Şimdi Ara

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

Bu Konudaki Kullanıcılar: teamserdar
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 2 Misafir - 2 Masaüstü1 Mobil1 Android
5 sn
2.170
Cevap
207
Favori
88.826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.

    Akıllı ev konusunda Türkiye'de bulabileceğiniz en geniş kapsamlı sayfalara hoşgeldiniz. Kendi akıllı evinizi çok ucuz maliyetlerle kurmak için burayı takip edebilirsiniz. Home Assistant, Homekit, Alexa, Google Home ve Türkiye'de satılan akıllı ev ürünleri konusunda bilgi sahibi olmak için ana sayfayı güncellemeyi unutmayın.

    Faydalı Youtube Videoları :
    - Alexa ile custom Home Assistant üzerinden Mp3 çaldırmak. Kendi sesinizi eve gelince dinleyin : -LINK
    - Home Assistant üzerinden bildirimler alın : LINK]LINK[/link]
    - Hareket sensörleri cooldown yani tepkime süresi incelemesi. Almadan önce mutlaka seyredin. LINK

    Konudan faydalı Paylaşımlar :

    - Faw13 Nickli arkadaşımızın toplu ekipman listesi: LINK
    - Home Assistant Supervised kurulumu : LINK
    - Eski Hoparlorlerınıze Bluetooth, Airplay ve Spotify özelliği katma: LINK
    - ESP32 ve Digoo Kablosuz sensörlerle yapılan alarm sistemi : LINK
    - Wifi yerine neden Zigbee tercih etmelisiniz ? LINK
    - Zemismart Zigbee 3.0 duvar arkası anahtarı : LINK
    - Home Assistant'a dışarıdan erişmek için : LINK
    - Sd Kart yerine SSD Home Assistant kurulumu : LINK
    - Moes TRV Petek kontrolcüsü. Payölçer evler için doğalgaz faturalarınızı düşürün. LINK
    - FireTV Home Assistant ayarları : LINK
    - Home Assistant ile piyasada 4500TL'den daha pahalı olan alarm sistemini bedavaya kurmak : LINK
    - Aqara hereket sensorlerını 5sanıye hacklemesı : LINK
    - Home assistant dünya genelinden faydalı istatistikler(Ülkemizde ki kullanım oranı gibi) : LINK

    Oncelıkle 3+1 160m2 evımde kullandıgım sıstemlerı yazayım.

    Not: Kırmızı olanların incelemelerini aşağıda okuyabilirsiniz.




    6 Adet S-Link 2'li wifi anahtar. Link:
    3 Adet Tuya Akıllı enerji ölçümlü priz. Link:
    Philips Hue Bridge Link:
    2 adet Hue Play Link:
    4 Adet Philips Hue 2'li Bluetooth özellikli Renkli Ampul Link:
    3 adet Philips Hue Hareket Sensoru ( ısık ve nem olcer ozellıklı)Link:
    4 adet Yeelight renkli Ampul Link:
    1 adet Yeelight bedside 2 lamba Link:
    1 adet Tuya wifi led şerit kontrolcüsü Link:
    1 adet Zemismart Zigbee led şerit kontrolcüsü(Hue bridge desteklı) Lınk:
    1 adet Star Tavan Projektörü Link:
    1 adet Tuya Ir Remote Link:
    1 adet Tuya wifi ip kamera (ofıste kullanıyorum)
    1 adet Fonrı Nova akıllı ev alarm sistemi Link:
    1 adet 360 S9 Robot süpürge Link:
    1 Adet Desi utopic bluetooth akıllı kapı kilidi Link:
    1 Adet Bilicra Smart Wifi Ampul Link:
    2 Adet Ledolet Tuya Wifi Ampul Link:
    1 Adet Philips Livingcolors (Irıs serısının atası, 11 Yıllık urun)
    1 Adet Amazon 3. nesil Echo Dot Link:
    1 Adet Amazon Echo Show 5 Link:
    1 Adet Amazon FireTv 4K Link:
    1 Adet Spotıfy Premıum uyelık(neden Akıllı eve ekledıgımı anlatıcam)
    1 Adet Xiaomi Mi Band 5
    1 Adet Xiaomi Mi Scale 2 Body Compositon Link:
    1 adet NFC Sticker ( nasıl faydalı bır bılsenız) Lınk:
    1 Adet Broadlink Rm4 Pro Link:
    1 Adet Rasppery Pıe 4 2Gb Link:
    3 Adet Ikea Tradfri Zigbee GU10 Renklı Ampul Link:
    1 Adet noname Zigbee Ampul (Philips Hue destekli) Link:
    1 Adet S-Link Wifi Kapı Sensörü
    7 Adet Moes Tuya destekli Termostatik Vana
    1 Adet Tapo C200 Kamera Tapo C200 - Hepsiburada
    1 Adet Philips Hue buton Link


    Toplamda 56 cihaz.

    Sımdı mevcutta kullandıgım urunler bunlar. Hepsının ayrı ayrı hıkayesı var. 47 adet akıllı ev ile ilgi urun var. Hepsını anlatıcam bu sayfalarda. Home Assıstant uyumunu, senaryoları, evde nasıl kullanabılecegınızı, Multımedıa sıstemını, Netflıx'ı, Amazon Prıme'ı, sesle kontrolu, Alexa'yı... kısaca her seyı bu baslık altında bulabıleceksınız. Sunu belırtmek ısterım kı ana konu Home Assistan. Onun kullanılısı ve urunler ıle uyumu. Local Tuya'sından tutun her seyı anlatıcam. Akıllı ev projelerımın detaylarını paylasıcam. Ancak bır seferde degıl tabı kı. Ufak ufak. Zaman buldukca baslıgı guncellıcem. Sanırım bır kac haftaya burasını bılgıye bogarım.

    Amazon Alexa

    Amazon Echo Dot 3.Nesil ve Alexa

    Akıllı evlerin ve Home Assistant’ın vazgeçilmezlerin bir tanesi de Media Player’lardır. Evinizde yerleşik olan hoparlörden oluşan bu Media Player’lar sizlere müzikten tutun bir çok alanda keyif veren cihazlardır.

    Smart Home macerama başladıktan sonra cihazlarımı kontrol etmek için sesli asistan olarak Siri’yi kullanıyordum. Home Assistant ile cihazlarımın tamamını Homekit’e getirebildiğim için kontrolü kolay oluyordu. Siri yerleşik olarak iPhone’lar da ve Apple Watch üzerinde olduğu için cihazların kontrolünde büyük kolaylık sağlıyor. Saatinize konuşarak “Klimayı Aç” komutu vermek gerçekten çok keyifli ve pratik. Ancak tabi bazı eksi yönleri de yok değil. Mesela öncelikle Homekit, Home assistant üzerinden tanıttığım Klima’mı bir “KLİMA” olarak değilde sadece bir senaryo olarak algılıyor. Homekit’e yerleşik bir klima gelmeyince de siz eğer sadece belirlediğiniz ismi çağırırsanız Klima açılıyor. Örnek olarak mesela Klima Aç şeklinde Homekit üzerinde bir buton var. Siri’ye “Klimayı Aç” dediğiniz anda böyle bir cihaz yok diyor. Yani kısaca bu senaryonun çalışması için ne belirlediyseniz harfi harfine onu söylemeniz gerekiyor. Aksi taktirde Siri algılamıyor. Sadece bu da değil. Siri’nın genel olarak Türkçe üzerinden algılaması çok zayıf. Bazen doğru ismi söylememe rağmen çalıştırmıyor, böyle bir cihaz bulunamadı diye hata veriyor. Tabi bir otomasyonu dört beş kez söyledikten sonra çalıştırmakta şevkinizi kırmıyor değil.

    Siri’nın bana göre başka bir dezavantajı da, Media Player seçeneği olarak sadece Homepod‘un satışta olması. Bunu Türkiye’de bulabiliyorsunuz ama çok pahalı. Bu yazının yazıldığı tarihte mesela sahibinden.com üzerinde satılan cihazların en ucuzu 1400TL’den başlıyor. Ha birde eve bir kaç tane almak istediğinizde rakam 5000’leri bulabiliyor. Ayrıca Homepod’un HA ile entegrasyonu da çok başarılı diyemem.

    Aslında benim Media Player kullanma isteğim tamamen de tesadüf oldu diyebilirim. Ben daha çok sabah uyanma otomasyonları üzerine bir şeyler yapmak istiyordum. Yatak odasına bir bluetooth hoparlör alıp bunu iPhone üzerinden otomasyonlarda kullanmayı düşündüm. Kafamda ki senaryoda iPhone alarmı sabah susturulunca telefon bluetooth hoparlöre bağlansın ve sonrasında hava durumu, müzik gibi şeyler çalsın isteğim vardı. Bunu da zaten Siri Kestirmeler uygulaması ile çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Fakat bir gün sevgili Povodu’ya yaptığım bir ziyarette kendisi bana ALexa kullanmamı önerdi. Alexa ile bu istediğim otomasyonların otomatik olarak çok kolay bir şekilde yapılabildiğini söyledi. Bende bunun üzerine Alexa’yı araştırmaya başladım.

    Alexa kısaca Amazon’un sesli assistanı. Siri’nın bir benzeri diyebiliriz. Bir kere çok geniş bir ürün gamı var. Echot Dot’lar, Echo Show’lar, Echo’lar, FireTv ve daha bir sürü ürün grubu var. Türkiye’de ise satışı yok. Dil olarak İngilizce ve bir kaç dilde daha desteği olsa da bunlar arasında Türkçe mevcut değil. Türkiye’de satışı olmamasına rağmen sahibinden veya E-ticaret sitelerinden kolay bir şekilde ürünleri bulabiliyorsunuz. Ancak tabi nerden başlıcam? nasıl devam edicem? O dönemler hiç bilmiyorum. Uzun süren araştırmadan sonra Echo Dot üzerinde aslında karar kıldım. Echo Dot ekransız bir Alexa cihazı. Mevcutta 4.nesli satılıyor. Onunda saati gösteren ve göstermeyen iki ayrı çeşidi mevcut. Ancak bir sorun var Echo Dot’lar çok pahalı. 800TL’den aşağı o dönem bulamadım ki dolar daha 8TL civarlarında dolaşıyordu. Echo Dot 3. Neslin ise 2 ile arasında ciddi bir ses avantajı olduğunu da okuduktan sonra 3.nesil almaya karar verdim ve İstanbul’da, Kanada’dan gelmiş bir bayanın ilanlarına rastladım. Kendisi ile görüştükten sonra ise 1 adet Echo Dot 3.nesil cihazı 350Tl’ye satın aldım. Cihazı eve getirdikten sonra ise direk kurulumuna geçtim. İlk başlarken açıkçası çok çömez bir şekilde hiç bir şeyden haberim yoktu diyebilirim. Öncelikle Alexa uygulamasını indirmek istedim ancak Türk AppStore’da yoktu. Mecburen Amerikan hesabımla indirmek zorunda kaldım. Hemen belirteyim Alexa ben aldıktan bir kaç ay sonra Türk Appstore’unda yayınlandı ve aldığım bazı duyumlara görede çok yakın bir zamanda Türkçe olarak hizmet vermeye başlayacak. Malumunuz Amazon Türkiye’de hizmet veriyor. Prime, Prime video gibi bir çok ürününü de Türkçe yaptı. Kindle ve Alexa gibi diğer ürün ve servisleri de yakında Türkçe olacak. Şimdilik İngilizce olarak ve Türk Appstore’undan indirerek uygulamasını kullanabilirsiniz.

