Şimdi Ara

İlk Makine: Fujifilm XS-10 + XC 15-45 mi XF 18-55 mi? [ X-S10 + XC 15-45 ALINDI ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
3.336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhabalar,


    10 yılı aşkın fotoğraf makinesi isteğimin gerçekleşmesine hiç bu kadar yaklaşmamıştım sanırım. Uzun zamandır cep telefonu ile fotoğraf çekiyorum ve aslında keyif alıyorum. Birkaç fotoğrafımı burada yayınlamıştım: https://forum.donanimhaber.com/amator-fotograflarim--139847685


    Birkaç ay önce XT-200 almak için konu açmıştım ama, XS-10 ısrarla tavsiye edildi. Sebeplerini de anlayabiliyorum ve makul buluyorum. Bu sebeple XS-10 üzerine yoğunlaştım. Fakat lens seçimi konusunda XC15-45 ve XF18-55 arasında kaldım.


    Genel olarak manzara fotoğrafları çekmeyi çok seviyorum. Araba ile bir yere giderken, yürürken, motosiklet kullanırken, ne zaman güzel kare görsem çekmeye çalışıyorum. Sürekli hareket halindeyken, gezerken fotoğraf çekmeyi sevdiğim için lensin ve makinenin hafif olması, kolay taşınabilir olması önemli. Bu yüzden aynasız bir makine tercih etmek istiyorum ve XC15-45 boyut ve ağırlık olarak çok cezbediyor, bu çok önemli. İkincisi, geniş açı sevdiğim için, genelde manzara fotoğrafları almak istediğim için 15-45 yine cazip geliyor. Son olarak da, fiyat olarak ciddi bir fark var aralarında: 2 bin TL. Beni 18-55 konusunda düşündüren tek nokta XC15-45 in f3.5, XF18-55 f2.8 olması. f3.5 kabul edilebilir bir seviye mi? Şahsen fotoğraf konusunda profesyonel bir bilgim ve pratiğim olmadığı için aradaki farkı anlamam pek mümkün değil benim. Dolayısıyla aslında hem fiyatı, hem hafifliği, hem daha geniş açılı olması sebebiyle gönlüm 15-45'ten yana. Ancak sizin de fikrinizi almak istiyorum.



    Güncelleme:


    Forum üyelerine de faydalı olabilmesi ihtimaliyle, uzun araştırma ve karar verme sürecimi kısaca özetlemek istiyorum.


    Sonunda karara varıp Fujifilm X-S10 + XC 15-45 kitini sipariş ettim, Allah'a şükür. Umarım kendimi geliştirir, güzel fotoğraflar paylaşırım.


    Neden XC 15-45 diye soracak olursanız:


    1. Boyutu ve Hafifliği: Bu benim için çok önemliydi. Zira makineyi aldıktan sonra herhangi bir sebeple taşımaktan çekinmek istemiyorum. Genelde manzara ve seyahat fotoğrafları çektiğim için sürekli hareket halinde olacağım. Dolayısıyla hafiflik ve boyut gerçekten önemli.
    2. Görüntü Kalitesi ve Açı: Asıl olarak manzara fotoğrafları çekeceğim için, geniş açının benim için faydalı olabileceğini düşündüm. Ayrıca çok fazla yorum ve örnek fotoğraf inceledim. Herkes imaj kalitesinden genel olarak memnun, özellikle keskinliğini takdir ediyorlar.
    3. Maliyet: XF 18-55 ve XF 16-80 seçenekleri arasında en uygun fiyatlı seçenek bu olduğu için, ayrıca işime geldi doğrusu. Zira yanında hafıza kartı, ekran koruyucu ve çanta gibi aksesuarlar da almak durumundaydım.


    Sonuç: Ayırdığım bütçeye X-S10 alarak iyi bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Lens konusunda XC 15-45, XF 18-55 ve XF 16-80 arasında çok kaldım, çok fazla araştırma yaptım. Hepsinin güçlü-zayıf olduğu yönler vardı. Ben kendi önceliklerime göre değerlendirip XC 15-45'i seçtim. Power zoom ve plastik yapısı bir eksi olarak görülmesine rağmen, pek sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. Zira benim beklentilerimi karşılayacak özellikleri ve yüksek optik kalitesi sebebiyle tercih ettim. Tabi ki kullanmadan, tecrübe etmeden bilemem ama iyi olacağını düşünüyorum.


    Selamlar...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoğukNefes -- 1 Mart 2022; 12:6:12 >







  • Arayışta olan arkadaşlar için makine elime geçip kullanmaya başladıktan sonra izlenimlerimi aktarabilirim buradan.

  • SoğukNefes kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle bekliyoruz.

