Şimdi Ara

İkinci El Araç Alırken Yapılan Kaporta ve Boya Kontrolü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
7.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fazlasıyla üye barındıran bir forumdayız ve hemen herkes otomobiller konusunda bilgi birikimine sahip. Aramızda çok tecrübeli arkadaşlarımız, abilerimiz var ve herkesin elinden her türden araçlar gelip geçmiştir.

    Konumuza gelince; ikinci el araç alırken ilgilendiğimiz aracı genelde yetkili servislere, güvendiğimiz ustalara, eşimize dostumuza, bir büyüğümüze gösteriyoruz. Bu konuda herkesin işine yarayacak bilgilere sahip olan kullanıcıların forumla bu bilgilerini paylaşmaları herkesin yararına olur.

    Örneğin beğendiğimiz bir aracı incelerken kaportanın hangi kısımlarına nasıl bir bakış açısıyla yaklaşmalıyız? Kapı içlerinde, motor kaputunda, çamurluklarda, birleşme noktalarında, tavanda hangi noktalarda hangi ayrıntılara dikkat etmeliyiz? Boyanın kalınlığını makine ile ölçme imkanımız olmadığı anlarda hangi yöntemlerle bariz boyanmış ve macun yemiş parçaları diğerlerinden ayırabiliriz? Sizlerden ricam bu konu hakkında bilinmesi gereken noktaları ve herkesin kendince uyguladığı yöntemleri, üstadların kendilerince püf noktalarıyla paylaşmaları.

    İkinci el piyasasında çeşit çeşit dolaplar dönerken kimse kazıklanmasın, hepimiz az çok bu konuda bilgi sahibi olalım.







  • Ön kapıları açıp içten çamurluklara bakmak olabilir ,çamurluğu sabitleyen vidalara daha önce anahtar değip değmediği önemli bir ip ucudur.Ayrıca ön çamurluk boya yemişse yine aynı noktadan tespit etmek kolay olur.Gerekirse kapı fitilleri kaldıralarak fitillere boya bulaşıp bulaşmadığına bakılabilir.Bazı araçlarda direklerde veya çamurluk içlerinde markaların amblem yada yazılar olur buda önemli bir ip ucudur vs...
  • Kaporta ve kaza kontrolü için;

    * Önce arabaya dışarıdan farklı açılardan bakın; (Arabanın yıkanmış olması ve bakarken aydınlık bir yerde olması önemlidir) Boyada dalgalanma, kaporta yüzeyinde girinti çıkıntı varsa muhtemelen işlem görmüştür. Temiz arabada el yordamıyla bile boya farkını ayırt edebilirsiniz; yeni boyanmış yüzeyler cila'dan dolayı daha kaygan ve pürüzsüz olur.

    * Bağlantı noktalarını göz ile takip ederek, bir yamukluk var mı yok mu onlara bakın. Farlar - Stoplar yerinde düzgün duruyorlar mı, yoksa bir yamukluk var mı ona dikkat edin.

    * Kaputu açın, Motor traversini ve motor kulaklarını eğer görebiliyorsanız kontrol edin; üzerinde daha yeni görünen veya oturmamış bir kaynak var mı? Dikkat edin. Motorun orjinal parçaları üzerinde yeşil - mavi - kırmızı renklerde etiketler vardır, onlara dikkat edin.

    * Aracı amortisör kule başlarından tutarak aşağı bastırarak biraz sallayın; 'Lık lık' diye ses geliyorsa muhtemelen amortisörler bitmiştir.

    * Bagaj kapağını açın; bagaj halısını kaldırdığınızda; Orada farklı bir kaynak, farklı bir boya görüyorsanız araç muhtemelen arkadan işlem görmüştür.

    * Kapıların menteşelerini ve sütunları kontrol edin; Kapılar gıcırdıyorsa kapattığınızda aşağıda veya yukarıda kalıyorlarsa, direklerde farklı bir kaynak varsa muhtemelen işlem görmüştür. Bütün kapıları içeriden ve dışarıdan birbirlerine simetrik mi değil mi? Dikkat ederek karşılaştırın.