    Uygulamayı indirdikten sonra bazı ayarlamalar da yapmanız gerekiyor. Mesela Alexa’nın konum bazı otomasyonlarının çalışması için hesabınızında konumun ABD olması gerekiyor.
    https://www.amazon.com/ap/signin?openid.return_to=https%3A%2F%2Fwww.amazon.com%2Fhz%2Fmycd%2Fdigital-console%2Falldevices&openid.identity=http%3A%2F%2Fspecs.openid.net%2Fauth%2F2.0%2Fidentifier_select&openid.assoc_handle=usflex&openid.mode=checkid_setup&openid.claimed_id=http%3A%2F%2Fspecs.openid.net%2Fauth%2F2.0%2Fidentifier_select&openid.ns=http%3A%2F%2Fspecs.openid.net%2Fauth%2F2.0&

    Bilgisayarınızdan bu linke tıklayıp Preferences kısmına gelin

    Daha sonra ise Country/Region Settings’e gelip ülkeyi United States yapın.

    Bakın burası önemli zira konum servisleri bu yazının tanıtıldığı tarihte İngiltere seçili ise bile aktif olmuyordu. Yani servis şu an için Birleşik Krallıkta bile çalışmıyor. Tahminim yarın bir gün Türkiye’ye geldikten sonra bile konum hizmetleri, bölgeyi ABD yapmadan çalışmayacak.

    Bu önemli aşamadan sonra ise Alexa uygulamasının kurulumuna geçiyorum. Alexa uygulamasını mevcut Amazon hesabınız ile beraber kullanabilirsiniz. Alexa uygulaması hazır hale geldikten sonra ise Echo Dot’un kurulumunu yaptım. Kurulum kısmı zaten çok basit. Aramaya başladığınız anda Alexa uygulaması aynı wifi üzerindeki cihazları hemen buluyor. Bendede bir problem olmadı ve Alexa Echo Dot’un kurulumunu hızlı bir şekilde yaptı.

    Şimdi bundan sonraki aşamada ise müzik servislerini tanıtmak istedim. Apple Music üyesi olduğum için ilk denemem de onunla oldu. Apple Music maalesef şu an için ülkemizde çalışmıyor. Herhangi bir yanar döner yöntemide yok VPN dışında. O zaman geriye tek alternatif Spotify kalıyor. Bende Spotify hesabımı yeniden Premium yapıp direk olarak Alexa’ya music servisleri üzerinden tanıtarak varsayılan servis yaptım. Artık Echo Dot’um üzerinden sesli olarak müzik çalmasını sağlayabiliyordum. Şimdi burada ince bir nokta var. Alexa ile ücretsiz Spotify hesabınızı kullanabiliyorsunuz ama Playlistlerinizi çalma gibi işlemleri yapabilmesi için hesabınızın mutlaka Premium olması gerekiyor. Ayrıca şu an için İngilizce ama ilginç bir şekilde play Barış Manço veya Sezen Aksu dediğim zaman ise bunu algılıyor ve çalmaya başlıyor. Unutmayın şarkı listelerinizin adını da en doğru algılama için İngilizce yapmanız gerekli.

    Müzik kısmınıda hallettikten sonra direk olarak akıllı ev bölümüne geçmek istedim. Evimde hazırda kullandığım bir çok ürün mevcut. Philips Hue, Tuya, Yeelight, Tapo ve 360 ürünleri sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Şimdi öncelikle belirtmek isterim ki Alexa bu ürünleri kendi sistemi üzerinden kontrol etmiyor. Sadece bu entegrasyonları tek bir çatı altında toplayarak yönetebilmenizi sağlıyor. Bunu da Skill denilen yüklenebilir özelliği ile yapıyor. Tabi akıllı bir cihazın Alexa uyumu yok ise dolayısıyla skill’i de mevcutta olmuyor ve kontrol sağlayamıyorsunuz. Örnek olarak Tuya marka bir anahtarı açmak istediğinizde siz bunu Alexa’ya söylüyorsunuz, Alexa bunu Tuya entegrasyonu ile Tuya servislerine iletiyor ve ışığınız açılıyor. Tabi işlem saniyeler içerisinde gerçekleştiği için herhangi bir gecikme yaşanmıyor.

    İlk denemem Tuya ile oldu. Tuya Skill’ini “More” seçeneği altında ki Skills and Games bölümünden arattırdım ve karşıma çıkan resmi Tuya entegrasyonunu direk olarak yükledim. İşlem tamamlandıktan sonra Alexa bana Tuya resmi hesabında ki kullanıcı adımı ve şifremi sordu. Bu bilgileri de girdikten sonra entegrasyon tamamlandı ve tüm Tuya cihazlarımı Alexa uygulaması üzerinde görüntüleyebildim. Burda işin güzel tarafı IR Remote(kumanda) cihazım da ki tüm kontrollerde Alexa’ya geldi. Mesela Klima direk olarak Klima olarak gözüktü. Oysaki Homekit üzerinde sadece bir düğme şeklinde beliriyor ve sadece belirlediğiniz komutlar ile çalışıyordu. Örneğin Homekit’e Klimayı aç dediğim zaman Homekit bunu anlamıyor ve işlem başarısız oluyordu. Oysaki Alexa üzerinde direk olarak klima şeklinde algılanması sayesinde komutları çok daha net bir şekilde algılayıp klimamı sorunsuz bir şekilde çalıştırabildi. Tabi sadece klima değil Tuya üzerinde hangi cihazım var ise bunlar Alexa’ya geldi. Alexa uygulamasında Devices altında bunları görebildim. Tuya’dan sonra ise diğer entegrasyonları da kullanıcı adı ve şifrelerimi girerek yükledim ve evimde ki tüm cihazlar kayıpsız olarak Alexa’ya geldi.

    Şunu belirtmek isterim ki tüm cihazların Alexa üzerinde belirmesi onları full özellikleri ile kullanacağınız anlamına da gelmiyor. Cihazlar Alexa üzerinde görülse bile bazı özellikleri kullanılamıyor. Mesela Philips Hue hareket sensorunun normalde üzerinde sıcaklık ve ışık ölçme sensörleri var ancak Alexa tarafına sadece hareket algılayıcı özelliği geliyor. Sıcaklık ve ışık ölçümlerini Alexa üzerinde kullanabilmeniz için Home Assistant’ın bulut hizmeti olan Nabu Casa’yı kullanmanız gerekiyor ki bu da başka bir yazının konusu olsun.

    Skills bölümü tabi sadece Akıllı Ev ile sınırlı değil. Burada dünya genelinde ki yazılımcıların yazdığı milyonlarca skill mevcut. Radyo istasyonları, haberler veya kelime oyunlarının hepsini buradan yönetiyorsunuz. Mesela Power App uygulamasınında bir Alexa Skill’i mevcut ve bunu yüklediğiniz zaman Alexa cihazlarınız üzerinde PowerFM dinleyebiliyorsunuz. Ha bu arada yükle çalıştır olayı yok tabi. Yükledikten sonra bir komutu var. Çalışması için bu komutu doğru bir şekilde söylemeniz gerekiyor. Ancak meraklanmayın skillerin tanıtım sayfasında bu komutlar mevcut. Örneğin Power Fm dinlemek için “Alexa ask power music to play powerfm” şeklinde bir komut vermeniz gerek. Ancak bu çok uzun diye endişelenmenize de gerek yok zira bunu bir Routine oluşturarak kısaltma şansınız da var. Skill sayfaların da bir kaç ufak Türkçe kaynak haricinde geri kalan tüm içerikler ingilizce olarak mevcut. Tabi Alexa’ya Türkçe dil desteği geldikten sonra bu sayfalarda artık Türkçe içeriklerde görmeye başlayacağız. Mesela CNN Türk’ün bir skill’i ile Alexa direk olarak saatlik haberleri bize okuyabilecek. Bu arada skill’leri sadece sesli olarak düşünmeyin. Görüntülü olarak da mevcut. Malum Alexa’nın Echo Show gibi ekranlı cihazları da var ve bu cihazlar üzerinden yüklediğiniz skill’lerin video özelliği var ise sunum yapılabiliyor. Mesela Alexa üzerinden isterseniz haberleri seyredebiliyorsunuz. Dediğim gibi skillerin ucu bucağı yok ve seçenekler çok geniş. Ancak tabi ki İngilizce.

    Evet, akıllı ev ile ilgili entegrasyonlarımızın kurulumu da tamamlandıktan sonra artık cihazlarımızı kontrol edebiliyoruz demiştik. Şimdi sırada otomasyon kısmı var. Alexa belirli limitlerle otomasyon yapmanıza izin veriyor. Otomasyonların tamamını Alexa uygulaması üzerinde ki “Routines” bölümünden yapıyorsunuz. Routines içerisinde artı tuşuna bastığınız zaman size otomasyonunuzu oluşturacağınız ekran geliyor. Burada üç tane bölüm var. İlki otomasyonunuza vereceğiniz isim. Bunu Türkçe olarak herhangi bir şey yapabilirsiniz. İkinci kısım “When this happens” yani hangi koşullarda otomasyonun çalışacağı, son kısım ise “What happens” yani otomasyon çalışınca ne olacağı. Şimdi burda çok önemli bir nokta var. Klasik otomasyon yapabileceğiniz akıllı ev uygulamalarında genel olarak when kısmında seçenekleriniz geniş oluyor. Mesela oda ısısı 23 derece olunca kombiyi kapat şeklinde, ya da a ışığı açılınca b ışığınız kapa şeklinde. Ancak maalesef ki Alexa tarafında bu seçenekler yok gibi bir şey. Mesela benim evimde ki cihazları baz aldığımız zaman o kadar cihaz arasından sadece Hue hareket sensörlerinin “Hareket” özelliği ile otomasyon yapmama izin veriyor. Örnek olarak mutfak da hareket algılandığında mutfak ışığını aç gibi. Bunun dışında a ışığı yanarsa b ışığını kapa gibi otomasyonlar da dahil olmak üzere başka hiç bir şey yapamıyorum. Bu da tabi kullanımı çok kısıtlıyor. When kısmına bastığınız zaman ise çeşitli seçenekler geliyor. Hemen kısa bit özet geçeyim.

    Voice: Alexa’ya bir komut söylediğiniz zaman bir otomasyon çalışsın. Burada İngilizce bir kelime seçiyorsunuz. Mesela benim evimde “Alexa Full Bright” dediğim zaman tüm salon ışıklarım maksimum parlaklıkta açılıyor. Oluşturduğunuz herhangi bir komutu Alexa üzerinden sesle kontrol etmek için buraya istediğiniz kelimeyi girebilirsiniz. Mesela bir başka otomasyonum da “Alexa TV on” dediğim zaman televizyonum ve anfim açılıyor ve yine FireTV üzerinde Netflix ekrana geliyor.

    Schedule: Çalıştırmak istediğiniz komutun zamanını buradan belirleyebiliyorsunuz. Belirli bir zamanda, Günbatımı veya Gün doğumu özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Örnek olarak her gün, gün doğarken Alexa evimde ki bütün ışıkları ve anahtarları kapatıyor. Gün batımı senenin farklı günlerinde farklı saatlerde olduğu için Alexa’nın bu özelliği çok pratik oluyor zira kendisi bulunduğunuz bölgeye göre bunu hesaplıyor.

    Smart Home: Evinizde ki akıllı cihazların kontrol etmenizi sağlıyor ancak daha öncede belirttiğim gibi burada seçenekleriniz oldukça sınırlı.

    Location: Konum bazlı otomasyonlar yapabiliyorsunuz. Örneğin eve geldiğimde ışıkları aç gibi. Bunun için ayarlardan ev ve iş adresinizi Alexa uygulamasına girmeniz gerekiyor. Hemen belirteyim “Location” yani konum uygulaması, hesabınız ABD üzerindeyse çalışıyor. İngiltere’de bile konum servisleri aktif değil ve bu ekranda çıkmıyor. Ancak Amazon hesabınıza bir ABD adresi girdiğiniz zaman direk olarak burada beliriyor.

    Alarms: Alarm kurup sabah bunu kapattığınızda yapacağınız otomasyonlar. Örneğin sabah alarmını telefondan susturduğum zaman yatak odası ışıklarını aç, iş yerime olan mesafeyi söyle, hava durumunu söyle ve haberleri oku gibi.

