Şimdi Ara

İTÜ Endüstri Mühendisliği Hakkında Bilgilendirme - Konunun 8. Yılı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
219
Cevap
19
Favori
36.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • schmeiblak S kullanıcısına yanıt
    Doktora yapan arkadaşım henüz yok ancak yüksek lisans var şimdilik. Doktora için okuldaki hocalarımdan söyleyebilirim. Bölümde ders verebilmek için yurtdışında eğitim almış olmak şartı var. Hocalarımızın çoğu doktorasını ABD üniversitelerinde yapmış durumda.

    FMCG(Hızlı tüketim ürünleri), otomativ, ilaç, telekomünikasyon, dayanıklı tüketim ürünleri, teknoloji sektörlerinin hem üretim kısmında hem de yönetim kısmında çalışanlar mevcut.
  • Hocam endüstri mezunları tam olarak ne iş yapıyor? Birkaç yerde okuduğuma göre endüstri mühendisliği çoğu mühendislik alanında bilgi sahibi oluyormuş ama o alandaki mühendis kadar iyi olamıyormuş. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz.



    Son olarak okurken hangi dersleri alıyorsunuz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ananni

    quote:

    Orijinalden alıntı: ClassımDeğilsin

    hocam çevremdekiler "ya endüstri mühendisliği neymiş? öyle bi mühendislik mi var? ne işe yarıyor bunun mühendisi? iş bulamaz vs vs." gibi şeyler söylüyorlar.onlara pek cevap veremiyorum açıkçası benimde pek bilgim yok biraz aydınlatır mısın?
    1-endüstri mühendisi ne iş yapar?
    2-İyi bir endüstri mühendisi olmak için diğerlerinden farkı olarak ne yapmalıyız?
    3-Piyasada iş olanakları nasıldır?
    4-Çalışma yelpazesi nedir?

    alıntı yaparak cevaplarsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler

    Endüstri mühendisliğinin ne olduğuna internetten baktığında aklında net olarak bir şey oluşmaz biraz havada kalır.

    Gerçek anlamda endüstri mühendisinin doğuşu işletmelerde, sistemlerde iyileştirmelerle giderlerdeki düşüşü sağlamak. Yani burada 'verim' karşımıza çıkıyor. Tasarlanacak planlarda, sistemlerde, yapılacak projelerde verimi göz önüne alarak en uygun çözümleri getirmesi beklenmektedir. Ancak şuanda işletmelerde sadece bu yönde çalışmanın yanında insan kaynakları, finans, satış, pazarlama, tedarik zinciri gibi çoğu departmanlarda endüstri mühendisleri bolca çalışmaktadır. Çünkü hem birçok alan hakkında bilgi sahibi olması sebebiyle hemde çalışma alanlarında esneklik bulunmasından dolayı bu tercihler yapılıyor(Aynı zamanda şirketler için her çalışanının verimli çalışması önemlidir. Verim sadece endüstri mühendisine özgü değildir.). Yukarıda saydığım departmanların en az yarısı her şirkette bulunur ve önemli işler yapar ayrıntılarını, neler yaptıklarını internetten bulabilirsin. Bu şu demektir ki bir şirket varsa endüstri mühendisi için olanak vardır. 1. 2. 4. sorunu bu şekilde cevapladım sanırım.

    2. soruna cevap olarak ise fark yaratmak için ileride kendine lazım olacak eğitimlere katılabilirsin, özel bilgisayar yazılımları öğrenebilirsin. Belli ülkelere ilgin varsa ve oralarda çalışma imkanı elde etmek istersen o dili öğrenebilirsin. Sadece orada çalışmak için de değil ekstra her bilgi her an işine yarayabilir ummadığın bir anda bile. Vaka analizi yarışmalarına katılarak kendini geliştirebilirsin.Öğrenciyken, ileride çalışmak istediğin alanı kafana koyarsan onun hakkında derin araştırmalar yapabilirsin yada alanları, sektörleri öğrenmek için bunları yapabilirsin.

    Aklıma gelenler bunlar. Tekrar sorun olursa sorabilirsin.

    @Tylerdurden121 İlk sorun için konuda yazmış olduğum ilk cevabı alıntılıyorum. Senin için yeterli olacaktır.

