Şimdi Ara

İTÜ Endüstri Mühendisliği Hakkında Bilgilendirme - Konunun 8. Yılı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
219
Cevap
19
Favori
36.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İTÜ Endüstri Müh.-İngilizce 3. sınıf öğrencisi olarak sormak istediğiniz sorularınızı cevaplıyorum. Aklınıza gelen her şeyi sorabilirsiniz. Buradan sormak istemeyenler özel mesaj da atabilir. İstediğiniz kadar soru sorabilirsiniz, çekinmeyin.

    2017 Haziran Edit: 1 hafta önce bölümden mezun olmuş durumdayım. Merak edenlerin sorularını memnuniyetle cevaplayabilirim. Soru sormadan önce aşağıda yazdığım cevapları da okuyun derim.

    2018 Ağustos Edit: 1 yıldır çalışma hayatındayım. Yeni tercih yapacaklar, kararsızlar için güzel bir yazı buldum. İncelemenizi tavsiye ederim.https://eminaykac.com/istatisliklerle-endustri-muhendisi-olmak/

    2020 Temmuz Edit: İlk mesajı editlemeyeli uzun zaman olmuş. Şirketteki 3. yılımı geçen hafta doldurmuşum İşte özellikle son 1-1,5 yılım inanılmaz bir tempoda geçti ve öyle de devam ediyor.

    2020 Aralık Edit: Geçtiğimiz ay itibarıyla yeni bir şirkette işe başladım. Salgın döneminde uzaktan çalışırken iş değişikliği çok zor oluyormuş. Yeni şirketime ve sektöre adapte olmaya çalışıyorum şu sıralar.

    2021 Ağustos Edit: Çalışma hayatında 4. yılı doldurdum, 2. şirketimde devam ediyorum. Tercih döneminde olan arkadaşların varsa sorularını beklerim.

    2022 Haziran Editi: Ülke şartlarından dolayı her geçen gün çalışmak daha doğrusu geçinmek zor hale geldi. Şirketteki bir fırsat ile yurtdışı bir pozisyona geçme durumum oluştu. Detaylar belli olduktan sonra düşünüp karar vereceğim.

    2023 Temmuz Edit: Bir önceki editte yazdığım durum gideceğim ülkede yaşanan çalışma vizesi problemi dolayısıyla olmadı. Aynı şirkette farklı bir pozisyonda çalışmaya devam ediyorum.

    2024 Şubat Edit: Bir süredir İstanbul'da yaşamaktan çok sıkıldığım için remote iş bakıyordum. Şirketin verdiği müdürlük terfisini reddederek iki ay önce başka bir kurumsal firmada remote pozisyonda çalışmaya başladım. Umarım bir an önce İstanbul'dan da taşınırım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ananni -- 1 Şubat 2024; 23:43:2 >



  • hocam çevremdekiler "ya endüstri mühendisliği neymiş? öyle bi mühendislik mi var? ne işe yarıyor bunun mühendisi? iş bulamaz vs vs." gibi şeyler söylüyorlar.onlara pek cevap veremiyorum açıkçası benimde pek bilgim yok biraz aydınlatır mısın?
    1-endüstri mühendisi ne iş yapar?
    2-İyi bir endüstri mühendisi olmak için diğerlerinden farkı olarak ne yapmalıyız?
    3-Piyasada iş olanakları nasıldır?
    4-Çalışma yelpazesi nedir?

    alıntı yaparak cevaplarsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ClassımDeğilsin

    hocam çevremdekiler "ya endüstri mühendisliği neymiş? öyle bi mühendislik mi var? ne işe yarıyor bunun mühendisi? iş bulamaz vs vs." gibi şeyler söylüyorlar.onlara pek cevap veremiyorum açıkçası benimde pek bilgim yok biraz aydınlatır mısın?
    1-endüstri mühendisi ne iş yapar?
    2-İyi bir endüstri mühendisi olmak için diğerlerinden farkı olarak ne yapmalıyız?
    3-Piyasada iş olanakları nasıldır?
    4-Çalışma yelpazesi nedir?

    alıntı yaparak cevaplarsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler

    Endüstri mühendisliğinin ne olduğuna internetten baktığında aklında net olarak bir şey oluşmaz biraz havada kalır.