    Echo Button: Amazon’un Echo düğmesine sahipseniz bununla hangi otomasyonları yapacağınızı buradan belirliyorsunuz. Örneğin Echo düğmesine bastığım zaman ev ışıklarını komple kapat.

    Sound Detection: Belirli zamanlar içerisinde evde ki Alexa cihazlarınızın bir ses algıladığı zaman yapacağı işlemleri belirliyor. Örneğin köpeğiniz havladığı zaman ışıkları aç veya bana bildirim gönder gibi seçenekler mevcut oluyor. Ya da başka bir örnekte bebek ağlaması olduğu zaman salon ışıklarını aç gibi harika özellikleri kullanabiliyorsunuz. Bu şekilde siz salonda otururken bebek odasında bir echo cihazınız bebeğinizin ağlama sesini algıladığında salonda ışıkları yakıp sizi uyarabiliyor.

    Guard: Amazon’un güvenlik şirketi ve onun ürünleri ıle ilgili seçenekler. Bu servis şu an için sadece ABD üzerinde çalışıyor.

    Evet When kısmını anlattık. “What” kısmına geldiğimiz zaman ise artık seçenekler çok geniş. Burada Customised ile Alexa’nın size farklı cevaplar vermesini sağlayabilir, Takviminizi gözden geçirebilir, Echo cihazlarınızın ses gibi temel ayarlarını değiştirebilir, Fire TV’nizi kontrol edebilir, Müzik çalabilir, Trafik veya hava durumunu okutabilir veya evinizde ki Alexa üzerinde kayıtlı olan tüm akıllı cihazları çalıştırabilirsiniz. Mesela bebek odasında ve salonda iki ayrı echo cihazınız var. Bebek ağlaması seçeneğini seçtiniz. Daha sonra what kısmından customised’i seçerek buraya “Your baby is crying” şeklinde bir yazı yazarsanız Alexa her bebek ağlaması algıladığında salon da yani başınızda olan Echo Dot cihazınızda “Your baby is crying” şeklinde sesli uyarı verir.

    Evet gördüğünüz gibi Alexa çok kapsamlı ve harika bir uygulama. Çok geniş bir yelpazede hizmet verebiliyor. Homekit’ten farklı olarak bir çok entegrasyonu destekleyerek bunları bünyesinde bir araya getiriyor. Aynı anda bir çok cihazı ses ile komut etmenizi sağlıyor. İki lisanı beraber kullanmanıza olanak sağlıyor. Türkçe dil desteği gelince mesela hiç bir akıllı asistanda olmayan bir özelliğe kavuşacağız. Aynı anda hem “Barış Manço çal” hem de “Play Britney Spears” diyebileceğiz.

    Akıllı ev tarafında Alexa kurulumu çok basit. Ancak tekrar ediyorum ki aldığınız cihazları Alexa’ya tanıtmıyorsunuz. Alexa üzerinde kullanabilmeniz için kendi uygulamasına tanıtıp onun üzerinden Alexa’ya giriş yapabiliyorsunuz. Şimdi burdada bazen ince noktalarda olmuyor değil. Mesela Yeelight’ları daha önceden sorunsuz bir şekilde Yeelight uygulamasına tanıtmıştım. Alexa üzerinde ki entegrasyonunuda yükleyip doğru bir şekilde kullanıcı adı ve şifremi girdim. Ancak maalesef Yeelight uygulaması üzerinde yer alan 5 adet ampulümden hiç biri Alexa üzerinde gözükmedi. Sebebini bir müddet anlamasamda ufak bir araştırmadan sonra ampullerin Alexa üzerinde çalışması için, Yeelight uygulamasında Singapur Server’i üzerine tanıtılmış olması gerektiğini öğrendim. Oysaki bende ampuller Frankfurt’a kayıtlıydı. Tüm ampulleri yeniden Singapur üzerinden tanıtmamla beraber ampullerim Alexa’da gözüktü ve kontrol edebilmeye başladım. Ha ufak bir hatırlatma, Yeelight ampuller için Alexa’da Mı Home Skill’ini de yüklemeyi unutmayın. Yani kısaca hem Yeelight hemde Mi Home skillerinin yüklü olması gerek.

    Bugün artık satılan bir çok ürüne baktığınız zaman Alexa desteğinin olduğunu görürsünüz. Apple’ın Homekit’inin aksine çok daha ucuz bir çözüm olduğu için Alexa’nın kullanımı çok daha yaygın. Apple’ın, Homekit ürünlerinde istediği sertifikasyonlar ve bunun getirdiği maliyet sebebiyle geniş bir yelpazede tercih edilen Akıllı ev çözümleri üretttiğini söyleyemem. Piyasada satılan Homekit destekli tüm ürünler maalesef genelde pahalı çözümler oluyor. Tuya gibi ucuz ama işinizi sonuna kadar görebilen ürünler ise Homekit üzerinde çalışmıyor. Tabi natıve yani doğal olarak çalışmıyor ancak Homebridge veya Home Assistant gibi üçüncü parti yazılımlarla çalışmasını da sağlayabiliyorsunuz ama bunlar biraz daha uzmanlık gerektiriyor. Amazon.com üzerinde satılan bir çok akıllı ev ürününde eğer Alexa desteği var ise “Supported by Alexa” ibaresini görebilirsiniz. Mesela robot süpürgelerde bu ibareler ürün sayfalarında mutlaka gösterilir. Türkiye’de ki Amazon sitesinde ise bu ibare henüz yok ama Alexa’nın resmi olarak gelmesi ile beraber bizde de gösterilmeye başlanır diye tahmin ediyorum.

    Alexa’yı sadece akıllı ev ile ilgili cihazlarda kullanabileceğinizi düşünmeyin. Dediğim gibi çok daha geniş bir ürün gamında kullanılabiliyor. Mesela evime daha yeni aldığım 360 S9 robot süpürgenin direk olarak Alexa desteği var. Bu destekle beraber evinizi süpürme işlemine Echo Dot üzerinden vereceğiniz “Clean my house” komutu ile başlatabiliyorsunuz. Konum servislerini kullanarak Alexa uygulaması üzerinden siz her evden ayrıldığınızda temizleme işleminin de başlamasını sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede Alexa siz mahalleden ayrılır ayrılmaz temizlik görevini başlatıyor. Roborock S5 Max gibi robotlarda ise daha spesifik komutlar verebiliyorsunuz. Mesela “Clean my bedroom” şeklinde bir komut ile robotun sadece yatak odasını temizlemesini sağlayabiliyorsunuz. Bu arada her skill farklı. Üretici firma skill yeteneklerini ne kadar geniş tutarsa sizde cihazlarınızı Alexa üzerinde o kadar kapsamlı kullanabiliyorsunuz. Mesela 360 S9 spesifik oda temizlemesi yapamıyorken Roborock S5 Max yapabiliyor.

    Dediğim gibi Alexa’nın kapasitesi o kadar genişki her şeyini burada anlatamam. Mesela “Sleep and Relaxation Sounds” skill’ini yüklediğiniz zaman rahatlatıcı müzikleri direk Alexa cihazlarınızdan dinleyebiliyorsunuz. Gece yatmaya hazırlanırken yatak odasında okyanus seslerini duymak isteyenler için güzel bir özellik. Bu arada Alexa’nın esprili modları da mevcut. Mesela “Whisper Mode”’u aktif ettiğiniz zaman, Alexa cihazınıza eğer sessiz bir şey söylerseniz o da size sessiz cevaplar verebiliyor. Gece eşiniz yatakta uyurken gürültü yapmadan ışıkları kapatmak için çok pratik düşünülmüş bir özellik.

    Alexa’nın alışveriş listesinden tutun hatırlatıcılara kadar bir çok özelliği var. Tıpkı Siri’de yaptığınız gibi evdeki Alexa cihazınıza not aldırabiliyorsunuz. Tabi burda işin güzel tarafı aklınıza gelen bir şeyi hemen not almak için telefonunuzu aramak zorunda kalmamanız. Siz sadece sesleniyorsunuz ve notlarınız Alexa üzerinde kayıt ediliyor. Daha sonra ise cep telefonunuzda ki Alexa uygulamasından bunları takip edebiliyorsunuz.

    Alexa size kitapta okuyabiliyor. Audible üzerinden aldığınız kitapları sesli olarak Echo Dot gibi cihazlarınızdan dinleyebiliyorsunuz. Şu an için tabi Türkçe olarak kullanılamıyor ancak bu özelliğin de yakın bir zamanda Türkiye’ye geleceğine eminim.

    Fitbit cihazları ile olan entegrasyonu sayesinde Alexa sorduğunuz zaman size kaç adım attığınız gibi sağlık verilerinizi anında söyleyebiliyor.

    Alexa aynı zamanda iletişim içinde kullanılabiliyor. Diğer Alexa cihazlarına mesaj gönderebiliyor veya görüntülü arama yapabiliyorsunuz. Tabi görüntülü görüşme için Echo Show gibi ekranlı ve kameralı bir cihazınız olması gerekiyor. Ayrıca şu an için yine aramaları İngilizce olarak yapabiliyorsunuz. Aslında rehberinizdeki kişileri direk arayabilirsiniz ancak Türkçe isimleri şu an için Alexa algılamıyor. Ben mesela çok yakın bir arkadaşımı aramak için rehberde adına ek olarak Edward ismini de ekledim. Bu şekilde “Call Edward” dediğim an Alexa arkadaşı arıyor. Salonumda hemen yani başımda bir Echo Dot cihazım var ve koltukta uzanırken Emir’i ara komutu ile telefon görüşmesi yapmakta çok keyifli oluyor. ABD genelinde Alexa’nın direk yerel ve cep numaralarını arama özelliği de var ancak tabi ki bu özellik de şu an için ülkemizde çalışmıyor.

    Alexa’nın çok önemli bir özelliği daha var. Bir çok insan günümüzde Alexa’yı en çok müzik dinlemek ve akıllı evini yönetmek için kullanıyor. Özellikle müzik kısmında Alexa eko sistemi oldukça keyifli cihazlar olarak göze çarpıyor. Ekosistem size müziği isterseniz direk echo cihazlardan ya da onları bağlayabileceğiniz diğer müzik sistemlerinde dinlemenize olanak veriyor. Mesela kendi evimde şu anda 4 adet echo dot 3. nesil cihaz ve 1 adet FireTV var. FireTV direk olarak hdmi’dan ses sistemime bağlı. Bu sistemimde ben Alexa uygulaması üzerinden tüm cihazlarımı tek bir çatı altında toplayabiliyorum. Bu şekilde Spotify dinlerken istersem ses komutu ile istersem direk Spotify uygulaması üzerinden çalan müziği evde ki tüm Echo cihazlara verebiliyorum. Komut son derece basit, örneğin “Alexa play Lounge Music on Everywhere Group” dediğim anda müzik tüm odalarda çalmaya başlıyor. Ya da tam tersi müziği salonda dinlerken yemek yapmak üzere mutfağa gideceksem direk olarak “Alexa continue music on kitchen” dediğim anda çalan müzik mutfağa transfer oluyor. Şimdi bütün odalarda senkronize müzik keyfini size verebilen cihaz sayısı çok az. Bunların da en meşhuru zaten Sonos sistemleri. Ancak maalesef ki şu an için Sonos’ların tek bir cihazı 2000TL ve üzeri fiyatlardan satılıyor. Oysaki ben ikinci el ilan sitelerinden bulduğum 350TL’lık Echo cihazlarla bu keyfi yaşayabiliyorum. Ha tabi ki müzik kalitesi bir Sonos değil ama unutmayın ki Echo cihazların hepsinde Bluetooth bağlantısı mevcut dolayısıyla istediğiniz cihaza bağlantısını yapıp sesi o cihaza aktarabiliyorsunuz. Ha diyelim ki eski tip bir anfiniz var ve bluetooth bağlantısı yok. Sorun yok. Bir çok echo cihazın üzerinde jak girişi var ve bu şekilde echo cihazları bağlayabiliyorsunuz. Tabi jak üzerinden yapılacak bir bağlantıda farklı kanallarda echo cihazlarınız size yanıt veremiyor. Örnek olarak anfiniz üzerinde Aux ve HDMİ bağlantısı var. Aux üzerinden echo cihazınızı bağladınız. Bu şekilde bir sorun yok. Alexa echo cihazınız üzerinden herşeyi yanıtlıyor ve siz bu yanıtları direk olarak anfiden alıyorsunuz. Komutu ise tabi ki direk olarak Echo cihaza veriyorsunuz. Ancak eğer anfide HDMİ bağlantısına geçerseniz eğer durum değişiyor. Siz yine komutu echo cihazına veriyorsunuz ancak Echo cihazdan geri dönüşü anfi üzerinden aldığınız ve Aux kanalı kapalı olduğu için duyamıyorsunuz.

