Şimdi Ara

Intel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia
    Yıllarca yonga üretim vaatlerini yerine getirmekte zorlanan Intel, kısa süre önce yaptığı basın açıklamasına göre, önümüzdeki hafta yapılacak VLSI Sempozyumu'nda önemli teknolojileri sunacak. Intel, geliştirmekte olduğu arka taraf güç dağıtım (Backside power delivery - BPD) ağları uygulaması olan PowerVia yonga üretim teknolojisindeki ilerlemeleri paylaşacak. PowerVia ile birlikte Intel, rakiplerinin iki yıl önünde olduğunu belirtiyor. Bu teknolojinin kullanıldığı işlemciler ise 2024'te piyasaya çıkacak.



    PowerVia, Intel'in 2021'de açıkladığı yol haritasının bir parçası olan daha küçük, daha az güç tüketen yongaların üretilmesi için çok önemli olacak. PowerVia ile birlikte Intel, yonga içindeki tüm enerji unsurlarını yonganın arka planına taşıyacak. Böylece firma, enerjiyi yan tarafa ve "giderek daha kaotik bir ağa" yönlendirmek yerine doğrudan ihtiyaç duyan bileşenlere sunacak. Bu yeni yöntemin avantajı, güç ve sinyal hatlarının daha fazla alana sahip olması ve dolayısıyla daha büyük ve daha iletken olabilmesi.



    Intel, Blue Sky Creek adlı bir test yongasıyla, yakında piyasaya çıkacak Meteor Lake PC işlemcisinde bulunan verimlilik çekirdeğiyle (E-Core) yeni çözümün başarını kanıtladığını söylüyor. Yeni yöntemin hem daha iyi güç dağıtımına hem de daha iyi sinyalizasyona izin verdiği belirtiliyor.



    PowerVia, Intel için çok önemli



    Intel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia
    PowerVia teknolojisi tek başına gelmeyecek. Intel’in GAA transistörlerine yönelik RibbonFET teknolojisi ile birlikte gelecek olan PowerVia, Intel'in fabrikasyon liderliğine geri dönmesi için gerekli olduğuna inandığı iki büyük çip teknolojisini bir araya getirecek.



    Ayrıca Bkz.AMD Ryzen 8000 AM5 serisi işlemcileri hakkında resmi bilgiler geldi



    Bu iki teknoloji bir arada Intel'in gelecek yıl yüksek hacimli üretime geçecek olan "angstrom" dönemi fabrikasyon düğümlerinin belkemiğini oluşturacak ve Intel'in yeni teknolojilerdeki ilerlemesini hem şirket içinde hem de dışında büyük önem taşıyan bir konu haline getirecek.



    Intel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia
    Bu amaçla Intel, önümüzdeki hafta düzenlenecek sempozyumda PowerVia adını verdiği BPD ağı teknolojisiyle ilgili pek çok bilgi açıklayacak. Bu belgelerin merkezinde, EUV özellikli Intel 4 işlem teknolojisi üzerinde PowerVia uygulanan "ürün benzeri" test yongası olan Blue Sky Creek yer alıyor. Bu test yongasında hücre yoğunluğunda yüzde 90'lık bir artış sağlanmış. Intel ayrıca testin performans ve güç verimliliğine yardımcı olacak yüzde 30'dan fazla platform voltaj düşüşü iyileştirmesi ve yüzde 6 frekans avantajı faktörleri gösterdiğini söyledi. Intel'in bu yılki VLSI konferansının şirket için çok büyük bir an olduğu söylemek sanırım yeterli.



    Intel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia
    Öte yandan BPD (BSP/BS-PDN), son birkaç yıldır tüm çip fabrikası endüstrisinde sessizce geliştirilmekte olan bir teknoloji konsept konumunda. Yeni üretim süreçlerindeki EUV’ye benzer şekilde BPD de giderek daha küçülen işlem süreci teknolojilerini geliştirmeye devam etmek için gerekli bir teknoloji olarak görülüyor ve sonuç olarak, tüm önde gelen çip üreticilerinin gelecekte bu teknolojiye geçmesi bekleniyor.



