Şimdi Ara

İnsanlar neden üniversite okuyorlar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
11
Favori
11.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
65 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda çok merak ettiğim ve sıklıkla kendime sorduğum bir soru. Üniversiteye gidiyorum her yer insan dolu. Onlarca fakülte var sürekli insanlar girip çıkıyor. Ama bu insanlar neden okuyorlar?

    Çok acı bir gerçek ama bu insanların birçoğu mezun olduktan sonra kendi meslekleriyle tamamen alakasız işlerde çalışacaklar. 4 veya 2 yıl aldıkları eğitim birşey ifade etmeyecek sadece kendilerini geliştirmiş olacaklar ve bir de diploma. Zaten üni öğrencilerin ünide neler öğrendikleri mechul. Birçoğu derslerden sadece geçmek için uğraşıyor. Hal böyle ve insanlar bunun farkında iken neden hala üni okumaya diretiyoruz? Sürekli bir 4 yıllık okumalısın muhabbeti dönüyor aile içinde. Eğer üniversitede öğrendiğin mesleği yapmıyacaksan okumanın ne anlamı var? İnsanın hayatında en verimli olduğu gençlik döneminde, bir hiç uğruna yıllarını üniversite okuyacağım diye kaybetmesinin bir nedeni yok.

    Birçok kişi işin eğlencesinde, okula bile gitmiyorlar kyk kredisi alıp kafelerde takılıyorlar. Hem kendilerine bir fayda yok hemde borca giriyorlar. Onun yerine liseden mezun olduktan sonra bir işe girseydi 4 yıl içersinde işinde ustalaşmış olacak belkide asgari ucretin çok üzerinde bi maaşla alıcaktı. Bu süre içerisinde de gayet güzel para biriktirebilir. Aynı kişi sırf üniversiteyi görmek için okusa hem zamanı boşa gidicek hemde mezun olduğunda yine asgari ucretli bir iş arıyıp orda çalışmaya başlıyacak (bulabilirse tabi).

    Burda demek istediğim üniversitenin boş olduğu değil yanlış anlaşılmak istemem. Üniversite meslek edinmek isteyen insanlar için büyük bir fırsat. Diğer türlü gönül eğlendirmeye gelenler ileride çok pişman oluyorlar.

    Bu sebeplerden dolayı liselilerle bu konular hakkında konuşurken eskiden "ne yap et üniversite oku, gerekirse sınava hazırlan" derken şimdi karşımdaki insana bakarak cevap veriyorum. Eğer potansiyel varsa gitsin okusun ama yoksa boşuna üni okuyacağım diye hem zamanı boşa harcayıp hemde borca gireceğine hiç gitmesin daha iyi.

    Üniversite okuyan insan kültürlü olacak diye bir kaide de yok. Üniversitede ki tipleri görüyoruz, beyin yoksunu binlerce insan var. Birini bilgili, kültürlü olması için üniversite okuması gerekmiyor. Kitap okuyarak, öğrenerek bir insan kendini rahatlıkla geliştirebilir. İllede bir diploma istiyorsa açıktan okuyarak kendini üniversite mezunu yapabilir nitekim bunu yapan binlerce insan var.

    Uzun lafın kısası arkadaşlar mantıklı düşünürsek üniversite okumak çok gerekli, olmazsa olmaz birşey değil. Onun yerine direkt iş hayatına atılmakta seçenekler arasında.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zihnin Geleceği -- 14 Ekim 2019; 19:16:43 >







  • İnsanlar neden üniversite okur?
    -subay/astsubay olmak için
    -polis olmak için
    -4 yıl daha tüm zorlukları görmeyip baba parası yemek için
    -kpss ile atanma umudu
    -aileleri soranlara oğlum malatyada, Erzurumda burdurda mühendislik okuyo dedirtebilmek için
    -AİLELERİNDEN KAÇMAK İÇİN
    -istedikleri mesleği yapmak için
    -ailelerin baskısı
    -her ile bir üniversite açılmışsa demekki üniversite gerekli (diye bir algıya kapılmaları).
    +++++ben cevapladım şimdi ben sorayım SEN NE YAPIYON OKUYON MU YADA HANGİ İŞTE KENDİNİ GELİŞTİRİP KENDİ İŞİNİN PATRONUSUN++++++
    2003 de kazanamamistim universiteyi. Sonraki sene ailemin tesvik ve baski karisimiyla ingilizce ogretmenligi kazandim. Bölum secmede ailem hic karismadi , ne istersen oku dedi. Aslinda amacim uni bitirip ingilizcemi gelistirmek ve is hayatina atilmak idi. Almancam da var ve bi sekilde is bulurum diye kendimi avuttum. Kpss de kasmadim cunki kendime guveniyordum ingilizcem ve almancam var her turlu is yaprim diye. Iste asil hatayi burada yaptim. Tamam sen ingilizce almanca bilebilirsin de baska ne ozelligin var ki ? Koca bir hiç. Yaklasik 9 senedir duzenli bir isim olmadi. Almanya da apple ve amazon da dahil bazi yerlerde calistim ama istedigimi bulamadim. Simdiki aklim olsa gider bir meslek ogrenir, okumak istersemde disardan yine bir bolum biterebilirdim diye dusunuyorun. Herkese ornek olsun bu yazdiklarim.
    İnanılmaz güzel tespitler.

