Şimdi Ara

İçi para dolu cüzdanın geri getirilme ihtimali daha yüksek

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
2.768
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Günümüzde kredi kartı kullanımı nakit kullanımının önüne geçmeye başlamış olsa da cüzdanlarımızda hala nakit para ve kişisel kartlar taşımaya devam ediyoruz. Kimi zaman da kaybolması halinde çok sıkıntıya düşmemek ve üzülmemek için cüzdanlarımıza çok para koymuyoruz.

    Michigan Üniversitesi’nden davranışsal ekonomist Alain Cohn liderliğinde yapılan çalışmada, 40 ülkede 17 binden fazla cüzdan “kaybedilmiş”. 13 öğrencinin eline cüzdan tutuşturan Cohn, öğrencileri 355 farklı şehre göndermiş. Her cüzdanda yerel dilde alışveriş listesi, anahtar, yerel bir isme ait kartvizit ve bir e-mail adresi konmuş.

    Bazı cüzdanlara 13,45$ ya da deneyin yapıldığı ülkenin eşdeğer alım gücünde para birimi konarken bazı cüzdanlara ise hiç para konmamış. Daha sonra araştırma öğrencileri içinde “İyi günler, bu cüzdanı yolda buldum, ancak sahibine ulaştırmaya vaktim yok. Bu konuda yardımcı olur musunuz?” notuyla birlikte bankalara, postanelere, müzelere, otellere ve polis karakollarına bırakmışlar.
     
     
    Çalışmanın öğrenciler açısından da sorunsuz geçtiği söylenemez. Hindistan’da sele yakalanan araştırmacılar, Kenya’da hırsız oldukları şüphesiyle polis tarafından göz altına alınmışlar. Toplamda 17,303 cüzdanı dağıtılan çalışmada geri dönüş yüzdesi 100 gün içerisinde cüzdanda yer alan e-mail adresine bildirimde bulunulup bulunulmadığına bakılarak hesaplanmış. Geri dönüş yapanlara bunun bir araştırma olduğu, istedikleri takdirde parayı kullanabilecekleri ya da bir hayır kurumuna bağışlayabilecekleri söylenmiş.

    Neticede, ortalama olarak içinde para bulunmayan cüzdanların sadece %40’ı geri gelirken, içinde para olan cüzdanların %51’i iade edilmiş. Sonuçlar ülke ve bölgeye göre de değişiklik göstermiş. İçinde para buluna cüzdanlar en çok %82 oranla Danimarka’da geri getirilirken, Kenya için bu oran %20’nin altında kalmış. Yalnızca Meksika ve Peru’da içinde para olan cüzdanların geri getirilme oranı olmayan cüzdanlara göre düşük çıkmış.
     

    Çalışmayı genişleten araştırmacılar ABD, İngiltere ve Polonya’da cüzdanların içine 94,15$ koymuşlar ve 3 binden fazla cüzdanı dağıtmışlar. Bu durumda ise geri getirilme oranı %72’ye yükselmiş.  İyilik faktörünü de tartmak isteyen araştırmacılar bazı cüzdanların içine sadece para, bazılarının içine de hem para hem anahtar koymuşlar. Anahtarlı cüzdanların geri getirilme oranı %61 olurken, anahtarsızlarınki %52’de kalmış.
     
    Araştırmanın yapıldığı ülkelerde rastgele seçilen 2.525 kişi üzerinde yapılan anketlerde söz konusu davranışların motivasyon kaynakları araştırılmış. Katılımcılara, bulduğunuz cüzdanlarda ne kadar para olması halinde kendinizi çalmış gibi hissedersiniz diye soru yöneltildiğinde miktar arttıkça hırsızlık hissiyatının arttığı görülmüş. Cüzdanda anahtar bulunup bulunmamasının hırsızlık algısı üzerinde etkisi olmamış.

