Şimdi Ara

ışığı açınca veya kapatınca, monitor kapanıp açılıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
35.315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, odamda 2 adet duvara monte lamba ve 1 adet tavanda lamba var...

    hangi lamba olursa olsun açtığımda veya kapadığımda, monitorün görüntü gidip geliyor...

    hoparlördende çok küçük bir pat sesi çıkıyor...

    (monitor 19" lcd)
    (monitorle hoparlör aynı prizde)



  • ÇÖZÜM
    bir mühendis olarak başıma benzeri bir sorun gelince ölçümlere başladım. İlk olarak evde yani aynı panodan beslediğiniz sürece farklı hatlarda çekseniz ziraa evimin elektiriğini ben döşedim her odanın priz ve lamba hattı ayrı ve kalın kablolar ile beslendi. Neyse işin şebekeden kaynaklı olmadığını görmek için voltmetre ile anlık düşüm varmı diye inceledim anlık 4 voltluk bir düşüm sözkonusu idi. fakat 230 volt için birşey ifade etmez. bunun üzerine akımın sıfırlanması durumu için prize 250-400 volt kutupsuz ve kutuplu kapasitör kullandım sonuç voltaj dalgalanma yok fakat florasan lambalar açılınca yada kapanınca yine monitör kapanıyordu.
    sonuç olarak mönitörü sökmeye ve güç devresini incelemeye karar verdim. Açtığımda devreleri yağsız kontak spreyle yıkayıp inceledim hiçbir sıkıntı yoktu. devreden ayırmadan kontrol edebileceğim tüm elemanları kontrol ettim hepsi sağlamdı. Peki neden floarasan yanınca görüntü gidiyor sonra geri geliyordu. düşününce elimde osiloskop olmadığı için dvi sinyalleri gibi küçük ve yüksek hızlı sinyalleri inceleyemiyordum. fakat düşük voltajlarda aklıma daha önce yaşadığım bir sorun geldi. incelemem bu saatten sonra mönitörün dvi soketi üzerine idi internette dvi soketlerin kullanılmamış hallerini inceledim kullandığım kablonun pinlerine baktım ve sonuç temassızlık küçük sinyal dalgalanmalarında büyük dirençlere dönüşür ve sistem sinyal yok sanar bir süreliğine..................................... mönitörün dvi ve analog tüm soketlerinin içindeki çapraz duran dişi pinleri düzelttim ve sıfır bir dvi soketin pinleriyle aynı konuma getirdim. kabloyu takttım evde artık ne çalışırsa çalışsın mönitörde tık yok. sizlerdeki sorunların kaynağını bilemem ama mönitörlerinizin dvi soketleri ile oynayacaksan bir büyüteç ile ince bir işçilik ile çalışın yoksa lehim yapmak sıfırdan bir soket takmanız sıkıntılı olur :D
  • elektrik tesisatın zayıf olabilir.
  • Elektrik iç tesisatında priz ve ışık linyeleri ayrı ayrı çekilmiş olması, priz hattına gelen bakır kablonun en az 2.5mm^2 olması gerekir. Elektrik tesisatı yapılırken muhtemelen bu kurallara uyulmamış . Ayrıca monitör ve hoparlör devrelerinde şebekeden kaynaklanan elektrik parazitlerine karşı filtreleme yeterli olmayabilir.
  • monitorun baglı oldugu coklu prize bir cep tel adaptörü takıp cıkartırkende görüntü gidip geliyor....

    ayrıca bu filitrelemeden kastınız, monitore giden görüntü kablosunun üzerinde küçük bir bobin şeklinde olan hafif mıknatıslı parçanın olmamasından mı bahsediyorsunuz? (dvi-d kablo)


    bahsettiğimi durumlarda ekrandaki görüntününü gidip gelmesi monitore zarar verirmi?
  • Bir ihtimal prizde ufak bir temassızlık olabilir.Yani adaptörü takıp çıkarırken gidip gelme yapabilir.
    Bir kontrol et.Ayrıca bir lamba açınca monitörün gitmesi garip bir durum.Çünkü lamba çok çok az akım çeker.
    Fırın açınca bile monitör gitmez normalde.
    Ayrıca düğmede parazit yapıyor olabilir.Yani içeriden açıp kaparken ark yapabilir.Ama münitörün bu tür parazitlerede koruması olması gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 27 Ocak 2007; 21:04:21 >
  • bence tamamen fr uyuşmazlığı.
    Aynı şey bendede oluyor.Fakat monitör açılıp kapanması değilde anlık bilgi değişimi.
    Örnek eski bir florans lambanın açılıp kapanmasıyla aynı şebekeye fakat farklı prize bağlı olan pc nin klavyesinde kitlenme veya istenmeyen durumlar.
    Benim kendi yaşadım olaydan çıkardığım sonuç bu frekans uyumsuzluğu.
    Tabi yan etkieride vardır.Söylenildiği gibi kabloların yetersiz olduğu ...
  • frekansa uyumzuluğunu ilk defa duyuyorum ülkemizde şebeke 50 hz dir bu değişmez. gerilimde evlerde 220V dir ama bu değeri tam olarak veremezler. zayet frekans cokta önemli değildir cünkü bu cihazlar AC gerilimi doğrultarak kulanır.

