Şimdi Ara

.... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • 5.maddenin çalışıp çalışmaması koşullara bağlı. Kolay kolay çalışmaz ama çalıştığı durumda korkunç bir caydırıcı etkisi var. Türkiye ile Rusya o sebeple asla bir savaş durumuna geçmez. Yaptığınız yorum bu sebeple çok yanlış. Ayrıca Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ilişkileri ve çıkarları da görmezden geliyor.


    Hem NATO hem de Rusya aslında birbirinden çok çekiniyor. Rusya zaten Ukrayna'nın bu sebeple NATO'ya üye olmasını istemiyor ve NATO'nun açık kapı politikasına aykırı şekilde üye yapılmamasının resmi bir garantisini istiyor zira Ukrayna NATO'ya üye olursa Rusya'nın komşusu konusunda eli kolu bağlanır. Hiçbir şekilde müdahale edemez. Üstüne üstlük dünyanın en güçlü askeri ittifakı da telkinsiz şekilde hemen sınır kapısında olur. Kriz zaten burada yatıyor, yani Rusya'nın Ukrayna NATO'ya üye olmadan bunu engellemek için komşusunu işgal edip etmeyeceği. Üye olduğu anda Rusya'nın inanılmaz başı ağrır.


    Bize faydası oldu mu peki NATO'nun? Hem de çok. Demokratik ülkelerin kolektif savunma veya güvenlik paktı olduğu için bir kere demokrasimizin sürdürülebilirliğine katkı sağladı. Türkiye'de demokrasiyi tamamen lağvetmek isteyen herhangi bir güç NATO'dan düşmeyi göze almak zorunda. İkincisi Türk Ordusu NATO sayesinde oldukça modern ve disiplinli bir ordu oldu ve Ortadoğu'daki muadillerinden çok daha üstün ve profesyonel bir organizasyona dönüştü. Bir yandan hatırı sayılır miktarda gelişmiş silah sistemlerinden istifade ettik. NATO ilaveten devletler arası çatışma ihtimaline karşı bizi çok bağışıklı kıldı. Saddam, İran vb hiçbir aktör birbirleriyle savaşmalarına rağmen Türkiye'yle devletler arası bir savaş çıkartmaya cesaret edemedi. Bir yandan NATO ironik şekilde Batılı devletlere ve bilhassa Amerikan devine karşı bir güvence işlevi gördü. Aynı ittifakta olduğumuz için Amerika bizi işgal eder mi gibi opsiyonları eledik. Sovyetlere karşı kalkan oluşu zaten NATO'nun klasik ve en bilinen fonksiyonu. Bunu yazmaya dahi gerek yok. Türkiye üstünde gelişen Sovyet baskısına da bir cevap oldu. Peki NATO'nun olumsuz etkileri oldu mu özellikle Türk Amerikan İlişkileri çerçevesinde? Şüphesiz. Ancak olumlu etkileri olumsuz etkilerine ağır basıyor yukarıdaki arkadaşların da değindiği gibi. @Long Nightt @Periah




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 29 Ocak 2022; 4:6:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Türkiye düşmanlarını takip edin nette. Hemen hepsi Türkiye yi natodan atalım diye görüş belirtiyorlar. Hiç şüphesizki üzerimizde düşmanlarımızın emellerini gerçekleştirmede, nato üyeliğimiz bir engel.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • O noktaları vurunca bitiyor mu ülke?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.