Şimdi Ara

IKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleri

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
2
Favori
2.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Baktım DH'da pek bahseden yok, Ikea Tradfri akıllı aydınlatma sistemiyle ilgili konu açmak bana düştü. Henüz bir haftadır kullanıyorum. Bu sürede bu ürünle ilgili teknoloji sitelerindeki testlerin, Ikea destek sitesindeki video ve teknik detayların, diğer markalarla yapılan karşılaştırmaların çoğunu okuma fırsatım oldu. Tecrübelerimin küçük bir kısmı pratik deneyimlerimden, büyük bir kısmı da okuduklarımdan geliyor.

    Ikea adını duyduğunuzda aklınıza sadece Ikea'nın köfteleri ve modüler-sade mobilyaları geliyorsa, Ikea akıllı ev otomasyonu lafını duyduğunuzda buna şüpheyle bakarsınız. Zaten çoğu akıllı aydınlatma inceleme sitelerine baktığımda Ikea'nın Tradfri ürünleriyle ilgili "tercih edilebilir" türünden bir yorum bulamadım. Öyle ya, yılların aydınlatma firması Philips dahil, LIFX, General Electric gibi iddialı ürünler varken, Ikea 'öylesine' bakılması gereken bir marka sanırım. Çünkü piyasada çok yeni sayılırlar (yeni derken, teknoloji ürünleri alanından bahsediyorum).

    Ikea Tradfri (İsveççe "Kablosuz" demekmiş) almadan önce Türkiye'de satılan belli başlı markaları inceledim. Akıllı aydınlatma seçerken benim önceliğim evdeki klasik kullanımı bozmamaktı. Çünkü tüm odalardaki aydınlatmaları akıllı hale getirmek istiyorum ve bunları değiştirdiğim gün oda girişlerindeki açma-kapama düğmelerinin farklı bir muadili olması gerekiyordu. Aksi halde, ilk başlarda evde yaşanacak kargaşa akıllı ürünlere karşı tepkiye dönüşebilirdi. Herhangi bir odaya girip-çıktığınızda kapının yanında bir düğme mutlaka olmalı. Hareket sensörü kolaylık sağlasa da, çoğu odada ve senaryoda iflas ediyor. Yaklaşık on yıldır antre ve koridorda hareket sensörlü aydınlatma kullanıyorum. Gayet iyi çalışıyor ama yatak odası ve salon gibi, birkaç saatinizi geçirdiğiniz yerler için hiç de uygun değil. İşte Tradfri tercihimde açma-kapama düğmeleri etkili oldu. Hatta ağ geçidi (Gateway) almadan, sadece led ampül ve açma-kapama düğmeleri alarak da işe başlanabilir. Maliyet epey düşer: En ucuz bir led ampül 65 TL, açma-kapama düğmesi 50 TL. Ağ geçidi almadan önce bu şekilde başlamak şu deneyimi katar: Büyük yatırım yapmadan önce, Tradfri ürünleri sağlam mı, güvenilir mi, stabil mi? gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Diğer tercih nedenim uygun maliyetiydi. Ancak uygun maliyet demek, aynı zamanda bazı nitelikleri bulamamak demektir. Örneğin renk skalasının az olması, IFTTT entegrasyonu olmaması (bunu bilgisayara Github'taki bir kodu yükleyerek yapanları gördüm, uğraşmak gerekir; diğer bir çözüm, Zigbee sniffer kullanarak havadaki paketleri yakalayıp, uygun sinyalleri üretmek). Geniş bir akıllı IoT cihaz spektrumu olmaması gibi birkaç detay daha var ama, benim için bunlar öncelik değildi. Ağ geçidi aldığınızda Google Home/Assistant, Amazon Echo/Alexa, Apple HomeKit/Siri entegrasyonu fena değil.