    *Camların lastik çerçevelerini kontrol edin.

    * Lastiklerin durumuna bakın, kamber / kaster açılarının eşit olup olmadığına dikkat edin.

    * Aracın içine binin; Konsolun bağlantı noktalarını kontrol edin. Torpido'yu açıp kapayın, herhangi bir yamukluk, bağlantı noktalarında bir tutarsızlık var ise araç muhtemelen işlemlidir.

    * Pedalları kontrol edin; Büyük kaza geçirmiş araçlarda pedalların biri (Gereğinden fazla) aşağıda biri yukarıda veya (Gereğinden fazla) biri sağa biri sola yakın duruyor olması normaldir.

    * Koltukların direkler ile arasındaki mesafeleri kontrol edin.

    Edit: Bu maddelerden bazıları bir arabanın gidişinde sıkıntı yaratırken bazıları binici için çok da önemli değildir.

    Kendimden alıntıladım.

    Tabi tüm bunların pratikte uygulanabilir olması gerekli, yoksa yazdığım her şey çürütülebilir.

    Aklıma geldikçe ekleyeceğim.




  • İlk buluşmada hatırlat sana bu ritüelini adım adım göstereyim;
    1-Eller arkada bağlanır.
    2-Arabanın etrafında bir kaç tur atılır.
    3-Tur atarken boyun bükük, sırt hafif kambur ve arabaya bakar şekilde olunmalıdır.
    4-Çamurluğun yanında durulur ve işaret parmağı bükülerek dışıyla kapıya vurur gibi çamurluğun muhtelif yerlerine tıklanır.
    5-Bu esnada aranılan şey, çıkacak olan tok sestir. Civarından gelen metalik sese nazaran bir noktada tok bir ses geldiyse;
    -Sakin ol.
    -Derin nefes al.
    -Nabzını ayarla ve nefesinin uygun anında tek nefeste belirgin bir şekilde "BUARABABOYALI!" de.
  • Bunu her buluşmada senin arabanın yanında yapıyorum ben zaten

    Önceki postta yazdıkların için teşekkürler, senin gibi anlayan herkes bir şeyler yazsa da biz de öğrenip bildiklerimizi pekiştirelim:)



    quote:

    Orijinalden alıntı: RqJnr

    İlk buluşmada hatırlat sana bu ritüelini adım adım göstereyim;
    1-Eller arkada bağlanır.
    2-Arabanın etrafında bir kaç tur atılır.
    3-Tur atarken boyun bükük, sırt hafif kambur ve arabaya bakar şekilde olunmalıdır.
    4-Çamurluğun yanında durulur ve işaret parmağı bükülerek dışıyla kapıya vurur gibi çamurluğun muhtelif yerlerine tıklanır.
    5-Bu esnada aranılan şey, çıkacak olan tok sestir. Civarından gelen metalik sese nazaran bir noktada tok bir ses geldiyse;
    -Sakin ol.
    -Derin nefes al.
    -Nabzını ayarla ve nefesinin uygun anında tek nefeste belirgin bir şekilde "BUARABABOYALI!" de.




  • bir de aracın sahibinden.com daki fotolarından aracın komple boyalı olduğunu anlayanlar var