    Aileden kaçma kısmı hele ki... Çok büyük bir çoğunluk sırf ana-babanın "kazanamadın mı" sorusunun altında yatan cehalete katlanmamak için daha ilk yıldan vuruyor kendini rezil rüsfa fakültelere.

    Bende ilk üniversitemi babamdan kaçmak adına okudum. Bom boş bir bölüm, boş boş masraf. Karı kız kestik, yedik içtik partiledik... O baskıdan kurtulmanın vermiş olduğu hevesle hareket ettik hep.

    2. üniversitemi iyi bir bölümde çok daha olgun bir şekilde okuma gayretine girdim -ki hedeflerimi de çalışmamı da kendim belirledim, kendi imkanlarımla kazandım.

    Aileler yarattıkları baskılar ile ne kadar zarar verdiklerinin bir farkına varsalar ! Bir başka arkadaşıma ailesi çıt çıkarmadı, 5 defa sınava girdi. Sonunda kazandı Boğaziçi Bilgisayarı, ve şu an dünyanın en mutlu insanı.
  • Kimisi diplomam olsun diye okuyor, kimisininde kariyer hedefi var yüksek meaş almak için okuyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aa öyle olur mu abisi
    belli başlı bölümleri hariç tutarak söylüyorum ki bu vasıfsız gençlerin okuması, gitmesi lazım
    hayattaki tek başarısı (18 yıllık hayatındaki) sınava çalışmak olan gençlerin üniversiteye gitmesi lazım
    okusunlar da görsünler gerçekleri
    ne kadar boş, beleş, vasıfsız olduklarını...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üniversite eğitimi artık sıradan bir gereklilik. Bugün kariyer nette ilgilendiğim bir alanda adam gibi orta seviye kurumsallıkta bir yerde çalışmak en kötü 2 yıllık diploması istiyor hatta çoğu yer 2 yıllık diplomayı adam yerine bile koymuyor.

    Seks bilgileri tecrübeside hayatın %90'nında doğrudan işe yarayan bir şey değil hatta katkı sağlayan bir şey değil. Sokak ortasında kimse seks teknikleri ile bir sorun çözmüyor. Bu mantık ile düşünmeyin bu mantık ile sadece üniversiteye gitmeden de bir çok konuda spesifik tecrübe sahibi olamazsınız. Ben eskiden ne alakası var bilgisayar, yazılım mühendisliği ile matematiğin derdim sonra gördüm trigonometri denilen şey hipotenüs denilen şeyleri kullanmadan basit tepeden aşağı kuş bakışı görüntüyle bir aracı bile çaprazda oynatacak kodu yazamıyorsun. Hayatta her şey hayatta muhakkak bir işe yarar mantığıyla bodoslama dalınmamalı ama bir çok şey zaten birbiri ile ilintili.

    Bende lise sonda bunları eleştirip okulu bıraktım. Zaman kıtlığından zaman bolluğuna geçtim sonra diplomayı hemen aldım az dersim kaldığı içinde üniversiteyi kazanmadığım zaman yaşıtlarım üç yil boyunca ders vize final kasarken boş boş saçma sapan şeylerle zaman öldürdüm. Herkes benim gibi olcak diye bir şey yok ama durumları değerlendirirken insan psikolojisi ve çevre faktörünü de değerlendirin. Okurken aileniz ve çevreniz sizin öğrenci olduğunuzu kabullenir iradeniz kabullenir ve biraz sorumluluk sahibiyseniz bunun hakkını doğru yerde verebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 11 Ekim 2019; 22:36:31 >