  • AKINLASINN A kullanıcısına yanıt

    Selamlar tekrardan. Öncelikle, hem bu yılın bereketli kışından dolayı hem de iş yoğunluğu sebebiyle çok fazla makineyi deneme şansım olmadı. Ama birkaç gün dışarı çıkıp makineyi ve lensi anlamaya çalıştım. Hatta ilk çıktığım gün bütün ayarları yanlış kullandığımı sonradan fark ettim. İlk defa cep telefonu dışında bir makine kullandığım için tabi henüz çözemediğim, ince ayarlarını bulamadığım noktalar var, ama acelem yok, keyif almaya çalışıyorum :)


    Makinenin kalite algısı gerçekten çok yüksek. Hafifliğine ve küçük boyutlarına rağmen çok güçlü bir makine olduğu zaten aşikar. Ancak ben bunu yeni yeni deneyimlemeye çalışıyorum. Şu ana kadar hep dışarıda deniz kenarında manzara fotoğrafları çekmeye çalıştım. Kimi fotoğraflarda beklemediğim derecede keskinlik elde ederken, kimisinde istediğim netliği yakalayamadım. Bu muhtemelen benim tekniğimden kaynaklansa da, aslında ucuz bir lens olarak nitelendirilen XC 15-45'in ne kadar keskin imaj kalitesi verebileceğine dair ipucu oldu. Birkaç fotoğraf ekliyorum buraya. Kompozisyon açısından doğru olmasa da, sadece test amaçlı çektiğim için renkler ve keskinlik hakkında fikir vermesi amacıyla paylaşıyorum.


    45 mm, f11, 1/200 s, ISO 160

    İlk Makine: Fujifilm XS-10 + XC 15-45 mi XF 18-55 mi? [ X-S10 + XC 15-45 ALINDI ]

    15 mm, f11, 1/200 s, ISO 160

    İlk Makine: Fujifilm XS-10 + XC 15-45 mi XF 18-55 mi? [ X-S10 + XC 15-45 ALINDI ]


    45 mm, f5.6, 1/200 s, ISO 80

    İlk Makine: Fujifilm XS-10 + XC 15-45 mi XF 18-55 mi? [ X-S10 + XC 15-45 ALINDI ]


    45 mm, f5.6, 1/180 s, ISO 100

    İlk Makine: Fujifilm XS-10 + XC 15-45 mi XF 18-55 mi? [ X-S10 + XC 15-45 ALINDI ]




  • makinenizi güle güle kullanın. ben de fuji xs10 alarak aranıza katıldım. kullandığın lens 35 mm f2. sabit lens olduğundan makine elimdeyken kompozisyonuma uzaklaşıp yakınlaşmamı kendim yapıyorum. sokak fotoğrafları çoğunlukla çekiyorum. çektiğiniz fotoları arşivlediğiniz bir site varmı? burda birbirimizle paylaşıp yorum yapabiliriz. ben genellikle youtube dan streetphotograpy olarak aratıp oradakilerin deneyimlerinden faydalanıyorum. size de tavsiye ederim.

    bu arada, makineyi hangi ayarlarda kullanıyorsunuz? yani şöyle; genel olarak diyafram veya enstanate öncelikli mi? makinenin fonksiyon tuşlarında değiştirdikleriniz oldu mu hangisinde rahat ettiniz?, film simülasyonlarını kullanıyormusunz? en önemli sorum da: film simülasyonunu bilgisayarda da yapabilecekken neden makine üzerinde yaparız? daha farklı resim mi üretiyor çekerken?

  • 16Kırmızı kullanıcısına yanıt

    Hocam öncelikle hayırlı olsun, makineyi gün geçtikçe daha çok seveceğinize eminim. Ben makineyi XC 15-45 ile birlikte almıştım ama üstüne XF 16-80 de aldım, özellikle sokakta daha esnek imkanlar sunuyor. Bir sonraki hedefim de XF 70-300 olacak muhtemelen. Ben de YouTube'da çok fazla POV video izliyorum, insana gerçekten bakış açısı katıyor. Ayrıca özellikle 500px üzerinde fotoğrafları incelemekte fayda var. Ben Flickr ve 500px kullanıyorum. Ancak tabi fotoğrafları işleyip sergilemeye hazırlamak vakit alıyor, o yüzden çok fotoğraf yok henüz. Birçoğu da kompozisyon ve renk bakımından hatalı ama dursun şimdilik :) Flickr hesabım:

    Ben makineyi genelde Manuel modda kullanıyorum, şartlara göre diyafram ya da enstantane öncelikli mod da kullanılabilir ama alışkanlık biraz da. Ben fonksiyon tuşlarını kendime göre atadım. X-S10'daki tekerlek ve düğmelerin çokluğu inanılmaz kolaylık sağlıyor. Manuel modda bile çok hızlı ayar yapıp çekime geçebiliyorum. Film simulasyonları da sizin tarzınıza kalmış. RAW çekiyorsanız gerek yok, zaten uygulayabiliyorsunuz sonradan, ama direkt JPEG çekecekseniz o zaman anlamlı olur. Ben videoda kullanıyorum, sonradan videoları işlemediğim için. Tekrar hayırlı olsun, çok keyifli bir makine :)





