Şimdi Ara

İran şu arap boyunduruğundan kurtulsa keşke.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • milattan önce 3200 yılına dayanan inanılmaz bir pers kültürü bu islam boyunduruğu, baskısı yüzünden boşa gidiyor çok yazık, çok üzücü. Keşke laik bir cumhuriyet kurabilse de köklerine, derya deniz kültürlerine dönebilse persler.


    atatürk olmasa biz de şu an aynı boktuk.




    İran şu arap boyunduruğundan kurtulsa keşke.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E19076E5A -- 15 Mart 2023; 16:4:35 >







  • Hangi dönemine dönecek ki laikleşseler? İslam'ı bırak İsa'dan önce İskender fethetmiş ve yüzyıllarca Helen etkisi ile geçmiş, İslam ile Arap sonrasında ise Orta Asya Türklerinin merkezi olmuş. Gen haritası çıkarılsa eminim Pers geninden çok Türk geni çıkar İranlılarda. Zaten epey bir kısmı Azerbaycanlı Şiilerden oluşuyor.


    Perslerin bir tek dili kalmış geriye.


    Bir de lütfen (ekşisözlükte olmadığımızı bilerek) dil bilgisi kurallarına uyabilir misin?

  • İranlılar aslında kültürlerine bayağı sahip çıkarlar ve İran kültürünün belirginliği ve etkisi Türkiye dahil olmak üzere devasa bir coğrafyada kolayca fark edilebilir. Tarihsel İran coğrafyasının sınırları modern İran devletinin sınırlarını fazlasıyla aşar. İslam dininin oldukça katı bir Şia yorumunu benimseyen molla rejimi de Arapların büyük çoğunluğuyla (bilhassa Sünni Arap Körfez ülkeleriyle) birbirlerine düşmandır ve mollaların İran kimliğini kasten Arap kimliğinin önüne çıkarması mezhepsel ve jeopolitik düşmanlıklarına ilaveten milliyetçi bir boyut da katar. Şunu anlamanız gerekir; İslam dini, tarihi, kültürü ve uygarlığı Araplardan ibaret değil. İran uygarlığının umumi İslam uygarlığında hayal ettiğinizden daha büyük bir biçimlendirici etkisi bulunur (özünde karşılıklı bir etki ama kesinlikle sadece Arapların veren taraf olduğu tek taraflı bir etki değil). Ünlü geç antikite tarihçisi Peter Brown'a göre sözgelimi altın çağında Abbasi Hilafeti kozmopolit İran Şahlığı'nın İslami bağlamda diriltilmesinden başka bir şey değildir. Şu anda biz Türklerin kullandığı pek çok dini terim (namaz, ezan, peygamber vb) Farsça kökenlidir; Arapça değil. Türkçede bolca Farsça kelime bulunur. Selçuklu mimarisi, dili ve saray kültüründe yoğun bir Fars etkisi izlenebilir, ki coğrafi yakınlıkla beraber bundan dolayı Bizans'ın Rumları Seçukluları Pers addetmiştir. Osmanlı hükümdarları padişah (uluşah) unvanı taşımışlardır ve Yakındoğu'ya hükmetmiş saray merkezli iktidarlarının meşruluğu kadim Pers / İran şahlarına kadar gitmektedir. Keza Acem diyarını ele geçirmiş Türk bir hanedan olan Safevilerin meşruluğunun kaynağı da tarihsel İran Şahlığıdır. Günümüze kadar gelmiş muazzam bir kadim İran literatürü var. Koskoca Firdevsi ve Şahnamesi var (ki Sasanilerin Krallar Kitabı'na dayanır); Yıldızların Efendisi Ömer Hayyam var; Binbir Gece Masalları, daha var oğlu var; yapmayın, etmeyin. Şöyle yorumlarda bulunmayın, çok cahilce bir manzara teşkil ediyor.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Bence Türkiye nin politikası laik bir pers devleti kurulması yönünde olmalı , çünkü şia islamının Türk düşmanlığı var, bence iran parçalanacak ve Güney Azerbaycan Türk Cumhuriyeti kurulacak ve pers bölgesinde bir laik pers devleti kurulacak ( AMin inşallah Allahım)

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Arap değil de islam kültürünün etkisi diye sorulsaymış daha güzel olurmuş. İslamın değmediği bir Pers kültürünü şahsen ben görmek isterdim bugun. Zira islamın dokunup da yücelttiği tek bir toplum bile yok tarihte.


    Belki bir uygarlık için var olduğu dönemde islamı seçmek kısa dönemde kendilerine siyasi ve askeri avantaj sağlamış olabilir ama uzun vadede islam nufuz ettiği her şeyi göçertiyor.

  • İranlılar akıllı olsalar Şİİ mezhebinden çıkıp SÜNNİ olurlar, çünkü gittikleri yol bizdeki Aleviler gibi yanlış bir yoldur


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o şu bu...

    siz sadece din düşmanısınız o kadar derdiniz bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 20 Mayıs 2023; 1:46:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.