Şimdi Ara

İlginç 'sinyal yok' sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2005 yılından beri uydu sistemleri ile iç içeyim. Profesyonel olmasam da multivision, polsat dönemlerinden beri teknik, donanım, yazılımsal olarak çoğu kavramı bilirim, bugüne kadar çözüm bulamadığım sorun olmadı. Ancak bir haftadır kafamı allak bullak eden bir sorunla baş başayım. Bu işte uzman arkadaşların yardımına ihtiyacım var.


    1-) binamızda merkezi uydu sistemi var. Santralden her daire için 3 ayrı hat evlere geliyor. Ayrıca 3 odanın da ayrı ayrı hattı var. (Yani tek kablo olayı yok)


    2-) yaklaşık bir yıldır 3 ayrı odamda 3 TV de sıkıntısız ve birbirinden bağımsız bir şekilde çalışıyordu.


    3-) yaklaşık bir haftadır salondaki büyük TV'de sinyal yok hatası alıp hiçbir kanalı izleyemezken diğer iki odada tv'ler sorunsuz çalışıyor.


    4-) Bir gün mutfaktaki TV'yi kapatmadan salondaki sorunlu sinyal yok uyarısı veren televizyonu açayım dedim. Ve tüm kanallar açıldı. Sinyal gelmişti. Sonra mutfaktaki TV'yi kapattığımda salondaki TV'de tekrar sinyal yok dedi.


    5-) bakın tek kablo olayı yok. Her oda için ayrı ayrı hat ve ve bir yıldır sorunsuz çalışan tvlerim vardı. Şu anda teknik anlamda kafama oturmayan saçma bir durum var.

    6-) Bilenler bilir TV altı uydu alıcılarının arkasında bir uydu çıkışı daha vardır. Ordan başka bir uyduya kablo çektiğinizde ana uyduya gelen sinyali diğer uyduya iletir. Ana uyduyu kapatınca diğer uyduda da sinyal olmaz. Sanki benim şu anki durum da ona benziyor.


    7-) bir hafta önce Turksat çanağını büyütmek için usta çağırdık. Ne olduysa ondan sonra oldu. Ne yapmış olabilir bilmiyorum ama yine de kafamda oturtamıyorum. Santrale gidip baktığımda anormal bir durum yok.


    8-) özetle son bir haftadır salondaki büyük TV sinyalini mutfaktaki küçük TV'den alıyormuşcasına çalışıyor. Mutfak tvsi açık değilse salondaki de açılmıyor. Sanki santralden tek kablo iki ayrı odaya gidiyor gibi ama asla öyle değil ve bir yıldır ben sorunsuz izliyordum. Böyle bir şeyin olması için benden habersiz birinin eve gizlice gelip iki hattı birleştirmesi gerekir. Kafayı yemek üzereyim Durup dururken böyle bir şey neden olur?


    9-) mevcut haliyle salondaki TV'den uydu araması yaptığımda da tkgs sıralaması yapmıyor. Önceden hazır sırlamadan mı bağımsız sıralamadan kanal kurulsun diye sorarken şu an sat-1 diye kendi kafasına göre kanalları kuruyor. Tabi mutfak tvsi açık olmak kaydıyla. 16 yıldır ben böyle saçma bir durum görmedim.


    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zekersin -- 9 Mayıs 2021; 1:55:55 >







  • İlk önce sinyal alamadığınız odaya, sinyal aldığınız cihazlardan birini götürüp, sinyal var mı yok mu diye kontrol edin.


    Eğer sinyal varsa, tv ya da uydu cihazı tuner'inin sinyal kabul etme "alt eşik seviyesi" ile alakalı bir sıkıntıdır.


    Eğer sinyal yoksa; 7nci maddede belirttiğiniz hususa yakından bakmak gerekecektir. Çanağı yenilemeye gelen usta, quattro( otel tipi ) LNB'yi söküp, yerine quad LNB takmış olabilir.


    Quad LNB'lerde bahsettiğiniz tipte aksaklıklar geçmişten beri biliyoruz.

  • quote:

    . İlk önce sinyal alamadığınız odaya, sinyal aldığınız cihazlardan birini götürüp, sinyal var mı yok mu diye kontrol edin.



    Eğer sinyal varsa, tv ya da uydu cihazı tuner'inin sinyal kabul etme "alt eşik seviyesi" ile alakalı bir sıkıntıdır.