    Gerçek anlamda endüstri mühendisinin doğuşu işletmelerde, sistemlerde iyileştirmelerle giderlerdeki düşüşü sağlamak. Yani burada 'verim' karşımıza çıkıyor. Tasarlanacak planlarda, sistemlerde, yapılacak projelerde verimi göz önüne alarak en uygun çözümleri getirmesi beklenmektedir. Ancak şuanda işletmelerde sadece bu yönde çalışmanın yanında insan kaynakları, finans, satış, pazarlama, tedarik zinciri gibi çoğu departmanlarda endüstri mühendisleri bolca çalışmaktadır. Çünkü hem birçok alan hakkında bilgi sahibi olması sebebiyle hemde çalışma alanlarında esneklik bulunmasından dolayı bu tercihler yapılıyor(Aynı zamanda şirketler için her çalışanının verimli çalışması önemlidir. Verim sadece endüstri mühendisine özgü değildir.). Yukarıda saydığım departmanların en az yarısı her şirkette bulunur ve önemli işler yapar ayrıntılarını, neler yaptıklarını internetten bulabilirsin. Bu şu demektir ki bir şirket varsa endüstri mühendisi için olanak vardır. 1. 2. 4. sorunu bu şekilde cevapladım sanırım.

    2. soruna cevap olarak ise fark yaratmak için ileride kendine lazım olacak eğitimlere katılabilirsin, özel bilgisayar yazılımları öğrenebilirsin. Belli ülkelere ilgin varsa ve oralarda çalışma imkanı elde etmek istersen o dili öğrenebilirsin. Sadece orada çalışmak için de değil ekstra her bilgi her an işine yarayabilir ummadığın bir anda bile. Vaka analizi yarışmalarına katılarak kendini geliştirebilirsin.Öğrenciyken, ileride çalışmak istediğin alanı kafana koyarsan onun hakkında derin araştırmalar yapabilirsin yada alanları, sektörleri öğrenmek için bunları yapabilirsin.

    Aklıma gelenler bunlar. Tekrar sorun olursa sorabilirsin.
  • ananni A kullanıcısına yanıt
    merhabalar. Bi sorum olucakti. Buralarda misinizz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m.said M kullanıcısına yanıt
    Buyrun, buralardayım.
  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Akdenizde bi endustri muh. Okuyup ingilizcemi gelistirirsem ve ayni zamanda avrupada master yapsam sizce iyi yerlere gelebilir miyim ? Benim hedefim yurt disinda calismak ayni zamanda. Bunun icin sizce ituye veya ona denk bi unuversiteye kasmak gerekli midir bi sonra ki seneye sinav icin ? Tesekkurler ilgilendiginiz icin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m.said M kullanıcısına yanıt
    Tabiki gelebilirsin. Okul ismi daha çok ilk işler ve büyük firmaların stajları için işe yarıyor. Kariyerine daha güçlü bir başlangıç yapmanı sağlıyor. Ancak kariyerinin daha sonraki adımları için asıl önemli olan kariyerinde o noktaya kadar neler yaptığın, nerelerde hangi görevlerde bulunduğun önemli. Elbette Akdeniz Endüstri'den mezun olup çok iyi pozisyonlara gelebilirsin. Bu tamamen senin zorlaman ve biraz da şans faktörüyle alakalı.

    İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ, Koç gibi üniversitelerde bulunmak sektördeki firmalara daha yakın olmanı(okulların İstanbul ve Ankara'da bulunmaları sebebiyle) ve bu sayede kampüs aktiviteleri, case study gibi etkinliklerine daha kolay katılmanı sağlıyor. Bu da firmalarla aranı daha kolay yakınlaştırabiliyor. Elbetteki güzel bir avantaj bu durum. Eğer ilk 5-10 bine girebileceğini düşünüyorsan seneye de deneyebilirsin ancak dediğim gibi Akdeniz Endüstri mezunu olman hiçbir şeye engel değil, diğer endüstricilerin gerçekleştirdiği her şeyi yapabilirsin.
  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Cok tesekkur ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Endüstri mühendiliğinin işletmeden farkı ne? Tam olarak mühendislik değil diyorlar bil mühendisliği gibi.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genel olarak bakarsak çok kesin çizgilerle ayıramayız işletme ve endüstri mühendisliğini. İlgilendiği çoğu şey ortak olmakla beraber işletmeden üretim ve sistem uygulamalarıyla biraz ayrılıyor.

