Şimdi Ara

IMAX mi, Real D 3D mi yoksa Xpand 3D mi? Nokta Koyuldu :)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
5
Favori
29.829
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  IMAX mi, Real D 3D mi yoksa Xpand 3D mi? Nokta Koyuldu :)



    quote:

    IMAX 3D

    1) Stereoskopik polarizasyon tekniğinde en iyi 3D simülasyon IMAX 3D ile elde edilir. Neden? İcad edildiği ilk günden bu yana sırası ile anaglif ve eclipse metodlarını kullanan IMAX teknolojisi çağımızda Stereoskopik ve üç formlu (çizgisel & dairesel ve aktif) polarizasyon tekniğine yön veren en eski / en gelişmiş standart olmayı başarmıştır. Perdesi için özel olarak kullanılan 15 delikli 70mm'lik filmleri, standart 35mm'nin yaklaşık 10 katı fazla renk / veri bilgisi içerir.

    Buna rağmen ses bilgisi içermeyen IMAX filmlerinde ses trackleri ayrı bir biçimde oluşturulan ve filme senkronize edilen 35mm'lik film şeritlerine işlenir. Dolayısıyla AFM'lerde sıklıkla karşılaştığımız senkronizasyon problemi de bundan kaynaklanıyor.

    Standart IMAX perdelerde kullanılan 4K'lık Double-Xenon lambalı projektörlerle 3D filmlerde sağlanabilecek en net / aydınlık görüntüyü alırsınız.

    Polarizasyon tekniği olarak dairesel polarizasyonun gerisinde kalan Lineer polarizasyon kullandığı ve frame tekrarlama -ghosting- özelliğine sahip olduğu için IMAX standartlarına uymayan perdelerde görüntüde titreme olabilir. Bu da başağrısı ve miğde bulantısına neden olur. Ama dikkatinizi çekiyorum: IMAX standartlarına uymayan perdelerde!

    Gerçek renk / derinlik bilgisine sahip dev gibi filmleri (70mm), 48fps'lik HD seçeneği, dev gibi bir ses sistemi ve kocaman bir salonla IMAX'in; yay şeklinde dizayn edilen(üstte resimde görüldüğü gibi) hayvani perdesi ile en muhteşem 3D performansını sunacağına garanti veriyorum.

    Xpand 3D

    2) Xpand 3D 20'lerde geliştirilen Teleview'ın milenyum versiyonudur diyebiliriz. Likid kristal içeren gözlükleri ile alternate-frame sequencing adı verilen tekniği birleştirir. Bu teknikte 3D algısı yaratabilmek için saniyede 48 frame gösterilir ve ilk frame sağ, ardından gelen frame ise sol göze yönlendirilir. Böylece son derece hızlı gelişen bu değişimi doğru yorumlayamayan beyin "Eclipse" adı verilen bu hile ile cisimleri 3D gördüğünü zanneder.

    Rakipleri RealD 3D ve IMAX 3D'ye kıyasla daha farklı bir polarizasyon tekniğine (active) sahip olan Xpand 3D'de, standart beyaz ekranda büyük oranda ışık ve renk kaybı yaşanır. (Çünkü ekran kalibrasyonu çok zordur.) Bu nedenle güçlü bir projektörle ışıklandırılmayan mat beyaz ekranlarda Xpand 3D teknolojisi ile film izlerseniz, bok gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Maliyetleri düşürerek (Gümüş ekran yok, frame çoğaltma yok) maksimum 24 metrelik ekranlarda "mazbut" bir 3D deneyimi yaşatır. Halbuki bir IMAX sahnesi minimum 22 metreden başlıyor.

    ILM'in ve Disney'in indoor olarak tercih ettiği 3D teknolojisi olan Xpand'in kamusal sinemalara adaptasyonu oldukça zor ve masraflıymış. Dolayısı ile bir çok işletme Xpand 3D'nin "doğan görünümlü şahin" modelini tercih ederek, standart beyaz perde üzerinde dijital projeksiyonla film oynatır. Bu nedenle dijital projeksiyonlu Xpand 3D'de izlediği 3D film yüzünden; 3D sinema deneyimini sadece üzerine doğru gelen objelerden ibaret zanneden seyircilerin neler kaçırdığını, buradan yazarak tarif etmem imkansız.

