Şimdi Ara

inkjet plotter

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar önce yaptığım projemi anlatayım böylece sorum daha iyi anlaşılmış olur,yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

    Ben hp deskjet 600c model bir printer ı bir plotter haline dönüştürmeye çalışıyorum, böylece kağıttan başka malzemelerin üstüne de baskı yapmak istiyorum cam, bakırlı pertinax,teneke gibi esnek olmayan malzemeler.

    Printerın sağa sola hereket eden kafa kısmını hobby cnc makinalarda olduğu gibi iki mil üzerinde hareket eden kızakların üstüne yerleştirdim,burda eski bir scannerın malzemelerini kullandım; kızaklar,step motor ve kayış. Bunları monte ettim ,elektronik kısmı tamamen printerın kendi elektronik devresi,bilgisayara bağladım. Bilgisayardan bir sayfa yazdırdığım zaman printer bunları çok sık bir şekilde üst üste yazıyor, çünkü printerın kendi step motoru unipolar 7,5 derece benim onun yerine kullandığım scannerin motoru 1,8derece oda unipolar, (not: sağa-sola harekette bir sorun yok çünkü kafa motoru orjinal printerın kendisinin ve karekterleri doğru bir şekilde yazıyor) fakat kağıdın boyuna doğru yani aşağı yukarı yada kağıdı her satır yazdığında bir kaydıran motor adım dereceleri bir farklı,ikincisi orjnal printer da motordan sonra bir dişli çarka ordanda kağıdı hareket ettiren kauçuk diske gidiyor böylece orjinal printerdaki satır adımı ile benim yaptığım motordaki kafanın ileri hareketi farklı oluyor benim taktığım motor her satır için kafayı daha az hareket ettiriyor dolaysıyla karekterler üst üste basılıyor.


    Benim sorum printerin çıkışından step motor için gelen kablo 5 li normal unipolar step motor için 4 tane sargılar için çıkış birde + uç.Ben bu uçlardan gelen sinyalleri daha önce yapmış olduğum pic16f84 devreli bir step motor devresine verip orda mesela printerdan gelen her bir sinyale karşı step motor devresine 5 adım at diyeceğim bu şekilde karekterlerin üst üste basılması engellenir diye düşünüyorum.Ben printer çıkışından aldığım her seferinde örnek olarak( +,+,-,+) diye sinyal aldım bunları ve kapılarından geçirip her printerin motor için gönderdiği sinyali bir tek (+) pals haline getirip pic16f84 e vermek istiyorum.Printır çıkışında 20 volt civarı görülüyor ,bu sinyalleri pic 16f84 e uygulayabileceğim şekle nasıl dönüştürebilirim?

    Veya yukardaki problemin çözümü için ne yapabilirim?



  • Motorun 4 sargi ucuna gidenuclari motordan ayir ve 5V hattina bagladigin 4 tane 1K ya bagla.
    1K uclarinda 0.....5v arasinda ziplayan sinyal alma ihtimalin cok yuksek. (Eger hala 20V civari sinyaller aliyorsan zor degil ama uzun isi var)

    Eger sinyal dedigim gibi 0..5V araliginda ise sinyalleri artik PIC'e girebilirsin.
  • Printır çıkışında 20 volt civarı görülüyor ,bu sinyalleri pic 16f84 e uygulayabileceğim şekle nasıl dönüştürebilirim?

    Bu çıkışları seri olarak 10k dirençlere ve 4.7 volt zenere gir bu şekilde picleri sürebilirsin..
    İstersen yarın şemasını çizer koyarım ..Şimdi uyku saatimde
  • microchip pic serisi mcu'larda zaten mclr disinda tum io pinlerinde, vdd ve gnd'a clampling diode'lar var. mclr'da gnd'a var yalnızca.

    sadece 4k7 direnclerle de verebilirsin sanirim. eğer sağlama alayım dersen:

    --\/\/\/-----0--- > I/O Pini
    .................|
    ..............|____
    ................./\..|
    ................/_\
    ..................|
    ..................|
    ...............GND


    çam ağacı gibi olan şey 4.7 veya 5.1V zener, direnç de 4-5Kohm gibi birşey kullanabilirsin...



    ayrıca:

    printer'in kendi motoru senin mekanizmayi tasiyamadigi icin mi baska bir motor kullandin?
    mekanik olarak, iki tane disliyle de cozebilirsin belki problemi.
  • Printerin motoru mekanizmayı taşıyabilecek güçte,fakat printerin motoru dişli sistemi ve kağıdı hareket ettiren kauçuk diski oraya uydurup uygun bir şekilde monte etmek gerekli buda çeşitli metal işleme araçları ve ona uyacak uygun dişlileri bulmak gerektiriyor .Dediğin gibi dişli kullanabilirdim fakat bir ona uygun dişlileri bulmak lazım,ikinci printer sayfa yazmayı bitirdiği zaman kafa mekanizması öne doğru gelmiş olacak bu sefer tekrar kafa mekanizmasını geriye götürmek için başka bir step motor sürücüsü bağlamak lazım.Ben eski büyük boy bir scannerin step motor ,hareket kayışı ve kayışı tutan diskleri olduğu gibi monte ettim mekanik olarak gayet sağlam ve güzel çalışıyor.
  • Sedail çok teşekkürler tam istediğim gibi bir site.
  • rekralmcıların kullandığı injet plotter makinalarda solvent katılmış boyalar kullanıyorlar....

    ama onların yazma kafaları aynı gibi gözüksede bizim yazıcı kafalarından farklı.. eger bir yazıcı kafasını feda ederim diyorsan bi dene derim....

    o makinalarda baskı kafaları roland makinalarda canon malı, canon inkjet teknolojini bulan firmadır, o zamanlar bunu bublejet diye lanse etmişlerdi....

    su an kullandığımız yazıcılarda mürekkep su ve yağ kullanılarak inceltiliyor, plotterlerdeki ise solvent kullanılarak, yine yaparım diyorsan, mürekkebi sudan ve yağdan ayırmak için damıt. sonra solvent kullanarak incelt dnee şansını....

    bundan seneler önce ben de canon 4300 üme pelikan dolmakalem mürekkebi doldurmuştum ve cihazdan öylece bi top kağıt baskı almıştım, tabi sabaha kartuşun ağzı dolmuştu :):):)
  • Vedo35 onur serdarın dediği gibi bu tür cihazlarda kullanılan mürekkep solvent bazlı bizim kullandığımız ise su bazlı,saf su , suda eriyen mürekkep ve glisrin gibi maddelerden yapılmıştır, canon ve epson gibi bazı yazıcıların cd basan türleri var bunlar muhtemelen su ile yıkandığında çıkmıyordur bunların mürekkeplerinden bulmak lazım veya içinde ne olduğunu bulmak lazım ,sen sistemini nasıl yaptın biraz detaylı anlatabilirmisin veya bir resmini koyabilirmisin.Başarılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.