Şimdi Ara

HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
4
Favori
14.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bilgilendirme = Konuda sunduğum taslak altında genellikle üye olup mesajlarını attıktan sonra bir daha giriş yapmayan arkadaşlar için; bu gibi sorunları en kısa sürede bizzat ben yardımcı olmaya çalıştığımdan ötürü, lütfen bu konuyu takip etmeyi ihmal etmeyiniz. Sorununuz çözülene kadar elimden gelen bilgileri sizlere sunmaya çalışmaktayım.

    Merhaba arkadaşlar,

    Biliyorsunuz ki, HP laptopların çoğunda fan sorunları veya ısınma sorunları meydana geliyor. Öncelikle ben kendi bilgisayarımda yaptığım denemeleri bizzat burada rehber olarak tarafınıza sunup bu fan sorununa ortak bir konu açmak istiyorum. Dile kolay 1 aydır HP servisinin bilgisayarıma ölmüş gibi bakmasından sonra kendi tamirlerim doğrultusunda bilgisayarımı ilk aldığım günki duruma getirebildim ve bir çok sorundan da arınmış oldum. Bu konuyu rehber olarak açıyorum çünkü diğer arkdaşlarımızın katkısı olursa, bu konuda çoğu kişiye yardımcı oluruz diye düşünmekteyim. :)

    Kolay yoldan başlayıp zor yola doğru HP'nin ısınma sorunlarını ve çözümlerini burada paylaşacağım;

    Öncelikli olarak yazıyı okurken "ben şu programı nereden bulacağım", "şunu silmek için ne yapmam gerekiyor" gibi aklınıza takılan sorular olursa mesajın en alt kısmında bu taslak için gerekilen bazı programları listeledim bilginiz olsun.

    ATi Catalyst Control Center ve sorunları hakkında;
    Bazı laptoplarda değiştirilebilir grafik sürücüsü bulunmaktadır, intel ve ati geçişlerinde takılmalara maruz kaldığında, yani ati'ye geçmeme durumunda bilgisayarınız ani bir şekilde oyun esnasında fan hızı düşük moddan yüksek moda geçer ve 10 dakika sonra bilgisayarınız blue screen vermeden direk korumaya alıp kapatır. Bu konudaki genel sorunlar Aero efektlerinde geçişlerin olmaması, grafik sürücülerin intel'den ati'ye oyun açıldığında geçilmemesi, ati'nin beta sürümünü kurduğunuzda bilgisayarda görmesi ancak yüksek gpu'yu ayarlasanız bile geçişi yapmaması veya düşük gpu ayarlarında olmasından dolayı meydana gelmektedir. Eğer bilgisayar modeliniz dışındaki bir ati güncelleştirmesi yaptıysanız bu tarz sorunlar meydana gelebilir, geri dönmek için ati sürücünüzü kaldırırsanız bilgisayar reset attığında kendisi otomatik olarak driver'ını kuracaktır. Catalyst Control Center(CCC) yüklediğiniz zaman veya güncelleştirdiğiniz zaman sorunsuz bir şekilde kurması gerekmektedir, eğer ki "uygulma yapılandırması doğru olmadığından başlatılamadı" veya "Paket veri hatası" tarzında bir uyarı meydana gelirse CCC diğer ati sürümlerinden dolayı veya Net Framework kurulmadığından dolayı hata meydana gelebiliyor. Mevcut Ati sürümünün üzerine kurulumlar genellikle hata verdiğinden dolayı sisteminizdeki Ati ile alakalı her şeyden kurtulmanızı öneririm. Ati Driver kökten kurtulma rehberine gitmek için tıklayın. Ati sürücüleriyle alakalı şeyleri bilgisayarınızdan kaldırdığınızdan emin olup tekrardan yüklemeyi deneyin ve başarılı bir şekilde yeni sürüme ulaşın. CCC'de yüksek performans GPU'su ayarlı olduğu halde işkilleniyorsanız bilgisayarınıza reset atıp F10 ile BIOS ayarlarına girip Switchable Graphics Mode'u "Fixed" durumuna getirmenizi önerebilirim(Bazı modellerde Switchable Graphics Mode fixed seçeneği yoktur).

    AMD Yüksek Tanımlı (HD) Grafik Sürücüsü hakkında sorun yaşıyorsanız veya grafik sürücünüz değişmiyorsa HP'nin şu driver'ını kurmanızı önerebilirim; http://h10025.www1.hp.com/AMD-sp57353/