  • ÖNCELİKLE ARAÇ SAHİBİNE ARACIN NESİ VAR DİYE SORULMALI AMA ONUNLA DEĞİL ARAÇLA KONUŞULMALI.
    1-Aracın kapı, çamurluk, baaj kapağı, kaput gibi parçaları arası çizgi(boşluk) araca fazla yaklaşmadan takriben 5m. uzaklıktan takip edilir, uyumsuzluk aranır.
    2-Aracın cam plastikleri çok dikkatli şekilde alttan ve üstten kontrol edilir.
    3-boyaya dik açıyla değil doğru açı oluşturacak şekilde bakılmalı, zımpara hatası aranmalı boyadaki dalgalanmalar kontrol edilmeli.
    4-araca çömelir vaziyette(far hizasından) önden arkaya, arkadan öne çizgiler kontrol edilerek bakılmalı.
    5-Kapılardaki silikonlar kontrol edilmeli tırnakla bastırılmalı.
    6-Camlarda en altta yazılı numaralar kontrol edilmeli.numarası farklı cam değişmiş muhtemelen onn takıldığı parçada da birşeyler olmuş olabilir.
    7-Bagaj kapağı açılıp bagaj halısı kaldırılarak bagajdaki silikonlar,atkılar kontrol edilmeli.Atkıda çatlaklık varsa silikon orijinal deilse yani tırnağını bastırınca rahatça esniyorsa şüphelenilmeli.
    Tüm bu ön incelemeden sonra araç yetkili serviste expertiz yaptırılmalı(Yazılı olacak, kesinlikle sözlü değil.).
    araç sahibine ilk sorduğumuz zaman bize verdiği cevaptan farklı şeyler duyup, okuyup, gördüysek; araç sahibinin yüzüne bile bakılmadan uygun bir mazeret lavabo vs. şimdi geliyorum denilerek oradan uzaklaşılmalı.
    Aklıma gelenler bunlar, ben yandım siz yanmayın diyecem ama insanın başına gelmeden zor öğreniyor insan.
    Bir musibet bin nasihatten iyiymiş.




  • Can güzel açıklamış aslında..

    Yusuf;aslında bir süre bu tip şeylerle uğraştıktan sonra anlamaya başlıyorsun.Mesela 7-8 sene önce abime sorardım;arabanın boyalı olduğunu nasıl anlıyorsun diye;o da sen de öğrenirsin dedi geçti..Nihayet ben de onunla bir şekilde pazara gide gele öğrendim bazı şeyleri.En basitinden boya.Boyayı çok kişi kolayca anlayabilir;zira aracın rengi metalik boya ise..O kadar tutmuyor ki renk;istenildiği kadar orijinal boya kullanılsın;üzerine cila atılsın bir şekilde belli oluyor baktığın zaman renk tonunun az da olsa farklı olduğu.

    Parçanın değişip değişmediğine de genelde birleişm yerlerine bakıyorum.Örneğin motor kaputunu açınca karşına zaten çamurluk vidaları çıkar.Hiç anahtar değmemişse bellidir.Ama anahtar değip;değişmediyse bile sadece söküldüyse de yine belli olur.Değiştirkten sonra zaten kabak gibi meydandadır o vidanın üzeri;ortadaki delik boyayla dolar %90'ında..

    Kısaca tecrübe.

    He şu da var;3 ya da 4 sene önce bizim orda bir Bmw E36 satılmıştı beyaz renkli.Arabanın boyalı olduğunu en sonunda kapı döşemelerini filan sökerek anlayabildi bakan usta.Hayatımda o kadar orijinal boyanmış bir araç daha görmemiştim.Böyle boya atan ustalar da varmış..




  • Aslında bu konuya yazıp mesaj kirliliği yapmak istemem zira bu konu ciddi anlamda birçok insanın işine yarayacak bilgiler barındırıyor.

    Bu konunun daha fazla katılımla ve bilgi paylaşımıyla birçok insanın daha sağlıklı alışveriş yapmasına olanak tanıyacağı kanaatindeyim.

    o yüzden konuyu marka savaşı yada gerekesiz tartışmalar yerine şimdiden temiz ve düzenli olmasını temenni ediyor ve değerli bilgilerini paylaşan ve paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
  • Yukarı!

    Bilgili arkadaşlar görmemiş olabilir:)
  • 2.el araba alırken boyaya ne kadar da önem veriyoruz vesselam. Tamam, ağır darbeli, önemli parçaları değişmiş bir araçtan tabii ki uzak durmak lazım ancak ne bileyim işte, duvara sürtmüştür, dönerken kaldırıma takmıştır vs. gibi sebeplerden boyanmış arabayı da sırf boyanmış diye aynı statüye sokmamak lazım. Bizde 2001 model VW araç vardı, inanılmaz ama 10 yıllık İstanbul aracı ve bırak değişeni, boyalı parçası bile yoktu. Gel gör ki; arabanın iç döşemeleri, "beni değiştirin" diye resmen ağlıyor, lastikler eskimiş, konsol ihtişamlı günlerinden oldukça uzakta, dışı boya yememiş ama yılların birikimi olan çiziklerle dolu. Ve bu aracı 2 gün içinde sattık. Arayanların tek sorduğu şey, "değişen var mı, boya var mı?" idi. Ya o aracın motorunda, şanzımanında, egzos sisteminde, bilmem neresinde önemli bir sorun olsa ne olacak? Varsa yoksa boya, değişen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi civcivx -- 13 Mayıs 2010; 10:24:37 >




