar çöpe atılmadı.

    Benim çocukluk resimlerim, hep bildiğmiz ucuz amatör makinalarla çekilmiş. İçlerinden bir tanesi çok güzel, gerek ışık, gerek renk, gerek kalite olarak. Onu anneme sorduğumda o fotoğrafta "eve fotoğrafçı gelmişti" demişti. Yani çekebiliyorken mümkün olduğunca kaliteli çekmek faydalı. Ama tabii tadında bırakmak lazım. Asgari ücretle çalışıp Hasselblad orta format makine taksidine girmeye de gerek yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 16 Haziran 2017; 11:33:13 >




  • multimatom kullanıcısına yanıt
    benim esasında demek istediğim çok farklı insanlar dsrl ler den aynasızlara cep telefonuyla çektiği fotoğraflarla memnun. baktığında binlerce fotoğraf çektik bizler bakıyoruz ilgileniyoruz uğraşıyoruz ama gerçek hayatta çektiği fotoğrafı tekrardan bakan kaç kişi var anlatmak istediğim o
  • Babakedi kullanıcısına yanıt
    Evet o da var, haklısınız. Arşivleme, saklama vs. hiç önemsenmiyor.
    Bilgisyara format atılıyor gidiyor tüm fotoğraflar filan.

    Hatıra değeri olan fotoğrafları yedeklemek şart. Yedek almak, yedeğin yedeğini almak hatta ekstra olarak da online yedek almak lazım. Acı tecrübeler sonucunda ben bu şekilde yapmak gerektiğine emin oldum.

    Videolar büyük sıkıntı. Bu internet hızı, bu online kapasiteler ve bu 50Mbps filan yüksek boyutlu videolarla online yedekleme işi ciddi masraf. Hala benim gibi amatörler için dert.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Babakedi

    benim esasında demek istediğim çok farklı insanlar dsrl ler den aynasızlara cep telefonuyla çektiği fotoğraflarla memnun. baktığında binlerce fotoğraf çektik bizler bakıyoruz ilgileniyoruz uğraşıyoruz ama gerçek hayatta çektiği fotoğrafı tekrardan bakan kaç kişi var anlatmak istediğim o

    on binlerce cektim, sadece 30-40 tanesini sakliyorum. secme isi onemli.



    sakladiklarim da flickr'da zaten.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim en guldugum ve anlamadigim sey de su: bir insan onemli bir anda neden cep telefonu ile video ceker ki? birak cekme, bir daha izlemeyeceksin zaten. ani yasa, beynine kaydet.



    ekran arkasindan gorunce o an yasanmis gibi olmuyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben saklıyorum fotoğraflarımı başta beğenmediğim net çıkmayan yada aynı kare gördüklerimi siliyorum kalanları ise saklıyorum. bazen fotoğraflarımı açık bir gecede binden fazla fotoğrafa baktığım olmuyor değil sık sık yaparım bunu. çekiyorsam bakmayacaksam neden çekiyorum. hoşuma gidiyor tekrar tekrar bakmak.

    anı çekmek şöyle esasında evet bazen o anı çekmek için yaşadığını kaybediyorsun. benim hiçbir video çekimim net değildir. kadraj hep kayıyordur. çünkü havade çekerim yada bir yere bırakıp çekerim katılıyorum ali beye anı kaçırıyorsun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ali bey amca

    benim en guldugum ve anlamadigim sey de su: bir insan onemli bir anda neden cep telefonu ile video ceker ki? birak cekme, bir daha izlemeyeceksin zaten. ani yasa, beynine kaydet.



    ekran arkasindan gorunce o an yasanmis gibi olmuyor.

    aynı şeyi fotoğraf içinde söylerler. bırak çekme anı yaşa...

    cep telefonu ile çekmek anı hatırlamak için güzeldi ama asıl ama. hızlı paylaşım ve çevreye göstermektir. çekersin sonra arkaşaşına mesaj atarsın ya da elden gösterirsin. son derece pratik.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.