      Laptoplarda temel ısınma sorunları;
    • HP Support Assistant sorunları (Coolsense)
    • Uzun süre kullanılmış bilgisayarda fan temizliğinin yapılmaması.
    • Belirli bir süre sonra termal macun'un erimesi
    • Fan'ın ses çıkarması/bozulması
    • BIOS ayarları ve Güncellemesinin yapılmaması
    Genel olarak bu 5 tanesi ısınma sorunlarını ciddi derecede bilgisayarınızı etkilemekte ve bilgisayarınızın ömrünü azaltmaktadır. HP Bilgisayarlarının çoğunda 1 seneyi göremeden bataryalarının öldüğünü görülmüştür, her zaman yüksek GPU'da çalışan bilgisayar AC Power takılı olmadan kullanıldığında pil ömrünü gözle görülür şekilde eriyip bitirmektedir. Bu konuda mutlaka intel düşük mode kullanımına geçiş yapmanızı öneririm. Catalyst Control Center'dan değiştirilebilir grafik ayarlarından pilde çalışma zamanında mutlaka bu ayarı düzene sokun, CCC'da görünüm şu şekildir;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak] HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    Ek olarak Bataryanız için kalibrasyon yapmanızı önerebilirim, kalibrasyon işlemi için bilgisayarı yeniden başlatıp esc tuşuna basıp System Diagnostics(Genellikle F2 tuşudur) bölümünden Battery Test işlemini başlatınız. Bazen kalibrasyon işleminde Bataryanızın daha verimli olduğunu fark edebilirsiniz, sık sık bunu yapmanızı önerebilirim.

    Battery test işleminde hata alanların sebebi bataryanın bitik veya kalibre edilemeyecek kadar düşük değerde olmasından dolayıdır, bu tarz sorun karşınıza çıkarsa bilin ki pilinizin durumu iyi değil, bizzat canlı yardım alaraktan bu sorunu kendilerine ilettim ve bilgisayardan baktıklarında zaten bataryanın yeterli seviyede olmadığını, değiştirilmesi gerektiğini söylemişlerdi;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    1 - HP Support Assistant sorunları (CoolSense)
    HP'nin en güzel aleti diyebilirim, HP Support Assistant ile bilgisayarın bir çok özelliğine buradan tek bir tık ile ulaşabilirsiniz. Bazı bilgisayarlarda HP Support Asisstant'ın bilgisayarlara sunduğu "Cool Sense" teknolojisi bulunmamaktadır. Eğer ki Support Asisstant var da Cool Sense çalışmıyorsa sürücüleri buradan indirebilirsiniz;
    Windows 7 sürümünü kullananlar için = HP Coolsense 2.0
    Windows 8 sürümünü kullananlar için = HP Coolsense 2.2

    Coolsense teknolojisi ile bilgisayarınızın fan döngüsünü değiştirebilir, duruma göre fanınızın ayarını yüksek veya düşük değerlere getirebilirsiniz;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    2 - Uzun süre kullanılmış bilgisayarda fan temizliğinin yapılmaması;
    Minimum 1 seneyi aşan kullanımlardan sonra bilgisayarı kullandığınız alana göre çok fazla toza maruz bırakmış olabilirsiniz. Genellikle internet ortamında çoğu kişi bilgisayarının içini açamayanlar için bilgisayarın fan kısmına elektrik süpürgesiyle temizlemesini önerir, şayet elektrik süpürgesini ben pek önermiyorum çünkü fan kısmındaki hava deliklerini git gide tozları çekerken tıkadığını bariz bir şekilde kendi bilgisayarımda görebilmiştim. Süpürgeyle çektiğiniz zaman bir şey değişmez demiyorum, mutlaka değişir ancak kaş yaparken göz çıkarmanızı pek önermiyorum. Bir süre sonra fan kısmının görüntüsü böyle olursa hiç şaşırmayın derim;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]


    Bu konuda temizliği yapmak için fan kısmına mutlaka ulaşılıp bizzat her bir noktasının temizlenmesi gerekmektedir. Eğer bilgisayarınızı nasıl açacağınızı veya toplayacağınızı bilmiyorsanız servise göndermenizi önerebilirim. Şahsen dv6 serilerinde fan kısmına ulaşmak için board'ı bile sökmek gerekiyor ve toplama işlemi bayağı uğraştırıyor. Kendiniz bu işe girişecekseniz mutlaka video izleyerek bilgisayarınızı dikkatlice açmanızı önerebilirim. Youtube'da hp'nin bir sürü disassembly(sökme) videoları mevcuttur, oradan kontrol edebilirsiniz.

    3 - Termal macun, diğer bir deyişle termas pasta'nın erimesi
    Fan temizliğini uygulayanlar veya dışarıda servise gönderecekler mutlaka termal macun takviyesinin yapılmasını da istesinler. Eğer kendiniz yapacaksanız çok kolay bir iş olduğunu söyleyebilirim, laptoplar için termal pad'i şiddetle öneriyorum, macunu da olur ancak termal macun sürerken "şöyle biraz daha doldurayım, bilgisayarı daha da soğuk tutsun" mantığı ile sakın düşünmeyin derim, termal macun sürerken incecik bir katman halinde gezdirmeniz bilgisayara yeterince etki edecektir.
    Kendi bilgisayarımdan bir kaç görüntü;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]  HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]  HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    4 - Fan'ın ses çıkarması/bozulması
    Uzun bir süre kullanımın ardından fan aniden hışırtılı bir ses çıkarıyorsa bilin ki fanın miladı dolmuş demektir. Şahsen 2 yıllık kullandığım makinada bizzat kendim bilgisayarı söküp fan'ın durumuna baktığımda artık parmakla çevirince bile hafif titreme hissinin geldiğinden öldüğünü anlamıştım. Eğer sizin bilgisayarınızda fan yüksek devirde çalışıyor ve dönen fana kağıt tutar gibi delirtici bir ses veriyorsa iki nedeni olabilir; 1 - Fan'ın bozulması. 2 - Vidaların gevşemesi. Vidaların gevşemesini genellikle servisden dönen kişilerin bilgisayarında meydana geldiğini görüyorum, eğer fan hırıştılı bir şekilde çalışıyorsa tam oturtulmamış veya klavyenin sol üst kısmına sürtüyor olabilir. Bunu öğrenmek için hafif yumruk atarcasına klavye üzerinden fan bölümüne vurduğunuzda sesin düzelmesinden anlayabilirsiniz. Biraz Türk aklıyla yola çıkıyorum biliyorum ama gerçekten 3 tane bilgisayarı bu tarz sorunlarda anlayıp tamir ettiğimden dolayı artık alışmaya başladım. :)