    Ikea'dan aldığım Tradfri ürünleri şunlar:
    - Ağ geçidi (1 adet)
    - Renkli led ampül (2 adet)
    - Beyaz spektrum led ampül (1 adet)
    - 5 düğmeli uzaktan kumanda (2 adet)
    - On/Off düğmeli uzaktan kumanda (1 adet)
    - Hareket sensörü (1 adet)

    "sistemi şöyle açıp kurdum, harika oldu" gibi bir başlangıcı tercih etmem. Size doğrudan kurulum ve kullanım sırasında yaşadığım sorunları yazarak başlayayım:

    Ağ geçidini kurmak, bir detay hariç, kolay oldu. Başınıza gelir diye yazıyorum: Evde Turkcell Sagem modem var. Sagem'deki Firewall epey kısıtlayıcı. Ağ geçidini ilk kurarken sıkıntılar yaşayınca, soluğu doğrudan Firewall ayarlarında aldım. Ağ geçidinin MAC adresini DMZ'te tanımladım (MAC adresi ağ geçidinin altında yazıyor). Evet, güvenli bir yol değil ama, gerekli portlarını keşfedene kadar idare edeceğim. iOS'e ve Android'e kurduğum Tradfri uygulaması gayet iyi ve basit. Tüm cihazların kurulumlarında sizi o yönlendiriyor. Ağ geçidi modeme ethernet'le bağlamak zorundasınız. Bende bir tane boşta vardı, yoksa switch türü çözümlere gitmek zorunda kalacaktım.

    Tradfri uygulamasında odalar oluşturuyorsunuz. Ben üç oda tanımladım ve bunlara da renk adları verdim. Sebebi ise, Google asistana kolayca söyleyebilmek. "Mavinin ışığını kırmızı yap" gibi komik durumlar olsa da, kısa renk adları hız ve anlaşılırlık sağlıyor. Sıradaki işlem, her bir odaya uzaktan kumanda eklemek: Bunun öncesinde led ampül ekleyemezsiniz, çünkü ağ geçidi ampülleri doğrudan tanıyamaz, sanıyorum ledlerle uzaktan kumanda kendi aralarında Zigbee kullanmıyor. Zigbee protokolü, uzaktan kumanda ile ağ geçidi arasında kullanılıyor. Kapı girişlerine konulacak uzaktan kumandalar, bir bakıma, ağ geçidi ile led arasında extender ve sinyal dönüştürücü olarak çalışıyor. Ancak ilginçtir, Ikea'da Zigbee uyumlu led ampüller de satılıyor. Bunları satın alıp uzaktan kumandaya tanıtamazsınız, ben böyle bir hata yaptım. Sonra gidip yetkili kişiye de gösterince "ürün arızalı" diyerek geri aldı. Gerçekte durum şu: Ikea 2 yıl içinde ürünlerde köklü revizyon yapmış, eskileri yenileriyle uyumlu değil. Ikea Kartal'daki teknik yetkililer de konuya hakim değil. Tradfri için yeni bir showroom kurmuşlar. Her tür özelliği gidip orada inceleyebilirsiniz ama, benim gibi çok ayrıntı sorarsanız, yanıt alamazsınız. Ama denedikçe öğreniyorlar, çok istekli ve yardımseverler. Uzaktan kumandayı da Tradfri uygulamasının yönlendirmesiyle kuruyorsunuz ve nispeten kolay. Daha sonra led ampülleri uzaktan kumandaya tanıtacaksınız ve yine Tradfri uygulaması yönlendiriyor.

    Her şey iyi güzel ama, bunları keşfedene kadar akla-karayı seçiyorsunuz. Ben onlarca kez kurup iptal ettim, tekrar kurdum tekrar kaldırdım. Çünkü, tümünü kapsamlı ele alan bir dökümantasyon bulamıyorsunuz. Sanki her bir cihazı ayrı ayrı alıp kullanacaksınız diye düşünerek, parça parça dökümanlar hazırlamışlar. Resetleme işini mutlaka öğrenmek gerekiyor. Bunu yapmayı bilmiyorsanız, ürün arızalı diye geri verebilirsiniz bile. Ağ geçidine, uzaktan kumandaya, led ampüle ve Tradfri uygulamasına nasıl reset atılacağını bilmeden başlamamak gerekiyor.

