Şimdi Ara

işlemci fanı 3 pin fakat benim anakart 4 pin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
1
Favori
25.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • işlemci fanını değiştirmeye karar vermiştim aldım yenisini tam takacaktım bide baktım 3pin miş daha önceden dikkat etmedim.Çeviriciyle olur mu acaba yardımlarınızı bekliyorum.



  • bunun için bi ek kabloolması lazım aldıgın yere sor saydın keşke
  • tak kullan,otomatik ayarlayacaktır.
    stock fandaki 1 kablo boşa
  • quote:

    Orjinalden alıntı: blacksnake03

    tak kullan,otomatik ayarlayacaktır.
    stock fandaki 1 kablo boşa



    çalışırmı diyosun
  • ben olsam geri verir 4 pinli pwm kontrollü alırdım

    takma şekli

     işlemci fanı 3 pin fakat benim anakart 4 pin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dallas41


    quote:

    Orjinalden alıntı: blacksnake03

    tak kullan,otomatik ayarlayacaktır.
    stock fandaki 1 kablo boşa



    çalışırmı diyosun

    ben nasıl kullanıyorsam sende kullanırsın
  • iyi valla deniyim bende para boşa gitti diye yanıyodum sevindim
  • HP bilgisayarların fanları 5 pinli. HP sunucumun fanı çok ses çıkarıyor. 9,2 cm lik 5 pinli fan yerine standard 4 pinli 12cm lik fan takmak istiyorum. Bunun nasıl yapılabileceğini bilen, uğraşan varmı. Yardımcı olursanız sevinirim.
  • sunucu işeleriyle uğraşıyorsan işin ucuzuna kaçmayıp orjinal fanından takman lazım destek aldığınız firma veya en kötü hp türkiye bu konuda yardımcı olacaktır.ucuzdan halledeyim dersen risk alırsın oluşabilecek sorunlara ileride katlanmak zorunda kalabilirisin.unutma sunucuya nasıl davranırsan o da sana öyle davranır.
    5.pin yanlış bilmiyorsam hp ye özgü ısıya göre çalıştırma sistemi için kullanılıyor.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Ekan06


    HP bilgisayarların fanları 5 pinli. HP sunucumun fanı çok ses çıkarıyor. 9,2 cm lik 5 pinli fan yerine standard 4 pinli 12cm lik fan takmak istiyorum. Bunun nasıl yapılabileceğini bilen, uğraşan varmı. Yardımcı olursanız sevinirim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cobi

    sunucu işeleriyle uğraşıyorsan işin ucuzuna kaçmayıp orjinal fanından takman lazım destek aldığınız firma veya en kötü hp türkiye bu konuda yardımcı olacaktır.ucuzdan halledeyim dersen risk alırsın oluşabilecek sorunlara ileride katlanmak zorunda kalabilirisin.unutma sunucuya nasıl davranırsan o da sana öyle davranır.
    5.pin yanlış bilmiyorsam hp ye özgü ısıya göre çalıştırma sistemi için kullanılıyor.




    Ucuza kaçmıyorum, ama server daki 92mm fanlar çok uğultulu çalışıyor ve bu uğultu fanın eski olmasından değil. Orjinalinden daha büyük 12cm lik, sessizlik konusunda iddalı bir fan takarsam çözüm olabileceğini düşündüm.




  • ben de öyle kullanıyorum korkmana gerek yok fanlar çalışır. bildiğim kadarıyla o son pin anakart üzerinden işlemci sıcaklığına göre fanın devrini ayarlayan pin.
  • PWM fanlar (Pulse Width Modulation) 4 pinli olur çalışma mantığı ise Fan sürekli +12 ile beslenir hız kontrolü için ise 4.ncü uçdan kare dalga kontrolü yani frekans ile hızı ayarlanır. Bu dalga kontrolü ise 3.ncü Uçtaki thermale bağlı kontrol eder. anakartın 3 pinli soketinde fanı kontrol etmeye çalıştığınızda 4.ncü pin boşta kalacak şekilde bağlantı yaparsanız 5~12V kontrolü ile normal bir fan gibi kullanılabilir. Genelde hiçbir fan kontrolcü 4.pinli ve pwm kontrollü değildir. Bazı anakartlarda pwm fanın dönmemesinin nedeni fan kontrolü için düşük voltaj geliyor olmasıdır halbuki sabit +12v altında frekans kontrollü olmalı..
    örnk:PWM kontrollü Ledli bir fanınız olsa fan devrini kıstığınızda ledlerin ışık şiddeti düşmez ama hızla yanıp söndüğünü görebilirsiniz.

