Şimdi Ara

İngilizce Çalışma Günlüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
9
Favori
831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hedefim C1 seviyesine ulaşmak. Bu başlığı açmamdaki temel gaye ise hedefimi sürekli kendime hatırlatmak ve kendime karşı bir sorumluluk bilinci oluşturmak. Başlık altına her gün o gün içinde yaptıklarımı, plan ve deneyimlerimi sizinle paylaşmayı planlıyorum. Günlüğü en azından 2 ay boyunca devam ettirmeyi düşünüyorum ancak o süre zarfında C1 seviyesine ulaşmak gerçekçi değil, bu seviyenin en azından 1 yıl veya sıkı bir çalışmayla 6 ayımı alacağını düşünüyorum.


    Öncelikle yapacaklarımdan kısaca bahsedecek olursak:


    -Günlük kelime, phrasal verbs, collocations, idioms vb. vocabulary'e yönelik çalışmalar

    -Günlük grammar çalışması

    -Belli bir seviyeden sonra her gün writing çalışması

    -Listening için İngilizce altyazılı film, dizi, sesli kitap kullanmak [bu kaynaklar aynı zamanda speaking çalışmaları için de kullanılabilir]

    -Speaking için ise açıkçası ilk aşamada detaylı bir çalışma planım yok, Cambly benzeri platformları kullanabilirim ancak şu an için gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bazıları bu fikre katılmayabilir ancak listening'de belli bir seviyeye gelmeden speaking'de başarılı olunamayacağını düşünüyorum ayrıca Cambly benzeri platformlar benim gibi öğrenciler için pek de ekonomik bir seçenek değil.


    KULLANDIĞIM KAYNAKLAR:


    -British Council 'in Reading alıştırmaları.

    Şu linkten ulaşabilirsiniz.


    -Kelime ezberi için Anki programı. Bu programı nasıl kullanmanız gerektiğini çözmek biraz zor ancak şimdilik bulabildiğim en iyi uygulama diyebilirim. Özetleyecek olursak bir flashcard uygulaması; benzerleri olan memrise ve Quizlet'e göre size daha fazla seçenek sunuyor. Eğer alternatif ararsanız Quizlet'i öğren modunda kullanmak da hemen hemen aynı etkiyi yaratacaktır. Dediğim gibi pek kullanıcı dostu bir program değil ilk kez kullandığımda bilgisayara kurmakta bile zorlanmıştım (Win 7 de hata veriyor Win 10a geçip tekrar kurunca hata vermemişti.) şu anda epey bir deste yükledim bu desteleri de daha sonra detaylı olarak inceleyip bu başlık altında yazmayı planlıyorum. Paylaşılan desteler için link


    -English File kitapları ve online alıştırmaları

    Hazırlık için almıştım bu kitapları, daha önce de Oxford kitaplarını kullanmış biri olarak Oxford kitaplarından genel olarak pek de bir farkı yok diyebilirim. Online alıştırmalarını ben pek beğenmedim, yeterince zorlayıcı veya öğretici değil üstüne kitapta zaten var olan alıştırmaları aynen copy-paste yapmışlar çoğunda. Online alıştırmalar için mobil uygulaması yok mobilde kullanmak sıkıntılı.



    ...


    Bu liste yeni kaynaklar kullandıkça güncellenecektir. Şu anda da kaynak, uygulama arayışına devam ediyorum. Beğendiklerim olursa onları da eklemeyi planlıyorum.


    7 Şubat 2021


    Artık günlüğü başlık altına ayrı ayrı postlarla değil de ilk postta tutmaya karar verdim. Böylelikle gelişimimi görmek isteyen tek bir toplu mesajla kolaylıkla görebilir.


    Uzun zamandır, günlüğe bir şeyler yazmıyordum. Daha önce de dediğim gibi, öyle birden aşırı çalışma saatleriyle başlamak yerine zamanla çalışma süremi arttırmaya çalışıyorum. Ama gel gör ki artık bu hafif tempo eşiğini aştığıma inanmaya başladığımdan artık ciddi bir çalışma temposu oturtmaya ihtiyacım var.