    bence sorun topraktan hattından kaynaklanıyor olabilir. evinde topraklama yoksa veya prizlerin topraklaması nötr den alınarak yapılmışsa birde küçükbir ihtimal ama evdeki nötr hattını topraktan alıyorsan böyle bir sorun olabilir gibi geliyor bana
  • Monitoru bağlı olduğu pirizden çıkarıp başka bir pirize bağlayarak deneme yap.

    Sonucu bildir..
  • Bazen benim de cevabını net olarak bulamadığım şeyler oluyo.hoparlör sistemini kaparken bilgisayarın tamamen kapandığı durumla ben de karşılaştım.Gerilim dalgalanmasını çok fazla etkileyecek cihazlar değil ama açma yada kapatma esnasında devrede oluşan osilasyon bilgisayar sistemlerini etkiliyo olabilir diye düşünüyorum. Ancak gene de mantıklı bi açıklama değil tabi.
  • Ayni sorun bende de var arkadaslar , bu durum monitör ü bozar mi gerci garantisi var daha 2 sene ama sonrada kullanici hatasi demesinler ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: praetorians

    Ayni sorun bende de var arkadaslar , bu durum monitör ü bozar mi gerci garantisi var daha 2 sene ama sonrada kullanici hatasi demesinler ?


    diyebilirler. Şebekeden kaynaklı sorunlar garanti dışı kabul ediliyor. Ama anlamazlarsa sorun yok. siz en iyi bir elektrikçi çağırıp tesisatı yeniletin
  • aynı probleme benzer bi sorun bende yaşadım , ups ve bilgisayar yazıcı ses sis tepsini tek prizden çekiyorum. bi kere supurge makınesı bagladım tek de kapatamadı ama 2 sefer elektrıgı kestı ve pc kapandı hemde ups devreye giremeden ilk dfa bole bi şeye tanık oldum sorun büyük ihtimalle tesisat yetersizliğinden , inanın eve cook nadıren 220V gelıyor hatta 1 hafta boyunca avometreyı baglı bıraktım , cunku ups sureklu devreye giriyor 5 dk da bir regule moduna geıyor , elektrık bi 190 - 250 arası sureklı dalgalanıyor , bnce en dandiğinden de olsa 1 ups şart ( konula alakasız olu ama), bnde drek sigorta panosundan daha kalın bi hat çekeceğimodama buyuk ıhtımallede sorun düzelecek.
  • Çok ilginç bir sorunmuş. Hele telefon adaptörü takınca da böyle oluyorsa çok daha garipleşiyor durum.

    Hadi lambanın çektiği akım parazit yaptırabilir diyeceğim ama adaptörde parazit yapabilecek kadar enerji çekmez.

    Muhtemelen ışıklar ve pirizler aynı sigortaya bağlı, hat kablosu da ihtiyacı karşılayamayacak kadar ince döşenmiş.

    Odamızın bağlı olduğu sigortaya bağlı olan herşeyi listelerseniz belki bir fikir verebilir. Bunu anlamak için odanızın bağlı olduğu sigortayı indirin, yanmayan ışıkları (watt değerleriyle birlikte) ve çalışmayan cihazları yazın.