  • Eskiden üç bel tane üniversite vardı girmekte gerçekten emek istiyordu bitirdiğin zamanda işini elini alıyordun. Şimdi her yerde üniversite var. Barajı geçen yerleşiyor. 15iq lu adamlar yatarak bölüm bitiriyor ondan sonrada iş yok diye ağlıyorlar. Ulan bunca mezunu kim nereye yerleştirecek?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    Hocam üniversite okumayı sıradan bir gereklilik haline getiren bizleriz. Lisede adam gibi eğitim veremediğimiz çocukları üniversite adam etmeye çalışıyoruz. İşe alım kriterlerinde üniversite istenmesinin nedeni üniversite okumak aşırı kolaylaştırıldığı için okumayan adam yerine konulmuyor. Ama birçok insan için okumamanın daha mantıklı bir seçenek olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta herkes kurumsal firmalarda ofiste çalışacak diye bir şart yok. Dediğim gibi eğer okumak çok gerekliyse açıktan da okunabilir.
  • Arduino Kral A kullanıcısına yanıt
    Ülkenin ihtiyacına göre bölüm kontenjanları belirlenmeli bence. Bu sayede binlerce öğretmen atanmayı beklerken bir yandan da süreki yeni öğretmen üreten üniversitelerden kurtulmuş oluruz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bana 2 şart sunsunlar
    1. Oku öğretmen ol + yabancı dil
    2. Meslek lisesi mezunu + motor ustası + sanayide dükkan

    2 seçeneği seçerim. Arabanın yağ değişimleri 400 500 lira tutuyor. Kaliteli bir usta isen, işini iyi yaparsan parayı kırarsın.

    Ama hayatın bana sunduğu seçenek dhde üye olmak. Buna şükür

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zihnin Geleceği

    Hocam üniversite okumayı sıradan bir gereklilik haline getiren bizleriz. Lisede adam gibi eğitim veremediğimiz çocukları üniversite adam etmeye çalışıyoruz. İşe alım kriterlerinde üniversite istenmesinin nedeni üniversite okumak aşırı kolaylaştırıldığı için okumayan adam yerine konulmuyor. Ama birçok insan için okumamanın daha mantıklı bir seçenek olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta herkes kurumsal firmalarda ofiste çalışacak diye bir şart yok. Dediğim gibi eğer okumak çok gerekliyse açıktan da okunabilir.
    Lisede adam gibi eğitim verilemiyor çünkü ne öğrenci ne de öğretmen konumundan durumundan memnun ve yeterli olgunlukta ve bilinçte. Öğretmen zamanında hayatın zorluğunu gördüğü için mesleğim olsun diye bu mesleğe sahip olmaya çalışıyor, öğrenci aile zoru ile püff okuyoruz işte ne yaparsın modunda. Bırakın liseyi çoğu üniversite öğrencisi de aman pff okuyoruz işte ne yaparsın modunda. Bu çocuklara ve bir çok meslek sahibi olan gençlere sistem ve aile eliyle bu kadar fazla destek fayda değil zarar veriyor. Eğitim her alanda şart. Eğitim kurumları aynı profesyonel yetkili servisler gibi bunun için en yetkili ve doğru kurumlar. Tabi ki iş hayatında da doğru bilgi ve tecrübeler öğrenilir ama iş hayatında öncelik kâr yani ticarettir. Haliyle ilk para kazandır veya öğren sonrasında hemen para kazandırdır.

    Yanlış anlamayın küçümsemek için söylemiyorum bir süre çalışın aslında eğitim hayatınında o kadar ütopik saçma olmadığını göreceksiniz. Tabi ki iş hayatı ile eğitim hayatı bir çok noktada kesişmiyor ama bu eğitim hayatının sisteminin komple yanlış olduğunu göstermediği gibi iş hayatınında doğru ve mantıklı olduğunu göstermez. Üniversite eğitim illa ki profesyonel işletmelerde ihtiyaç olunan bir şey değildir. Sanayilerde bile eğitimli insanlar üzerine alaylı tecrübesi ile çok daha fazla verim katabilir ve çok daha iyi sonuçlar çıkartabilir. Teorik tek başına yetmez ama iyi bir teorik bilgi olmadan da pratik bilgi de pek fayda etmez.




  • İlk mesaja katılırım fakat son mesaj yanlış.
    Yanlış olduğunu anlamak için yaşamak lazım. Ya da hazır yaşamış ülkelerin tecrübelerini incelemek lazım.

    Bir kere üniversite okuyan gençlerin derdi ders geçmek oldukça bir halt olmaz onlardan, bu doğru.
    .
    Ama her üniversite mezunu iş bulsun diye iş bulacak kadar kontenjan verelim yanlış. Çok çok yanlış hem de, büyük yanlış.
    Şöyle ki, sen her mezuna iş garantisi verirsen ortalık ot mezun kaynar, kimse kendini geliştirmek için fazladan çalışmaz. Zaten ot gibi okuyor milyonlarca öğrenci. Daha kötü olur. Çalışkan diye pohpohlanan aşırı tembel bir ülkeyiz.
    Bir gram ilerleme olmaz, çok geri gideriz ülke olarak.

