Şimdi Ara

Hoşgeldin Euro 6

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
2.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dizellerin nitratlı emisyonları 0.18'den 0.08 gr/km'ye indi. Euro 5 partikül emisyonlarını beşte bir seviyesine indirmişti, Euro 6 ise nitratlı gaz emisyonlarındaki (NOx) radikal bir iyileştirme olacak. 1960-70'lerden sonra doğanlar, ihtimal, şimdiye kadarki en iyi kent havasınıı soluyacaklar.

    Bu Eylül ayı ile bereber yeni üretilen otomobiller resmiyet bakımından Euro 6 emisyon standartlarını karşılamak zorunda. Satıştaki otomobiller 2015 ile beraber Euro 6 olacaklar.

    Benzinliler için değişen pek bir şey yok, sadece üretimin ortalaması en çok 130 gr/km CO2 salınım tavanını tutturmak zorunda. Dizeller... işte onların nitratlı emisyon standartları en az iki kat iyileşiyor. Pratik olarak eksoz gazı kokusunun neredeyse kalmayacağını düşünüyorum. Su buharının çevreden taşıyacağı kokular zehirli nitratın kesif kokusunun önüne geçebilir. Sabahları çöken sarı hava ve asit yağmurları gelecekte biraz daha azalacaktır.

    Ağır taşıtlar 2014'le berbaer Euro 6'ya geçmişti, hafif ve orta ticariler içinse 2015'in sonunu bekleyeceğiz.

    Umulur ki ülkemizde de şehirlerde rolantide beklemeyle ilgili sınırlandırmalar yasalaşsın. Özellile terminallerde kalabalıkların yakınında dakikalarca çalıştırılan motorların rolanti süreleri makul şekilde bir dakika ile sınırlandırılsın. Çünkü sigara gibi bu nitratlı gazlar da yavaş yavaş, ama kesin bir şekilde toplumu kanser ediyor.

     Hoşgeldin Euro 6


    standardın özeti:
    http://europa.eu/legislation_summaries/environment/air_pollution/l28186_en.htm

    ince yazı:
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:167:0001:0168:EN:PDF

    Cummins'in fikri:
    http://www.cumminseuro6.com/the-world-after-euro-6-what-happens-next







  • "" Euro 6 ise nitratlı gaz emisyonlarındaki (NOx) radikal bir iyileştirme olacak. 1960-70'lerden sonra doğanlar, ihtimal, şimdiye kadarki en iyi kent havasınıı soluyacaklar. ""

    Demişler sanki tüm kent euro 6 motor almaya koşacak. Eskiler ne olacak?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben yazdım... Mesela İstanbul'un havasının ne kadar kötü olduğunu anlamanın en iyi yolu deniz yoluyla gelmek. Karadan pisliğin içine yavaş yavaş girildiğinden pek bir şey belli olmuyor. Eskiden de 80'lerde mesela trafik pek yoktu ama kömür kullanımı vardı.

    Birden bire olmaz tabii. Ama trafiğin geneli bir iki yıl içinde değişiyor. Özellile ticari filo herşeyi değiştiriyor bence. Evimiz caddeye yakın, Euro5'e geçtikten sonra gerçekten farketti. Kapalı raflara kadar giren siyah toz görünür şekilde azaldı. Bir günde olmuyor, ama mesela, Kadıköy'de on sene önce yürümekle bugün yürümek artan trafiğe rağmen çok farklı.
  • LPG ve CNG benim gözümde Euro 10
  • FreudeAmFahren kullanıcısına yanıt
    bence de :)

    Nedense LPG'yi fabirkaya sokamadık, CNG bazı belediyelerde var ama genel kullanıma entegre edemedik. Fabrikasyon seri üretim LPG'li motorlar yagınlaşsa veya ithal edilebilseler, güvenlikleriyle beraber kullanımları da artardı bence.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karbon 12

    Ben yazdım... Mesela İstanbul'un havasının ne kadar kötü olduğunu anlamanın en iyi yolu deniz yoluyla gelmek. Karadan pisliğin içine yavaş yavaş girildiğinden pek bir şey belli olmuyor. Eskiden de 80'lerde mesela trafik pek yoktu ama kömür kullanımı vardı.