    Endüstri mühendisliği diğer ana mühendislikler kadar hardcore bir bölüm değil tabiki. Hem daha önceki mesajlarda anlattığım işlerle ilgilenen hem de mühendislik yönetimi şeklinde sorumluluklar alan bir disiplin.
  • Herkese merhaba, 1 hafta önce bölümden mezun oldum. Merak ettikleriniz hakkında sorularınızı bekliyorum.
  • Sizi Allah gönderdi :D Bu sene üniversite seçeceğim de. İmkanım olsa Boğaziçi endüstri yazardım. Ama kiyidan kaçıracağım galiba sınavımda sıkıntı yoksa tabii. Benim endüstri istememin sebebi (tıpı hiç sevmememden başka) diğer mühendisliklere göre daha sosyal görünmesi dışarıdan ve derslerine baktığımda bana daha uygun geliyor tabi doğru kriterlerle mi seçtim bilmiyorum ama kendimi de çok hardcore mühendislik yapabilecek gibi görmüyorum. Ailem tabii ki de tıp veya gelirse Boğaziçi makine yazmamı istiyor. Onlara da birşey diyemiyorum ülkenin hali geleceğim için beni düşünüyorlar. Sizce tercihimi nasıl kullanmalıyım gelirse Boğaziçi makine yazmam çok zorlanmama neden olur mu veya sırf sıralamam biraz yüksek diye itü endüstri yazmamazlik saçma mi olur?



    İkinci olarak zamanınız nerede geçiyordu çoğunlukla ayazaga mi yoksa işletme fakultesindemi binaniz fiziksel olarak yeterli mi ders için imkanlar için? Ve ders dışı hobilerle ilgilenmenize yeterli zamanınız kalıyor muydu? Şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bolumlerin ders iceriklerine bakman olumlu bir hareket. Bu sayede hangi bolum daha cok nelerle ilgileniyor daha guzel anlamissindir.

    Ileride 20-30 yil ugrasacagin icin severek yapacagin BOLUMU secmen daha onemli. Universite degil bolum secimi yapmani siddetle tavsiye ederim. Makina en agir muhendislik bolumlerinden birisidir, bir cok makinaci arkadasim var cok dertlilerdi bize gore

    Endustri bolumu icin sosyal demek yanlis olabilir ama diger bolumlere gore cok daha rahat derslerimiz bu sayede daha sosyal olabiliyoruz. Ders icerikleri de cok farkli disiplinlerden oldugu icin farkli alanlar hakkinda bilgi sahibi olabiliyorsun. Siralamam yuksek itu endustri yazmayayim seklinde bir dusunce bana gore cok sacma. Dedigim gibi bolum secmek cok onemli.

    Ilk 1-2 sene daha cok Ayazaga'da oluyorsun daha sonra Macka fakultesinde oluyorsun. Ayazaga cok genis ve harika bir kampus. Macka isletme fakultesi tek binadan olusuyor cok cevresi yok malesef. Bina, olanaklar vs. olarak yeterli o konuda bir problem yok sadece genis bahcemiz yok :)

    Ders disi hobilerle ilgilenecek bol bol vaktin olur hic merak etme. Ben 5 yillik futbol hakemiyim ve okulla beraber ilerletebildim bunu. Okul klupleri yada okul disi etkinliklere katilacak cok vaktin olacaktir.

    Baska sorularin da olursa yazabilirsin ben buralardayim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cevabınız için teşekkürler. Bence de sonuçta biz bu puanı istediğimiz yere gitmek için kazandık neden puana göre fikir seçelim ki. Peki mezun olduktan sonra iş bulmakta veya kaliteli iş bulmakta(tam açıklayamadim yani çalışma saatleri, çalışana verilen önem maaş vb) herhangi bir problem oluyor mu. Genelde insanlara göre tek garanti meslek tıp çünkü ülkede. İşverenler itü adına öncelik veriyor mu veya diğer başka unileri(Boğaziçi koc) ituye tercih ediyor mu. Veya iş kişide mi bitiyor.



    Birde sormak istediğim İTÜ nun ingilizce eğitimi nasıl. Yani okuduğum yorumlar genelde bu alanda özel ve Boğaziçinin itunun önünde olduğu yönünde. Yani hazırlıkta okul İngilizceyi ogrenmemize ne kadar yardımcı oluyor.



    Ve son olarak itü nun sakın gitme diyeceğiniz bir bölümü var mi. Çoğu arkadaşım muhtemelen ituye gidecek çok farklı alanlarda. Onlara tavsiye açısından.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Bence de sonuçta biz bu puanı istediğimiz yere gitmek için kazandık neden puana göre fikir seçelim ki." Aynen öyle

    Yüksek profilli mesleklere baktığımızda evet tek garantili meslek malesef sadece tıp ülkemizde. Ben iş buldum ve tahmin ettiğimin biraz üzerinde bir maaşla üst düzey, uluslararası önemli bir firmada işe başlıyorum 1 ay sonra. Ama bu herkes için böyle olmayabiliyor. Geçen sene mezun olan arkadaşlarımdan örnek vereyim. Aralarında, unuttuğum yoksa, şuan işi olmayan yada eğitimine devam etmeyen(yüksek lisans) kimse yok. Bu yıl mezun olduğum arkadaşlarım arasından söylersem; biraz okulu uzatanlar var, mezun olmadan işini bulanlar var, henüz iş bulamayanlar da var.

