Şimdi Ara

Isıtma modu dış ünite arızası?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
1
Favori
189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selam, google da aradım taradım ama yanıt bulamadım, bu forumda çok kıymetli üstadlar var belki biri görür yardımcı olur diye buraya geldim. Problem şu, bir adet 12'lik on/off klimam var. Bu klima dün geceden beri ısıtma modunda bir tuhaf çalışıyor. İki gündür evde yoktum dün akşamüstü geldim klimayı çalıştırdım sıkıntısız çalıştı, ta ki gece saatlerine kadar. Isıtma performansının düştüğünü, sıcak değil ılık hatta neredeyse serin hava üflediğini farkettim. (ilk çalıştırdığım birkaç saat böyle değildi, cayır cayır ısıtıyordu). Dış üniteye baktığımda ise kompresor ve fan çalışıyordu ancak fan hava üflemek yerine hava emiyordu. Bu bana tuhaf geldi çünkü ne zaman ısıtma yapsam dış ünite fanı karşıya doğru üflerdi. Daha sonra bakır boruların dış üniteye bağlantı noktalarına dokundum, alttaki boru çok sıcak üstteki boru ılık idi. Bu da normal değilmiş gibi geldi. Gece vakti uğraşmamak için kapatıp yattım. Şimdi az önce klimayı yeniden çalıştırdım ve yine dün geceki gibi çalışıyor, iç ünite ılık üflüyor dış ünite sanki ters çalışıyor gibi. Ve ısıtma modunda dış ünitenin altındaki delikten su damlardı, dün gece ve bu sabah bir damla su akmadı. Şuanki dış ortam sıcaklığı 5 derece, oda sıcaklığı en iyi tahminle 15-16 derece, klimayı set ettiğim değer ise 24 derece.

    On off klimalar belli sıcaklıkların altında ısıtma konusunda performansı ciddi anlamda düşen cihazlar, bunu biliyorum. +7 derecenin altında randıman vermiyorlar onu da biliyorum. Ancak cihazı iki kıştır ısıtmada kullanıyorum, evet soğuk ve nemli havalarda klimadan çıkan havanın sıcaklığında düşme oluyordu ama bu boyutta değil. Nedir problem acaba fikir verebilecek olan varsa çok sevinirim?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Selamlar. Bu bir kondansatör arızasıdır. On/Off klima fan ve kompresör motorları sincap kafesli tek fazlı asenkron motor içerir. Bu motorların eylemsiz durumda iken (hareketsiz iken) elektrik verildiğinde dönme hareketine başlamalarını sağlayan yardımcı sargıları ve yardımcı sargıya bağlı kondansatörleri bulunur. Kondansatör,şebekeden gelen faz açısını 90 derece kaydırarak ana sargıya gelen faz (cereyan) ile yardımcı sargıya gelen faz arasında 90 derece açı farkı oluşturur ve bu sayede dönme kuvveti rotora (motorun hareketli kısmına) iletilir. Kondansatörün içi zamanla kurur ve bu kondansatörün kapasite kaybetmesine sebep olur. Kapasite kaybının sonucunda kompresörün kalkış yapamayıp termiğini veya ev sigortasını attırması ve dış ünite fanının da hiç dönmemesi veya ters dönmesi gibi durumlara sebep olur.


    Klimanızın marka ve modeli nedir ?


    Klimanın dış ünitesi içerisinde markasına göre değişmekle birlikte bazen iki,bazen tek kondansatör bulunur.


    Tek kondansatör dediğim esasen içerisinde iki kondansatör barındıran "dual kondansatör"dür. Tüp şeklindedir. Bu tüpün içerisinde iki kondansatör bulunur ve biri fan motoruna,diğeri kompresöre aittir.


    Isıtma modu dış ünite arızası?


    Ayrık kondansatörlü klimalarda ise (iki ayrı kondansatör bulundurur) bir adet tüp şeklinde,bir adet de kutu şeklinde kondansatör bulunur.


    Isıtma modu dış ünite arızası?

    Kutu şeklinde olan kondansatör fan motoruna aittir.


    Kısacası,kondansatörün değişmesi gerekmektedir. Dış ünitenin üst kapağını açarak veya ulaşılabilirse elektrik kablosunun girdiği klemens kapağını açarak bu kondansatöre ulaşmak mümkündür.


    Bu bölüm açıldığında bir adet tüp şeklinde kondansatör varsa bu kondansatör , eğer bir tüp ve bir kutu şeklinde kondansatör varsa kutu şeklinde olan kondansatör değiştirilmelidir. (İki tane ayrı kondansatör varsa değişimi için üst kapağın açılması gerekir).


    Elimden gelir derseniz,kutu şeklinde olan kondansatörün zaten 2 tane kablo bağlantısı vardır. Sırası önemli değildir. Yenisini alıp değiştirebilirsiniz.


    Tek bir tüp şeklinde olan varsa bağlantıların fotoğraflarını çekerek kondansatörü söküp yenisini aldıktan sonra takabilirsiniz. Veya yeni kondansatörü alıp eskisinden kabloları sırayla teker teker söküp yenisine takarak bağlantıları karıştırmadan yenileyebilirsiniz.


    Bağlantı yerlerinin isimlerini de fotoğraflamanız bağlantıları karıştırmanızı önler. Karıştırırsanız da yardımcı olurum.


    Isıtma modu dış ünite arızası?

    Bu parça şu anki zam vb. uygulamaların ardından 50-60TL civarı fiyata sahip (içinde iki adet kondansatör bulunduran tek tüp olanı). Servise yaptırırım derseniz 150-200 Lira fiyat çıkarabilirler. Onlar da tabii emek veriyorlar. Amacım parçanın değişimini anlatıp da onların işine taş koymak değil ancak fiyatı abartanlara karşı elinizden geliyorsa kendiniz yapın derim. Yoksa servise başvurmak daha iyi olur. Kondansatör değişimi ardından fan olması gereken yönde dönecektir.


    Saygılarımla...





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.