Şimdi Ara

iPhone 12 serisinin 5G hızları neden farklı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Apple’ın en güçlü iPhone modellerinin barındıran iPhone 12 serisinin diğer bir önemli özelliği de ekosistemde ilk kez 5G teknolojisine yer veriyor oluşuydu. Destekleyen ülkelere 5G modem ile gidecek olan iPhone 12 serisi ne var ki her ülkede aynı hızı sunmuyor.



    Sub-6GHz 5G ve mmWave 5G ayrımı



    Bilindiği üzere akıllı telefon hücresel modemleri elektromanyetik radyo frekansları aracılığı ile havadan ses ve veri iletimi yapıyor. Farklı kablosuz iletişim araçları da bu frekansları kullandığı için çakışma olmaması adına frekanslar farklı bantlara ayrılıyor. Kullanılan bantlara göre de kablosuz bağlantılarda veri aktarım hızları veya mesafe kısıtlamaları değişiyor.



    Frekans bantlarının önemli farklılıklar oluşturduğu alanlardan birisi de 5G teknolojileri. Teknolojiden en iyi şekilde yararlanmak için üreticilerin frekans bantlarını iyi seçmesi gerekiyor. 



    Ayrıca Bkz.iPhone 12 Pro karşınızda



    Uzun süredir üzerinde çalışılan ve yavaş yavaş kullanıma sunulan 5G teknolojileri günümüz 4G teknolojilerinden çok daha hızlı veri aktarım hızları sunuyor. Teorik olarak 18Gbps hızlarına kadar çıkmayı vadetse de işler göründüğü gibi değil. Bunun en büyük sebebi de mmWave 5G ve Sub-6GHz 5G şeklinde ayrılan frekansları.



    5G teknolojisi; sunduğu hızlar, kapsama alanı, engeller gibi parametrelere göre ikiye ayrılıyor. Daha küçük kapsama alanı, engellerden kaçınamama, daha yüksek hızlar mmWave 5G bandında geçerli. Daha geniş kapsama alanı, engelleri aşabilme ve daha yavaş hızlar ise Sub-6GHz 5G bantlarında yer alıyor. 





    mmWave 5G nedir?



    Asıl 5G hızlarının mmWave 5G frekanslarında mümkün olduğunu söylemek gerek. 24GHz-40GHz arasındaki frekans bantlarını kullanan mmWave 5G teknolojisi, yapılan testlerde pratik olarak 2000Mbps hızlarına ulaşabilmeyi başarmış. Ayrıca baz istasyonuna bağlı olan kullanıcı sayısı ne kadar kalabalık olursa olsun sinyaller en verimli şekilde dağıtılabiliyor. 



    MmWave teknolojisi çok hızlı olmasına rağmen bu hızı baz istasyonlarına yakın olmaya borçlu. Bu teknoloji için makro tarzda baz istasyonları kullanılıyor ve yakınında olmak gerekiyor. Yani baz istasyonundan uzaklaştıkça avantajı kayboluyor ve hızlar yavaşlıyor. Ayrıca duvar, ağaç, kapı, pencere gibi engellerle karşılaşınca da sinyaller zayıflıyor.



    Üreticiler sinyal yönlendirme veya çoklu anten tasarımları ile bu engelleri aşmaya çalışıyor ancak teknolojinin gelişmesi için henüz çok erken. Zaman ilerledikçe teknolojinin çok daha iyi bir hale geleceği belirtiliyor. Şimdilik MmWave 5G teknolojisi daha çok stadyum veya konser alanı gibi kalabalık grupların olduğu yerlerde kullanışlı zira binlerce kişinin yüklendiği ağlarda sinyaller verimli bir şekilde dağıtılabiliyor.



    Diğer taraftan mmWave 5G teknolojisi için gerekli olan baz istasyonları biraz daha maliyetli zira alan başına çok daha fazla istasyon kurulması gerekiyor. Bu bakımdan yaygın bir erişim sağlanabilmesi için belirli bir süre istiyor. 





