Şimdi Ara

Jackie Chan Efsanesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Jackie Chan'i çok severdim ama CCP hakkındaki açıklamaları yüzünden soğudum kendinden. Eskisi gibi sevmiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Return to Monke -- 1 Ocak 2021; 20:26:23 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Return to Monke

    Jackie Chan'i çok severdim ama CCP hakkındaki açıklamaları yüzünden soğudum kendinden. Eskisi gibi sevmiyorum.

    CCP nedir?

  • HIGHER kullanıcısına yanıt

    Çin komünist partisi.

  • 3 dk lık dövüş sahnesini 40 sahneyle çeken aksiyon oyuncularına selam olsun. Gerçek dövüşçü, gerçek sanatçı.


  • Adam efsane ya. İzlemeye değer yapım kalmayınca bundan 3-4 ay önce dedik Jackie Chan'in izlemediğimiz ya da defalarca TV'de görsek de tam anlamıyla izlemediğimiz filmlerini adam akıllı bir izleyelim. IMDB'den en eski filmlerinden yeniye doğru puanları arasında da olabildiğince yükseklerden hem sıra sıra hem de kafamıza göre seçip peş peşe izlemiştik. Dolayısıyla Efe Aydal'ın önerdiği filmlerin hiçbirini ıskalamamışım. Misal Armour Of the God filminin bağlantılı olmasa da 2. si de var misal ama Operation Condor diye çevirmiş İng olarak. Aslında film devamı da sayılacak gibi değil, farklı ama neyse.

    Aydal'ın önerilerinden Wheels On Meals filminin bendeki yeri ayrıdır. Bizde bunun VHS kasedi vardı Dinamit Kardeşler diye çevirmişlerdi ancak IMDB'de Arabalı Köfteciler diye çevirmişler. Aksiyon, dövüş, komedi ikisi bir aradaydı. Filmin müziklerine de bayılırdım halen açsam dinlerim. Dublajı zamanının stüdyosundan dolayı kötüydü, sesler boğuktu, VHS olmasının da etkisi vardı tabi. Defalarca izlememe rağmen villain'ın bu kızla alıp veremediğini dublajdaki ses kalitesi yüzünden tam olarak anlayamamıştım, Aydal'ın buna da değinmesi iyi olmuş. Oradaki hatun da İspanyol mankeniydi. Lola Forner. Kendisini öyle Jackie'nin birkaç filminde görmüşlüğümüz vardır. Şişko dediği de Sammo Kam-bo Hung. Bu reyizi de zaten Jackie'nin birçok filminde görmüşüzdür. Bu adam Ip-man'nin 2. filminde de oynamıştı bilenler bilir. Severim kendisini. Diğer gözlüklü eleman da yine bu kilolu reis kadar olmasa bazı Jackie filmlerinde yer almıştır. Benny Urquidez ile yapılan dövüş sahnelerinde Benny'nin elinin ayarı yokmuş, arada gerçekten vuruyormuş, Jackie'yi sinirlendiriyormuş bu durum sanırım. Öyle bir şeyler okumuştum Ekşi'de zamanında. Ama dövüş sahneleri efsanedir. Bu filmle ilgili hatıralarım büyük, o yüzden yeri bende ayrıdır.

    Project A filmi de gerçekten iyiydi. Farklı bir havası farklı bir atmosferi, farklı bir konusu vardır. Denizciler ve yanlış hatırlamıyorsam polisler(veya askerler) arasında bir rekabet, bir sürtüşme vardı. Değişik bir filmdi, Jackie Chan'in klasik aksiyon filmlerinden farklıdır, güzeldir. Bunun 2. filmini 1.si kadar sevmemiştim, zaten ilk filme de pek benzemiyordu.

    Rumble In the Bronx zaten TV'lerde defalarca gösterildi. Aksiyonun biraz daha Amerikanlaştığı, patlamanın çatlamanın arttırıldığı yapımlar oldu. Kötü değildir.

    Dragon Forever filmini her nasılsa izlemeyip atlamışım. Buna en yakın zamanda bakarım.