    Sanırım İngilizce ile aşırı haşır neşir olmanın en büyük yan etkisi veya dezavantajı, Türkçe cümle kurmayı bir nebze de olsa zorlaştırmaya başlıyor olması. Yani Türkçe yazarken kurduğun cümleye dönüp bakınca gramatik açıdan yanlış yazmış olduğun hissine kapılıyorsun yani gözüne / kulağına yanlışmış gibi gelmeye başlıyor. Bence bunun en büyük nedeni yazdığın yazıları İngilizce gramer kurallarına göre gözden geçirmeye alıştıkça Türkçe için de istemsizce aklın İngilizce'nin kendine has yapısına gitmeye başlıyor. Uzun lafın kısası bu başlık altında yazdığım Türkçe yazılarda bu nedenden ötürü bolca hata bulabilirsiniz. Buna "geriye ket vurma" etkisi deniyor galiba. Tabi bu etki asıl kendisini ana dilinizde değil de öğrendiğiniz ikinci - üçüncü dillerde gösteriyor. Bu yüzden, İngilizce'yi %99 hallettiğimden emin olmadan ve üzerinden belli bir süre geçmedikçe yeni bir dil öğrenme fikrini rafa kaldırdım.


    Neyse konuyu asıl odağından saptırmadan durum değerlendirmesi yapacak olursam:


    İngilizce Writing becerilerimi önemli ölçüde arttırdığımı düşünmeye başladım. Bu konuda gelişmemin en büyük iki sebebi:

    • Basitliği korumak: cümle yapısını gramatik olarak en doğru olduğuna inandığınız şekilde kurun ona göre yazın
    • Native İngilizcesi olan insanlarla mutlaka yazılı bir iletişim kurmaya çalışın. Bu iletişim kanalı penpal tarzı bir şey de olabileceği gibi rastgele internet siteleri, forumlarda mesaj yazmak da olabilir. Ayrıca insanlardan yazdığınız şeyleri düzeltmesini de isteyebilirsiniz. Tabi bu işi parayla yapan insanlar da var ancak düşünecek olursak kısa bir paragraftaki hataları düzeltmek o kadar da zor bir şey olmasa gerek, yani zamanınız harcayacak paranızdan daha değerli değilse para harcamanıza gerek yok.


    Ayrıca arada bu başlığı favorilerine alan iki kişiye de değinmeden geçmek istemiyorum. Beni takip eden iki kişinin olması özellikle motive ediyor. Yani başlığı hiç kimse takip etmese veya tam tersi yüzlerce kişinin falan takip etse çok demotive ediciyken böyle bir iki kişiyle çalışıyormuş hissi motive edici olabiliyor. Onlara da teşekkür etmeden geçmek istemiyorum.


    Durum değerlendirmesine tekrar dönecek olursak:


    Tespitlerim:

    -Çalışmalarınızı potansiyelinizi maksimum seviyede kullanabileceğiniz zorlukta yapmanız hem sıkılmanızı hem de çabuk pes etmenizi önlüyor.


    -Film izlemek hem motive edici olabildiği gibi hem de kitaplarda çok fazla karşılaşamayacağınız kalıpları öğrenmenizi sağlıyor. Tabi burada altın kural, ingilizce dilindeki filmleri İngilizce altyazıyla izlemek bakın burada mutlaka ama mutlaka İngilizce dilinde çekilmiş filmlerin dışındaki filmleri izlemiyoruz yani Çince veya Korece filmi İngilizce altyazıyla izlemeye çalışırsak film izleyerek elde edeceğimiz maksimum verimi elde edemeyiz. Çünkü:

    1- Diller arasında bire bir çeviri olmaz. Çinceye ait bir deyimin İngilizce'ye çevrilmiş hali o deyimi İngilizce bir deyime DÖNÜŞTÜRMEZ. Yani İngilizce'de o kalıp/deyimi artık her neyse bir İngilizle konuşurken kullanırsanız karşı tarafta doğal olmayan bir görüntü yaratacaksınız.

    2- Tam tersi İngilizce'de bulabileceğimiz kalıplara rastlayamayacağımızdan yine tam verimi alamayacağız.

    3- Geldik en önemli meseleye o da Pronunciation geliştirmek için gerekli duyusal veriden yoksun kalacağız.