    Eğer fan değişimi HP servisi dışında yapılacaksa, misal atıyorum yazıcıoğlunda bir bilgisayarcıya götürüp yaptıracaksanız başında durun ki içindeki parçayı orjinaliyle değiştirmesinler veya karman çorman vida takmasınlar. Ben bilgisayarımı kendim tamir ettim ama yazıcıoğlunda işçilik 15 lira + fan 45 lira gibi ortalama fiyat vermişlerdi sizin de bilginizde olsun diye söylüyorum.

    Dv6 6000 serilerindeki fan'ın değeri böyledir;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]  HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    HP dışındaki servislerden alacağınız fanların değerleri de bununla aynıdır ama görüntüsü biraz daha değişiktir, yine de orjinalliğini aratmayan fanlar 50 lira civarında bulabilirsiniz veyahutta Ebay'den orjinal fan'ın aynısını sipariş edebilirsiniz.

    En son yeni aldığımla değiştirdiğimde hatırı sayılır derecede farklılığı hissedebiliyordum, diğer fan gürültülü çalışırken artık yeni taktığım fan yüksek devirde bile sessiz bir şekilde adeta üflüyor;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    5 - BIOS ayarları ve Güncellemesinin yapılması
    A.5 - Normal Güncelleme
    HP'nin bilgisayarlarında driver güncellememe zaafları var, bunu hepimiz biliyoruz herhalde? Mesela benim 6030et modelim 2-3 senelik olmasına rağmen çıktığı ilk zamanlarda 1 kere güncelleme yapılmış sonra unutulmuş, malum Windows 8.1 geldi, çoğu kişi yeni işletim sistemine geçti ama HP'nin driver güncellememesinden dolayı çoğu kişi de saç baş yolarak ısı sorunlarından tut grafik ayarlarına kadar sorun yaşamaktadır. Öncelikle ısınma sorununuz varsa bilgisayar modelinizi hp sitesinde bulup BIOS kısmından Insyde tarafından sunulan en son BIOS güncellemesini yapınız, güncelleştirmeyi çalıştırdığınız zaman fan şöyle hafiften şaha kalkar gibi kendini belli edecektir zaten.

    B.5 - Unlocked(Kilitli) BIOS'a ulaşım;
    Yukarıdaki güncelleme HP'nin kendi bilgisayarına sunduğu düz güncelleştirmeydi, eğer ki siz de benim gibi BIOS'u detaylı bir şekilde görmek istiyorsanız ikinci kısma geçelim;
    Geldik en kritik kısıma; HP'nin BIOS ayarları kısıtlı olduğundan dolayı elimiz kolumuz bağlı vaziyette fan değerlerinin gücünü veya ısı değerlerini kendimize göre atayıp kullanamıyoruz değil mi? BIOS konusunda çok ciddi olmamız gerekiyor çünkü diğer ayarları bozduğunuz zaman bilgisayarı bozma durumunuz vardır, bunun için öncelikle adım adım nasıl yapıldığını anlatacağım;
    Her şeyin öncesinde bilgisayarımızı BIOS yüzünden bozmamıza karşı kurtarmak için bir yolu vardır, HP'de bunu düşünerekten Unified Extensible Firmware Interface(UEFI) diye cillop gibi güzel bir BIOS kurtarması yaratmış. Kritik adımı atmadan önce kendi modelinize ait UEFI sürücüsünü indirip FAT32 ile biçimlendirilmiş Flash Disk'inize yazdırın, Flash Disk'inizin boyutu da mümkün mertede 2 GB'ı geçmesin, görmeyebilir. Eğer UEFI kurtarmasını Flash Disk'inize yazdıysanız isminin HP_TOOLS olarak değişmesi gerekmekte, değişmiyorsa başka bir Flash Disk ile denemenizi öneririm.