    Birden bire olmaz tabii. Ama trafiğin geneli bir iki yıl içinde değişiyor. Özellile ticari filo herşeyi değiştiriyor bence. Evimiz caddeye yakın, Euro5'e geçtikten sonra gerçekten farketti. Kapalı raflara kadar giren siyah toz görünür şekilde azaldı. Bir günde olmuyor, ama mesela, Kadıköy'de on sene önce yürümekle bugün yürümek artan trafiğe rağmen çok farklı.

    Yanlış anlaşılma oluyor işte hocam :) benimde demek istediğim eski motorlarada belli başlı önlemler gelmeli

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Desene dizel motorlara 1000-2000 tl zam gelecek ama gerçekten sağlımıza yararlıysa bazı şeyleri göze almak gerekiyor.Gerçi eski araçlar piyasada olduğu için fazla birşey değişmez.
  • Konu için teşekkürler. Guzel gelişmeler tabiki ama peki nefes katili şu eski kamyon ve otobüsler ne olacak. Sanirsin adamlar kömür yakıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazılım yapıyoruz hem aracınız az yakıyor hem güçleniyor diye dizel makinaları kara trene çevirenler içinde bir kanun gelmeli adam caddede orman yangını gibi geziyor ne dbf ne katalizör hiç bişey yok veriyor motora yakıtı basıncı ohh tamam yeter ki güç gelsin gerisini salla git düşünen bile yok,birde bencilce ve bir laf uydurmuşlar ne kadar duman o kadar randuman diye yazık günah ince düşününce kul hakkına girdiklerini bilmiyorlar bu işleri yapanlar.

    Onun pisliğinden yeni doğmuş çocukta 90 yaşındaki yaşlıda nasibini alıyor.

    Bence bu işlerle uğraşanlara da kesin ve net yaptırım getirmeli.Kafasına göre her aracı orman yangını gibi caddeye salmamalı.

    Yüzsüzce dumanlı yazılıma devam diyenleri de Allah ıslah etsin başka ne denir ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extrem_015 -- 11 Eylül 2014; 1:35:50 >




  • Malesef biraz teknik bir konu. Mesela görüyorsunuz aşırı hız çok belli ama radar olmadan birşey yapılamıyor. Bu da onun gibi. Eksoz pulunda ancak rolanti gazlarını kontrol edebiliyorlar, nitratlı gazları ölçseler tornavida sürmeye korkarlar. O da yük altında ölçülebiliyor, bildiğim bu kontrol sadece ABD'de bazı eyaletlerde var.

    Aslında fikren, TÜV'de fren testinde motor yük altında. Sedece belirli bir hıza getirip o anda nitrat emisyonu alınabilir, benzinden de dizelden de. Konunun uzmanları ülkedeki araç filosuna göre makul standartları belirlemekte zorlanmazlar bence.

    Altyapı maliyeti neredeyse sıfır, sadece muayenedeki emisyon cihazı dinamometrenin yanına gelecek... Araçlar yük altındaki emisyonundan kalmaya başlarsa, yazılımla oynayıp vidalakı çevirenler biraz başlarını kaşırlar. Ama işte, Avrupa yapmadan kendimiz yapmıyoruz.
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam dediğiniz doğru ve mantıklı Emisyon testi dyno yakınına getirlimeliki gerçekler meydana çıksın,adam boşta gaz veriyor tamam diyor,hatta yanlış hatırlamıyorsam benim fabrikasyon stock aracımda sıfır mı sıfıra yakın mı ne çıkmışı

    Benim demek istediğim bu iş hız yapanlar gibi değil....Bu şahısların nerede ne yaptığı herkes tarafından biliniyor chip/yazılım vs.modiye yapan kişinin bu işlerle uğraştığı belli,yaptırım getirilmeli ki kafasına göre ayar yapamasın bundan söz ediyorum.

    Bu arada kamyonu otobüsü vs. bahane edenler var onların yaptığı da yanlış fakat yanlışı yanlışla örtemessiniz o yapıyor bende yaparım yok öyle.
    İkisi de yapmamalı yapıyorsa cezasını çekmeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extrem_015 -- 11 Eylül 2014; 2:04:50 >




  • Küresel ısınma başladı hala fosil yakıta devam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.