    Eğer sinyal yoksa; 7nci maddede belirttiğiniz hususa yakından bakmak gerekecektir. Çanağı yenilemeye gelen usta, quattro( otel tipi ) LNB'yi söküp, yerine quad LNB takmış olabilir.



    Quad LNB'lerde bahsettiğiniz tipte aksaklıklar geçmişten beri biliyoruz.


    Cevap için teşekkür ederim.

    Halihazırda çalışan TV'yi sorunlu odaya götürdüm ve TV çalışmadı. Yani salona gelen hatta sorun olduğu kesinleşti.

    Fakat bunun dışında yine saçma bir durum oldu ki salondaki sinyal almayan TV yi halihazırda sinyal gelen diğer kablolara bağladım ve yine sinyal yok hatası aldım.

    Özetle şu an sinyal gelmeyen bir salon hattı ve sebebini bilmediğim bir şekilde hiçbir yerde çalışmayan bir TV mevcut. Acaba salondaki hatta oluşan bu sorundan dolayı büyük TVnin tunerinin hasar almış olma ihtimali nedir?

    Şayet yukarıda bahsettiğiniz gibi bir durum var ise mevcut çalışan quattro lnbyi alıp başka bir LNB takan bu kişiye durumu nasıl izah edebilirim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zekersin -- 9 Mayıs 2021; 15:5:31 >




  • Denemeleri üçüncü cihaz ya da tv ile yaparak, sıkıntılı noktayı kesin olarak tespit edin.


    Büyük çanak takmaya gelen ustanın, taktığı çanakta bağlı duran LNB'ye bakın.


    Quattro LNB'de çıkışlar şu şekilde görülür;


    VL, VH, HL, HH şeklinde...


    LNB 'deki çıkışlar bu şekilde ise, bu LNB quattro( otel tip ) LNB'dir. Bu takdirde sıkıntıyı kabloda ya da mutisviç 'te aramak gerekir. Salona inen ucu, başka bir uçla değiştirince, sinyal sorunu ortadan kalkıyorsa, multisiviç 'in salona inen çıkışı arızalı demektir.


    LNB'de bahsettiğim şekilde çıkış yoksa, LNB büyük bir ihtimalle quad LNB'dir. O takdirde LNB'yi quattro LNB ile değiştirmek gerekecektir.


    LNB'nin quad olup olmadığını anlamanın kolay yolu da vardır. LNB'nin herhangi bir çıkışına kablo takın ve sırası ile aşağıdaki kanallardan görüntü alınıp - alınamadığına bakın;


    VL ( Vercical Low )

    11054 V 30000 frekansından gelen TRT 1 HD



    VH ( Vertical High )

    11096 H 30000 frekansından gelen TRT Avaz HD



    HL ( Horizontal Low )

    11958 V 27500 frekansından gelen TRT 2 HD ya da TRT Spor 2 HD



    HH ( Horizontal High )

    12053 H 27500 frekansından gelen ATV HD



    Eğer mevcut LNB'nin her bir çıkışından sıraladığım 4 frekanstan da görüntü alabiliyorsanız, bu LNB kesinlikle quad LNB'dir.


    Bu işlemi yapmak için çatı arasında multsiviç santralın olduğu yere küçük bir tv çıkarırsanız ve LNB'den multisviç santrala giren dört ucu ayrı ayrı kontrol ederseniz, LNB tipini kesin olarak tespit edersiniz.


    Bu tespiti yaptıktan sonra, durum netliğe kavuşacağı için anteni takan ustaya gerekeni gerektiğince kendiniz söylersiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 9 Mayıs 2021; 15:34:36 >




  • Üstat

    1-) salon, mutfak ve yatak odasında 3 ayrı hattım var.
    2-) sırasıyla mutfaktaki küçük TV'yi salona taktım. Sonuç sinyal yok. Yatak odasına taktım. Sonuç sinyal var.
    3-) yatak odasındaki TV'yi mutfağa taktım. Sonuç sinyal var. Yatak odasındaki TV'yi salona taktım. Sonuç sinyal yok.

    Buradan salondaki hatta sinyal gelmediği kesinleşti.

    4-) Bizim binadaki sistem şu şekilde. Çatıdan santralden 3 ayrı kablo önce evimin giriş kısmındaki ayakkabılıkta sigorta panelinin yanındaki bir kutuya geliyor. Bu kutunun içinde odalardan gelen kablolar da var. Bunları birleştirip çıkartabiliyoruz.