    Alexa geniş bir yelpazede güvenlik kameralarını destekliyor. Tabi bu kameraları Alexa sistemi üzerinde görüntüleyebilmek için mutlaka ekranlı bir Echo cihazı(örneğin Echo Show 5) veya bir FireTV sahibi olmanız gerekiyor. Tapo C200 Alexa desteği olan bir kamera. Tapo Skill’ini Alexa uygulaması üzerinden yükleyip Tapo hesabınızla giriş yaptığınız zaman kamerayı artık Alexa’nın erişimine açmış oluyorsunuz. Bundan sonra basit komutlarla Tapo kamera üzerinde ki görüntüyü direk olarak Echo veya FireTV cihazınıda görüntüleyebilirsiniz. FireTV televizyonunuza bağlı olarak çalıştığında “Alexa show my office camera” dediğiniz anda ofiste yer alan Tapo C200 kameranızda ki görüntüde televizyonda belirir. Bu şekilde bir çok kameraya sadece ses komutları ile erişebilirsiniz.

    Termostatik TRV Ve Doğalgaz faturalarında indirim

    Ali Express üzerinden aldığım TRV’lerimin incelemesini ayrı bir yazıda yapacağım ancak bunları Alexa ile kullanmanın ne kadar rahat olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. TRV’ler aslında direk olarak Alexa’da çalışmıyor. Yine her zamanki gibi bir Tuya Zigbee Ağ geçidine bağlı olduğu için kontrolleri Tuya uygulaması üzerinden yapılıyor. Hatta Alexa üzerinde, Hue Sensörlerinde var olan sıcaklık görüntüleme gibi özellikleri bile Alexa’da kullanamıyorsunuz. Sadece yapabildiğiniz manuel olarak sıcaklık derecesini azaltıp çoğaltabilmek. Ancak burda işin başka bir güzelliği var. Tuya uygulaması üzerinde oluşturduğunuz senaryolar direk olarak Alexa üzerine Tuya entegrasyonu üzerinden geliyor. Siz zaten en başta Tuya entegrasyonunu yüklediğiniz için bundan sonra eve monte ettiğiniz her cihaz, kurulum tamamlanır tamamlanmaz Alexa üzerinde beliriyor ve size yeni bir cihazın tanımlandığına yönelik uyarı bildirimi geliyor. Bende bu şekilde TRV’lerim için Tuya uygulaması üzerinde bazı senaryolar oluşturdum. House 15(Bütün ev 15 derece), House 45(Ev 45 derece yani maks sıcaklık) veya Full House Boost gibi. Bunlar hemen Alexa uygulamasına geldi. Daha sonra ise bunları Routine’lere yani otomasyonlara bağladım. Mesela gece yatarken “Alexa Good Night” dediğim anda ışıkların kapanması gibi çeşitli işlemlerin yanına birde “House 5” komutunu ekledim. Bu şekilde radyatörler artık 5 dereceye ayarlanıyor yani kısaca kapatılıyor. Normalde yaşadığım apartmanda kaloriferlerler sabah 6’da açılıyor ancak benim durumumda ben ne zaman uyanırsam o zaman çalışmaya başlıyor. Uyandığım zaman ise “Alexa Good Morning” dememle beraber tüm petekler maksimum dereceye çıkıyor ve ev kısa sürede ısınıyor. Ha şimdi bazı arkadaşlar daha çok doğalgaz parası gelir diyebilir ancak bendeki sistem Payolcerli sistem ve Kombi ile karıştırılmamalı zira payölçerlerde ISI derecesine göre faturalandırma yapılıyor. Ne kadar zamanda ısındığına değil peteklerin kaç derece olduğundan yola çıkılıyor. Dolayısıyla anlık yüklenme gibi etkenler payolcer sistemlerde faturaya etki etmiyor. Normalde eskiden peteklerim 7/24 açık konumdaydı. Yani evde veya uykuda hiç fark etmeksizin yanıyordu. Şimdi ise sadece otomasyonda ve ben istediğim zaman aktif hale geliyorlar. Sistem yeni kurulduğu için şimdi doğalgaz faturalarında ciddi bir tasarruf da bekliyorum. Son olarak Alexa yine konuma bağlı olarak bir routine içerisinde de TRV’leri kullanmanıza izin veriyor. Yani mesala evden ayrıldığınızda petekleri kapat, eve geldiğim de ise aç gibi otomasyonlar yapabiliyorsunuz.

    Fire TV:

    Son olarak işin en güzel taraflarından birini anlatmak istiyorum. FireTV bildiğiniz gibi bir Amazon ürünü ve Android TV kutuları ile aynı işlevi görüyor. Detaylı FireTV incelemesinde artıları ve eksilerini anlatacağım ancak şu an için söylemek istediğim kısım daha çok Alexa ile ilgili olanlar. Bir kere FireTV kumandasının üzerinde direk olarak Alexa tuşu var. Basıp konuşma yaptığınız zaman Alexa’nın bütün fonksiyonlarını kullanabiliyorsunuz. Tabi handsfree yani eller serbest modu olmuyor zira bir tuşa basılı tutmak zorundasınız. Ancak yinede evde ekstra bir Alexa cihazı olmuş oluyor. FireTV’nin güzellikleri bununla da bitmiyor bazı ufak tefek fonksiyonlarını Alexa cihazlarınız üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin benim evimde salonda bir adet FireTV ve Echo Dot 3.nesil hoparlör var. Alexa uygulaması üzerinden çok basit bir ayarla salonda “Play Music” dediğim anda tüm içerik direk olarak FireTV’ye yönleniyor ve FireTV’de anfime bağlı olduğu için(görüntüyüde anfi üzerinden kontrol ediyorum) salonumda müziği buradan dinliyorum. Echo Dot cihazım ise müziği aktarırken sessiz kalabiliyor. Aynı şekilde FireTV size görüntülü bir Echo cihazı olma imkanıda sunuyor. Yani “Show my Office Camera” dediğim anda görüntüler FireTV üzerinden geliyor ve ofis kameramı izleyebiliyorum. Zaten burda anahtar kelime “Show”, bunu söylediğiniz anda Alexa FireTV üzerinden görüntülü bir hale geliyor. Bu arada illaki FireTV kumandası üzerinden bu komutu vermenizede gerek yok. Salonda ki Echo Dot cihazıma “Show Wheather” dediğim anda oda da bir FireTV olduğunu bildiği için direk olarak hava durumu görüntüsünü TV’ye aktarıyor.

    Şimdi Alexa’da görüntüye dönük bir çok skill mevcut. Mesela şömine şeklinde ekran koruyucu veya yemek tarifleri programı ya da görüntülü haberler gibi bir çok seçenek FireTV üzerinden görüntülenebiliyor. FireTV bir Amazon ürünü olduğu için tamamen Alexa’ya entegre çalışıyor. FireTV üzerinden bir içerik izlerkende yine durdur, oynat, ileri sar, geri sar, 5dk (veya istediğiniz süre) ileri sar, 5dk geri sar gibi komutları da yine sesiniz ile verebiliyorsunuz. Bu komutları salonda ki Echo Dot’ima verdiğim zaman direk FireTV üzerinde çalışıyor. Tek yapmanız gereken Alexa uygulaması içerisinde FireTV ve Echo Dot’u aynı oda içerisinde göstermek.

    FireTV android ile çalışan bir Android Box aslında ama içerisinde Google servisleri yok. Google Play Market yerine kendi Amazon marketini kullanıyor ve tabi hal böyle olunca da bir çok uygulamaya erişemiyorsunuz. Ancak tabi ki APK olarak istediğiniz uygulamayı FireTV üzerinde yükleme şansınız var ve yapmanız gereken tek şey istediğiniz uygulamaların APK dosyalarını ınternet üzerinden bulmak. Yalnız burada önemli bir detay var. FireTV üzerinden bir uygulamayı ses komutu ile açabiliyorsunuz. Örneğin “Alexa launch Netflix” dediğiniz anda Netflix uygulaması açılıyor. Ancak bu komutlar sadece Amazon market üzerinde yer alan uygulamalar için geçerli. Eğer siz bir uygulamayı apk olarak yüklediyseniz onu sesli komutla açamıyorsunuz. Ancak tabi bunun da çözümü yine Home Assistant. Home Assistan üzerinden FireTV’nin kapasitesini daha da arttırabiliyorsunuz. Bunu anlatmadan önce son olarak oluşturacağınız routineleriniz yani otomasyonlarınıza FireTV’yi de ekleyebileceğinizi hatırlatayım. Bende mesela “Tv ON” şeklinde bir komut var. Bu komut ile beraber oncelikle anfim daha sonra ise projektörüm açılıyor. En son olarak da FireTV uykudan uyandırılıp Netflix açılıyor.

    Home Assistant ve Alexa

    Bu konu aslında yine başka bir yazının konusu olsun ancak özet olarak Home Assistant ile FireTV’nin kapasitesini daha da arttırabiliyorsunuz. Örnek olarak Home Assistant, FireTV’nin statüsünü algılayabiliyor. ADB üzerinden yapacağınız bir bağlantı ile Home Assistant üzerinde o anda ne oynuyorsa veya media player hangi durumdaysa bu HA üzerinden görüntülenebiliyor. Bu şekilde tabi ayrı otomasyonlarda yapabiliyorsunuz. Ben mesela HA üzerinde bir otomasyon yaptım. Öncelikle kumanda da herhangi bir içerik için oynat tuşuna bastığım anda salonda ki ışıklar otomatik olarak kısılarak sinema moduna geçiyor. Durma tuşu ile beraber ise ışıklar yeniden eski haline dönüyor. Bu otomasyonu Alexa üzerinde çalıştırmak için ise bir sanal düğme oluşturdum. Bu düğmeye de Movie adını verdim. Şimdi Nabu Casa ile HA üzerinde ki tüm içeriklerinizi Alexa’ya gönderebiliyorsunuz. Alexa desteklemese bile HA üzerinden kullanabildiğiniz her cihazı Alexa üzerinden sesli komut ile çalıştırabilirsiniz. Ancak maalesef ki Nabu Casa ücretli ve aylık fiyatı 5 dolar. Başka ücretsiz çözümlerde mevcut ancak kurulumları oldukça karmaşık.

    Oluşturduğum sanal düğmenin Alexa’da çalışması içinde bir Routine hazırlıyorum ve sistem artık hazır bir hale geliyor. Alexa’ya “Turn on Movie Mode” dediğim anda HA üzerinde ki otomasyon aktif hale geliyor ve Netflix veya başka herhangi bir platform üzerinde bir içeriği oynatmaya bastığım anda salonun ışıkları kısılıyor. Tepkime süresini soracak olursanız da 1sn yanı anlık diyebilirim. Bu otomasyonda her şey ses ie kontrol ediliyor. Örneğin bir film seyrederken “Alexa stop” dediğim anda film duruyor ve salon ışıklarım açılıyor. Mutfağa gidip kola ve çekirdeğimi aldıktan sonra geri geldiğim anda ise “Alexa Continue” diyorum ve film kaldığı yerden devam ediyor ve salon tekrardan sinema moduna giriyor.