    Genel itibariyle cüzdanı geri getirme, cüzdan sahibini düşünmekten ziyade insanların kendi imajına verdiği önemden kaynaklandığı görülmüş. Benzer şekilde bir başka çalışmayla, sigorta müşterilerine formu doldurmadan önce dürüstlük sözleşmesi imzalatıldığı takdirde sorunları daha dürüst biçimde aktardıkları görülmüş.
     



  • buna benzer bir çok olay başıma geldi aslında yerde bulduğunuz para telefon yada kıymetli bir şey olsun burda önemli olan sizin maddi durumunuzdur düşünün zengin adam yerde ayfon x bulsa ne yapar içinde az bir iyi niyet varsa lan der zaten ihtiyacım yok günaha girmeyeyim der sahibine iade eder orta halli bir insan ayfon x bulsa ne yapar eger içinde Gerçekten Allah korkusu varsa şeytan nekadar düretese dürtsün o telefonu iade eder. Peki gelelim zurnanın zort dediği yere adam işsiz karnını bile doyuramıyor çocukları aç yerde ayfon x buldu Ne düşünür sizce yok olmaz Bu günahtır diyip sahibinemi veriri yoksa Allahım sana hamdolsun şükürler olsun bu sefil halimi gördün bu telefonu bana gönderdin diyip satıp paramı kazanır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Red_devil33 -- 23 Haziran 2019; 17:56:50 >
  • Türkiye’de yapın bakalım. Kriz var kriz. Kenya’nın bir tık üstüne çıkar belki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Red_devil33

    buna benzer bir çok olay başıma geldi aslında yerde bulduğunuz para telefon yada kıymetli bir şey olsun burda önemli olan sizin maddi durumunuzdur düşünün zengin adam yerde ayfon x bulsa ne yapar içinde az bir iyi niyet varsa lan der zaten ihtiyacım yok günaha girmeyeyim der sahibine iade eder orta halli bir insan ayfon x bulsa ne yapar eger içinde Gerçekten Allah korkusu varsa şeytan nekadar düretese dürtsün o telefonu iade eder. Peki gelelim zurnanın zort dediği yere adam işsiz karnını bile doyuramıyor çocukları aç yerde ayfon x buldu Ne düşünür sizce yok olmaz Bu günahtır diyip sahibinemi veriri yoksa Allahım sana hamdolsun şükürler olsun bu sefil halimi gördün bu telefonu bana gönderdin diyip satıp paramı kazanır.
    Maddi durum elbette bir etken ama en büyük etken kişinin karakteri.Başıma geldi 2008 yılında Denizli'de üniversitedeyken otobüste koltuk arasına girmiş nokia n73 buldum o kadar çok aranmış ki,100'ün üzerinde arama vardı,şarjı %3'tü tuş kilidinden arayamadım kimseyi eve varmak için o kadar acele ettim ki ter içinde kalmıştım sırf şarja koyarım da biri yine ararsa açabileyim diye öyle de oldu çocuğun biri aradı lise öğrencisi telefonu verdiğimde Ne kadar sevindiğini anlatamam koluma girmiş zorla eve yemeğe götürüyordu beni kurtulana kadar canım çıktı.

    Aynı şey ve tersi başıma geldi.Üni bursu (180 tl) ve ailenin gönderdiği 150 tl yi bankamatikten çekmiş okulda sıra altında cüzdanı unutmuştum.Sınıfı temizleyen hizmetli bulmuş (hizmetli 800 lira alıyormuş maaş olarak cüzdanın içinde neredeyse maaşının yarısı var) güvenliğe koymuş içine dokunmadan.