    Endüstri mühendislerinin diğer tüm mühendislikleri tamamen bilmesinin imkanı yoktur ki böyle bir şey saçma da olacaktır. Öyle olsaydı diğer mühendislikler neden var durumu olacaktır. Örneğin bir uçak mühendisi, inşaat mühendisi, makina mühendisinin kendi alanları hakkında yaptığı bir şeyi diğer hiçbir mühendis yapamayacaktır. Yani o dediğin doğru ancak geçerliliği olmayan bir şey. Endüstri mühendisliği de diğerleri gibi farklı bir disiplin.

    Aldığım dersleri bu linkte bulabilirsin:http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/ENDE/201110.html




  • Tekrardan merhaba. Tabii ki de İnternetten okuduklarım kadarıyla biraz bilgim var ama çalışan birinin (siz ve arkadaslariniz) bir günü nasıl geçiyor? İşte neler yapiyorsunuz genelde bilgisayarla mi vb? Biraz bilgi verirseniz sevinirim.



    Birde mezun olduktan sonra iş bulma yüksek lisans askerlik vb siralama mi desem nasıl oluyor? Yani basitçe ilk napiliyor mezun olunca :D

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,

    Bugün ilk iş günümdü ancak öğrenciyken 1 yıl kurumsal bir firmada da çalışmıştım şöyle özetleyebilirim. Mesai başlangıcına göre sabah 6-7-8 gibi uyanıp işe gidiyorsun ve akşam 5-6'ya kadar ordasın. Öğlen 1 saat aran var İş yoğunluğun tamamen döneme göre ve şirkete göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin ben ay başlarında daha rahat olurken ay sonlarında çok yoğun oluyordum. Aynı zamanda müşteri ile direkt iletişimim olduğu için herhangi bir zaman telefonla arayabiliyorlardı(özellikle amerika kıtasındaki müşterilerimle saat farkından dolayı mesai saatleri dışında çalışmalar yapıyordum). Nadir de olsa haftasonu birkaç saat çalıştığım oluyordu. Bunun dışında hafta içleri 6'dan sonrası ve hafta sonları bana kalıyor. Yapılan işler işin niteliğine göre değişkenlik gösterse de bilgisayara fazla şekilde bağlıyım. Aynı zamanda departman içi, departmanlar arası toplantılar ve müşteri/saha/fabrika/depo ziyaretleri gibi önemli aktivitelerde de bulunuluyor. Farklı şehirlere/ülkelere seyahatler de olabilir ancak %100 bilgisayar başında iş olabilir, dediğim gibi tamamen işe bağlı.

    Orası sana kalmış bir durum. Askerliği yapıp aradan çıkartmak isteyen arkadaşlarım var, yüksek lisansa giden arkadaşlarım var, benim gibi işe başlayanlar da var. Kendine nasıl bir plan çiziyorsan ona göre adımlarını atman gerekiyor mezun olmadan bir kaç ay önce. Ben işe başlamayı planladığım için Aralık2016-Ocak2017 aylarından itibaren açılan yeni mezun iş ilanlarına başvurularda bulundum ve zamanla mülakatlarla ilerledim.




  • Hayırlı olsun işiniz :D Çevrenizde muhtemelen farklı mühendisliklerden insanlar olmuştur okul veya iş dönemlerinizde. Endüstriden daha teknik olan dalların okul hayatını biraz daha zorlu geçirdiğini duydum ve hatta siz de doğruladınız. İş hayatında da bu böyle mi? Mesela bir bilgisayar veya e&e,makine mühendisinin çalışma koşulları (stres, verilen sorumluluk, yaptığı işin yoruculuğu) da bir endüstri mühendisinden fazla mıdır?

    Edit:Gerçi herkes farklı dallarda farklı şeyler yapıyor ama biraz genelleme olacak galiba.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi prs6 -- 11 Temmuz 2017; 0:57:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim.

    Evet doğruladım, diğer mühendislikleri okumak kesinlikle daha zor. Ama bu iş hayatında böyle değil. Burada bir genellemek yapmak zor, her işin kendine göre zorlu yanları vardır ve sevdiğin işi yaptığında sana çok zor gelmeyecektir. Dediğin verilen sorumluluk, işin yoruculuğu gibi etmenler senin disiplininle alakalı değil çalıştığın bölüm ve yöneticilerinle doğrudan alakalı O yüzden sahip olduğun ünvana göre çalışma şartların ve koşulların pek değişmez çalıştığın yere göre değişir.(örneğin boğaziçi bilgisayar mezunu bir iş arkadaşım vardı ben staj yaparken beraber satış* departmanındaydık) Zaten sen de demişsin "herkes farklı dallarda farklı şeyler yapıyor" diye. Durum tam olarak dediğin gibi