    Intel: Rakiplerin iki yıl önündeyiz



    Intel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia
    Bununla birlikte tüm üreticiler aynı anda bu teknolojiye geçmeyecek elbette. Intel, rakiplerinden en az iki yıl önce teknolojiyi çiplere taşıyarak üç büyük çip fabrikası arasında teknolojiyi ürünleştiren ilk şirket olmayı bekliyor. Sonuç olarak, Intel bu teknolojinin yol göstericisi konumunda ve bu da riskleri beraberinde getiriyor - ancak teknolojiyi (ve zamanlamasını) doğru yapmanın önemli ödülleri de var. Intel için şirket bunun "yeni FinFET anı" olacağına inanıyor. GAAFET söz konusu olduğunda TSMC ve Samsung, Intel ile benzer zamanda buna geçeceği düşünüldüğünde PowerVia önümüzdeki birkaç yıl boyunca Intel'in fabrikasyon alanındaki kozu olacak diyebiliriz.



    Sonuç olarak Intel, PowerVia ile birlikte, bugün sık sık kullandığımız 3nm, 4nm ve hatta yaklaşmakta olan 2nm süreçlerinden çok daha küçüğüne ve daha verimlisine ulaşmayı hedefliyor. Transistörler ile birlikte yongadaki diğer enerji unsurların da ölçeklenmesi sağlanacak. Bu teknoloji sadece performans ve verimlilik getirmeyecek. Aynı zamanda tasarımlardaki karmaşıklığa da fayda sağlayacak. Ortalama bir bilgisayar kullanıcı için durum daha verimli ve daha hızlı yongalar anlamına geliyor. Bu, Moore Yasası’nın bir süre daha bizimle olacağının da göstergesi.




    Kaynak:https://www.anandtech.com/show/18894/intel-details-powervia-tech-backside-power-on-schedule-for-2024
    Kaynak:https://venturebeat.com/data-infrastructure/intel-researchers-claim-to-be-two-years-ahead-with-breakthrough-powervia-tech/







  • Ayni hisselerin ayni sahipleri bizede aval aval bakmak dusuyor bunlar ne yapiyor diye. Maksatlari para gelismek degil. Isteseler 50 yil sonraki teknolojiyi getirirler😁😁

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merak etme AMD ne yapar ne eder yine de senin önüne geçer Intel

  • erniko34 E kullanıcısına yanıt
    50 yıl sonraki teknoloji mi? yok 100 diyelim az olmuş.

  • ti7800 kullanıcısına yanıt
    Isinlanma, galaksiler arasi seyahat, ölümsüzlük hepsini buldular ama para kazanmak icin gizliyolar oyun buyuk yegenim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kendi fabrikasına sahip olmanın avantajları. Amd sadece cpu tasarımı ile oynayabilir. Intel hem tasarımı hem de üretimi kendi ihtiyaçlarına göre optimize edebilir.

  • ti7800 kullanıcısına yanıt

    50 yıl değil de 30 yıllık teknolojileri hazırdır hocam. İntel geçenlerde bana bilgilendirme maili atmıştı, adamlar elektrik yerine ışık kullanan transistör üretmeyi başarmış. Şimdi mesela elektrik yerine ışık kullanmak günümüzün en güçlü işlemcisini 100 e katlayacaktır, ama adamlar bunu kullanır mı? hayır henüz vakti değilIntel, işlemcilerde çığır açacak teknolojisini duyurdu: PowerVia 

  • erniko34 E kullanıcısına yanıt

    50 yıl sonraki teknolojilerinizi görüyoruz amerikanın, almanyanın... hepsi cayı cayır yanıyor :)

  • EmuDev E kullanıcısına yanıt

    Kırmızı kar yağsa bende çok şey yapıcam da yağmıyor işte mesele o..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RaNCeR91 R kullanıcısına yanıt
  • Intel'den hisse senedi almak lazım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.