    Aydal, Police Story konusunda da haklı. 6 filmi var. Özet geçecek olursak ilk 4 film güzel-idare eder arası. 2004'teki vasat, 2013'teki son film ise bence vasatın da altındaydı. Jackie hatrına izleyip bitirmiştim ama hiç sarmamıştı. Gerçi şimdi baktım ki son 2 filminde canlandırılan karakterler hem seriden hem de birbirinden farklı. Bunları farklı iki film olarak değerlendirmek gerekiyor sanırım.

    Jackie'nin 70'lerdeki filmlerinde daha çok dövüş ve kareografi ağırlığı söz konusu. Toy, ejderha, dragon vs dövüş sanatlarını konu alan, eski Çin'i gösteren senaryo olarak aşırı basit yapımlar olarak göze çarpıyor. 80'lere gelince olay dövüş sanatlarından çıkıyor, Hong Kong'a geliyor, günümüze geliyor, şehir yaşamlarına, farklı ülkelere, farklı maceralara geliyor. 70'lerdeki dövüş aksiyonları yine var. Genç olsa da görece yine daha olgun görünümlü yine uzun sayılabilecek gür saçlı, pire gibi zıplayan bir adam var. Sadece bu sefer, şehir yaşamı ve teknolojinin getirdiği dövüşleri ve aksiyonu daha karışık hale getirebilecek unsurlar var. 90'lara gelince Jackie'nin biraz daha yaşlandığını biraz daha olgunlaştığını ama teknoloji ve şehir atmosferiyle aksiyonu dövüşle birlikte biraz daha harmanladığını görüyoruz. 80'lere göre biraz daha değişiyor aksiyon ama büyük ölçüde yine aynı. 90'ların sonu ve 2000'lerden itibaren aksiyonlarda Amerikanlaşmayı görmeye başlıyoruz gerçekten. Bu yumuşak geçişler uç noktalarla yapılan kıyaslamalarda anlaşılıyor. Daha yaşlı bir Jackie Chan olduğu için artık dövüş içerikli aksiyon sahneleri kademe kademe azalıyor. Atıyorum silahlı çatışma sahnesi ekleniyor, atıyorum silahlı çatışma sahnelerinin sayısı ve uzunluğu arttırılıyor. Araç kovalamaca sahneleri ekleniyor veya varsa süreleri ve sayıları arttırılıyor. Atıyorum patlama sahneleri ekleniyor veya arttırılıyor. Tek plan dövüş sahneleri azaltılıyor, çok fazla sahne geçişi, kamera hilesi yapılıyor. Üstü kapatılıyor. Kurguda siz bu aksiyon sahnelerini çatır çatır izliyorsunuz pek anlamıyorsunuz ama o 80'lerdeki ve 90'ların başlarındaki dövüş sahnelerinin verdiği hissi vermiyor. Bir şey farklı diyorsunuz anlayamıyorsunuz ama olay bunlar işte. 2010 ve sonrası zaten Jackie için yok gibi bir şey. Var ama dövüşsüz aksiyon var. Hatta 2020'ye yaklaştıkça aksiyon denilen şey olarak sadece silah sıkılması, patlama, araç kovalaması veya belki bir paraşütle atlama türevi sahneler görüyoruz. Tabi yaşlı bir adamdan 20-30 yaşlarındaki bir delikanlı gibi hareket etmesini bekleyemeyiz. Bunu sadece aradaki farkları anlatmak için yazdım. Yoksa adam yaşına göre mükemmel ötesi işler başarmış, gönlümüze taht kurmuştur.

    Filmleriyle ilgili bir diğer fark ettiğim şeyse sponsorlukları. 80'lerde ve 90'ların başlarındaki hangi filmini seyretsem Mitsubishi araçlarını görüyordum. Nereye baksam Mitsubishi. Belki birkaç markaya daha rastlamışımdır ama Mitsubishi aklımda kalmış.

    Son olarak Chan reisin kendi sesinden şu şarkının İngilizce versiyonunu bırakalım da izleyelim ve dinleyelim. Filmin son sahnesinden bir sahneyle birlikte başlıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 9 Mart 2021; 4:25:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  •  Jackie Chan gerçek bir efsanedir gerçekten. En sevdiğim sahnelerinden birisi.




  • 2 gündür "Efsanenin" daha önce izlememiş olduğumuz 2 filmini daha izledik hamdolsun.  

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.