    BTW; James Cameron'ın tüm bunlara rağmen Avatar'ın Japonya gösterimini Xpand 3D'de izlemeyi tercih ettiğini de belirtmek istiyorum. Herhalde nasıl göründüğünü merak etti :)

    RealD 3D

    3) RealD 3D, rakiplerine oranla en rahat izlenen 3D teknolojisi olma ünvanını hak ediyor. Avatar özelinde konuşmazsak;

    -ki Avatar'ı IMAX için çekilmiş en başarılı ve stabil 3D film yapan James Cameron'ın icad ettiği kamera ve çekim tekniklerini ayrı bir yazıda inceleyeceğiz-

    herhangi bir 3D film, herhangi bir sinemada izlenecekse RealD 3D'nin tercih edilmesini öneririm. RealD 3D sinema işletmecilerinin IMAX maliyetlerini tam olarak karşılayamadığı her durumda Xpand 3D'den çok daha iyi bir seçim olacaktır. Neden?

    Dairesel polarizasyon tekniğini kullanan RealD 3D, karanlık veya bulanık sahneler görmenize sebep olan lineer polarizasyondan üstün olduğu için çok daha rahat izlenir. Kafanızı belli bir açıda tutmanız gerekmez. Odaklanırken -göreceli olarak- problem yaşamazsınız. Standart gümüş ekranlarında extra aydınlatma sağlayan projektörlere sahip olduğu için, seyircinin 1 saniyede algılayabildiği ışık oranının ortamdaki ışıksızlıkla çakışmamasına imkan sağlar ve miğde bulantısı yapmaz.

    Subtle Ghosting adı verilen bir teknik ile standart olarak 24fpslik görüntü sunan dijital videoyu en az 3 kere çoğaltarak ekrandaki titremeyi azaltır ve 144fps'ye kadar çıkabilen hızlarda stabil bir polarizasyon imkanı sağlar.
    Alıntı


    Winner RealD 3D çünkü aslında kazanan IMAX 3D ama Türkiyede bu teknolojiyi kullanabilecek kalitede perde ve salon yok onun için Türkiye şartlarında kazanan RealD 3D



  • Bende aynı şekilde düşünüyorum, avatar ı her 3 şekilde de seyrettim, doğru imax ın perdesi falan büyük ihtişamlı ama gözlüğü takınca perde kararıyor , renkler canlılığını kaybediyor, ama reel 3d de durum farklı gayet canlı renkler ve netlik var.
  • Avatar, TRON vs. vs. bir sürü filmi hem RealD, hem IMAX ile seyrettim. Pek çoğunuda bilmem kaç kez. En son Tron'u 4. kez izlemeye değil dinlemeye gittim bilhassa İstinye Park'a.

    Görüşüm şudur ki, IMAX'in sesi bile RealD'yi suya götürür, susuz getirir. RealD gerçekten iyi, güzel bir teknoloji. Mesela Güliver veya Narnia'mıydı neydi o, öyle bir film için süper. Ama 3D'nin hakkını veren geniş mekanlara ve sağlam 3D derinlik örgüsüne sahip TRON gibi filmlerde, IMAX tartışmasız "başka bir alem".

    RealD için, süper bir sinema keyfi diyebilirim. Ama IMAX Sinema keyfinden daha ötede bir şey. Velakin keyfe keder veren yok altyazı çıkmadı, yok lambanın şaftı kaydı gibi sorunlar olmasa birde, pek iyi olacak.

    Kendi adıma, Şu ölü mü diri mi pek belli olmayan korsanı RealD izlemeyi tercih ederim mesela. Fakat, Avatar vizyona girse tekrar 3 kere daha IMAX perdesinin önüne beni oturmaktan kimse alıkoyamaz, o ayrı bir mesele.
  • quote:

    1) Stereoskopik polarizasyon tekniğinde en iyi 3D simülasyon IMAX 3D ile elde edilir. Neden? İcad edildiği ilk günden bu yana sırası ile anaglif ve eclipse metodlarını kullanan IMAX teknolojisi çağımızda Stereoskopik ve üç formlu (çizgisel & dairesel ve aktif) polarizasyon tekniğine yön veren en eski / en gelişmiş standart olmayı başarmıştır. Perdesi için özel olarak kullanılan 15 delikli 70mm'lik filmleri, standart 35mm'nin yaklaşık 10 katı fazla renk / veri bilgisi içerir.