    Yani demek istediğim getirenin içinde varsa maddi durumu çok da önemli değil.Ben öğrenciydim satıp harcayabilirdim aynı şey hizmetli için de geçerli maddi durumu iyi değildi ama güvenliğe teslim etmiş.
  • İnsanımız o kadar da kötü değil. 6-7 sene evvel İzmir'de sokakta çanta içinde bilgisayarımı ve not defterleri kağıt kalem vs. malzemelerle dolu bir poşet unuttum. 3 saat kadar sonra birisi evime gelip ev arkadaşıma beni sormuş, sokakta bilgisayar vs. bulduğunu söylemiş ve ben evde olmadığım için ona ulaşmamı isteyerek telefon numarası bırakıp gitmiş. Arkadaşım arayıp bunu söyleyince yanımda bilgisayar olmadığını farketmem ve başımdan aşağı kaynar sular dökülmesi ile hemen adamı aradım. Adresini aldım ve evine gittim. Beni çok iyi karşıladı. Maddi durumu hiç de iyi gibi değildi. Nasıl buldun evimi deyince, adam poşetteki not defterlerinden birini aldı ve bir sayfayı açıp adresimi gösterdi. Sonra onu bırakıp poşetten aldığı bir başka kağıt parçası üzerinde de adımı gösterdi. Didik didik herşeyi incelemiş beni bulmak için. Helal olsun be insanlık ölmemiş dediğim bir anımdır.



    Bir de geçen şubat ayında İstanbul'da gecenin 4ünde bir takside koltuğun üstünde telefonumu unuttum. Telefon sessizdeydi. Taksiden indikten 1dk sonra telefonu düşürdüğümü anladım ve annemin telefonunu alıp belki 1 saat içinde 30-35 kere falan aradım fakat cevap veren olmadı. Etraftaki taksicilerden yardım istedim ve kayıp eşyaların bırakıldığı bir yer adresi aldım. Umutsuzca oraya giderken telefona biri cevap verdi. Telefonu arabada bulduğunu ve oto yıkamacı olduğunu söyledi. Gittim ve telefonumu teslim aldım. İnsanlık hâlâ ölmemiş dediğim diğer bir anımdır.



    Bir de 2 hafta önce Cezayir'de deniz kenarında kayalıklar üzerinde araba anahtarını, telefon ve gözlükle beraber bırakıp unutmuşum. 10dk sahil yürüyüşü sonrası eşyalarımı kaybettiğimi farkettim ve nereye koyduğumu hatırlamadığım için geçtiğim heryeri aradım. Bir sürü gençler çocuklar vs. vardı etrafta. Onlardan yardım istedim ve beraber bulduk. İnsanlık başka ülkelerde de ölmemiş



    Bir de ben çok unutkanım, evet
  • ozmenakif kullanıcısına yanıt
    Herşeyden önce b12 değerlerinize baktırın
  • Türkiye'dede yapın böyle test bakalım,bırakın cüzdanı parayı geri getirmeyi adam cüzdanı getirecem diye arayıp adresini sorar gelip bide evini soyar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolwes -- 23 Haziran 2019; 20:15:55 >
  • Listede Türkiye yok...
  • Türkiye de şöyle bir problem de var. Mesela cüzdanı buldunuz karakola teslim ettiniz. Cüzdan sahibi derse ki cüzdanımdan 100 lira eksik o zaman başınız belaya giriyormuş.
  • içinde para olmayan cüzdanın hırsız tarafından boşaltılıp atılmış olma ihtimali yüksek. yani şüpheli durumuna düşebilirsiniz.

    bu da ilginç bir haber.
    http://www.hurriyet.com.tr/galeri-yolda-bulup-jandarmaya-teslim-ettikleri-canta-hayatlarini-karartti-41249163



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi danmur -- 24 Haziran 2019; 9:24:22 >
  • Bu deney, ülkenin ekonomik durumu ve eğitim seviyesi ile bağlantılı olarak değişir. Hatta şehirden şehire bile farklılık gösterebilir. Ben bu deneyin çok sağlıklı sonuçlar vermiş olduğundan süpheliyim.
  • Seda Sayan'ı ABD'de soymuşlardı. 500 dolardan fazla nakit taşıma demiş polis.
  • Hırsızları ayrı kefeye koyuyorum. Ama benim milletim kaybolmuş veya unutulmuş bir şeyi sahibine ulaştırana kadar durmaz. Vijdanlı ve namusludur.
    Krizmiş savaşmış fark etmez vatanı gibi namusunuda kolayca teslim etmez.