    Evet, şimdi BIOS'da bir ayarı bozarsak diye aldığımız UEFI BIOS recovery sayesinde rahat bir şekilde Unlocked BIOS'a adım atabiliriz;
    Öncelikli olarak kendi modelinize ait hp bios güncellemesinin spxxx.exe kaç olduğunu öğreniyorsunuz ve buhttp://www.bios-mods.com/BIOS/index.php siteden Insyde bölümüne girip kendinize ait sürümü indiriyorsunuz. Kurmadan önce bütün programları & uygulamaları kapatın ve yüklemeyi başlatıp bekleyin. Bilgisayarınız normal BIOS güncellemesi yapar gibi kurulum yapacak ve reset atacaktır. Reset attıktan sonra BIOS ayarlarına girip kontrol edin. İşlemleri doğru yaptığınız taktirde BIOS kilidini başarılı bir şekilde kaldırmış olacaksınız.
    Unlocked BIOS görünümünden bir kaç kare;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]  HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]  HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]  HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    BIOS ayarlarında hiç kurcalamadan Thermal kısmından "Platform Thermal Configuration kısmına gelip fan değerlerini kendi makinanızın ısınma derecesine göre ayar çekin;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    Bilgisayarı yakmamak için ısı derecesini 100'ün üstüne çıkarmanızı önermiyorum, ben kendime göre maksimum değeri 110 yaptım ki şayet ben bile şu anda kendi bilgisayarımı riske atıyorum, ama oyun oynama gibi bir lüksüm olmadığından dolayı derecesini yüksek tutuyorum. High Fan speed'in derecesini düşürebilirsiniz, eğer daha önceki anlattığım işlemler bir işe yaramadıysa low fan speed derecesini 60'lara, high'i de 70'lere getirin ikisinin ortalmasında idle(orta) moda geçeceğini düşünüyorum.

    Diğer heat(sıcaklık) ayarlarınızı ellemenizi pek önermiyorum, ben kendime göre değerleri deneye deneye bulup atadım ve şu anda bilgisayarım ilk günkünden daha verimli bir şekilde çalışıyor. Bu heat ayarlarını yaparken 3 kere bilgisayarı bozdum. Reset attığımda bilgisayar siyah ekran olarak açıldı ve caps lock tuşu durmadan yanıp söndü, şanslıydım ki internette bulduğum UEFI dosyaları sayesinde flash disk ile BIOS recovery'si yaparak kurtardım. Bir kere bu bozma işlemini yaptıktan sonra zaten gerisinde eliniz alışıyor boza boza en iyi değerleri yabancı forumlardaki kişilerin desteğiyle de kendime göre ayar çektim. :)

    Velev ki BIOS sonrası diğer ayarları kurcaladınız ve bozdunuz diyelim, hemen korkuya kapılmanıza gerek yok, bu tarz sorunlar mutlaka meydana gelecektir, sonuçta unlocked BIOS kullanarak sistemi kendimize göre ayar çekmeye çalışıyoruz değil mi? BIOS sonrası bozulmalarda bilgisayarın ekranının karanlık olması ve caps lock / num lock tuşunun durmadan yanıp sönmesi sonrası şu konudaki işlemi aynen uygulayıp rahatlıkla çözüme ulaşabilirsiniz;http://forum.donanimhaber.com/m_41503596/tm.htm
    Hatırlayın UEFI kurtarma sürücüsünü de BIOS'da hata yaparsak diye Flash Disk'imize yazmıştık. Artık UEFI sayesinde yukarıdaki attığım konuyu takip ederseniz rahatlıkla bozulan bilgisayarımızı geri çevirebiliriz.

    HP'nin kendi sayfasında BIOS ayarlarıyla ilgili detaylı taslak da vermiştir, burayı da inceleyebilirsiniz;

    "sp55068.exe" Dosyasını kullanan kişiler BIOS'un kilidini açma konusunda sorun yaşıyorsa bu konuya göz atmalarını öneriyorum.

    Bu taslak için gerekilen yardımcı programlar;
    Guru3d Driver Sweeper (Kısmi Ati Cleaner diyebiliriz)
    HWMonitor (Bilgisayarın güçle alakalı bütün teknik detayı gösterir, işlemci sıcaklık derecelerini görmek için ihityacınız olabilir)
    HP Support Assistant (Yeni sürüme buradan takip edebilir veya Win8 için uygun olan adımları izleyerek indirebilirsiniz)
    RMClock (Bir nevi bilgisayarınızı şişirip fan değerlerinizi ölçmeniz için kullanabilirsiniz, mesela ben CPU %100 yapmak için kullanıp hwmonitor ile derecelere bakıp test ediyorum)
    Insyde Unlocked BIOS (Detaylı BIOS menüsü için bilgisayar modeline uygun olanı indirip güncellemenize sağlar, bu kısmı yaparken taslaktaki B.5 bölümündeki "Unlocked BIOS" kısmını kesinlikle okumanız önerilir)

    Taslağı ilerleyen zamanlarda genişletebilirim, hatta sizden gelen bilgilerin alıntısını konuya koyabilirim. Amacım ısınma sorunlarına karşı HP servisinin bazı kişilerin bilgisayarlarına ilgisizliğinden dolayı bu konuyu açmaktır. Umarım bu tarz konularda sorunu olan kişilere yardımcı olabilirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amedra -- 15 Mart 2014; 12:50:01 >