    Eğer hat ince döşendiyse ısınmadan dolayı yangına bile sebep olabilir. Bence en kısa sürede bir elektrikçi çağırın.
  • şöyle bir deney yapılabilir. 3000 w lık 2000 w lık elektrikli ısıtıcı gibi şeyler baglanıp herhangi bir yakın prizden gerilim düşümü ve ana hat sigortasındaki gerilim düşümü gözlemlene bilir. eger ana hattan kaynaklanıyorsa şehir şebekesi, eger ev içi hattan kaynaklanıyorsa ev hattı sorunun kaynagı olaiblir. eger şebeke ise elektrik dagıtım servisine acil müracat edilmelidir. yoksa buzdolabi klima gibi alıcılarda uzun sürede hasara neden olabilir. eger şebekeden ise sorun oluşturan cihazların hattı gözlenmeli ve çözüm üretilmelidir.
  • 3 yıl sonra yazıyorum bende de aynı sorun var regülatör kullanıyorum bir önceki monitörüm ekrandaki dalgalanmalardan bozuldu topraklamayı kontrol ettik herkesteki gibi dedi elektirikçi sanırım tesisatta sorun var

    ben kasaya usb taksam veya pc nin baglı oldugu yere vantilatör takıp cıkarsamda aynı sonuc oluyor regülatör kullandıgım halde
  • ne zamandan beri oluyor bu olay priz veya düğmelerin paralel veya seri bağlanmasından kaynaklanabilir ama sanmıyorum denemek için elektrik saatine en yakın prizden bir uzatma kablosuyla elektrik al sonra bilgisayara bağla eğer sorun çözülüyorsa odaya saatten yeni bir tesisat çektir evin tesisatı aynı kablo üzerinden se yangına bine neden olabilir dikkat et
  • ÇÖZÜM
    bir mühendis olarak başıma benzeri bir sorun gelince ölçümlere başladım. İlk olarak evde yani aynı panodan beslediğiniz sürece farklı hatlarda çekseniz ziraa evimin elektiriğini ben döşedim her odanın priz ve lamba hattı ayrı ve kalın kablolar ile beslendi. Neyse işin şebekeden kaynaklı olmadığını görmek için voltmetre ile anlık düşüm varmı diye inceledim anlık 4 voltluk bir düşüm sözkonusu idi. fakat 230 volt için birşey ifade etmez. bunun üzerine akımın sıfırlanması durumu için prize 250-400 volt kutupsuz ve kutuplu kapasitör kullandım sonuç voltaj dalgalanma yok fakat florasan lambalar açılınca yada kapanınca yine monitör kapanıyordu.
    sonuç olarak mönitörü sökmeye ve güç devresini incelemeye karar verdim. Açtığımda devreleri yağsız kontak spreyle yıkayıp inceledim hiçbir sıkıntı yoktu. devreden ayırmadan kontrol edebileceğim tüm elemanları kontrol ettim hepsi sağlamdı. Peki neden floarasan yanınca görüntü gidiyor sonra geri geliyordu. düşününce elimde osiloskop olmadığı için dvi sinyalleri gibi küçük ve yüksek hızlı sinyalleri inceleyemiyordum. fakat düşük voltajlarda aklıma daha önce yaşadığım bir sorun geldi. incelemem bu saatten sonra mönitörün dvi soketi üzerine idi internette dvi soketlerin kullanılmamış hallerini inceledim kullandığım kablonun pinlerine baktım ve sonuç temassızlık küçük sinyal dalgalanmalarında büyük dirençlere dönüşür ve sistem sinyal yok sanar bir süreliğine..................................... mönitörün dvi ve analog tüm soketlerinin içindeki çapraz duran dişi pinleri düzelttim ve sıfır bir dvi soketin pinleriyle aynı konuma getirdim. kabloyu takttım evde artık ne çalışırsa çalışsın mönitörde tık yok. sizlerdeki sorunların kaynağını bilemem ama mönitörlerinizin dvi soketleri ile oynayacaksan bir büyüteç ile ince bir işçilik ile çalışın yoksa lehim yapmak sıfırdan bir soket takmanız sıkıntılı olur :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erendil -- 8 Temmuz 2014; 1:30:37 >
  • 75 watt bir lamba ilk çalışırken yaklasık 6-7 amper ceker. az değil yani :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: toyer

    75 watt bir lamba ilk çalışırken yaklasık 6-7 amper ceker. az değil yani :)




    Aman hocam naptınız ne 6-7 amperi. 75 watt ampul 220 voltta 0,35 amper civarında çeker.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: forgatten2

    quote:

    Orijinalden alıntı: toyer

    75 watt bir lamba ilk çalışırken yaklasık 6-7 amper ceker. az değil yani :)




    Aman hocam naptınız ne 6-7 amperi. 75 watt ampul 220 voltta 0,35 amper civarında çeker.

    ilk calıstıgında cok kısa bir süre milisaniyeler.


    soguk bir ampul bulup direncini ölçün ne kadar akım çeker hesaplayın ordan :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toyer -- 8 Temmuz 2014; 1:14:16 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.