    Zaten hırsıza denk gelmişse onun ne vatanı var ne namusu dünyanın heryerinde aynı.
  • wolwes kullanıcısına yanıt
    Kişi kendinden bilir işi, ülkemin garibanı aç gezer gene ulaştırır sahibine.
  • Nerede düşürdüğü önemli. Tarlabaşında düşürdüyse adamlar adresini bulup gelir döverler bir de "cüzdanda az para vardı" diye.
  • dgnkdr kullanıcısına yanıt
    Adam pembe ponyler diyarında yaşıyor aç gezermişte ulaştırırmışta he gülüm he bu ülkede herkesin bi fiyatı vardır. Yarın birgün içinde 10.000 lira nakit olan çanta bulsan kesin sahibine ulaştırırsın forum köşelerinde öyle dersin kim bilecek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: wolwes

    Adam pembe ponyler diyarında yaşıyor aç gezermişte ulaştırırmışta he gülüm he bu ülkede herkesin bi fiyatı vardır. Yarın birgün içinde 10.000 lira nakit olan çanta bulsan kesin sahibine ulaştırırsın forum köşelerinde öyle dersin kim bilecek.
    100.000 lira bile olsa ulaştırırım, yaşadığın çevreyi bilmiyorum ama Türkler'deki kötü oranı her ülkedeki orandan fazla değildir.
  • dgnkdr kullanıcısına yanıt


    Dediğim gibi kuru kuruya burda sallaması kolay benide Israil'e iş için çagırıp aylık 10 bin şekel veriyoz deseler bende gidip Israil'de çalışmam Filistin'e yaptıklarından ötürü,bak burda söylemesi ne kolay. Ayrıca madem bu kadar eminsin kendinden istediğin herhangi bir ilde bi pakete yada cüzdana 1000 lira koy bi otobüs veya metro durağında bırak 30 dk duraktan ayrıl geldiğinde bulabiliyon mu o parayı Türkiye şuan tarihinde hiç olmadığı kadar ahlaki çöküntü içersindedir. Bence sen kendi sokağından hiç çıkmamış dışarıda ki gerçeği hiç görmemiş birisin. Bence çıkma da çünkü gerçekler insanı üzer. Ha bunlar sadece Türkiye'ye özgü şeyler mi değil Brezilya'ya gitsen burdan beter.

    https://www.haberturk.com/istanbulda-metro-istasyonunda-telefon-hirsizligi-2498297

    Al bak her zaman ki sıradan olay üstelik hırsızlığı yapan kadın da gayet iyi giyimli bakımlı ekonomik olarak ihtiyacı olduğunu falan da sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolwes -- 29 Haziran 2019; 14:28:40 >
  • wolwes kullanıcısına yanıt
    bir de böyle bir durum var.
    http://www.hurriyet.com.tr/galeri-yolda-bulup-jandarmaya-teslim-ettikleri-canta-hayatlarini-karartti-41249163?

    ama gene de iyimserliği elden bırakmamak lazım.
  • ozmenakif kullanıcısına yanıt
    Hocam şansın yaver gitmiş benimde başımdan aynı olay geçti 10 dk telefonu aradım açan olmadı bende internet bağlantısı kesilmeden annemin telefonundan kitledim benim telefonu bir şekilde taksicinin numarasını buldum aradım ulaştım (2 saat geçti tabi) 4-5 müşteri daha almış benden sonra ama arabada arayacağım dedi 5 dk sonra döndü müşterilerden biri çalmış dedi öyle gitti mi 6 telefonum baksan o dönemde 1900 tl idi ikinci eli para etmez 25 haneli şifresi var açmaya kalksan açılmaz ki kitledim cihazı alan biri müsait bir yerine soksun artık.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.