    HA Alexa’ya ekstra özellikler katıyor demiştim ki bunlardan bir tanesi de istediğiniz programı sesli olarak başlatabilmek. Daha öncede söylediğim gibi Amazon Market harici uygulamalar sesli komutla başlatmayı desteklemiyor. BluTV, PuhuTV veya TiviMate gibi içerikleri sesli komut ile açamıyorsunuz. Ancak HA üzerinde yapacağınız ayarlar ile her uygulamayı direk olarak Alexa’ya gönderebiliyor daha sonrasında ise Alexa üzerinde yapacağınız bir Routine ile bu uygulamaları sesli komutlar ile başlatabiliyorsunuz. Hatta Tivimate gibi uygulamalarda kanal geçişlerini bile sesli komutlar ile yapabiliyorsunuz.

    HA bunlar dışında FireTV üzerinde ki bütün kumanda tuşlarını da sesli olarak yapabilmenizi sağlıyor. Sağ, Sol, enter gibi tuşları sesli komuta çevirip Alexa ile kontrol ediyorsunuz. FireTV normalde kapatılmıyor. Deaktif kaldıktan belirli bir süre sonra uyku moduna geçiyor. Ancak HA üzerinden kontrol sağladığınızda uykuya geç, kapat ve hatta yeniden başlat gibi seçenekleri bile Alexa üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Aslında bir nevi Alexa uygulamasında olması gereken ancak konulmayan eksileri HA kapatıyor desek yanlış olmaz.

    HA, Fire Tv’ye direk olarak bildirim de gönderebiliyor. Bu bildirimler çeşitli uygulamalar için olabiliyor. Mesela Life 360 HA entegrasyonunu kullanıyorsanız, eşiniz veya bir aile bireyi eve geldiğinde, daha mahalleye girdiği anda FireTV üzerinde o kişinin resmi çıkıp eve geldiğini size bildirebiliyor. Kısaca siz eşiniz ya da çocuğunuzun eve geldiğini TV ekranı üzerinde görüyorsunuz.

    FireTV ve Alexa şu anda Türkiye’de çalışmaya uygun değil. Özellikle bölgem ABD olduğu için FireTV tamamen ABD üzerinde ki dijital yayınların reklamları ve içerikleri ile dolu. Ancak yine de gerekli özelleştirmeleri yaptığım için Türkiye’de de kullanabiliyorum Aynı şey Alexa içinde geçerli. Bir çok özelliği Türkiye’de şu an için çalışıyor. Özellikle her iki ürünün Türkiye lansmanı yapılıp ürünler Türkçe içerikle geldiği zaman alanında rakipsiz bir şekilde pazarda yerini bulacağını düşünüyorum.

    Philips Hue Buton

    Evet arkadaslar daha onceden banyoda yapmıs oldugumu otomasyondan bahsetmıstım. Banyolar sabıt bır surede durabılecegınız yerler degıl. Bu sebeple ısık acma otomasyonlarında sorun yok ıken, hareket olmadıgı zaman kapat otomasyonlarını yapamıyorsunuz. Mesela kendı banyomda normalde soyle bır otomasyonum var.

    Hareket algılandıgında banyoda kı tavan ve ayna ısıklarını ac.

    1dk'dan fazla hareket olmassa ısıkları kapat.

    El yuz yıkama, ya da ufak ısler ıcın bu otomasyon sıkıntı cıkartmıyor ve ısıkları acıp kapatabılıyor. Ancak tuvalet veya dus alma gıbı aktıvıtelerde ıse yaramıyor ve sız ıcerdeyken ısıkları kapatıyor. Ozellıkle dustayken olusan buhar sebebıyle camkabın ıcerısını gormuyor ve sız dus alırken hareketlı bıle olsanız ısıkları kapatıyor.

    Bu durumu pas gecmek ıcın Home Assistant uzerınden timer kurulu ek bazı otomasyonlar yapmıstım. Birde kapı için Slink Tuya desteklı wifi kapı sensoru aldım. Ancak malesef kı bugune kadar ev otomasyonu ıcın aldıgım en kotu urun bu wıfı kapı sensoru cıktı. Bır kere malesef Home Assistant ve Alexa destegı yok. Alexa goruyor ancak bır ıslem yapamıyorsunuz. HA'da ıse yıne gormesıne ragmen unsupported olarak gecıyor. Cok ama cok kotu bır urun. Bır kere kendı uygulamasında bıle 6 sanıyelık gecıkme var. Kapı acılıyor sız anca mınumum 4 sanıye sonra fılan bunu uygulamada gorebılıyorsunuz. Zaten genel tavsıyem kapı sensorlerını mutlaka zıgbee olarak almanız.

    Sımdı benım butun otomasyonlarım HA uzerınden gerceklesıyor. Ancak banyo'da kapı sensorunu gormedıgı ıcın tek sansım tuya uygulaması uzerınden bosta kalan bır anahtarı calıstırmak. Gıyınme odası duvarında bır adet tuya 2'lı duvar anahtarı var. Bu anahtar uzerınde bır tane dugme bosta. Bende bu bosta dugmeyı kullanarak Tuya uygulaması uzerınden soyle bır otomasyon yaptım.

    Eger kapı acık ıse gıyınme odasını ac

    Eger kapı kapalı ıse gıyınme odasını kapa

    Sımdı sanal dugme olusturma malesef kı Tuya uzerınde yok. Halbukı olsa ısım cok kolaylasacak. Smartthıngs hesabı uzerınde sanal dugmeler olusturup bunu HA veya Alexa uzerıne getırebılyorsunuz ama Tuya'da bu mumkun degıl. Tek sansınız bosta olan baska bır HA'nın gorebıldıgı cıhazı gormek.

    Neyse bende bosta dugme oldugu ıcın banyo da Ha uzerınden soyle bır otomasyon yaptım.

    Banyo kapısı kapatıldıgında (HA kapı sensoru desteklenmedıgı ıcın bunu algılamıyor. Onun yerıne Tuya uygulaması banyo kapısı kapatıldıgında gıyınme odasında kı dugmeyı acıyor ve HA'da kı otomasyonda gıyınme odası dugmesı acıksa seklınde calısıyor) 15dk tımer calıstır ve banyonun 1dk hareketsız kaldıgınızda kapanmasını saglayan otomasyonunu ıptal et.

    Bu sekılde banyoda artık 15dk boyunca kapatma otomasyonu calısmıyor ve ısıklar acık kalıyor. Bu sure bıttıgınde ıse bır baska otomasyon :

    15dk'lık tımer bıttıgınde banyo ısıklarını kapat

    Seklınde calısıyor ve banyo ısıkları sız cıksanız bıle kapatılmıs oluyor. Dus ve baska uzun ısler ıcın bu sekılde banyo otomasyona eklenıyor ve ısıklara dokunmuyorsunuz.

    Sımdı malesef bu yontem saglıklı calısmıyor cunku Tuya kapı sensoru rezalet bır cıhaz ve bazen kapıyı kapatsanız bıle halen acık gozukuyor. Bu sekılde tetıkleme yapmadıgı ıcınde sız ıcerdeyken ısıklar kapanıyor. bes kere saglıklı calısıyorsa 2 kere calısmıyor.

    Sımdı artık bu banyo otomasyonundan vazgecerek yerıne bır buton almaya karar verdım. Banyoda wıfı cekmedıgı ıcın mutlaka zıgbee olmasına dıkkat ettım ve bu ara fıyatlarınında eskı sevıyelere gelmesı ıle Phılıps Hue buton aldım. Urun dun geldı. Oncelıkle sunu belırteyım urunun kompakt olması ve banyoda dıkkat cekmeyecek olması hosuma gıttı. Kullanımını ıse HA uzerınden yapmaya karar verdım ve HUE uygulamasına sadece tanıtımını yaptım ve cıhaz ozellıklerını "Baska bır uygulamada yapılandır" seklınde ayarladım.

    Hue button malesef HA uzerınde cok saglıklı calısmıyor. Ilk olarak Hue buton devıce olarak degılde event olarak HA uzerınde calısıyor. Devıce olarak sadece batarya sevıyesını gorebılıyorsunuz. Ancak otomasyonlarda tek basma ve uzun basma seklınde ıkı otomasyonu cıkıyor. Ancak bu da saglıklı calısmıyor cunku tek basmadan sonra kodlar arka planda degıstıgı ıcın tekrardan tek basmaya yanıt vermıyor.

    Mesela tek tıklama ıle ofıs ısıgını ac seklınde bır otomasyon yapınca ısıgı ılk once acıyor. Sonra dıyelım sız baska bır yerden kapadınız. Donup dugmeye bır daha bastıgınız zaman acmıyor. Normalde Lısten to events dedıgınız anda tek tıklamaya 1002 bazende 1000 gosterıyor. Sanırım cıhazın dım yapabılme ozellıgı de oldugu ıcın onlar devreye gırıyor ve tek tıklama ıcın bazen ıkı kere basmak zorunda kalıyorsunuz.

    Cıhazı Hue uygulaması ıle kullandıgınız zaman tek tıkla acma kapama ve dım yapabılme ozellıklerını kullanabılıyorsunuz ancak bu sadece Hue uygulamasına tanıttıgınız cıhazlar ıcın gecerlı. Homekıt tarafında ıse yıne anlamsız sekılde cıhazı gorebılmesıne ragmen sadece tek tus ozellıgı mevcut. Uzun basma veya 2 kere tıklama ozellıgı Homekıt'e gelmıyor. Bu anlamsız durumu cozmenın de tek yolu 3.party uygulama kullanmak. Bu konuda tavsıyem Homekit'in özelliklerını tavan yaptırtan Eve uygulamasını kullanmanız. Eve ıle beraber tek basıs, cıft basıs ve uzun basma ozellıklerıne atamalar yapabılıyorsunuz.

    Sımdı artık gerıye tek bır hamle kalıyor. Kapatmak ıstedıgım HA otomasyonunun adı Banyo Off'tu. Bunu dırek olarak HA uzerınden Homekıt'e aktardım. Ben bu arada aktarmayı dırek confıguratıon.yaml uzerınden yapıyorum zıra su an ıcın HA Homekıt entegrasyonunda bır sıkıntı var. Eger gecmıste bır kaydınız var ve onu sılmıs ısenız entegrasyon calısmıyor ve hata kodu verıyor. Bende bunun onune gecmek ıcın tum gecmesını ıstedıgım entıty'lerı dırek olarak manuel bır sekılde confıg dosyasına ısledım. HA'ı yenıden baslattıgım zaman ıse Banyo Off otomasyonu dırek olarak HA'a geldı. Artık yapmam gereken ıslem cok basıt. Phılıps Buton'a tek tıkladıgımda Banyo Off kapanacak, cıft tıkladıgımda ıse yenıden acılacak. Ha birde uzun tıklama var. Onun ıcınde HA ıcerısınden Alexa'da Spotıfy uzerınden bır muzık calması ıcın otomasyon yapıp Homekıt' aktarıcam. Bu sekılde dusa fılan gırken dırek muzık de baslatabılecegım.

    Edit: Eve uygulaması "Double Presss" yani çift tıklamayı desteklemiyor. Ayarlarda Hue Button içerisine girince bunu görüyorsunuz ama kaydetmeye çalıştığınız an Homekit desteklemiyor şeklinde hata veriyor. Bu arada HA tarafına 21.12 güncellemesi ile Hue v2.api desteği geldi. Bu ayarla birlikte Hue Button işlevleri biraz daha genişletildi ve daha stabil çalışması sağlandı. Ancak yinede benim ilk baştaki amaçlarıma uygun değil. Şu an için banyo otomasyonunu açıp kapatabiliyorum aslında ama biraz daha işlevsel bir şey istiyorum. Butonu iade edip Hue Dimmer Switch alacam.