    Sub-6GHz 5G nedir?



    Sub-6GHz 5G ise 1GHz bandındaki düşük frekansları ve 3.4GHz-6GHz arasındaki orta frekansları yani 6GHz altındaki bantları içine alıyor. Sub-6GHz 5G bantları daha geniş bir kapsama alanına sahip ve bu bakımdan alan başına daha seyrek baz istasyonu kurulabiliyor. Bu da maliyetleri azaltıyor.



    Bununa birlikte veri aktarım hızları mmWave 5G teknolojisine göre daha düşük. ABD'de yapılan testlerde 200Mbps hızlarının yakalandığı görülmüş. Yani neredeyse 10 kata varan bir fark oluşuyor. LTE tarafında ise pik zamanlarda 53Mbps, genel olarak da 35Mbps sınırında gezinen hızlar görülmüş.



    Sub-6GHz 5G teknolojisi bu bakımdan merkezi ve özellikle kırsal alanlarda operatörlere daha fazla avantaj sunuyor. ABD’de operatörler genel olarak Sub-6GHz 5G frekansları üzerinden 5G hizmeti sunmayı tercih ediyor. 



    iPhone 12 serisinde farklılıklar



    iPhone 12 serisinde kullanılan Qualcomm modemlerinde Sub-6GHz 5G ve mmWave 5G bantları destekleniyor. Qualcomm da yaptığı sunumlarda bu iki frekansın aynı anda modemlerde yer almasının daha avantajlı olduğunu sık sık dile getiriyor.



    Bununla birlikte Sub-6GHz 5G ve mmWave 5G bantlarının aynı anda kullanılması mantığı sadece ABD sınırları içerisinde satılan modeller için geçerli. 5G destekleyen diğer ülkelerde satışa çıkacak iPhone 12 modellerinde şu an için mmWave 5G desteği görünmüyor. 



    ABD içerisinde de yine kullanıcının SIM kartındaki operatörün mmWave 5G sunup sunmaması önemli. Eğer operatör altyapısı uyumlu değilse kullanıcılar Sub-6GHz 5G ile yoluna devam edecek.




    Kaynak:https://www.macrumors.com/guide/mmwave-vs-sub-6ghz-5g/



  • Çok boş düşüncelerin var. Mesele iPon almak değil, köle gibi çalışıp ay sonu istediğin bir şeye ulaşamamak. Avrupalı veya bir Amerikalı birisinden aşağı kalır yanımızın olmadığını anlamak mesele. Köle olmaktan memnun olan birisine de niye kölesin diye sorulmaz. O yüzden block yaparak bana cevap verme hakkını da elinden alıyorum köle.

    @ekrem71 telefonlar tanıtıldığı günden beri hangi modelde hangi 5G bantları çalışacağı zaten belirtildi.


    https://www.apple.com/iphone/cellular//


    Buraya girip bakarsan eğer sadece Amerika'da satışa sunulacak olan tüm iPhone 12 serisinde mmWave 5G bantlarını desteklediğini görebilirsiniz. Hatta sana ve arkadaşlara da kolaylık olsun diye model kodlarıyla aşağıya yazayım.


    • iPhone 12 Pro (Model A2341)
    • iPhone 12 Pro Max (Model A2342)
    • iPhone 12 (Model A2172)
    • iPhone 12 mini (Model A2176)
  • Bi haber çevirmişsiniz, keşke azda olsa yerelleştirseydiniz. Yada en azından Globalleştirseydiniz.

    quote:

    MmWave teknolojisi çok hızlı olmasına rağmen bir veya iki blok yakındaki baz istasyonlarından verilebiliyor.

    Blok nedir arkadaş? Amerika mı burası?