  • hocam çalışmaların için çok teşekkür ederim, hp laptopum olmasa da bir çok kişin,in işine yarayacaktır. benim acer 5742g var ve bilgisayarımı kendim söküp takabiliyorum. bu termal pad işini merak ettim nerden alınır kaç liraya bulunur ve laptopa göre boyutları değişir mi? Benim bir de bir arkadaşımın bilgisayarına bu işlemi yapmayı düşünüyorum.
  • Ben tek bir işlemle sorunu çözüyorum, bilgisayarın altına kalın bir kitap koyarak hava akımını sağlıyorum
  • oguzporti kullanıcısına yanıt
    Termal macun satılır durumuna göre fiyatı değişir mesela ben zalmanınkini aldım 3 seneye yakın oldu makine değiştirdim memnunum performansından ama şuda var termal macunu kararında sürmek gerekir bazısı fazla süreyim fazla soğutsun der yanlış iletkenlik azalıyor ısı yükseliyor şırınga şeklinde satılırlar sakız gibidir bir damla yeterli gelir çipin üzerine sermeye bazı macunlarda ilk gün performans alamayabilirsiniz zamanla ısınmanın etkisiylede yayılıyor ve normale dönüyor bende zaten fazla tozlu değildi işlemci 86-87 oluyordu 5 derece fark etti aşırı tozlanmış makinelerde bu sıcaklık 90 üzerine çıktığı için termal macun değişimi 10 derece üstü fark edebilir.Benim aldığımhttp://www.vatanbilgisayar.com/Soğutma%20Sistemleri/zalman-zm-stg2-zm-stg2-super-thermal-macun/productdetails.aspx?I_ID=47179http://www.vatanbilgisayar.com/Soğutma%20Sistemleri/thermaltake-cl-z0022-tg3--extreme-thermal-macun/productdetails.aspx?I_ID=64065 bunuda öneririm olumlu yorumlar okudum.http://www.vatanbilgisayar.com/sogutma-sistemleri?k3=Macunlar burda var bir sürü model




  • teşekkür ederim hocam inceleyeceğim :) @Cengaver53
  • Merhaba, ben de hp pavilion 6020et laptopumda screen tearing problemi yaşıyorum. Nasıl çözebilirim bi fikriniz var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MetalMania7x

    Merhaba, ben de hp pavilion 6020et laptopumda screen tearing problemi yaşıyorum. Nasıl çözebilirim bi fikriniz var mı?

    "Screen Tearing" problemiyle ilgili bir kaç sorun olabilir. Ben genelllikle "Vertical Tearing" problemi yaşayanların çok olduğunu bildiğimden bununla ilgili yardımcı olabileceğim bilgiyi size aktarayım;

    Bu resime yakın sorunu yaşıyorsanız, aşağıda verdiğim adımları uygulayarak sorundan kurtulmuş olacaksınızdır;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    NVIDIA Control Panel'e girin, buradan Manage 3D Settings kısmına tıklayıp sağ bölümde bulunan ayarların en aşağısındaki "Vertical sync" kısmının "Adaptive" olarak işaretli olup olmadığını kontrol edin. Genellikle Vertical Tearing problemi bu ayardan dolayı meydana gelmektedir ve çoğu Default ayarlarda "Use the 3D application setting" işaretlidir. Şahsen oyun oynarken bu ciddi derecede problem yarattığından dolayı Adaptive(uyumlu) ayarlarını her zaman kullanmanızı önerebilirim.

    Oyunlarda sorun devam ederse ve Steam üzerinden oyunlarınızı açıyorsanız, Steam üzerinden oyuna sağ tıklayıp, özellikler deyip "Launch Options" bölümüne ulaşıp oraya "-windowed -noborder" yazarak daha da verimli bir şekilde oynayabilirsiniz. Yine de genel olarak kullanımlarda bu ayarı yapmanız önerilmez, windowed modunda çalışacağından dolayı çok yorar.

    Sorununuz çözülürse lütfen geri bildirim yapın, bu konuyu taslağa ekleyelim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Amedra -- 8 Aralık 2013; 18:07:20 >




  • Hocam emeğin için teşekkürler. Bir de Amd'nin sitesinden mobil sürücü güncellemek için (benimki 6770m) uygun sürücüye ait drive verification tool indiriyorum. Uygulamayı çalıştırdığımda ekran alıntısı yaptığım hatayı alıyorum. Bu konuda bilgin var mı? Teşekkürler...
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]
  • TechTR T kullanıcısına yanıt
    AMD'nin sitesinden indirilen ekran kartı sürücüleri veya programları sorun çıkartabiliyor, veya var olan bir programın üzerine kurma esnasında yükleme iptal edilip iptal ediliyor. HP'nin eski laptop markaları için de ekran kartı güncelleştirmesi olmadığından dolayı çoğu kişi AMD'nin sitesinden araştırmaya kalkıyor ama çoğu indirmeler eski sürümün üzerine kurulamadığından hata meydana gelebiliyor. Bilgisayarınız sanırım Windows 7 işletim sistemini kullanıyor, başlıktaki AMD sürücülerini tümden kaldırmak için adımları uygulayıp tekrardan kurmayı önerebilirim. Veya bilgisayarınızı Servise Pack 1'e çevirip yüklemeyi deneyin belki sorun düzelebilir. Yine de HP için belirlenen AMD sürücülerinde kalmanızı öneririm.
  • Merhaba Amedra,

    Benden hangi bios surumunu kurdugumu istemiştin diğer başlıkta,sp55068 kodlu surumu indirdim.Laptop'um dv6-6020et model,amacım ise intel ekran kartını tamamen disable etmek.Yardımcı olursan sevinirim,bende simdi dediğin gibi swsetupdaki herseyi silip tekrar deneyeceğim.Bu arada,windows 8 destekliyor mu bunlar?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Amedra