    Hue Hareket Sensoru ile Ev Otomasyonları :

    Evimde 4 adet Hue hareket sensoru var. Bunlar mutfak, banyo, giyinme odası ve salon olarak yerleştirilmiş durumda. Her birinin fonksiyonu çok basit, odaya girince ışığı aç ve çıkınca kapat. Şimdi Hue sensörlerinin burada detaylarına girmeyeceğim ancak bunlar ile bir çok şeyi yapabilirsiniz ve piyasada ki en başarılı sensor olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle cool down denilen yeniden aktif olma süresi açısından en başarılısı Hue sensörler. İkea hareket sensörleri gibi bazı modellerde bu süre 3 dakikayı bulabiliyorken, Hue sensörlerde ise yeniden harekete duyarlı hale gelmesi sadece 8 saniye olarak gerçekleşiyor. Örnek olarak vereyim. Bir odaya sensor koydunuz. Odaya girince ışıklar açılıyor. Sonra çıktınız odadan ve 1 dakika sonra yeniden geldiniz. İşte o sırada maalesef İkea sensoru aktif hale gelmez ve ışıklarınız kapandıysa yeniden yanmaz. Yeniden aktif olması için 120 saniye üstü gerekiyor. Bu süre Hue sensörlerde sadece 8 saniye ve gerçek hayatta çok daha kullanılabilir oluyor.
    Şimdi kendi evimde Hue sensörleri ve Home Assistant’i kullanarak, tek başına yaşayanlara göre uyarlanmış bir otomasyon yaptım. Adını da Lonely House koydum  Yani kısaca yalnız ev. Normalde daha önce bahsettiğim gibi odalarda belirli giriş ve çıkış senaryolarım var. Girince ışığı aç ve 2 dakika hareket olmaz ise kapa şeklinde. Ama yalnız yaşadığım için bu senaryoları daha çabuk uygulama şansım var. Mesela Banyo’dan çıkıp salona girdiğimde salon sensoru beni algıladığında otomatik banyo ışığını kapat gibi bir senaryo hem hayatımı daha çok kolaylaştırıyor hem de elektrik tasarrufu yapmama olanak sağlıyor.

    Şimdi bu yöntemle evde 4 adet senaryo yaptım. Bu senaryolarda amaç evde tek kişinin dolaşımına göre ışıkları kontrol etmek. Banyo, Salon, Giyinme odası ve Mutfak bu senaryonun içerisinde. Mesela banyo senaryosunda banyoya girdikten sonra çıkıp soyunma odasına girersem otomatik olarak soyunma odasında olduğum için banyo ışığı “2 dakika hareket algılamassan kapat” senaryosunu geçersiz kılıyor ve anında kapanıyor. Aynı şekilde banyodan çıkıp Salon’a girdiğim anda Banyo ışığı kapanıyor.
    Home Assistant’ta otomasyonlar menüsü altından bunu yapabiliyoruz. Çok basit bir şekilde Trigger olarak Hue hareket sensörlerini ve hareket algılamasını, action olarak da ilgili odada yer alan otomatik ışıkları seçtiğimiz zaman bu otomasyon gerçekleşiyor. Örnek olarak Banyo için bir senaryo yapalım. Amacımız Banyo’dan çıkıp Giyinme odasına girdiğimiz zaman otomatik olarak Banyo’nun ışıklarının kapanması. Bunun için :

    - Yeni bir otomasyon oluşturuyoruz
    - İsmini ben Lonely Bathroom yaptım
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    - Yeni bir Trigger oluşturuyoruz ve device olarak Giyinme odasında yer alan hareket sensorunu seçiyoruz. Trigger olarak da hareket algılandı seçeneğine basıyoruz.
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    - Başka bir Trigger daha seçerek bu sefer Salon’da ki sensoru seçiyor ve yukarıda ki işlemlerin aynısını yapıyoruz
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    - Son trigger olarak da evde son hareket sensorumuzun olduğu Mutfak sensorunu seçiyor ve ayı işlemleri yapıyoruz.
    - Bundan sonra action yanı işlem kısmına gelerek banyo ışıklarını seçiyoruz. Bende Banyo’da 2’li bir anahtar var. Bunun için iki ayrı action oluşturmam gerek zira bu anahtarlar hem tavan hemde ayna ışığını açıp kapatıyor. Burada ki 2 ayrı action’da da kapatma işlemini yapıyoruz.
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Evet otomasyon işlemlerimiz tamam. Bundan sonra banyo’dan çıkıp hangi odaya girerseniz girin banyo ışığı anında kapanacak.

    Banyo kapalı bir alan olduğu için ışık 24 saat boyunca yanabilir ancak penceresi olan ve ışık alan diğer alanlarda güneşin durumuna göre zamanlayıcı da otomasyonun içerisine koyabilirsiniz. Bu şekilde gündüz veya gece çalışmasını da sağlayabilirsiniz. Ben Salon için mesela gündüz çalışmayı devre dışı bırakıyorum ve sadece gün batımından sonra çalışmasını sağlıyorum. Bunun için “Condition” kısmına gelip önce “OR” sonrada “Sun” kısmını seçiyoruz. İki ayrı condition içerisinde "Before Sunrise" ve "After Sunset" şeklinde seçtiğimiz zaman oluşturduğunuz otomasyon gün doğumundan sonra deaktif hale geliyor ve güneşin batması ile beraber ise yeniden aktif oluyor.

    Peki diyeceksiniz ki eve misafir gelince ne yapıyorsun ? Ayrı ayrı tüm lonely otomasyonlarını kapatıyor musun ?

    Hayır. Gerek olmuyor. Bunun için Home Assistant içerisinden sanal bir düğme oluşturup, yeni bir otomasyonla bu 4 lonely otomasyonunu sanal düğmeye bağlıyorum. Bu şekilde düğmeyi kapattığım anda 4 otomasyonda devre dışı kalıyor. Açtığımda ise yeniden devreye giriyor. Düğmenin adını Guest Mode koydum. Home Assistant – Alexa entegrasyonu ile de Alexa’ya getirdim. Artık evime biri geldiği zaman daha kapıdayken “Alexa Turn On Guest Mode” dediğim anda bu otomasyonlar devre dışı kalıyor.

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    FireTV 4K :

    Evimde ki cihazları genel olarak Alexa üzerinden kontrol ediyorum. Çok nadiren Homekit ve Siri kullanımım var. HA üzerinden ise sadece otomasyonlar ve ayarlamaları yapıyorum. Alexa gerçekten büyük rahatlık. İngilizce ile bir problemim olmadığı ve hatta komutları daha doğru algıladığı için cihazların kontrolü noktasında en çok kullandığım platform.

    Alexa ile bu kadar düşkünlüğüm olunca, evde bir Mi Box S4K olmasına rağmen gidip birde FireTV 4K edinmeye karar verdim. FireTV ülkemizde popüler bir ürün ancak Türkçe dil desteği olmadığı için şu an resmi olarak Amazon tarafından satılmıyor. Yine de sahibinden gibi platformlarda çok kolay bir şekilde bulabiliyorsunuz.

    Şimdi ürünün genel olarak ana hatlarını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle FireTV’nin içinde Alexa desteği var. Kumandasının üzerinde ki Alexa tuşuna basarak konuşabiliyor ve evdeki akıllı cihazlarınızı kontrol edebiliyorsunuz. Güzel bir özellik zira ekstradan bir tane daha Alexa cihazınız oluyor. Kurulumu ise çok zahmetli. FireTV Google onaylı bir cihaz değil dolayısıyla Google Play yok. İçerisinde bir Amazon market var ancak uygulamaların çoğunluğu ABD için. BluTV gibi bir çok yerli uygulama içerisinde yer almıyor. Market kullanmak yerine maalesef mecburen istediğiniz uygulamaların APK dosyalarını bulup onları bir şekilde FireTV içine atıp yüklemeniz gerekiyor. Apk atma konusunda Android telefonları kullanabılır ya da bulut servislerinden yararlanabilirsiniz. Dediğim gibi çok detaya inmeyeceğim.

    Firetv’nin arayüzü de tamamen ABD’ye uyarlanmış. Ana ekran Peacock, Hulu gibi Türkiye’de servisi olmayan firmaların reklamları veya içerikleri ile dolu. Tabi farklı arayüzler yükleyebilirsiniz ama yinede en sağlıklısı temel arayüzü kullanmak.
    Firetv’nin ayarlarının bir kısmı Alexa uygulamasından yapılıyor. Akıllı Ev eko sisteminin içerisine ekliyorsunuz ve bundan sonra sesli komutlarla FireTV’yi yeniden kullanabilmek mümkün oluyor. Mesela benim evimde Firetv direk olarak anfiye bağlı çünkü bütün HDMİ giriş ve çıkışlarımı anfi üzerinden kullanıyorum. Yani kısaca FireTV direk olarak anfiye bağlanmış oluyor. Benim için özellikle müzik çok önemli. Echo Dot 3.nesil cihazımda maalesef müzik için çok yeterli bir cihaz değil ancak bu şekilde Alexa uygulamasından yapacağım bir ufak ayar ile müziğin sadece FİreTV’den çalmasını sağlayabiliyorum. Komutu direk olarak Echo Dot cihazına veriyorum ama müzik FireTV üzerinden çalıyor. Ben evimde mesela iki tane otomasyon yaptım. “Alexa Music On” dediğim anda salonumda klasik müzik çalmaya başlıyor. Bunun için sadece anfim açılıyor ve FireTV’de ki Spotify uygulaması müziği çalmaya başlıyor. “Alexa TV On” adlı başka bir komutumda ise Projektör ve Anfim açılıyor ve daha sonra ise Netflix devreye giriyor. FireTV, Alexa uygulaması sayesinde televizyon dünyamı da akıllı evime dahil ediyor.

    Türkiye’de Alexa üzerinden Spotify hesabınızı kullanabiliyorsunuz. Apple Music ise ülkemizde Alexa’ya açık değil. Firetv ayrıca İngilizce komutlarla uygulamaların da başlamasını sağlayabiliyor ancak bu komutları algılaması için uygulamanın kendi marketinde olması gerekiyor. Yani bir Exxen başlat komutunu, Exxen Amazon market üzerinde olmadığı için yapamıyoruz. Ama tabi bununda çözümü var. Netflix ya da Amazon Prime dizilerinden, isimleri İngilizce olanlarını direk olarak Alexa ile başlatabiliyorsunuz.

    Firetv ekrana bağlı olduğu için Alexa’nın görsel fonksiyonlarına da sahip oluyor. Siz komutu Echo Dot cihazına verip sonucu FİreTV üzerinden alabiliyorsunuz. Ekranda görüntülenmesini istediğiniz şeyler için Echo Dot veya herhangi bir başka ekransız Alexa cihazına “Show” ile başlayan komutu vermeniz yeterli. Örneğin “Show me the traffic” dediğiniz zaman FireTV üzerinde iş yerinize olan mesafeniz gösteriliyor.

    FireTV ve Alexa’nın hizmetlerini sabaha kadar anlatabilirim ancak maalesef ki her şey İngilizce dolayısıyla burda çok üstünde durmamızı gerektirecek bir şey yok. Bu arada yakın zamanda Alexa uygulaması Türk App Store’da yayınlandı ve 2022 Ağustos ayına kadar da Türkçe olacağı duyumunu aldım. Alexa ile beraber FireTV’de Türkçe olacaktır diye düşünüyorum.
    Alexa’nın çok önemli bir özelliği daha var. İki ayrı dilde aynı anda konuşabiliyor. Yani siz Türkçe dil desteği geldikten sonra hem İngilizce hem de Türkçe komutlar verebileceksiniz. “Barış Manço çal” veya “Play Michael Jackson” dediğinizde sizi direk anlayacak.