    Kurulumun 3. gününde tümünü olması gerektiği gibi tanımlayabildim, ama çok uğraştım. Örneğin, hafta içi sabah 7:20'den 7:30'a kadar yatak odası lambaları yavaş yavaş parlaklığını arttırıyorlar. 7:30 olduğunda en parlak rengini alıyorlar. Burada sorun şu: Akşamdan nasıl kapattıysanız o renkle açılıyor; kırmızı renkle kapandıysa, sabah kırmızı renkle açılıyor. Bu, isteyeceğiniz bir senaryo değil; uyandıracak bir renk olması gerekir. Diğer bir tanımlama şu: Gece yarısı 1:30'da tüm ışıklar kapanıyor. Diğer bir senaryoda siz uzun süre evde yokken, hırsızlığa karşı önlem için akşamları lambaların ara sıra açılıp-kapanmasını takvime alabilirsiniz ama bu rastgele şekilde tanımlanamaz. Büyük bir handikap değil. Diğer bir özellik evdeki bir ihtiyacı karşıladı. Kızımın odasında gece lambası kullanıyoruz ve bazen sabaha kadar açık kaldığı oluyor (biz gece farkedip de kapatmamışsak). Artık bu gece lambasına gerek kalmadı. Odanın tavanına taktığımız renkli aydınlatmayı akşam üzeri gece lambası moduna alıyoruz. Tradfri uygulamasında bu tür 'his' tanımaları yapıp adlar verebiliyorsunuz (örneğin, "Gece Lambası"). Daha sonra Gece Lambası'nı seçerek veya asistana adını söyleyerek devreye almak mümkün. Hazırda gelenler "Relax", "Focus" ve "Everyday".

    Daha anlatacak çok şey var ama şimdilik son bir tecrübemi paylaşayım: On yıllardır normal aydınlatmalara alıştığım için, bir odada parlaklık azaltmanın/arttırmanın, renk değiştirmenin ne demek olduğunu yaşamadan asla hissedemezdim. Şimdi akşamları sıcak ve az parlak bir renkte oda aydınlatmasının uykuyu nasıl getirdiğini, stresi nasıl azalttığını ancak deneyim kazandıkça öğrendim ve keşke çok önceden bunları keşfetseydim diyorum. Çünkü çoğu akşam uykusuz kalmanın arkasında kullandığım beyaz ledlerin çok etkisi varmış.

    Video ve fotoğraf çekmeyi pek sevmiyorum ama, fikir vermesi için kurulu halini aşağıya ekledim. Mevcut anahtarları bantla ilkel şekilde sabitledim çünkü lambaların yanlışlıkla kapatılmaması gerekiyor. Aslında kapatılsa sorun olmaz ama, kapalı kaldığı süre içinde Tradfri ve Google asistan göremiyor. Güzel tarafı duvara çivi çakmanıza ya da dübele ihtiyacınız olmadan da, sadece yanında gelen 3M yapıştırıcıyla sabitleyebilmek. Duvar paneli ile anahtar manyetik olarak monte olduğundan, istediğiniz zaman anahtarı alıp odanın içinde istediğiniz yerde tutabilirsiniz. Hareket sensörünün iki tanımlaması var: gece/gündüz modu ve 1 dk/5 dk/ 10 dk ayarı.

    IKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleriIKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleriIKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleriIKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleriIKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleriIKEA Tradfri akıllı aydınlatma ürünleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 13 Şubat 2020; 12:56:20 >







  • Hocam merhaba. Öncelikle hayırlı olsun. Benim evde philips hue sistemi kullanıyorum. Geçenlerde ikea dan akıllı ampul ve anahtar aldım. 2 adet ampulü ilk denememde hue sisteme tanıttım sıkıntı olmadı. Daha sonra akıllı anahtar ile ampulleri eşleştirince hue bağlantıları kesildi. İnternette araştırınca önce anahtarı hue sisteme tanıtıp sonra ampulleri tanıtıp en son da anahtar ile ampulleri eşleştirmem gerektiğini öğrendim. 1 ampulü tarif edilen şekilde yaptım anahtar ilede eşleştirdim çalışıyor ama ikinci ampulü ne ettiysem resetleyemedim arama moduna geçiremedim. Gateway cihazına farklı programlar ile zorla eklemeye çalıştım be kadar denediysem olmadı. Biraz araştırdım bu ampullerde resetleme sorunu olabiliyormuş siz böyle bir durumla karşılaştınızmı ?
  • By.MaMBoS B kullanıcısına yanıt
    Philips hue mi yoksa ikea mı
  • byrmgr01 B kullanıcısına yanıt
    İkea nın ampulünde sıkıntı çekiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: By.MaMBoS