    Elbette İTÜ ismi yardımcı oluyor. Benim gördüğüm kadarıyla İTÜ, Boğaziçi, Koç, ODTÜ, Bilkent öğrencileri(endüstri için konuşuyorum) diğer üniversite öğrencilerinden farklı görülüyor ve daha önem veriliyor şirketler tarafından, bu bir gerçek. 1-2 firmada ise gerçekten Boğaziçi fetişi olduğunu açıklıkla söyleyebilirim ancak onlar dışında İTÜ'ye tercih edilir diye bir şey yok. Okul ismi sadece ilk aşamayı geçmekte yarıyor. Rekabet çok yüksek, kişinin kendisine kalıyor iş. Başkalarından fark yaratmalısın ki şirket seni tercih etsin.

    İTÜ'nün hazırlık eğitimi çok üst düzey değil. Ben lisede de hazırlık okudum(1+4 yıl). Lisemin İngilizce eğitimi kat ve kat daha iyiydi(uzun zamandır İngilzice'ye önem veren bir okul) ve prof sınavından sadece bir hafta önce sınavda ne çıkıyormuş diye baktım ve 89 alıp geçtim hazırlığı. İTÜ'de hazırlığa keyiften kaldım, dinlenmek için. Özelleri bilmiyorum ama Boğaziçi'nin hazırlığının iyi olduğunu biliyorum.

    Sakın gitme diyebilmem için bölümü gerçekten bilmem gerekiyor. O kadar detaylı bilmiyorum İTÜ'deki diğer bölümleri o yüzden o konu hakkında bir şey demesem daha doğru olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ananni -- 20 Haziran 2017; 3:49:35 >
  • Merhaba, size 2 sorum olcaktı.

    1-Endüstri mühendisliğinde iş bulmak temel mühendislikler göre daha mı zordur ? 2-Endüstri mühendisliğinde İTÜ ODTÜ Bilkent ten hangisi daha iyi sizce?@ananni



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oraleteinanıyomben -- 23 Haziran 2017; 19:24:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oraleteinanıyomben O kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    İş başvurusunda bulunabileceğin hem şirket hem de departman seçeneğin diğer mühendisliklere göre çok çok daha fazla. Ancak işe girmek için rekabet edeceğin kişi sayısı çok daha fazla haliyle. Diğer mühendisliklerden daha zor olduğunu düşünmüyorum. Hatta, daha önceki mesajlarda belirttiğim gibi, bu imkanın fazla olmasından dolayı nispeten daha kolay diyebilirim.

    Çok zor bir karşılaştırma. Ben İTÜ, ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi ve Koç'u aynı kefede tutuyorum. Hepsinin programlarında ufak tefek farklılıklar var ancak temeller aynı. Mülakatlarda gördüğüm kadarıyla hepsinden insanlar oluyordu. İstanbul'da olanların şöyle bir avantajı var. Çoğu şirket İstanbul'da olduğu için şirketlerin üniversitelere yönelik programlarına, yarışmalarına, etkinliklerine katılmak daha kolay oluyor. Bunu Bilkent ve ODTÜ'den konuştuğum arkadaşlarım da belirtiyor. Belli başlı şirketlerin Ankara'da merkezleri var o yüzden bu konuda İstanbul'daki üniversitelerin biraz avantajı var bu konuda.
  • Aylık gideriniz ne kadar hocam?

    Bolum birincileri nereye gidiyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • schmeiblak S kullanıcısına yanıt
    Giderim çok değişiyor o aylık uygunluğuma göre 1000 ile 2000 arasında değiştiğini söyleyebilirim. Ödev, proje yoğunluğu olmayan aylarda tavana vuruyor tabi gider

    Bölüm birincisi olmanın piyasada çok büyük bir artısı yok. Akademik tarafta çok faydası oluyordur ama piyasa için çok öyle değil. (Notların düşüktür birincilere sallıyorsun diye düşünme, not ortalamam fena değil.)
  • ananni A kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam,aslında doktaraya nerede gidiyorlar ve nerede çalışıyorlar diyecektim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.