    AMD'nin sitesinden indirilen ekran kartı sürücüleri veya programları sorun çıkartabiliyor, veya var olan bir programın üzerine kurma esnasında yükleme iptal edilip iptal ediliyor. HP'nin eski laptop markaları için de ekran kartı güncelleştirmesi olmadığından dolayı çoğu kişi AMD'nin sitesinden araştırmaya kalkıyor ama çoğu indirmeler eski sürümün üzerine kurulamadığından hata meydana gelebiliyor. Bilgisayarınız sanırım Windows 7 işletim sistemini kullanıyor, başlıktaki AMD sürücülerini tümden kaldırmak için adımları uygulayıp tekrardan kurmayı önerebilirim. Veya bilgisayarınızı Servise Pack 1'e çevirip yüklemeyi deneyin belki sorun düzelebilir. Yine de HP için belirlenen AMD sürücülerinde kalmanızı öneririm.

    Ben de bu sorunumu giderir düşüncesiyle ekran kartı ayarlarını kurcalamak için kilitli menüleri kırılmış bios yüklemiştim. Bir işe yaramıyor anlaşılan. Sp1 deneyeyim bakalım. Teşekkürler...




  • Denedim tekrar yuklemeyi fakat tekrar bios recovered deyip eski biosu yukledı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fromthesky

    Merhaba Amedra,

    Benden hangi bios surumunu kurdugumu istemiştin diğer başlıkta,sp55068 kodlu surumu indirdim.Laptop'um dv6-6020et model,amacım ise intel ekran kartını tamamen disable etmek.Yardımcı olursan sevinirim,bende simdi dediğin gibi swsetupdaki herseyi silip tekrar deneyeceğim.Bu arada,windows 8 destekliyor mu bunlar?

    Anladım, siz şu kısıma ulaşmak istiyorsunuz;
    />


    Yalnız ben önceden uyarımı yapayım; Intel display'ini kapatmanız dahilinde ekran görünümü kapanabilir ve bilgisayarı boot ettiğinizde siyah ekran gelip "caps lock" ışığı yanıp sönebilir, sistem otomatik olarak led ışıklarla anakartta sorun olduğunu vurgulayabilir ve buna neden olan sorunu çözmek için taslakta belirttiğim UEFI yoluyla BIOS'u recovery yapmanız gerekebilir. Yine de deneme yanılma yöntemiyle bu sorunu çözebilirsiniz, HP_TOOLS yedeğini almayı unutmayın(Taslakta açıkladım). Bu konuda önceden önleminizi almanız açısından doğabilecek sorunları yazıyorum, BIOS recovery için UEFI olayını hallettiğiniz zaman rahat bir şekilde boza boza istediğiniz gibi BIOS'daki değerleri kendinize göre atayabilirsiniz. :)

    Unlocked BIOS'u kurduğunuzda otomatik olarak yüklemesinden şu anda neye yola açtığından pek bir fikrim yok ama düşündüğüm kadarıyla sistemde önceden kurulu olan bir BIOS sürümü otomatik olarak yüklemeye sokmakta gibi. Olmasa bile internet'i kapatıp bir deneyin, bakalım update işlemini nereden yapıyor öğrenelim. İnternetten yapıyorsa zaten HP'nin sistemde olan bir yazılımından dolayı yola çıkmakta ve aklıma tek bir progam geliyor; HP Support Assistant.

    Benim daha önceki size ilettiğim yöntemim işe yaramazsa şu yönteme birlikte göz atalım;
    Bilgisayarınız "HP Support Assistant" programı bulunuyorsa bunun ayarlarını kontrol edip "otomatik güncelleştirmeler" kısmını kendinize göre iptal edebileceğniz şekilde ayarlamaya çalışın. Size daha önceki söylediğim yöntem işe yaramıyorsa kesinlikle bu işin HP Support Assistant ile ilişkili olduğunu düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Amedra

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fromthesky

    Merhaba Amedra,

    Benden hangi bios surumunu kurdugumu istemiştin diğer başlıkta,sp55068 kodlu surumu indirdim.Laptop'um dv6-6020et model,amacım ise intel ekran kartını tamamen disable etmek.Yardımcı olursan sevinirim,bende simdi dediğin gibi swsetupdaki herseyi silip tekrar deneyeceğim.Bu arada,windows 8 destekliyor mu bunlar?