    Hocam merhaba. Öncelikle hayırlı olsun. Benim evde philips hue sistemi kullanıyorum. Geçenlerde ikea dan akıllı ampul ve anahtar aldım. 2 adet ampulü ilk denememde hue sisteme tanıttım sıkıntı olmadı. Daha sonra akıllı anahtar ile ampulleri eşleştirince hue bağlantıları kesildi. İnternette araştırınca önce anahtarı hue sisteme tanıtıp sonra ampulleri tanıtıp en son da anahtar ile ampulleri eşleştirmem gerektiğini öğrendim. 1 ampulü tarif edilen şekilde yaptım anahtar ilede eşleştirdim çalışıyor ama ikinci ampulü ne ettiysem resetleyemedim arama moduna geçiremedim. Gateway cihazına farklı programlar ile zorla eklemeye çalıştım be kadar denediysem olmadı. Biraz araştırdım bu ampullerde resetleme sorunu olabiliyormuş siz böyle bir durumla karşılaştınızmı ?
    Ben daha sonra 3 tane beyaz led ampül ve bir de akıllı priz almıştım. Tek yaşadığım sorun 65 TL'lik led ampülü ne yaptıysam resetleyemedim. Normal yöntemi denemişsinizdir. 6 defa aç-kapa yapınca ampülün birkaç defa hafif yanıp-sönmesi gerekiyor. Aşağıya Ikea'nın sitesindeki resetleme kısmından kopyaladım. Bu yöntem işe yaramadı. Geri götürdüm ve Kartal'daki Ikea yetkilisinden de test etmesini istedim. Onlar da yapamadı, iade ettim.

    Başta işler yolunda gidip, daha sonra sorun çıkmış olabilir. Önerim iade edin, garanti kapsamında geri alırlar. Çünkü fiziksel bir arıza sözkonusu değil, ampülü duya takınca yanıyor ama resetlenmiyorsa yazılımsal sorundur. Buna yapabilecek hiçbir şey yok.

    Bu yöntem çok farklı: "İnternette araştırınca önce anahtarı hue sisteme tanıtıp sonra ampulleri tanıtıp en son da anahtar ile ampulleri eşleştirmem gerektiğini öğrendim."

    Ikea hub farklı çalışıyor. Ampüller Ikea hub'a doğrudan tanıtılamaz. Mutlaka arada steering cihaz gerekiyor (ya remote control, ya açma-kapama düğmesi, ya dimmer, ya da hareket sönsörü olmalı). Bu nedenle yöntem konusunda fazla bilgim yok. Ancak Aliexpress'ten Zigbee sniffer sipariş ettim. Raspberry Pi'ye Zigbee usb sniffer takarak Ikea sistemlerine müdahale edeceğim. O zaman biraz deneyim kazanırsam, buraya yazarım. Cihaz henüz yolda.

    * * *

    Return to default settings
    You can reset your IKEA smart lighting products back to the original settings (factory reset).

    For light sources:
    Toggle the main switch six times.




  • By.MaMBoS B kullanıcısına yanıt
    Arada ne kadar bir fiyat farkı var acaba IKEA sistem kaça mal olur
  • quote:

    Orijinalden alıntı: byrmgr01

    Arada ne kadar bir fiyat farkı var acaba IKEA sistem kaça mal olur
    Ikea Tradfri ürünleri aldım:

    - 1 adet Hub
    - 3 adet E14 beyaz led
    - 1 adet E27 beyaz led
    - 2 adet E27 renkli led
    - 2 adet 5'li remote control
    - 2 adet on/off remote control
    - 2 adet hareket sensörü
    - 1 adet akıllı priz

    Toplam maliyet 1750 TL tuttu. Philips Hue sistem alsaydım 2-3 katı fiyata gelirdi.