    5-) çatıdaki santralin port arızası olup olmadığını anlamak için ayakkabılıktaki çatıdan gelen ve salondan buraya giden kabloyla bağlantısını kestim ve yatak odasıyla değiştirdim. Sonuç sinyal var. Bu durumu çatıdan gelen üç hat için de denedim. Sonuç olarak 3 hatta da sinyal mevcut.

    6-) dediğiniz gibi çatıya küçük TV çıkartıp lnbden direk hat çekerek LNB tipini tespit ettim. LNB otel tipi Quattro. Sonra gelen ustayı aradım. Kesinlikle lnbyi değiştirmediğini söyledi. Zaten sadece çanak için anlaşmıştık.

    7-) sonuç olarak LNB otel tipi. Benim evime gelen Santral portlarında da sorun yok çünkü evime gelen 3 kablo da diğer odalarda çalışıyor. Ama salonun kablosuyla birleştirdiğimde salona yine sinyal gelmiyor.

    8-) şimdi asıl şok olduğum ve anlamadığım nokta. Salondan ayakkabılığa giden kablonun ucunu ayakkabılıktaki birleşme yerinde boşa çıkardım. Hiçbir yere bağlamadım. Sonra yine de tvyi duvardaki uydu girişine jakla bağladım. Mutfaktaki TV'yi açtığımda salondaki Tv yine çalıştı. Evet salondan giden kablonun ucu boş olduğu halde. Yani fiziki olarak imkansız bir şey. Bu şu demek salonla mutfak kabloları duvarların içinde bir yerde birleştirilmiş gibi demek. Ama bir yıldır ben ayrı ayrı izleyebiliyorken şu an ne oldu birden?

    İnanın anlatabiliyor muyum bilmiyorum ama hala çözüm bulamadım. Tam kapanma olduğu için usta da gelemiyor. Elbette TV izlemesek olur ama ben gerçekten bu anlamsız şeyin ne olduğunu bilmek istiyorum.

    Ucu boşta olan bir kablonun diğer ucuna takılan TV nasıl başka bir hatla eşzamanlı çalışıyor. Delirmek üzereyim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zekersin -- 9 Mayıs 2021; 18:6:2 >




  • LNB otel tipi ve multisiviç santralda da sorun görünmediğine göre, daire içindeki kablolamayı daha yakından incelemek gerekir.


    Belki salonun hattı direkt çatıdan iniyor olabilir.

  • Serkan güzel bey ben türksat çanağına ikinci bir ELB takıp 46 dereceye ayarlayıp iki ELB çıkış kablolarını bir siviçle birleştirip tek çıkışı santrala bağlasam görüntü alabilirmiyim olursa 46 derece için hangi ELB yi önerirsiniz siviç ne önerirsiniz yardımınız için şimdiden teşekkür ederim

  • atomkarınca74 A kullanıcısına yanıt

    Merkezi sistem çanak antenine, 46E için ikinci LNB bağlayamazsınız. Çünkü Türksat uydusunun sinyalini düşürürsünüz. Neden sinyal düşer ? Çünkü ikinci lnb takınca, merkezi sistem çanağında gölge artar. Gölge artınca, sinyal kazancı düşer. Sinyal kazancı düşünce, merkezi sistemden yayın izleyenlerin evlerinde sıkıntı başlar.


    Ayrı bir çanak kurup, çanağa iki lnb bağladıktan sonra, lnb'den çıkan kabloları diseqc sviçte birleştirip, dairenize indirirseniz olur.

  • serkan güzel bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ayrıbir çanak kurucağım iki lnb yi anlayamadım bir lnb 46 derece ayarlasam olmazmı

  • atomkarınca74 A kullanıcısına yanıt

    Olur. Ancak ;


    Bu durumda merkezi sistemden gelen kablo ile bireysel çanaktan gelen kabloyu, "option sviç"te birleştirip, uydu cihazına bağlamalısınız.


    Option sviç, merkezi sistemden gelen sinyali biraz daha düşüreceği için, Türksat uydusu kanallarından bazılarını çekemeyebilirsiniz.


    Yani sözün özü; 46E için bireysel çanak kurunca, aynı çanağa bir lnb daha bağlayınca Tüksat'ı da alırsınız zaten... Dolayısıyla da her yerde bolca bulunan diseqc ile birleştirerek, uydu cihazına iletirsiniz.


    Anten kurulumu yapan ustalara ; 42E ve 46E 'yi tek çanakta çekecek şekilde kurulum yaptırmak istiyorum diye belirtirseniz, malzemelerini o kurulum işlemine uygun temin edersiniz.

  • sağolun dediğinizi yapıcağım emeğinize sağlık

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.