    *bilgisayar yada teknoloji firmasında değildim, uzaktan yakından alakası yoktu o sektörle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ananni -- 11 Temmuz 2017; 1:11:58 >




  • Sizin bölümle alakalı değil ama sorabilecegim siz varsınız galiba. Hani end muh ilk 2 yıl maslakta sonra Maçka gibi ya. Makine fakultesi nasıl? Hep gumussuyu mu yoksa ilk yıllar gene maslak mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hazırlık okuyacaksan eğer o Maçka'da. İlk yıl genelde 1 gün kendi kampüsün diğer günler Maslak oluyor. Makina da ilk yıl 3-4 gün Maslak 1 gün Gümüşsuyu'nda olursun. İkinci yıl biraz daha artar Gümüşsuyu günü.
  • Tekrardan merhabalar hocam, ben de itu endüstri düşünüyorum şu sıralar, bikaç sorum daha olacak

    Yüksek Lisans Programları hakkında biraz bilgi verebilir misiniz ?

    Örneğin İTÜ mezunu başarılı bir öğrenci için yurtdışında veya türkiyede yüksek lisans ücretleri falan nasıl olur, burs olanakları vb. Maddi açıdan çok sıkıntı olur mu



    Yüksek Lisansın sektörde ne kadar etkisi olur ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tylerdurden121 T kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Açıkçası yüksek lisans konusunda çok bilgim yok ancak bildiğim kadarıyla cevaplayayım.

    Endüstri sonrası tekrardan endüstri yüksek lisans tavsiye etmiyorum zaten neredeyse aynı şeyler. Tabi bu dediğim akademik düşünmüyorsan. Ancak farklı bir disiplin üzerine yaparsan sektörde işe yarayabilir.

    Not ortalaması yüksek olan, dil belgesi sağlayabilen kişiler için yurtdışı/yurtiçi yüksek lisans olanakları daha fazla tabiki. Mesela bir arkadaşım İtalya'ya bir diğeri Almanya'ya gidecek. Almanya'da yüksek lisans eğitimi ücretsiz ve konusunda gerçekten çok iyi okullar var. Dediğin ücret, burs vs. işleri değil ülke ülke, okul okul şehir şehir bile çok fark eder. O yüzden o konuda kesinlikle bir şey diyemem. İstediğin okula yada ülkeye giden birisiyle konuşarak en doğru bilgiye ulaşabilirsin.

    Yüksek lisans sektörde, dediğim gibi, farklı disiplinle yaparsan işe yarayabilir yada bir süre çalıştıktan sonra yapılacak bir MBA işe yarıyor bunu biliyorum.

    Ancak her şeyden öte şuan senin yüksek lisansı düşünmen pek mantıklı değil. Tavsiyem lisans seçimine odaklan.




  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam teşekkür ederim. işiniz de hayırlı olsun bu arada

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Endüstri müh öğrencisi Ayazağa kampüsünde yurtta kalırsa, Maçka daki fakülteye kendi imkanlarıyla mı gidiyor yoksa servis var mı? Yoksa Ayazağa kampüs yurtlarında kalamıyor mu? Tşk

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Endüstri öğrencisi Ayazağa yurtlarında da Gümüşsuyu yurtlarında da kalabilir. Yurtlar için bölüm kısıtlaması yok.

    Kampüsler arası servis yok, ulaşımı kenidiniz yapıyorsunuz. Kampüsler arası ulaşım kolay. Ayazağa'dan direk metroya binip Osmanbey'de iniyorsunuz. Sonrasında ister otobüs ister 10-15 dk. yürüme ile kampüse ulaşabiliyorsunuz.

    @Tylerdurden121 teşekkür ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ananni -- 19 Temmuz 2017; 0:30:54 >
  • Hocam itu de yandaldan isletme alip iyi bir not ort. Ile mezun olursam ilk isimde maaş nasil olur ve nasil ve ne kadar yukselir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yandan işletmenin hiç bir işe yarayacağını düşünmüyorum. Zaten bildiğim kadarıyla İTÜ'de hiç bir bölüm endüstri ile, endüstri hiçbir bölümle yandal yapamıyor (çok kesin emin değilim, galiba böyle bir şey vardı.)

    İyi not ortalaması maaş üzerinde farklılık yaratmaz. Aynı şirkete eğer 2,0 ve 3,5 ortalamalı yeni mezun 2 kişi aynı pozisyonda işe girerse aynı maaşı alırlar. Maaş belirlemenin ana kriterleri çalışılan departman, pozisyon, pozisyonun gereklilikleri, piyasa şartları, rakip firmalar gibi şeyler oluyor. Sorun çok çok açık uçlu bir soru ona cevap vermem pek mümkün değil. Özelden yazdığın mesajdaki cevapta biraz yardımcı olmuşumdur diye düşünüyorum.