    Bu lambaymış, polarizatormüş vs. bunlar işin hikaye kısmı. Olay perde. Perde tüm görüş alanınızı kaplıyor. Ve eğer perdeye değil, filme bakarsanız, yani konuya odaklanır görüntüyü yorumlamaya değilde, izlemeye kendinizi verirseniz, IMAX perdesi yok oluyor ve alet mekanı etrafınıza başarıyla yerleştiriveriyor.

    İşte öyle büyük bir perdeyi beslemek içinde el mahkum büyük film kareleri ve güçlü lambalar gerekiyor. İşin o tarafının hikaye olma sebebi bu. 35mm filmin üzerindeki grenler, yani pikseller diyelim, kalsik sinem perdesinde gözün farkedemeyeceği bir çözünürlük sunar. Yani daha büyüğü anlamsızdır. 4K projektörlerde aynı şekilde. Ama perde çok büyüyünce, hem daha fazla ışık, hemde daha yüksek çözünürlük şart olur ki 70mm film olmasa zaten CGA ekranda Digger oynuyor gibi olursunuz.

    Bilenler bilmeyenlere CGA, digger vs. nedir anlatabilir elbette..
  • bu sene hangi imax filmler gelecek
  • En yakın sanırım şu malum korsan var, neydi adı, ne bileyim, unuttum...

    Gelsin, eğer müzikleri güzelse dinlemeye gideriz. Ama RealD kafi gelir gibi görünüyor. Hoş, yakın bir yerde olsa, hiç durmam gene IMAX derim ama, taaa buradan taaa İstinye olunca iyi düşünmek gerekiyor. 2 saatlik filmin kişi başına 50 - 100 TL maliyeti çıkıyor, git, gel, orada bir şeyler ye, iç, beklerken bir mağazaya dal filan gibi. Tüm günün gidecek olmasıda cabası. Yol kafadan 2-3 saat sürüyor, tek gidiş, birde geliş eder 4-5 saat yolculuk.

    Ama şurada cinebonus'a iş çıkışı uğrasam, akşam yemekten sonra insem vs. kaç paraydı, 10 - 15 TL'mi neyse işte verir RealD izler eve dönerim erken vakitte. Her gidişimizde bilet fiyatına ekliyorlar biraz, o yüzden maliyet hesabını kesinleştirmek zor oluyor :)
  • Cinebonus AFM yi satın aldığı için yakın zamanda bir çok yerde IMAX teknolojisini görmeye başlarız. Real D mi IMAX 'mi derseniz tabiki IMAX ama real D ile bir çok şey yapılabiliyor örneğin FB-GS Maçı 3d olarak Kanyon'da gösterildi. Hatta 3d Opera gösterimi yapılacak. Bu tür etkinliklerde hep real D kullanılıyor ama IMAX'in böyle bir avantajı yok.
  • Bilgilendirme için çok teşekkürler peki bizim evlerimize konuk olan 3d teknolojileri hangi sınıflara giriyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F17B5B5B -- 2 Nisan 2011; 16:55:09 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ornitolog

    bu sene hangi imax filmler gelecek


    http://www.imax.com/movies/?view=list


    quote:

    Orijinalden alıntı: soulcubee

    Bilgilendirme için çok teşekkürler peki bizim evlerimize konuk olan 3d teknolojileri hangi sınıflara giriyor


    Sanırım xpand 3d çünkü xpand 3d gözlükleri pilli ve evdeki 3d gözlüklerde pilli
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serhat_ps3
    Sanırım xpand 3d çünkü xpand 3d gözlükleri pilli ve evdeki 3d gözlüklerde pilli


    ya renkli gözlükler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: soulcubee

    quote:

    Orijinalden alıntı: serhat_ps3
    Sanırım xpand 3d çünkü xpand 3d gözlükleri pilli ve evdeki 3d gözlüklerde pilli


    ya renkli gözlükler


    Onlar çooook farklı onların bu teknoloji ile alakası yok onlar bebe işi bu yeni nesil 3d ile aynı başlıkta adının geçmesi bile büyük bir saygısızlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serhat_ps3


    quote:

    Orijinalden alıntı: soulcubee

    quote:

    Orijinalden alıntı: serhat_ps3
    Sanırım xpand 3d çünkü xpand 3d gözlükleri pilli ve evdeki 3d gözlüklerde pilli


    ya renkli gözlükler


    Onlar çooook farklı onların bu teknoloji ile alakası yok onlar bebe işi bu yeni nesil 3d ile aynı başlıkta adının geçmesi bile büyük bir saygısızlık


    bebe işi değil 1930 teknolojisi onlar
  • Tek sorun Real D 3D de gözlük camının siyah olması. Saydam bir cam ile renkler daha canlı görülebilir. Gözlüğü çıkarıp bakın, renkler led ekran netliğinde gelir, gözlüğü taktığınızda matlaşır. Cinebonus Real D 3D görünen o ki en iyisi.
    Zaten Türkiye'de 2 tane imax sineması var. Bunlar da çok büyük AVM ler. Yaygınlaşması söz konusu bile değil bu teknolojinin.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jokě -- 12 Temmuz 2011; 1:01:00 >
  • En rezili Xpand 3D ekran o kadar mat ki hiç bir şey gözükmüyor doğru dürüst.
  • Bence gözlkte önemli çünkü haftasonu Transformers filmini xpand izledim bence güzeldi, 2.yarıda gözlüğü kardeşimle değiştim görüntü koyulaştı.
  • Aslında son şartlara bakınca kazanan RealD demek zorlaşıyor. Bu sene bayagı ziyaret ettim İstinye'yi, ilk ziyaret HP7Pt1 ile oldu. Ardından Tron ve sonrasında Karayip Korsanları. En son ziyaretimse dün 14:40 seansında Transformers idi. Sağolsun daha önceden Kayhan bey haber etmişti durumu. Kendimi psikolojik olarak tam hazırladım. Beklentim kat ve kat yükselmişti. Peki sonuç? Tam bir, hmm nasıl anlatsam, chicago'da bumblebee ile takılıyorum. Bina dibimde yıkılıyorda sarsıntı koltugumun yerinden çıkacak şekilde titremesine sebep oluyor. Daha önceden sinemalarda uyumayı adet edinen arkadaşım pür dikkat filme odaklanmış.
    Şimdi, ne oldu da ben kendimi hazırladım ya da böyle bir hal aldı, ben bu durumu anlattım. Imax'in standart projektörü, mpx makinası yolcu oldu. Ekstradan altyazı için olan projektörde, yerine 2 tane imax dijital projektörü ve film arası, ses konusunda daha kendilerine olan güvenle maximum düzey geldi. Tabi filmde gayet iyi olduğundan beni aldı götürdü. Gün geçtikçe İstinye Park bu olayı kademe kademe yükseltmeyi başaracak gibi görünüyor. Artık arıza olayları en az seviyede olacak ve teknik aksaklıklarda 0'a indirgenecektir. Sisteme daimi uzaktan erişimle seans sorunları bilirkişi tarafından 5 dakika da çözülebilecek. Tabi dijital sistem neyi götürdü, o makarayı götürdü. Aslında benim gözümde imax'i imax yapan şeydi o makara ya neyse

    HP7Pt1'e ait makara
     IMAX mi, Real D 3D mi yoksa Xpand 3D mi? Nokta Koyuldu :)

    edit: bu arada Ankara AnkaMall Imax'te Türkçe gösterim yapılması bir ayrı fantazi, deneyimleyen oldu mu acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St Batuhan -- 12 Temmuz 2011; 22:37:20 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: St Batuhan