    PWM fan Pin uçları.
    Siyah___: Nötr (GRND)
    Kırmızı__: +12
    Sarı____: Thermal Sensör
    Mavi ___: PWM kontrol ucu.

     işlemci fanı 3 pin fakat benim anakart 4 pin


    5 pinli fanlarda uçlar aşağıdaki şekildedir (eğer netten bulduğum 5.pin uç dizilimi buysa) burada farklı olarak 3.ncü Thermal uç Beyaz olmuş sonrasında 4.ncü siyah Nötr ve 5.nci pin PWM olarak geçiyor. yani pwm bir fan taktığınızda pwm kontrol ucu boşta (GRND) kalacak. Kısaca fanı HP servisinden temin edin 3pinli bir fan takarak kullanmanız da uygun olur ama server gibi bir sistemi riske atmaya değmez gibime geliyor.
    .
    ]o----- Yellow (PWM)
    .o----- Black (GND)
    .o----- White (tach/sense)
    .o----- red (12v)
    ]o----- Black (GND)
    .
    Son olarak bir serverin ses yapması sizi neden bu kadar rahatsız ediyor. Server case veya özel bir odada değil mi.?? Takın 23tl ye 12cm lik Scythe Slip Stream 110cfm hava üflesin veya 2.nci el forumdaki 12cm lik 252cfm lik fanlardan birini. son devirde baksın işine..
    Edit:imlâ



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufukman -- 20 Ocak 2010; 19:52:51 >




  • @ufukman , size bir sorum olacak peki:

    3 pinli fan kontolcüsünü 4 pinli pwm fana takarsak ne olur? ya kendim bir tane fan kontol yapacağım, ya da ucuza bir tane alacağım

    elimde orjinal intel (4 pin) e5300 ile gelen soğutucusunun fanı var, ben buna direk voltaj verdiğimde çalışmış idi (900-1800 arası kontrol edilebiliyor aynı zamanda)
    ama geçenlerde elime bir de artic cooling geçti 12 cm (üzerinde 400-1500 yazıyor), direk voltaj verdim çalışmadı, anakarttaki 3' lü pine soktum tam devir çalıştı...bunun anlamı nedir?

    üzerindeki 4 pin girişleri var paralel bağlamak için, bende PWM le çalışsın diye 2 tane 12 cm lik fan ile intel fanı paralel bağladım, speedfan programından güzelce ayarlanıyor fakat devir ölçümünde sanırım A.c.'lerinkini ölçüyor...herhangi "sakatlık" durum söz konusu mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ufukman

    Son olarak bir serverin ses yapması sizi neden bu kadar rahatsız ediyor. Server case veya özel bir odada değil mi.?? Takın 23tl ye 12cm lik Scythe Slip Stream 110cfm hava üflesin veya 2.nci el forumdaki 12cm lik 252cfm lik fanlardan birini. son devirde baksın işine..
    Edit:imlâ


    Açıklamalarınız içi teşekkür ederim. Server mecburen toplantı odasında ikamet etmekte, bu yüzden fan sesini sorun ediyorum. Desktop PC lerde fısıltısı bile duyulmayan fan kullanan HP, server larda aynı hassasiyeti göstermiyor malesef. Bu yüzden kendimce çözüm arayışına girip Akasa Apache 12 S-flow Ultra Sessiz Kasa Fanı aldım. Yazdığınız renk kodlarınna karşılık gelen açıklamalar doğrudur umarım, ona göre bağlantı yapıp çalıştırmayı deneyeceğim. 12cm lik fanı 92mm fan yerine sığdırıp bide çalıştırabilirsem ne mutlu.




  • bende de apache var fakat ne 3 pin de ne de 4 pin de çalışmakta
  • benim işlemci fanı bozulmuştu tam iyi dönmüyordu ve sanırım buna bağlı olarak işlemcinin aşırı ısınması nedeniyle bilgisayar sürekli kendine reset atıyordu.(bilgisayar kendini resetliyordu sürekli ve ben bunun nedeninin işlemci ısınması olduğunu düşünüyorum.)bu sebeple gidip yeni bir fan aldım.işlemcim intel ve bu işlemcinin fanı 4 pinli.benim aldığım fan ise 3 pinli.ben yinede aldığım fanı uygun bir şekilde bağladım.fan çalıştı ancak bilgisayar yine kendini sürekli arka arkaya (1 saniye arayla) resetliyor.bunun sebebi 3 pinli fanların hızının kontrol edilememesiyle işlemcinin ısınmasımıdır?ya da işlemci ile alüminyum levha arasındaki macunun az olması olabilir mi?3 pinli fan kullanmalı mıyım kullanmamalı mıyım?
  • bu sorunu nasıl halledebilirim arkadaşlar? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kerem

    ben olsam geri verir 4 pinli pwm kontrollü alırdım

    takma şekli

     işlemci fanı 3 pin fakat benim anakart 4 pin



  • quote:

    Orijinalden alıntı: shui

    bende de apache var fakat ne 3 pin de ne de 4 pin de çalışmakta

    ben sunbeam rheobus da 2 pin ile kullanıyorum çalışmaması imkansız
  • Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar.

    Bende bugun akasa venom işlemci soğutucusu aldım.

    Bildiğiniz üzere venomla birlikte Akasa Viper fan birlikte geliyor, ben ayriyetten 1 tane daha viper fan aldım push-pull olarak kullanıyorum.

    Fanlar 4pin PWM oldugundan 1 tanesini işlemci fan soketine taktım. İkinci fan'ı system fan 2 soketine yerleştirdim ve sistemi mi açtım,

    biostan fan hızlarını kontrol ettiğimde işlemci fan bloguna takgığımın 1960 RPM, system fan 2 bloguna taktığım fanın iste 1000-1100 RPM civarı oldugunu gördüm.

    Bunun üzerine pc yi kapatıp system fan 2 ye taktıgım fanı cıkarıp 3 pin olan system fan 1 e taktm ve şuan 1800-1900 rpm arası değişen bi hızda çalışıyor

    4 pinli fanınızı 3 pinde kullanılabileceğini düşünüyorum.

    Kolay gelsin :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.