  • Çok beğendim fotoğraflarınızı, elinize sağlık. Darısı da başıma.
  • Merhaba hocam bende x-s10 18-55mm ile aranıza katıldım. Deneyimlerimi aktaracağım inşallah:) beklentim büyük. Çünkü baya övülen bir cihaz
  • https://500px.com/p/martnisan?
    Buraya çektiğim fotolardan yükledim.
  • goldweb kullanıcısına yanıt
    Hoşgeldiniz hocam, hayırlı olsun :) Makine gerçekten güçlü ve kabiliyetli, bunun üstüne ergonomisi ve UX'i de muhteşem geldi bana. Umarım beğenirsiniz, bekliyoruz fotoğraflarınızı :)
  • 16Kırmızı kullanıcısına yanıt
    Hocam elinize sağlık, fotoğraflar hoş olmuş. Devamını bekliyoruz.
  • SoğukNefes kullanıcısına yanıt

    çok teşekkürler hocam :) portre lensi kullanıyormusunuz hocam kullanıyorsanız hangisi? kullanmıyorsanızda bilginiz varsa hangisini önerirsiniz teşekkürler şimdiden :)

  • goldweb kullanıcısına yanıt
    Hocam özellikle portre lensi diye bir lens edinme fikrim olmadı, zira portreye çok düşkün değilim. Elimde XC 15-45 var, XF 16-80 var, bir de niyetimde XF 70-300 var ama biraz zaman lazım tabi. Siz portreyi hangi ortamda hangi mesafelerden çekmeyi düşünüyorsunuz? Buna göre zoom lens ya da prime lens kararı vermeniz lazım. Ardından diyafram açıklığı en az f2.8 olan bir lens olmalı diye düşünüyorum. f2'nin altı bence tercih sebebidir. Prime lenslerde bu değerler var ama tabi fiyatları biraz yüksek :) Sizin ekipman çantanızda neler var? :)
  • Sizce bir X-S10 grubu açsak mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoğukNefes -- 28 Mart 2022; 18:15:36 >
  • Bence de açalım, hem makine soruları/sorunları hem de fotoğraf paylaşımı yaparız aramızda.

    Ben 35 mm prime lens kullanıyorum. Porte çekimi içinde f2 değerinde alan derinliği kompozisyonu vererek kullanıma uygun. Ancak yaklaşmak uzaklaşmak tamamen kendi ayaklarımla gözlerimin insiyatifinde.
  • SoğukNefes kullanıcısına yanıt

    merhaba hocam ben henüz yeni sipariş verdim yolda daha gelmedi makine. xf 18-55 kit lens ile birlikte aldım. Yanına XC 35mm f2 lensini almak istiyorum portre çekimleri için. Fotoğraf çekimlerini hobi olarak yapıyorum.

  • 16Kırmızı kullanıcısına yanıt

    hocam sizdeki 35mm xc mi yoksa xf mi? memnunmusunuz lensten. teşekkürler

  • arkadaşlar ben 18-55 kit lensle beraber aldım. Portre fotoğraf çekmeyi seviyorum. Sizce yanına 35mm f2 almalımıyım? yoksa 18-55 işimi görür mü? şimdiden teşekkürler herkese

  • goldweb kullanıcısına yanıt

    Hocam hayırlı olsun, 18-55 çok iyi bir lens. Bence acele etmeyin, bekleyin. Biraz vakit geçirin, bol fotoğraf çekin, makinenizi ve lensinizi anlayın. O zaman neye ihtiyacınız olduğunu fark etmeye başlayacaksınız. Prime lensler kalitelidir ama sizi mesafe olarak kısıtlayacaktır, bunu göz önüne almalısınız. Portre fotoğrafını nerede, nasıl, hangi şartlarda çekeceğiniz önemli. Sokakta mı çekeceksiniz, stüdyoda mı, özneniz kim olacak vs bu soruların cevaplarına göre davranmak lazım.

  • goldweb kullanıcısına yanıt

    Ben de arkadaşa katılıyorum.


    XF 18-55, zoom olmasının dezavantajlarını pek yaşatmayan, asferik, kaliteli bir objektif. İlk makinasını kullanan birisi için çok uzun süre yeterli gelir diye düşünüyorum.


    Geçen aylarda bir arkadaş için iş ortamında kullanılacak portreler çektim. 50mm Canon, Helios gibi portrede kendisini kanıtlamış objektiflerle beraber... 18-55'in portreleri seçildi. Tabii en iyi portre objektifidir demiyorum, 18-55 takılıyken doğal ışık o anda daha iyiydi belki ama portre lensi olarak iyi bilinen lenslerle beraber varlık gösterebildi.


    Biraz beklentiler belilrginleşsin, o zaman karar vermek daha doğru. Mutlaka bir Fujinon daha olacaksa, ben olsam 18-55 dışında kalan, 80 90 mm bir şey isterdim, veya 50mm f/2 gibi 18-55'in pek veremeyeceği bir şey, ama budur diyemem, biraz beklentilerle alakalı. 50mm (APSC'de 35mm) portre için güvenli açıdır ama bunu kesin kural olarak almak doğru değil. Geniş açı burnu, dar açı da kulakları büyük gösterebiliyor, dar açı bazen burnu basık gösteriyor. Portre objektifinin açısına öznenin simasına göre karar vermek bence profesyonel olanı.





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.