    Aslında son şartlara bakınca kazanan RealD demek zorlaşıyor. Bu sene bayagı ziyaret ettim İstinye'yi, ilk ziyaret HP7Pt1 ile oldu. Ardından Tron ve sonrasında Karayip Korsanları. En son ziyaretimse dün 14:40 seansında Transformers idi. Sağolsun daha önceden Kayhan bey haber etmişti durumu. Kendimi psikolojik olarak tam hazırladım. Beklentim kat ve kat yükselmişti. Peki sonuç? Tam bir, hmm nasıl anlatsam, chicago'da bumblebee ile takılıyorum. Bina dibimde yıkılıyorda sarsıntı koltugumun yerinden çıkacak şekilde titremesine sebep oluyor. Daha önceden sinemalarda uyumayı adet edinen arkadaşım pür dikkat filme odaklanmış.
    Şimdi, ne oldu da ben kendimi hazırladım ya da böyle bir hal aldı, ben bu durumu anlattım. Imax'in standart projektörü, mpx makinası yolcu oldu. Ekstradan altyazı için olan projektörde, yerine 2 tane imax dijital projektörü ve film arası, ses konusunda daha kendilerine olan güvenle maximum düzey geldi. Tabi filmde gayet iyi olduğundan beni aldı götürdü. Gün geçtikçe İstinye Park bu olayı kademe kademe yükseltmeyi başaracak gibi görünüyor. Artık arıza olayları en az seviyede olacak ve teknik aksaklıklarda 0'a indirgenecektir. Sisteme daimi uzaktan erişimle seans sorunları bilirkişi tarafından 5 dakika da çözülebilecek. Tabi dijital sistem neyi götürdü, o makarayı götürdü. Aslında benim gözümde imax'i imax yapan şeydi o makara ya neyse

    HP7Pt1'e ait makara
     IMAX mi, Real D 3D mi yoksa Xpand 3D mi? Nokta Koyuldu :)

    edit: bu arada Ankara AnkaMall Imax'te Türkçe gösterim yapılması bir ayrı fantazi, deneyimleyen oldu mu acaba?


    Tam anlamadım anlatmak istediğiniz şey istinye parkın sistemi değişti IMAX 15/70 projektör gitti yerine imax digital mi geldi :O altyazı problemi yokmu artık.
    imax digitalin çakma imax olduğunu real d den farkının olmadığını duymuştum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 19G05S -- 12 Temmuz 2011; 22:55:18 >
  • Evet aynen öyle oldu. Bende çözünürlük daha düşük, lamba parlaklığı az diye düşünüyordum ama gördüm ki daha iyi olmuş. Eski sistem gerçekten eskiyen bir sistem. Ayrıca makara demek problem demekti bazı noktalarda, birleştirilmesi, yayınlanması, tozu mozu :( aslında makinada toz olayını halleden bir kısım var ama o bile o kadar sağlıklı değildi :( Değişen sistemle gözlüklerde daima taze, ses işte dediğim gibi artık son seviyeyi zorluyorlar. Sorun oluşma olasılığı ise düşük. O yüzden Tr'de bulunan Imax standartı artıyor ve Maltepe'de oturmama rağmen İstinye Parkın yolu çile gibi gelmiyor. Yakın zamanda daha çok gelişimde olacaktır bu konuda Türkiye'de ama uygun alan ayarlanması vb durumlar şart. Cinebonus'un AFM üzerindeki etkinliği de ayrı bir olay ve direk Imax lisansını alabilecek olması sonucu yaşanacaklar merak konusu olabilir sanırım? :)

    RealD'den olan farkı ise yine dev perde, yine özel gösterim ve yine ne olursa olsun normal reald projektörlerinden üstün, multiplex salonlar içinde daha uygun görünüyor. İşin kötüsü perdenin alt kısmında bu sefer boşluk hissediliyordu ama filme kaptırınca yine de unutuluyor o zaten :)
  • xpand gözlükleri değişmiş çok dandik olmuş bence



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jet lag -- 12 Temmuz 2011; 23:19:53 >
  • xpandı pek begenmedim dün ölüm yadigarları part2 izledim çok koyudu görüntü.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.