    Film önerisi olarak ne izlemeliyiz diye sorarsanız üç seviyeye ayıracak olursak:


    Alt seviye için: Animasyon filmleri, daha çok çocuklara hitap eden filmler. Eğer bu filmleri de anlamakta zorluk çekiyorsanız Vocabulary, Gramer ve Listening becerileriniz geliştirmeye dönün her seferinde. Yani sabah kalktınız filmi izlerken bir noktada anlamadığınız fark ettiniz, kapatın filmi açın kelime listenizi ya da kelime öğrenme programınızı kelime çalışın filmden not aldıklarınız varsa onlara çalışın. Sonra biraz gramer ve sonra opsiyonel olarak listening alıştırması yapın. Sonra ertesi gün tekrar başlayın filme. Bunu sürekli olarak anlayıncaya kadar yapın. Sonra başka filme geçin. Artık sorun yaşamadığınızdan emin oluncaya kadar tekrarlayın bir sonraki seviye filmlerine geçin.


    Orta seviye için yine yukarıdaki taktiği izliyoruz. Film tarzımız burada da değişmek şartıyla. Bu seviyede ise genele hitap eden filmleri ve programları, hızlı tüketim için tasarlanmış olanlarını izliyoruz. Yani o film/program/dizi her neyse ana dilimizde çekilmiş olsa bile düşündürmek/ zihinsel olarak yormak yerine sadece eğlenmek için filan çekilmiş olmalı. Örneğin: Friends dizisi, Johnny English filmleri vs.


    Üst seviyeye gelecek olursak: Burada artık yavaş yavaş beyin yakan filmlere geçiyoruz. Bu filmler, The Arrival, Bourne serisi, Matrix, Stay, Primer, Nolan filmleri, Tarantino filmleri, Kubrick filmleri vs. diye gidebilir. Komedi izlemek istiyorsanız bu seviyede Stand Up gösterilerini izleyebilirsiniz, hızlı konuşmalardan ötürü.


    Şimdilik bu kadar not aldıklarım.


    8 Şubat 2021


    İki kısa paragraf yazıldı.

    Bir film izlenildi.


    9 ve 10 Şubat


    9 Şubat pek verimli geçmedi, planladığım filmi izlemeye vaktim olmadı ama yine de iki kısa paragraf yazabildim.

    10 Şubat,

    -Kısa paragraf çalışmalarına devam

    -Şöyle güzel bir kaynak buldum: https://www.thefreedictionary.com/The-Farlex-Grammar-Book.htm Buradan tüm gramer konularına çalışabilir, verilen alıştırmaları çözebilirsiniz.

    -Şarkıları salt zevk için değil öğrenme amaçlı dinlemeye başladım yani sözleri dil öğrenmek için analiz ederek dinlemeye başladım.



    11-17 Şubat


    Neredeyse bir haftadır günlüğe bir şey yazmıyorum ama zaman mefhumumu kaybettiğimden olsa gerek sanki günlüğe bir iki gün ara vermiş gibi hissediyorum. Neyse bu süre zarfında galiba tek düzenli yaptığım şey Writing çalışmaları oldu, onda da o kadar çok gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi gereken hata var ki... Neyse bu süreçte:


    -QTranslate isimli çok kullanışlı bir uygulama keşfettim, forumda bu uygulamayı paylaşan arkadaşa teşekkürler.

    İngilizce kitap okumak Adobe Acrobat Reader DC ve bu program sayesinde epey kolaylaştı diyebilirim. Özellikle AA Reader DC de siyah üzerine yeşil yazı seçeneği ile geceleri bile göz yormadan okumalarınızı yapabiliyorsunuz, bu yönüyle çok başarılı onun dışında alışma evresinde çok sinir bozucu bir program diyebilirim, özellikle PDFe kaldığınız sayfadan devam etme özelliğinin default bir şekilde gelmemesi vb. tarzı problemler yaşayabiliyorsunuz.