    İhtiyaçtan fazla mezun olmalı ki rekabet olsun, üretken çalışkan insanlar fırsat bulsun. Öğretmenlik mezunu olarak gördüğüm bildiğim, özellikle öğretmenlik mesleği için bu şart. Her mezun öğretmen olamaz, olmamalı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tw Scott

    Bana 2 şart sunsunlar
    1. Oku öğretmen ol + yabancı dil
    2. Meslek lisesi mezunu + motor ustası + sanayide dükkan

    2 seçeneği seçerim. Arabanın yağ değişimleri 400 500 lira tutuyor. Kaliteli bir usta isen, işini iyi yaparsan parayı kırarsın.

    Ama hayatın bana sunduğu seçenek dhde üye olmak. Buna şükür
    görüsüne tamamen katılmakla brom
    düz lise mezunu vasıfsızın tekiyim,üni terk
    fabrikaya işci arıyorlar başvuruya gidiyorum,adam diyor torna bilir misin?elektirik bilir misin
    makine kullanabilcek bilgin var mı?
    bunlardan hic biri yok,e adam beni neden işe alsın?
    gidiyor meslek lisesi birini alıyor
    düz lise mezunu adamın adam gibi üni okumadıgı taktirde bu ülkede ac kalır,asgari ücretle çok ağlar




  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    Eğitim sistemini komple yanlış olarak görmüyorum hocam. Aksine olması gereken faydalı birşey olarak görüyorum. Ama ülkemizdeki eğitim sistemi birçok açıdan bunu karşılayamıyor. Dolayısıyla üniversite okumanın anlamı oldukça azalıyor ve zaman kaybına dönüşmeye başlıyor. Yoksa kimsenin eğitim almasına karşı falan değilim yanlış anlaşılmasın
  • Tw Scott kullanıcısına yanıt
    Hocam zaten usta olan adam kolay kolay aç kalmıyor. Usta olabilmek içinde uzun bir süre işin içinde olmak gerekiyor. Usta olamadık ama en azından dhde üyeyiz bunada şükür.
  • İnsanlar neden üniversite okur?
    -subay/astsubay olmak için
    -polis olmak için
    -4 yıl daha tüm zorlukları görmeyip baba parası yemek için
    -kpss ile atanma umudu
    -aileleri soranlara oğlum malatyada, Erzurumda burdurda mühendislik okuyo dedirtebilmek için
    -AİLELERİNDEN KAÇMAK İÇİN
    -istedikleri mesleği yapmak için
    -ailelerin baskısı
    -her ile bir üniversite açılmışsa demekki üniversite gerekli (diye bir algıya kapılmaları).
    +++++ben cevapladım şimdi ben sorayım SEN NE YAPIYON OKUYON MU YADA HANGİ İŞTE KENDİNİ GELİŞTİRİP KENDİ İŞİNİN PATRONUSUN++++++

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazılım sektöründe kendi işimi yapmayı planlıyorum ancak, işler yolunda gitmezse şirketler genelde iş ilanlarında "ilgili bölümden mezun" maddesi koyduğu için elimde dursun diye okuyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cavşırı C kullanıcısına yanıt
    Ben de okuyorum aynı zamanda çalışıyorum. Daha kendi işimin patronu olamadım ama ilerde oda olur belki 😁. Üniversiteyi bana sağladığı imkanlardan ötürü gidiyorum yoksa orda aldığım eğitimden daha çok kendi çabalarımla öğrendiklerim benim için çok daha faydalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zihnin Geleceği -- 12 Ekim 2019; 7:57:26 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Lisede bilerek eğitim verilmiyor ki üni'lerde de para dönsün diye. Üniler birer ticarethane. Lisede her yıl aynı konular tekrar ediliyor. Bir de hayatta gerçekten işe yarayacak şeyler lisede özellikle öğretilmez. Örneğin y.dil, cok işe yarar deil mi, öğretilmez. Üniversitede de işe yarayacak şeyler öğretilmez, diploma basımevi olması en büyük özellikleridir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arduino Kral

    Bu mesaj silindi.
    Üniversite sınavına ilk kez hazırlandığımda 95 bininci olmuştum bir kere daha hazırlandım 60 bininci oldum.okulu bitirdim atandım.Kendi kurumumda ziraat mühendisi var 250 binle kazanmış okulunu,bir de ODTÜ inşaat mühendisliğinden mezun bir mühendis var.3 ümüzde yakın arkadaşız ve 3 ümüzde aynı parayı alıyoruz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin olun okuyanlar da bilmiyor neden okuduklarini. Ben de okuyorum ve şu an iş bulma kaygim var. bir suru mezun var iş arayan.
    Onun yerine bi yerde calissaydim cidden su an ustaydim. Neyse hakkimizda hayirlisi neyse o olsun. Okul biter bitmez askerlik ve iş bulma durumlarini halletmem lazim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.