    Home Assistant Kullanımı :

    HA kullanarak FireTV’nin gücünü daha da arttırabiliyorsunuz. ADB connection yoluyla FireTV’nize bağlanıyor ve içinde ki tüm servisleri direk olarak HA üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Yalnız bunun için FireTV’nize modem üzerinden sabit ip verip bunu configüration.yaml dosyasına entry şeklinde girmeniz gerekiyor.

    FireTV aslında bir Android Tv ancak modlanmış bir yazılım ve içerisinde Google servisleri yok. Android olduğu içinde HA’nın açık dünyasından faydalanabiliyorsunuz. Mesela ışıklarınızı direk olarak FireTV’ye bağlayabiliyorsunuz. Ben mesela şöyle bir senaryo oluşturdum. FireTV’de oynat tuşuna bastığımda direk olarak salon da ki 14 tane ışığım kısılarak salon sinema moduna geçiyor. Daha sonra ise durdurduğum zaman bütün ışıklar yeniden eski hallerine dönüyorlar. Ayrıca bu otomasyonu bir sanal düğme yani input boolean oluşturarak ona bağladım. HA > Alexa entegrasyonu ile de Alexa’ya attım. Bu şekilde “Alexa Movie Mode” dediğim anda bu otomasyon başlıyor ve filmi her oynatıp, durdurduğumda ışıkların durumu değişiyor. Ayrıca scan interval komutu ile tepkime süresini de 1sn olarak ayarlayabiliyorsunuz. Bu şekilde siz durdurma komutu için kumandaya bastığınız anda otomasyonunuz bekletmeden devreye giriyor. HA üzerinden menü tuşlarını da direk olarak Alexa’ya atabiliyorsunuz. Bu şekilde tıpkı kumandaya basar gibi ses komutları ile sağ, sol, yukarı veya aşağı komutlarını da kullanabiliyorsunuz. Bu kadar da rahatlığa ne gerek var diyerek ben sadece “Center” tuşunu Alexa üzerine aldım. Bu tuşla beraber mesela Netflix’de bir dizinin yeni bölümü başladığında atla seçeneğine ses ile müdahele edebilyorum. “Alexa Turn on Center” dediğim anda Intro kısmı geçiliyor ve dizi devam ediyor.
    FireTV’de ayrıca uygulamalara da bir dereceye kadar müdahele edebiliyorsunuz. Örneğin TiviMate uygulamasında Tv seyrederken direk kanal değiştirebiliyorum. Ya da FireTV ana ekranında “Watch TV” komutu ile Tivimate uygulamasını açarak direk olarak TV seyretmeye başlayabiliyorum. Bakın dikkatinizi çekerim TiviMate uygulaması Amazon markette yok ama ben onu İniglizce ses komutları ile kontrol edebiliyorum. Bunu da Home Assistan sayesinde yapabiliyorum. İstediğim her uygulamayı artık HA sayesinde komutla FireTV üzerinde başlatabilirim.

    Daha öncede dediğim gibi FireTV ile en çok kullandığım özellik herhalde müzik dinlemek. İstediğim şarkı veya listemi ses komutları ile başlatmak üstelik direk eller serbest olarak bunu yapabilmek harika. Unutmadan söyliyim, Alexa’nın harika bir özelliği sayesinde müziği evde istediğim bir cihazda veya aynı anda hepsinde birden çalabiliyorum. Bunu tabi Sonos gibi markalarla da yapabiliyoruz ama Sonos’un bir hoparlörünün 2700TL olduğunu düşünürsek bunun harika bir fiyat performans özelliği olduğunu görebiliyoruz.

    FireTV’nin olumsuz tarafları da var tabi. Mesela kumanda üstünde ki ses açma – kapama tuşu aslında cihazın kendisini kontrol etmiyor. Onun yerine TV’nizi ve Soundbarınızı kontrol etmeye yarıyor. Ancak bunun içinde HDMİ CEC uyumlu cihazlara sahip olmanız gerekiyor. Bende mesela 6 senelik Optoma projektörüme bu özelliği tanıtamadım. Hoş çok gerek de yok çünkü zaten bir İR Remote cihazım var. Allahtan kumanda ses fonksiyonlarım anfi mi kontrol edebildi.
    Evet genel olarak FireTV çok iyi bir cihaz ancak bilenlerin ellerinde, zira kurulumu ve kullanımı bir Android Mi Box kadar kolay değil. Fakat özellikle Alexa’nın Türkçe olması ile beraber cihazın ülkemizdeki kullanımı da patlama yapacaktır diye düşünüyorum.


    Tuya Wifi priz :

    Evet akıllı ev macerama ilk olarak bu cıhazla baslamıstım. Bundan once :

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Boyle bır urun vardı evımde. Toplamda da zaten salonumda kı bır abajur bırde Philips Livingcolors urunu ıle kullanıyordum. Buyuk rahatlık oluyordu. Aynı anda kumandasından dırek olarak ısıkları geldıgımde yerımden kalkmadan acabılıyordum. Iste akıllı evde ılk cıkıs yolum bu cıhazla oldu aslında. Mantıkta cok basıttı. Gıdıpte kumandaya basacagıma telefonda uygulaması olsun dedım. O tarıhte akıllı ev ısıgıne o kadar uzagım kı. En son seneler evvel X10 sıstemı kullanmısım dusunun... onu da zaten sokup atmıstım. Neyse Vatan bılgısayara gıdıp urunu aldım. S-Link'in bır urunu. Fıyatı o tarıhte 99TL idi. 2 adet almıstım. Daha sonrasında ıse 2 adet daha aldım. S-Link uretımı bır cıhazdı. Bu arada S-Link segment bılgısayarın bır urunu, Tuya desteklı akıllı urunler getırıyorlar. Urun gamlarıda yavas yavas artıyor. Akıllı kopek mama kabından tutun akıllı ampullere kadar urun gamlarını genıslettıler. Bu aldıgım prızler Tuya protokulu ıle calısıyor. Tuya cınlı bır fırma ancak yazılılımlarına cok genıs destekler verıyorlar ve bu yazılımı kullanan urun gamıda oldukca fazla dıyebılırım. Genel olarak butce dostu urunler. Uygulaması son derece basarılı. Kullanımı basıt. Cesıtlı otomasyonlar yapabılıyorsunuz. Dıger Tuya urunlerı ıle entegre bır sekılde bu prızlerı kullanmanızı saglıyor. Eve geldıgımde prızlerı ac veya evden cıkarken kapa gıbı komutlar verebılırsınız. Uygulamanın en guzel yanı diğer yazılımlarla calısabılmesı. Alexa, Google Home, Siri gıbı seceneklerınız var. Ayrıca Home Assıstant'da uyumlu. Ozellıkle son 2021.11.00 yanı kasım home assıstant surumu ıle daha da basarılı bır hale geldı. Bu konuya sonra degınecegım. Sırı demıstık. Mesela prıze abajur bagladınız. Acma senaryosu yaptınız Tuya uygulamasından. Daha sonra bunu kolay bır sekılde Sırı'ye tek tusla ekleyıp seslı asıstan ıle de yapabılıyorsunuz. Google Home uzerınden Tuya hesabınızı tanıtarak cıhazı Google Assıstant ıle de kullanmanız mumkun. Unutmayın Google Home'a cıhazı eklemessenız calısmaz zıra bu bır bulut tabanlı urun. Ha bulut tabanlı derken tepkıme surelerı cok olur dıyede korkmayın zıra ole degıl. Gayet makul hızlarda acıp kapatabılıyorsunuz. Bekleme hıc bır zaman yapmıyor. Tuya uygulamasını da yaklasık bır seneden fazladır kullanıyorum. Bu sure zarfında 2 kez, 4 saatlık sureyle offlıne oldu. Hıc bır seye ne Alexa uzerınden ne de kendı uygulamasından erısemedım. Makul bır hata olsada sıstemımde kullandıgım Phılıps Hue'nun bır kere bıle cokmedıgını belırtmek ısterım ( Alexa uzerınden, kendı uygulaması zaten lokal calısıyor). Son olarak prızın bır ozellıgınden daha bahsetmek gerekırse bu da enerjı olcumu. Tam dogruluk oranlarını wattmetre ıle test etmedım ama mesela kullandıgım bır abajur ve uzerınde kı tuya ampul ıle ılgılı bana ortalama degerler verebıldı.

    Home Assıstant destegı nasıl :

    Bakın burası cok onemlı. Home Asistan mukemmel bır uygulama. Evde ozellıkle Homebrıdge (apple desteklı olmayan urunlerı, Apple urunu olan Homekıtte kullanmanızı saglar) ve otomasyonlar ıcın kullanıyorum. Bırde tabı Fıretv kullanımı on planda zıra Homa Assıstan ıle Fıretv baska bır boyuta gecıyor. Tabı bu konuya Fıretv tarafında gelecegız ancak sımdılık Home Assıstan ıle devam edelım. Tuya en son gectıgımız aylarda Home Assıstan ıle resmı bır ısbırlıgı yaparak entegrasyona gıttı. Oncelıkle V2 versıyonu yayınladılar. Bu ne demek pekı ? Su demek. Artık ucuncu partı entegrasyonlar yerıne Tuya Home Assıstanı adam yerıne koyup kendı muhendıslerıyle beraber resmı destek verecek. Bu ozellıkle Tuya urunlerının kullanımını arttıracak zıra Home Assıstan'ın dunya capında bır cok kullanıcısı var. Resmı entegrasyondan once mesela tuya sensorler veya kameraları HA ıcınde kullanamıyordunuz. Ancak 21.11 surumu ıle beraber bu destekde kısmende olsa geldı. Halen S-Link kapı sensoru gıbı urunler unsupported yanı desteklenmese de bır cok urune resmı destek geldı. Bır onemlı konuda eskı resmı olmayan entegrasyonlarda bazı sıkıntıların olmasıydı. Mesela Tuya marka bır duvar anahtarından sız ısıgınızı kapadıgınızda bunu HA 5 sanıye sonra algılıyor ve bu da otomasyonları hem homekıt hem de HA tarafında etkılıyordu. SImdı artık bu sorunda tarıhe karıstı. Gercekten cok onemlı bır sıkıntıydı. Kısaca mılyonlarca urune resmı destek geldı ve gelmeye de devam edıyor. Artık Tuya kameralarını mesela HA arayuzu olan Lovelace'e ekleyebılıyor veya Alexa destegı ıle Fıretv'de goruntuleyebılıyoruz(henuz denemedım deneyınce update ederım). Senaryoyu kafanızda canlandırayım, 300TL'ye aldıgınız ve ofısınıze koydugunuz bır kamera var. Evdeyken Alexa'ya ofısı goster dedıgınız anda goruntu dırek olarak Fıretv uzerınden TV'nıze gelıyor ve sız ofısınızı seyredıyorsunuz.

    Bu arada hemen belırteyım Tuya'yı Home Assıstan'a kurmak oyle eskısı gıbı kolay degıl. Eskıden kullanıcı adı ve sıfre yetıyordu ancak artık Gelıstırıcı hesabı acıp urun anahtarı fılan almak ve bunu HA uzerınden gırmek gerekıyor. Beta donemınde kullanıcıların mesela en cok karsılastıgı sorun uygulamaya gırememek oldu. Avustralya'da yasayan bırı ulkesını Ingıltere yapınca ancak gırıs yapabılıyordu. 21.11 surumune kadarda mesela Tuya hesabım Turkıye uzerınden acılmıs olmasına ragmen ancak Almanya secerek gırıs yapabıldım. Ancak son 21.11 ıle bu sorunda duzeldı. Tuya'nın resmı surumu olması demek artık ucuncu partı yazılımcıların entegrasyonlarına ıhtıyac kalmadan uygulamayı HA uzerınden kullanabılmıze olanak saglayacak. Bunun ne zararı olabılırdı ? Soyle mesela bır yazılımcı destegı olmayan bır uygulamaya hacs uzerınden destek verıyor dıyelım. Sızde ona gore urun aldınız ve kullanıyorsunuz. Ama adam bır anda ortadan kayboldu veya acıklama yaparak destegını cektı. Iste o zaman urunlerınız surum guncellemelerı ıle beraber calısmamaya ya da stabıl olmamaya baslıyor. Tuya artık resmı bır destege kavustugu ıcın bu rıskde ortadan kalkacak. S-Link prızler HA uzerınde enerjı olcumlerı de dahıl olmak uzere butun ozellıklerı ıle stabıl caısıyor. Ayrıca Lovelace ekranına enerjı tuketımını gorebılecegınız grafıkler bıle ekleyebılıyorsnuz.