    Başka kaynağa bakmaya gerek yok. Verdiğiniz hız değerleri haberinizdeki grafikte de açıkça görüldüğü gibi Amerika'ya ait.
    quote:

    Yapılan testlerde 50Mbps hızlarının yakalandığı görülmüş ancak yine de 30Mbps sınırındaki 4G teknolojisinden daha hızlı.

  • Haberde yanlışlık var sanırım MB/Mbps yi bir birine karıştırmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AL3lMA -- 16 Ekim 2020; 11:15:50 >
  • Dün buna benzer bir konu açtıydım. Oradada dedim mmwave gerçek 5g dir. Sub6 hızlandırılmış 4,5G dir. Aslında 4G frekanslarından biri olması gerekirken dalga boyu muhabbetinden 5g kabul ediliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torabi

    Bu mesaj silindi.

    Çok boş düşüncelerin var. Mesele iPon almak değil, köle gibi çalışıp ay sonu istediğin bir şeye ulaşamamak. Avrupalı veya bir Amerikalı birisinden aşağı kalır yanımızın olmadığını anlamak mesele. Köle olmaktan memnun olan birisine de niye kölesin diye sorulmaz. O yüzden block yaparak bana cevap verme hakkını da elinden alıyorum köle.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Portraitclub -- 16 Ekim 2020; 11:37:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @ekrem71 telefonlar tanıtıldığı günden beri hangi modelde hangi 5G bantları çalışacağı zaten belirtildi.


    https://www.apple.com/iphone/cellular//


    Buraya girip bakarsan eğer sadece Amerika'da satışa sunulacak olan tüm iPhone 12 serisinde mmWave 5G bantlarını desteklediğini görebilirsiniz. Hatta sana ve arkadaşlara da kolaylık olsun diye model kodlarıyla aşağıya yazayım.


    • iPhone 12 Pro (Model A2341)
    • iPhone 12 Pro Max (Model A2342)
    • iPhone 12 (Model A2172)
    • iPhone 12 mini (Model A2176)
  • interwap kullanıcısına yanıt
    Direkt translate den kopyala yapıştır yapmış herhalde hiç uğraşmamış

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bence 5G yi bu kadar dert etmeyin çünkü Türkiye de 4.5G nin bile olmadığı yada yavaş hızlarla sağlandığı yerler var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lexco -- 16 Ekim 2020; 16:18:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 4G için sınır nasıl 30 Mbps oluyor? Ben Vodafone ve Turkcellde 50 Mbps gördüm defalarca.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 5G geldiğinde Türkiye'deki 4G gibi olacaksa kalsın. 4G çeken alet 10 megabit indirme mi olur Allah aşkına. 3G kullanıyorum, 16 megabiti görüyorum ama bir 4G tuhaf bir şekilde 10 megabit. 5G geldiğinde de 15 megabit olursa ben 3G ile devam ederim.

  • ABD'de iPhone 12 ile yapılan testlerde sub-6 Ghz için 200 Mbit, mmWave için 2000 Mbit sonuçlar var. Labaratuvar sonucu değil, pratik sonuçlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2 gündür ayfon haber bildirimi görmekten helak olduk. Aynı b.kun laciverti işte devrim niteliği taşıyan bir yenilik yok. Bu kadar şişirmenin apple dan başka kimseye faydası yok. Amaç zaten o ise söyleyin bildirimleri kapatalım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ama hepsi 5G oldu yeağğğğ maliyeti düşürecekler yeağğğğ adaptörü boşuna çıkarmadılar yeağğğğğ

  • iPhone 12 için ana sayfada kaç tane daha başlık açılır acaba ?

    Huawei haberlerinden rahatsız olanlara ithafendir.

  • torabi T kullanıcısına yanıt
    Ne kadar ekmek o kadar köfte. Ucuzluktan yanaydan git sana uygun olanını al. Bilgilerini verirsen sana cahil çocuğu göstereyim. Klavye başında delikanlılık yapmak korkaklıktır.
    Hakaret edeceksen gel yüzüme et bebe

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.