    -Khan Academy'nin genel olarak videolarını beğeniyordum zaten, grammar konulu videoları da varmış ancak bu videolar biraz üst düzey olabiliyor yer yer. zaten dil öğretmek amaçlı değil de bizim okulda Türkçe derslerinde gördüğümüz dil bilgisi ile hemen hemen aynı mantıkta hazırlanmış yani hedef kitle ana dili İngilizce olanlar. Bu kaynağı ben faydalı bulduğum için yine burada paylaşıyorum, isteyen göz atabilir: https://www.khanacademy.org/humanities/grammar


    9 Mart

    Günlüğe yine uzun bir ara verdim maalesef. Bu aranın kendimce bazı sebepleri elbette vardı ancak bu detaylara girmek istemiyorum.


    Bu süre zarfında azar azar olsa da yine İngilizce çalışmaya devam ettim bu çalışmalarımın çoğu diğerlerine göre daha kolay olduğu için reading ağırlıklıydı, grameri vs. çok boşladığımdan bazı tenseleri vs. unuttuğumu fark ettim, bu biraz gerilememe neden oldu.


    Reading çalışmalarını British Council'den değil de internette rastgele ya da kendi ilgi alanlarımdan makale okuyarak yaptım bu şekildeki okumalarımda Pocket uygulaması bayağı işime yaradı. Önceden kullandığım British Council sizi test ettiğinden okuma parçalarını ne kadar anlayıp anlamadığınız belli oluyordu. Benim yöntemim bu yönden dezavantajlı ama farkında olmadan vocabulary geliştirmeye çok katkısı oldu.


    Ek olarak, şu siteden İngilizcedeki ne kadar kelimeye hakim olduğunuza dair bir fikir oluşturabilirsiniz: http://vocabulary.ugent.be/wordtest/start .Buradaki hedefim şu anlık %75'e ulaşabilmek, ortalama skorum şu an için %40 civarı ki bu seviye siteye göre ikinci dili İngilizce olan biri için iyi diyor.


    Durum değerlendirmesi yapacak olursak şu anda Vocabulary'den ziyade grammar ağırlıklı çalışmak daha mantıklı gözüküyor.


    10 Mart


    Grammar

    • Articles

    -Definite/ Indefinite Article ayrımı

    -A / An kullanımı

    • Could have/ should have/ would have ayrımı
    • Present Continuous tekrarı


    11 Mart yapmayı planladıklarım:

    Idioms, phrasal verbs çalışması yapmak her birinden 20-30 tane öğrenmek

    Grammar için çalıştığım konularda alıştırma çözmek.


    11 Mart


    -20'şer tane idioms ve phrasal verbs çalışması

    -Articles ve Could have/ should have/ would have ayrımı ile ilgili alıştırma çözüldü.

    Alıştırmalar için yeni kaynak: https://www.perfect-english-grammar.com/


    12 Mart

    -Günlük tekrarlar

    -Writing çalışması

    -20 Phrasal Verbs


    13 Mart

    -İngilizcede detaylı hitap şekilleri ve kültürel bazı bilgiler

    -Günlük tekrar

    -Imperative Verbs, Adverbs of frequency

    -Writing çalışması


    Kaynak önerisi : https://www.englishclub.com/learn-english.htm


    14 Mart


    -Writing çalışması

    -Haftalık tekrar: Hafta boyunca aldığım notlar, Gramer Kuralları, Flashcardlar


    -Bugün Pazar olduğundan biraz düşük tempo çalıştım, Pazartesi günü için güzel planlarım var.


    15 Mart


    Güzel başlayıp kötü biten bir gün oldu benim için, ciddi anlamda çok üzüldüm çünkü benden kaynaklı olmayan dış etkenler yüzünden çok istediğim bazı çalışmalarım yarım kaldı.


    -Çalışılan Anki desteleri:


    • Anki 4000 Essential destesi
    • Anki Tatoeba TR->EN cümle destesi


    -Günlük gramer vs. not tekrarı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaiji_itou -- 16 Mart 2021; 2:2:56 >







  • İlk günün özeti 23 Ocak


    -Irregular Verb ler tekrar edildi.

    -Reading çalışması yapıldı. (BritishCouncil sitesinden)

    -Eski Writinglerdeki hatalar gözden geçirildi.


    İlk gün için aşırı bir çalışma yapmadım. Hedefime ulaşmak için önümde uzun bir süreç olduğundan baştan sıkılmamak adına çalışmalarımı yavaş yavaş arttırmayı planlıyorum.