    Aşağıda Philips & Ikea karşılaştırması var:
    https://www.slant.co/versus/13813/23073/~philips-hue_vs_ikea-tr%C3%A5dfri

    Ikea'nın avantajları:

    1) Her bileşende Philips'e göre düşük fiyat

    2) Hub satın almadan da sistemi kurabilirsiniz (Philips'in sisteminde sadece ampül ve uzaktan kumanda almak yeterli değil, mecburen hub almak gerekiyor), ama bileşenleri uygulamadan yönetemezsiniz ve sesle kumanda edemezsiniz.

    3) Open source ev otomasyonu platformlarından müdahale edilebilir. Bu nedenle Raspberry Pi üzerine Home Assistant kuruyorum ve Zigbee USB sniffer siparişi verdim.

    Philips'in avantajları:

    1) 16 milyon renk desteği (Ikea'da 16 renk var). Telefonun kamerasından gördüğü renk skalasını taklit edebilir.

    2) IFTTT ile uyumlu. Akıllı ev otomasyonu amacıyla birçok platformla entegre edilebilir.

    3) Yıllardır piyasada olduğu için çok sayıda destek veren uygulama var.

    4) Philips Ambilight TV'lerle uyumlu. Evde bu tv varsa, ekrandaki sahneye göre ortamın rengini değiştiriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bahadir.Gurel -- 22 Mart 2020; 13:4:26 >




  • 6 defa aç kapat olayını kaç defa yaptım inanın sayısını bilmiyorum :) işin ilginci ilk kurulumda hiç bir sıkıntı çıkmaması ne zamanki anahtar eşleştirmesini yaptım normal reset atamıyorum. Restten sonra yanıp sönme olayı olmuyor fakat hue için yapılmış farklı programlarda zorla tanıtma seçeneği var o yöntemle yapınca resetten sonraki yanıp sönme oluyor ve eşleşmiş gibi duruyor ama sistemde yine görünmüyor. Sırf anahtarıyla birlikte uygun fiyata geliyor diye almıştım. 1 ampul ve anahtar 179 liraydı yanına ek 1 ampul daha aldım 129 liraya. Hue nin ikili ampulü 234 liraya satılıyordu amazonda ama onunda anahtarı pahalı. Biraz pişmanlık var açıkçası. İkea ürünlerini ankaradan aldım ama ankarada ikamet etmiyorum. Ya birdahaki gidişime getirecem o da şu dönemde zor malum salgın var yada bir şekilde tanıtacam o ampulüde. Hata bende birazda ikea yetkilisine sordum hue ile uyumlu değil dedi internette bağlantı yapanları görünce aldım :)




  • By.MaMBoS B kullanıcısına yanıt
    Aldığınız Ikea fişi duruyorsa, Ikea desteği arayın. Fiş kodunu soracaklar. Önce telefonla destek veriyorlar. Aynı mağaza olması şart değil, başka bir mağazaya da iade edilir. Benim başıma geldiğinde önce telefondan destek aldım. Bu sistem ülkemizde yeni olduğu için Kartal'daki yetkililer ayrı bir önem gösteriyorlar, çok yardımcı oldular. Ben bilgisayar sektöründen emekli oldum. Başta ön yargılıydım. Teknoloji konularında mağazaların ne kadar bilgisiz olduklarını veya yardım etmek istemediklerini iyi biliyorum. Ikea bu açıdan şaşırttı.
  • Fişi kaybolmadıysa evde bulurum ama kaybolma ihtimalide var. Bakalım bi kaç sefer daha deneyeceğim hani hiç bağlayamamış olsam derimki sıkıntı var ampulde ama bir kere bağladım ikea desteğide arayıp soracağım hocam teşekkürler.
  • şunu gördüm ikea sitesinde. fiyat düşmüş görünüyor. böyle bir şey alsak ne işe yar tam olarak bu haliyle

    https://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/aydinlatma/aydinlatma-aksesuarlari/akilli-aydinlatmalar.aspx?rdf=product

  • ikea tradfri hub hala satılıyor mu türkiyede? Mağazadaki kişi satılmıyor dedi

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.