    Anladım, siz şu kısıma ulaşmak istiyorsunuz;
    />


    Yalnız ben önceden uyarımı yapayım; Intel display'ini kapatmanız dahilinde ekran görünümü kapanabilir ve bilgisayarı boot ettiğinizde siyah ekran gelip "caps lock" ışığı yanıp sönebilir, sistem otomatik olarak led ışıklarla anakartta sorun olduğunu vurgulayabilir ve buna neden olan sorunu çözmek için taslakta belirttiğim UEFI yoluyla BIOS'u recovery yapmanız gerekebilir. Yine de deneme yanılma yöntemiyle bu sorunu çözebilirsiniz, HP_TOOLS yedeğini almayı unutmayın(Taslakta açıkladım). Bu konuda önceden önleminizi almanız açısından doğabilecek sorunları yazıyorum, BIOS recovery için UEFI olayını hallettiğiniz zaman rahat bir şekilde boza boza istediğiniz gibi BIOS'daki değerleri kendinize göre atayabilirsiniz. :)

    Unlocked BIOS'u kurduğunuzda otomatik olarak yüklemesinden şu anda neye yola açtığından pek bir fikrim yok ama düşündüğüm kadarıyla sistemde önceden kurulu olan bir BIOS sürümü otomatik olarak yüklemeye sokmakta gibi. Olmasa bile internet'i kapatıp bir deneyin, bakalım update işlemini nereden yapıyor öğrenelim. İnternetten yapıyorsa zaten HP'nin sistemde olan bir yazılımından dolayı yola çıkmakta ve aklıma tek bir progam geliyor; HP Support Assistant.

    Benim daha önceki size ilettiğim yöntemim işe yaramazsa şu yönteme birlikte göz atalım;
    Bilgisayarınız "HP Support Assistant" programı bulunuyorsa bunun ayarlarını kontrol edip "otomatik güncelleştirmeler" kısmını kendinize göre iptal edebileceğniz şekilde ayarlamaya çalışın. Size daha önceki söylediğim yöntem işe yaramıyorsa kesinlikle bu işin HP Support Assistant ile ilişkili olduğunu düşünüyorum.

    Anladım denemekten vazgeçeceğim gibi,sistemi kurcalamak istemiyorum suan herseyi sorunsuz hale getirmisken.Peki bu istediğim olay yapılabiliyor mu? Sadece ATI ekran kartını kullanabiliyormuyuz sıkıntısız?




  • Fromthesky kullanıcısına yanıt
    Daha önce hiç denemediğimden dolayı kesin bir şey söyleyemem ama ihtimal var diyebilirim, bu olayı illa BIOS üzerinden de yapılmasına gerek yok gibi. HP Zaten değiştirilebilir grafik özelliğini katarak bu tarz kurcalamaları yapmadan ATI'nin CCC(Catalyst Control Center) üzerinden GPU değiştirme olayını bizlere sunmuştur.

    Sen sanırım oyundan masaüstüne veya bir programdan, filmden sonraki geçişlerde bilgisayarın yaptığı grafik değiştirmenin otomatik olarak yapmasını istemiyorsun, hep ATI'yi kullanmak istiyorsun? Bence böyle yapmamalısın, Intel'in olmasının da önemli nedenleri var. Birincisi; Bilgisayarını yormamak için Intel geçişinde kullanman önerilir, aksi taktirde bilgisayarının pilini yavaştan yavaştan öldürmüş olursun. İkincisi; Intel HD Grafik sürücüsü sırasında bilgisayarının rahat nefes almasını sağlayıp daha az enerjide kullanmasını sağlarsın. ATI'yi yüksek hatta "extreme" dediğimiz yüksek performans isteyen şeylerde kullanman takılmamasını engellemek için en önemli sürücülerden birisidir. Bunu AMD'de kendi sitesinde zaten belirtiyor;http://www.amd.com/uk/products/technologies/switchable-graphics/Pages/switchable-graphics.aspx




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Amedra

    quote:

    Orijinalden alıntı: MetalMania7x

    Merhaba, ben de hp pavilion 6020et laptopumda screen tearing problemi yaşıyorum. Nasıl çözebilirim bi fikriniz var mı?

    "Screen Tearing" problemiyle ilgili bir kaç sorun olabilir. Ben genelllikle "Vertical Tearing" problemi yaşayanların çok olduğunu bildiğimden bununla ilgili yardımcı olabileceğim bilgiyi size aktarayım;

    Bu resime yakın sorunu yaşıyorsanız, aşağıda verdiğim adımları uygulayarak sorundan kurtulmuş olacaksınızdır;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    NVIDIA Control Panel'e girin, buradan Manage 3D Settings kısmına tıklayıp sağ bölümde bulunan ayarların en aşağısındaki "Vertical sync" kısmının "Adaptive" olarak işaretli olup olmadığını kontrol edin. Genellikle Vertical Tearing problemi bu ayardan dolayı meydana gelmektedir ve çoğu Default ayarlarda "Use the 3D application setting" işaretlidir. Şahsen oyun oynarken bu ciddi derecede problem yarattığından dolayı Adaptive(uyumlu) ayarlarını her zaman kullanmanızı önerebilirim.

    Oyunlarda sorun devam ederse ve Steam üzerinden oyunlarınızı açıyorsanız, Steam üzerinden oyuna sağ tıklayıp, özellikler deyip "Launch Options" bölümüne ulaşıp oraya "-windowed -noborder" yazarak daha da verimli bir şekilde oynayabilirsiniz. Yine de genel olarak kullanımlarda bu ayarı yapmanız önerilmez, windowed modunda çalışacağından dolayı çok yorar.

    Sorununuz çözülürse lütfen geri bildirim yapın, bu konuyu taslağa ekleyelim.


