Şimdi Ara

İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden 'Bankalar' için satılabilecek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!


    İcra ve İflas Kanunu üzerindeki değişiklik teklifi dün ve bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Henüz kanunlaşan yasa değişikliği teklifine göre batan şirketlerin bankalara olan kredi borçlarının hızla ödenebilmeleri için satılmaları kolaylaştırılacak. Bu durumda henüz batmış şirketten alacaklı olan işçilerin alacakları, konkordato sürecinin en arkasına itilecek.

    İcra ve İflas Kanunu’nda değişiklik teklifi dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı, bugün ise kabul edilip kanun haline geldi. Yeni yasa değişikliği, iflas etmiş şirketlerde çalışan ve parasını alamayan işçi alacaklarını konkordato sürecinin en arkasına atacak. Bankaların, sermaye kuruluşlarının batık şirketlerden alacaklarını tahsil etmesinin “hızlandırılması” için şirket mülklerinin satışı kolaylaştırılıyor.

    NELER DEĞİŞİYOR?

    Yasa teklifinin 7. maddesiyle konkordato sürecinde borçlu olan batık şirketin kredi bulabilmesini kolaylaştırmak amacıyla düzenlemeler yapılıyor. Şirkete konkordato sürecine kadar verilen geçici mühlet kararından sonra, komiser kararıyla, alınan borçların konkordato şartlarına tabi olmaması sağlanıyor.

    Şöyle ki, konkordato sürecine giren bir şirket ele alınırsa, öncelikle bu şirkete kredi sağlayan büyük kurumların alacaklarının, bankaların diğer “alacaklılar” listesinden daha öne geçmesi sağlanıyor. Şirketten alacaklı işçiler de, diğer alacaklılarla birlikte bu kapsamda yer alıyor.

    Bu sebeplerden ötürü, yeni yasa değişikliği teklifinin, yasa teklifini kabul etmeyenler tarafından “işçi düşmanı” bir nitelik taşıdığı ifade ediliyor. Çünkü durum mevcut yasada da çok farklı bir biçimde ele alınmıyor. Aylardır konkordato sürecindeki Kayı İnşaat’tan alacaklarını alamayan işçilerin sendikası olan İnşaat-Sen, bu yasa değişikliği teklifine ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında “Mevcut hukuk zaten batık şirketler karşısında işçiyi korumuyor. Şimdi ipotekli bankaların yanına bir de finans şirketlerini ekleyip işçi alacaklarını yok saymaya çalışıyorlar. Bu teklif yasalaşmamalı!” ifadelerine yer vermişti.

    KONKORDATO NEDİR?

    Konkordato iflas durumuna gelmiş bir şirketin borçlarının yapılandırılmasını ve mali durumunun düzeltilmesi amacıyla belirlenmiş bir ekonomik süreçtir. Konkordato süresi boyunca, borcu birikmiş olan şirketin farklı alacaklılara ne şekilde ödeneceği planlanır ve belirlenir.

    Yasanın eski halinde, konkordato süreci içerisine, borç yapılandırması sürecine giren bir şirkete devlet dahil hiçbir merci haciz yapamıyordu. Yeni düzenleme ile, batık şirketlere kredi sağlayan kuruluşlar, bankalar bu süreçte şirketin malvarlıklarına el koyabilecek. Bu şekilde kredi kuruluşları, konkordato sürecinde normalde “imtiyazlı alacaklı” sayılan işçilerle aynı imtiyaz kapsamına alınıyor.

    Bugün (9 Haziran) yasa değişikliği teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi. Teklifin görüşülmesinin ardından meclis oturumu da sona erdi.

    DÜNKÜ GÖRÜŞMEDE NE OLMUŞTU?

    Dünkü oturumda, yasa değişikliği teklifine dair konuşan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Bu yasalar Türkiye halkının çok çok büyük çoğunluğunun düşmanıdır” dedi ve “Emeğiyle geçinen herkes duysun istiyorum. Ekmeğinizle oynanıyor. Ananızın ak sütü gibi hak ettiğiniz alacaklarınız o masada kayıtlı kalacak. Adının ‘imtiyazlı alacak’ olmasının hiçbir anlamı olmayacak. Çünkü bu yapılan yasa değişikliği İcra ve İflas Kanunu’nda 140., 206. ve 308. maddeyi değiştirerek ‘ultra alacaklı’ bir alacak grubu oluşturacak. Size hiçbir şey kalmayacak.” ifadelerini kullanmıştı.

    Yasa teklifinin sahibi olan AKP Milletvekili Oğuzhan Kaya ise böyle bir durumun “söz konusu olmadığı”nı söyleyerek yasa değişikliğinde yer alacak maddeleri sıralamıştı. İflas etmiş bir şirketin alacakları belirlenmiş olsa dahi, işçi alacaklarının öncelikli olarak verilmiş olmasının kanun değişikliğinde bir “tasdik” şartı olarak konduğunu da söyleyerek değişikliği savunmuştu.


    kaynak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omega Speedmaster -- 10 Haziran 2021; 12:34:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Beter olalım ...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mgora

    Beter olalım ...

    Bu lazım ;



    İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!






    DÜNYANIN ARINDIRILMASI LAZIM

  • Herkesin tuzu kuru birşey olmaz. En iyisi olmuş. İşçi zaten halinden memnun böyle şeylere takılmamalı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten en son işçilere ödeniyordu galiba sözde tabii hava alıyorlardı hep.

  • bir de derler ki c3h4p3 zengin dostu. gerçek zengin dostu kimmiş belli oluyor.

  • Akepelilerin uğramayacağı önemli konulardan biri.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çalışan insanın düşmanı bunlar, yıllardır söylüyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Topunuzun ALLAH belasını versin...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nerde o 2 sene daha secimi bekleyelim diyenler..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Larry -- 10 Haziran 2021; 18:36:7 >
  • Dik dur eğilme.....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • işcilerde gidip akp oy veriyordu zuahhajajhahaİflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!  İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!  

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 9600_G_T

    işcilerde gidip akp oy veriyordu zuahhajajhaha  

    İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!



    İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!  İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!  İflas eden Şirketlerin Hisseleri artık İşçi alacaklarını ödemeden "Bankalar" için satılabilecek!  





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.