    Yarın Yapılacaklar:

    -Gramer alıştırmaları

    -Phrasal Verbs

    -Listening çalışması

    -Reading çalışması




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaiji_itou -- 24 Ocak 2021; 0:44:23 >
  • Aslında güzel başlık olmuş ama kullandığın site uygulama youtube kanalı vs de paylaşırsan sanki senin gibi çalışma planlayan kişilere daha faydalı olabilir diye düşünüyorum
  • Şimdilik en çok kullandığım kaynakları ilk mesajda güncelledim hocam. İlerleyen günlerde beğendiğim yeni kaynaklar veya uygulamalar olursa onları da eklemeyi planlıyorum.

  • 24 Ocak Özeti


    -Gramer alıştırmaları

    Present Perfect

    Present Perfect Continous

    Present Perfect + for/since

    Past Simple

    -Phrasal Verbs

    Hedef 208 Common 80 tanesine çalıştım 128 tanesi kaldı. Anki üzerinden çalışıyorum ilgili desteye şu linkten ulaşılabilir.

    -Listening çalışması

    Oxford

    -Reading çalışması

    British Council



    Yorumlar, Yapılacaklar:

    Phrasal Verbs için Mind Map hazırlamayı düşünüyorum. Phrasal Verb ler özellikle karıştırılmaya çok müsaitler ve öğrenmesi bu yüzden pek kolay değil.


    Conversational English üzerine çalışmam gerektiğine dair bir eksiklik hissediyorum. Özellikle:

    -Greetings

    -Asking how someone is

    -Ending a conversation

    -Saying GoodBye

    -Agreeing/Disagreeing

    -Apologise





  • Aslında son birkaç günün özetini de yazmıştım bir mesajda ancak düzenlenmiş bir şekilde göndermek istedim. Ama gel gör ki kaydettim zannettiğim taslak boş çıktı  o yüzden tekrardan yazıyorum.


    Öncelikle bu son beş günde yaptıklarım çok farklı değildi yani aynı kaynakları kullanarak çalışmaya devam ettim. Bunlara ekstra olarak:


    -Anki'de daha önce de bir süre kullandığım 4000 kelimelik desteyi tekrar yükledim. Öncesinde yüklediğim desteyi aslında kendi hesabımla senkronize edip tekrar yükleyebilirdim ancak hem elimdeki diğer destelerin kaybolmaması için hem de zaten desteden çalışmayalı çok uzun bir süre olduğundan tekrar sıfırdan başlamak istedim.


    -Conversational English üzerine çalışmak istediğimi bir önceki mesajımda belirtmiştim zaten. Bunun üzerine McGraw-Hill's Conversational American English kitabına başladım. Kitabın içeriğini açıklayacak olursak günlük konuşma dilinde sık kullanılan ifadeleri alt başlıklara ayırıp listelemişler. Özellikle günlük hayatta sık kullanılan deyimleri öğrenmek isteyenler ve benim gibi nerede ne söylenmesi gerektiğiyle ilgili sıkıntı çekenler kullanabilir. Kitaba dair tek endişem Amerikan deyimleriyle İngiliz deyimleri arasında fark olması. Alternatifini bulursam büyük ihtimalle ona geçeceğim.


    Gelelim hafta sonu yapmayı planladıklarıma:


    -Phrasal Verbs için MindMap tarzı bir şey hazırlayacağımdan yine bir önceki mesajımda bahsetmiştim ancak gerekli olup olmadığında tam emin değilim. Yine de boş bir zaman bulabilirsem yapmayı planlıyorum.


    -Anki'deki desteleri eritmeye devam şu anda sadece üç desteye odaklandım ve toplamda 8000 kart civarı ediyor bu desteler ki bunların yarısı üstte bahsettiğim 4000 kelimelik desteden oluşuyor.


    -Haluk Tatar'ın İngilizce videolarına kısa bir göz atma fırsatı yakaladım beğenirsem diğer videolarını da izlemeyi planlıyorum.





  • Nasıl gidiyor hocam?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bıraktı sanırım güncellemeyi :(

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.