    İyi ortalama bazı şirketlerin ön elemesini geçmene yardımcı olabilir. Bazı şirketler +3,0 not ortalaması olanlar başvurabilir tarzı şeyler yazabiliyor. Ancak bu durum pek fazla şirkette yok ve okuduğum kadarıyla bunu uygulayan şirketler yavaş yavaş bundan vazgeçiyor.




  • Isiniz hayirli olsun oncelikle, benim sorum mesai saatleri arasi neler yaptiginizla ilgili olacak.



    Yukarida yazmissiniz fakat biraz daha detay verebilir misiniz, kullandiginiz programlar neler, mesai saatleri icerisinde surekli bir seylerle mi mesgulsunuz, mesgul olmadiginiz zamanlar ne yapiyorsunuz ofiste mi kaliyorsunuz yoksa depoyu falan mi geziyorsunuz.



    Calisma ortamanindaki diger kisiler tarafindan gozlemlendiginizi hissediyor musunuz yapacak isiniz olmadigi zamanlarda.



    En onemlisi kisim kullandiginiz programlardi.



    Tesekkurler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Khal Woof kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim

    Satış alanında çalıştığım için kullandığım özel yazılım çok fazla olmuyor. Çoğu şirkette her departmanda SAP yoğunlukla kullanılır onun dışında işler ofis programları ve mailleşmeler ile ilerliyor. Ancak kalite kontrol, üretim vs. gibi fabrikaya-üretime daha yakın departmanlarda kalite kontrolleri, makina kontrolleri vs. gibi süreçler için farklı yazılımlar kullanılır. Örneğin, sistem analizi, sistem tasarımı gibi alanlarda çalışanlar Arena isimli programı kullanırlar. Dediğim gibi, kullanılan programlar çalışılacak departmana göre değişecektir.

    Mesai saatleri içerisinde tabiki devamlı meşgul değilim, boş olduğum çay-kahve içtiğim, boş kişilerle goygoy yaptığım oluyor, olmalı da zaten. 8-5 tamamen iş yapılıyor gibi düşünmeyin, mutlaka kafanı dinlendireceğin vakitler oluyor. Ama bazen de 5te çıkamayıp akşam ofiste çalıştığım yada evden çalıştığım zamanlar da oluyor. Boş olduğunda illa bir şey yapacaksın diye bir şey yok Eski işimde işleri bitirince vaktimin bir kısmında boş yapardım, diğer kısmında mevcut işleri geliştirmek için çalışmalar-araştırmalar yapardım.

    Çalışma ortamında izlenmek şirket kültürüyle çok alakalı. Mutlaka bir noktaya kadar herkes herkesin yaptığı şeylere dikkat eder. Örneğin yaptığın işlerin düzeni, özeni, yetiştirebilmen, başkalarıyla olan ilişkilerin gibi durumları herkes değerlendirir. Yöneticilerin elbette seni izler. Ama işleri düzgün yapıp yetiştirdikten sonra boş zamanlarında ne yaptıkların çok fazla da umurlarında olmaz. Tabi boş vakitlerini kullanıp fazlasını isteyip yapabilmek senin elinde. Fakat bazı firmalarda da herkes birbirinin en ufak hareketini takip edip birbirinin ayağını kaydırabilmek için sonuna kadar uğraşır. İşte bu tarz yerlerde biraz daha dikkatli olmak iyi olabilir




  • Kazanan arkadaşları şimdiden tebrik ediyorum. Güzel bir bölüme yerleştiniz
  • Merhabalar

    Ben bu sene odtü endüstri mühendisliği kazandım.Ailem odtü makina yazmamı istiyordu iş imkanları açısından ancak ben fiziği hiç sevmediğim için endüstri yazdım.

    Bu sene taban puanlara bakarsak odtü ve itü endüstri sıralamaları ciddi düşüşe geçmiş makinalar ise tam tersine artmış durumda.Endüstri popülerliğini yitirdi algısı mı oluştu artık acaba

    Hocam bu sıralama düşüşü de kafamda soru işaretleri oluşturdu pişman olur muyum diye korkmaya başladım.

    Okul hayatımda dersleri boşlamazsam bu bölümden mezun olunca işsiz kalma durumu olur mu acaba ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.