    Malesef nvdia değil ekran kartım, ati 6770m ekran kartım var. Bahsettiğiniz gibi vertical screen tearing sorunu yaşıyorum ben de. Ati için çözebilme imkanım var mıdır?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MetalMania7x

    quote:

    Orijinalden alıntı: Amedra

    quote:

    Orijinalden alıntı: MetalMania7x

    Merhaba, ben de hp pavilion 6020et laptopumda screen tearing problemi yaşıyorum. Nasıl çözebilirim bi fikriniz var mı?

    "Screen Tearing" problemiyle ilgili bir kaç sorun olabilir. Ben genelllikle "Vertical Tearing" problemi yaşayanların çok olduğunu bildiğimden bununla ilgili yardımcı olabileceğim bilgiyi size aktarayım;

    Bu resime yakın sorunu yaşıyorsanız, aşağıda verdiğim adımları uygulayarak sorundan kurtulmuş olacaksınızdır;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]

    NVIDIA Control Panel'e girin, buradan Manage 3D Settings kısmına tıklayıp sağ bölümde bulunan ayarların en aşağısındaki "Vertical sync" kısmının "Adaptive" olarak işaretli olup olmadığını kontrol edin. Genellikle Vertical Tearing problemi bu ayardan dolayı meydana gelmektedir ve çoğu Default ayarlarda "Use the 3D application setting" işaretlidir. Şahsen oyun oynarken bu ciddi derecede problem yarattığından dolayı Adaptive(uyumlu) ayarlarını her zaman kullanmanızı önerebilirim.

    Oyunlarda sorun devam ederse ve Steam üzerinden oyunlarınızı açıyorsanız, Steam üzerinden oyuna sağ tıklayıp, özellikler deyip "Launch Options" bölümüne ulaşıp oraya "-windowed -noborder" yazarak daha da verimli bir şekilde oynayabilirsiniz. Yine de genel olarak kullanımlarda bu ayarı yapmanız önerilmez, windowed modunda çalışacağından dolayı çok yorar.

    Sorununuz çözülürse lütfen geri bildirim yapın, bu konuyu taslağa ekleyelim.


    Malesef nvdia değil ekran kartım, ati 6770m ekran kartım var. Bahsettiğiniz gibi vertical screen tearing sorunu yaşıyorum ben de. Ati için çözebilme imkanım var mıdır?

    Bu ayarlardan hangisini seçmem gerek bahsettiğiniz şey bu muydu?http://i.imgur.com/OKLnvya.png




  • MetalMania7x kullanıcısına yanıt
    Pardon modele bakmadan ben direk Nvidia olaraktan yazmıştım. ATi için yardımcı olayım hemen;

    Bunu çözmek için iki yol mevcut, benim hatırladığım kadarıyla ATi'nin eski sürümünden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Eski sürüm kontrolü yapıp sürücünüzü güncelleştirin veya size ait olan sürümün hotfix olanını indirin. Şu vereceğim link sizin modele uygun olan ATi ile çalışabilir diye düşünüyorum;http://downloads.guru3d.com/AMD-Catalyst-11.5b-Hotfix-driver-download-2722.html

    ATi'deki screen tearing olayı bazen HP bilgisayarlarında BIOS update yüzünden de meydana gelebiliyor, BIOS'unuzun güncel olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır.
    Yukarıdaki çözüm işe yaramazsa aşağıda vereceğim 3. parti programıyla işlem yaparak bu sorunu çözebilirsiniz;

    1 - Buraya tıklayarak RivaTuner v2.24c sürümünü indirin.
    2 - D3DOverrider'i çalıştırın. (C:\Program Files (x86)\RivaTuner v2.24 MSI Master Overclocking Arena 2009 edition\Tools\D3DOverrider\D3DOverrider.exe)
    3 - Programı açtığınızda" Application profile properties" kısmına gelip yazdıklarımı sırasıyla takip edin; Global'in içine girip "Applitacion detection level" durumunu "High" olarak yapın, aşağısındaki "Force triple buffering" ve "Force VSync" özelliklerini aktif edin. Bu işlemi yaptıktan sonra yukarıdaki "Start with Windows" özelliğini aktif edin ve programı simge durumuna küçülterek bilgisayarınızı Screen Tearing problemini çözmüş bir şekilde kullanın.
    Özelliklerin bu resimdeki gibi olması gerekmektedir;
     HP Genel sorunları ve çözümü [Taslak]




  • konu gerçekten faydalı bakalım ilk başta verdiğin linki indiriyorum şuanda inşallah işe yarar bence de geçiş yapılamıyor çünkü 1 ay önce her oyuna girebiliyordum şuanda opengl sürümü en az 1.4 olan minecrafta bile giremiyorum AIDA64 diye bir program indirdim sistemdeki donanımları sürümleri vs gösteriyor orda var ekran kartım ama oyuna geçerken geçiş yapılmıyor sizinde dediğiniz gibi teşekkür ederim bakalım indirince olacak mı
  • Amedra kullanıcısına yanıt
    Hocam bende de DV6-6030 var.
    Bu bilgisayarlarda fan temizliği yapmak için bir kasa açma video su hazırlayabilir misin?
    İnternette var ama model tam uymayabiliyor, ayrıca Türkçe anlatım çok iy
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.