  • Araca farklı açılardan bakarak araçta boya olup olmadığı bariz şekilde anlaşılır.Ancak macun varmı yada ne derecede var o tam kestirilemez computeste sokmak gerekir.Yalnız computest bence araç alımında yeteri kadar bilgi veremiyor.Yalnızca boyaya,kapı puntolarına,süspansiyona,şaselerine bakılıyor.Motordan,değişenden,çalışmayan aksamdan anlayamıyorlar.Hatta aracı alırken ve satarken aynı yere götürüyorsunuz ikisinde de aracınızda değişik şeyler çıkarıyorlar.Aracımı aldığım şahıs alırken de aynı yere götürmüş örneğin,ona 3 parça demişler bana 4..Aldığım şahıs söyleyince itiraz etti,sonuçları gösterdi yine inanmadı.Onda sol kapı bende sağ kapı boyalı çıktı..Far yanmasa,klima çlaışmasa,kapı kilitlenmese,cam açılmasa bunu bilemiyorlar.Bu belki bizim görevimiz biz anlamalıyız ama o kadar araç sattım kimse ne farlara baktı,ne kapılara ne camlara..
  • Olay sadece aracın boyalı olup olmaması değil, geçirmiş olabileceği kaza veya kazaların anlaşılabilmesi için yapılan kontrollerdir. Geriye kalan kontrolleri de araçla test sürüşüne çıktığınızda yapmaya gayret edin.

    Tekrar ve son kez yukarı, ne kadar ilgisiz forum bu konuya:)

    İnsanların eklediği videoları şikayet edecek aldıkları araçların haram mı helal mi olduğunu tartışabilecek kadar duyarlı(!) arkadaşlar, gereksiz yere tartışma olsun da katılalım diyenler, yollarda belki de göremeyeceği araçlar için laf yarıştıranlar, fotoğraflara bakarak malzeme kalitesinden boya değişene kadar yorum yapanlar ve otomobilleri yapıldıkları ülkelere göre kıyaslayan otomobil milliyetçileri konuyu görmemiş olabilir.
  • Boyalı bölümler genelde daha parlak oluyor , orjinal boyası hafif böle dalgalı portakal kabuğu gibi oluyor.Araca uzaktan bakıldığında boya farkı genelde belli oluyor.Kapı içlerinde camların üst bölümüne denk gelen yerlere tırnakla bastırılıp bakılıyor.Kapı birleşim yerlerine bakılıyor.Kaput açılıp oradaki çamurluk bağlantılarına bakılıyor.
    Birde bazen km oynanmış araçlar oluyor bunun içinde genelde direksiyona bakılıyor direksiyon genelde yıpranmış oluyor.Galerici bir arkadaşım vardı bana gösterdikleri bunlar..
  • Motoru rektefe isteyen araçlar yağ yakar ve buda eksoz gazından anlaşılabilir. Dizel araçlarda siyah benzinlilerde ise mavi duman çıkar.
  • Yetkili servisten imzalı kaşeli expertiz raporunun dışında kimseye güvenmem.Zamanında ikinci el toyota avensis alıyordum.Yetkili servise adamla gittik.Baktım arabayı satan servisteki herkesi tanıyor.Ustalar geldi çok temiz araba falan filan....kardeşim yazılı expertiz verin dedigimde abi 100 milyon niye boşa veriyon baktık işte gibi laflar soylendi.Sonunda yazılı raporda ısrar edince arabanın full boyalı oldugu ortaya çıktı.Bende agzıma ne gelirse bastım kalayı........
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.