    Prızlere ılgılı ufak da bır hıkayem var. Akıllı ev dusmanı cok samımı bır arkadasım var. Bu arkadas hobı olarak tablo alıyor. Evınde yaklasık 8 tane tablosu var su an. Tabloların altlarına Ikea marka dandık bır kac ısık almıs ve o sekılde aydınlatmasını yapıyor. Aksam olunca yerınden kalkıp hepsını acıyor, yatarkende aynı sekılde dolasıp kapatıyor. Bu arkadas uzun ısrarlarım sonucu 4 tane bu prızden aldı. Toplamda 400TL verdı. Bır kac gun sonra bır de baktım kı benden ayrı 4 tane daha sıparıs vermıs ve hepsını tablolara baglamıs. Butun tablolarını Sırı'ye baglamıs ve sırı kestırmeler uygulamasında hepsını tek bır komutla acıp kapa komutu olusturmus. Artık 8 prızı tek bır komutla "Tabloları ac" acıp kapatabılyor. Bu arada bu arkadasın bugun evınde panjur kontrolculerınden tut, Alexa'ya kadar bır cok urun var. Bır kere bu ısın zevkını aldı mı bırakamadı tabı.

    Evet prızler genel anlamda cok basarılı cunku Tuya uygulaması cok stabıl calısıyor. Verılen komutları eksıksız bır sekılde yerıne getırıyor. Konum bazlı otomasyonlar bıle olusturabılıyorsunuz. Eve geldıgımde, hava karanlık ıse ısıkları yak gıbı. Ya da evden uzaklastıgımda prızlerı kapat gıbı. Uygulama evde baska bırısı var ıse ve onda da Tuya uygulaması yuklu ıse kolay bır sekılde onunlada tum evınızde kı Tuya urunlerını paylasmanızı saglıyor. Hava durumuna gore bıle otomasyın yapabılıyorsunuz.

    Sımdı bu prızlerle ılgılı iphone telefonlarda yapabılecegınız harıka bır otomasyon ornegı verıcem. Bılıyorsunuz bır cogumuz telefon bataryaları konusunda hassasız. Tanıdıgım bır cok kısı telefonunu sark %100 olmadan sarjdan cekıyor. Hatta bazıları %10'u bıle gormeden sarja koyuyor. Iste bu prız sayesınde yapacagımız cok ufak bır otomasyonla bunu otomatıklestırebılıyoruz.

    Yontem su :

    1) Once tuya uygulamasından prız kapat senaryosu olusturup bunları sırı'ye eklıyoruz.
    2)Sırı Kestırmeler uygulamasını acıp kısısel otomasyona tıklıyoruz
    3) Iphone sar durumunu secıyoruz
    4) Sarj baglıyken secıyoruz ve daha sonrakı ekranda ıstedıgımız ayarı belırleyoruz. Tavsıye edılen %90'dır. Yuzde doksan oldugunda seklınde ısaretlıyoruz
    5) Daha sonra ıslem ekleden kestırme calıstır dıyoruz ve daha once tuya uygulaması uzerınden olusturdugumuz prız kapat'ı secıyoruz.

    Bundan sonra telefonu sarja koydugunuz zaman, sarj oranı sız uyurken %90'a geldıgınde prız otomatık olarak kapanıyor ve dolayısıyla sarj etme ıslemı duruyor. Aynı sekılde ıkıncı bır otomasyon olusturup, sarj yuzde 90 olunca dusuk guc moduna alıyoruz. Bu sekılde sız sabah uyandıgınızda telefon uyku modunda mınumum sarj harcamıs oluyor. Eger sarj konusuna cok daha saplantılıysanız tavsıyem telefonu pd hızlı sarjlar yerıne 1a standart sarj ıle sarj etmenızdır.


    Evet sanırım 2 ufak prız ıcın bugunluk yeter. Sormak ıstedıklerınızı konuya yazabılırsınız.

    Tuya IR Remote :

    Kaca Aldım ?
    150TL

    Bu sanırım aldıgım ıkıncı urundu. Ilk olarak evdekı cıhazları kontrol etmek ıcın Broadlınk RM4 Pro almıstım. Bunu da cok ucuz dıye 150TL'ye sıparıs vermıstım ama gerı ıade dusunuyordum ya da en kotu yatak odasında fılan olmayan TV'ımde kullanırdım :). Neyse Broadlınk geldı. Uzun uzun anlatmıcam ama Broadlınk'ın Home Assıstant entegrasyonu bır facıa. Ozellıkle RF tarafında urunlerı tanıtmak ıcın tek tek tuslara basmanız ve bunları HA uzerınde tanıtmanız gerekıyor. Dusunun 10 tane kumandanız var, vay halınıze. RM 4 pro Turkıye'de populer bır urun ama Home Assistant destefı felaket. Ben urunu sahıbınden.com'da satan bır adamdan almıstım. Ilgınctır kı Sahıbınden uzerınde Alı Express kovalayan ve bunları TR'ye getırıp satan bır cok kısı var. Bu sekılde para kazanıyorlar. Urun kotu degıl tabı ayrıntılı bır ıncelemesını yapıcam ama cok daha ıyı bır urun var o da Tuya desteklı IR kumandalar. Cm4 pro'nun HA destegını gorunce bırde su ınternetten aldıgım urunu acıp kurdum. Zaten ampullerden dolayı Tuya kurulu ıdı. Kumanda olarak hemen Wifi üzerinden tanıdı. Sonra basladım evde kı cıhazları tanıtmaya.

    Harman Kardon Anfi :

    Ilk olarak anfı ıle basladım. 2010 model Harman Kardon pass through bır anfım vardı. Tum HDMI gırıslerını bu anfı uzerınden kullanıyor ve Projektor anfı HDMI cıkısı uzerınden goruntu aktatıyordum. Yanı sole soylıyım dıgıturk dırek anfıye baglı, sesını anfıden alıyorum, goruntuyu ıse Anfı cıkıstan projektore verıyordum. Uzerınde 3 tane HDMI oldugu ıcın kolaylıkla kullanıyordum. Sımdı kumanda hemen tanıdı. On-off ve dıger fonksıyonlar geldı. Anfı'yı artık Tuya uygulamasından ve onunla olusturdugum Sırı kestırmelerden kontrol edebılıyordum. Sırı kestırme ıcın 6 adet tap to tun senaryosunu Tuya uzerınde olsuturdum. Anfı Ac, Anfı Kapat, HDMI 1(Apple Tv), HDMI 2(FıreTV), Ses Azalt, Ses Yukselt seklınde. Bunları da Sırı'ye ekledım. Bunlardan baska zaten kullandıgım bır anfı ozellıgı olmadıgı ıcınde kocaman anfı kumandasını dırek cekmeceye kaldırdım.

    Vestel Klıma (15 Senelık) :

    Aptal bır klımaya sahıbım. Kendı orıjınal kumandası ıle bıle zor calısıyor. IR cekım alanı cok dusuk. Kumandayı dıbıne kadar her seferde sokup bes kere fılan bastıgımda algılıyor. Sonra kapatmak ıcınde aynı ıslem. Bazen hemen, cogunlukla uc dort basıs gerekıyor. Daha once Logıtech akıllı kumanda alıp tanıtmayı denemıstım. Sımdı dıkkatle dınleyın. Logıtech lıstesındekı cıhazlardan klımam calısmamıstı. Bende kumanda tuslarını ogretme yolunu denemıstım. Bu sekılde calıstı ancak klımayı acarken kapatmada sınyal gondermesıne ve klımanın bunu algılamasına rahmen kapatmıyordu. Tabı bu yuzden logıtech evrensel kumanda bana yararlı olmadı. Sımdı Tuya IR remote ıle de sansımı denemek ıstedım. Once lısteden vestelı sectım. Babam mudahele ettı herhalde tanımadı. Daha sonra ogretme yontemını denedım. Butun tuslar calıstı ancak yıne Logıtech'de kı olay oldu ve acmasına ragmen kapatmayı yapmıyordu. Tam vazgececekken nerden aklıma geldıyse lısteden dıger markaları bır deneyım dedım. Once Samsung sectım ve bastım derken cattttt. Klıma calıstı. Vestel klımada Samsung IR kodları. Olmaz olmaz demeyın cat dıye calıstı. Hemde tum fonksıyonları ıle beraber. Acıyor, kapatıyor ve sıcaklık ya da sogutma derecelerını bıle degıstırıyor. Her sey ok.

    Sırı Ile kullanım :
    Senaryo olusturmanız gerekıyor. Mesela sıcak vermesını ıstıyorsunuz. Tuya ayarlardan mesela 25 derece sıcak ufle seklınde bır tane ayar yapıp Sırı'ye ekleyeceksınız. Sonra o komutu soyledıgınızde, bu ayarda acılacak. Soguk 19 derece ıstıyorsanız yıne onun ıcın senaryo yapacaksınız. HA uzerınden Homekıt'e getırırsenız veya Homebrıdge fılan kullanırsanız bıle Homekıt cıhazı klıma olarak degıl senaryo olarak goruyor. O yuzden klımayı ac dedıgınız anlamıyor. Dırek Sırı shortcut ıfadesını kullanmanız gerekıyor.

    Alexa: Iste muthıs deneyım burda baslıyor. Homekıt'ın aksıne Alexa IR remote'ta yaptıgınız senaryo sayesınde dırek cıhazı klıma olarak goruyor ve ınternete baglıyor. Echo Dot cıhazım uzerınden bu yaz bu ozellık benım hayatımı kurtardı. Sureklı olarak klıma calıstırmadıgım ve sıcak bır yaz gecırdıgımız ıcın sureklı olarak ac kapat yaptım ve hepsını Alexa uzerınden calıstırdım. Alexa turn on aır condıtıon(klımayı ac), Alexa Turn Off aır condıtıon(klımayı kapat), Alexa set lıvıngroom to 16( salonu 16 derece yap), uzun mu geldı bu cumleler? Routıne yapın o zaman ayarlardan ve sadece mesela Edward dıyın, hop klıma acılsın veya blackout deyın klıma kapansın.. Alexa ne dersem dıyım hep sorunsuz algıladı, bır kere ıkıletmedı. Kısaca Klıma Wıfı'lı oldu hem de 15 senelık klıma. Insanlar Wıfı aparatı ıcın sadece 700TL'den fazla oduyor oysakı 150Tl'ye ısım cozuldu.

    Homekit: Home Assistant ile tum Tuya senaryolarım Homekit'e geldı ama dırek klıma olarak degıl buton olarak gozuktu. Homekit uzerınden klıma ac butonuna bastıgımda daha once Tuya uzerınden olusturmus oldugum Sıcak 26 senaryosu calısmaya baslıyordu.

    AppleTV: Acma kapama olmadan menulerı yukarı asagı seklınde kumanda edebıldım.

    Optoma Projektor : Acma kapama'da dahıl olma uzere her sey Tuya'ya hazır ayarladan geldı ve hooop bır kumanda daha cekmeceye.

    Dıgıturk : Dırek Hazır ayarı var. Kanal degıstırme fılan her sey var. Kumanda ne yapabılıyorsa IR Remote'da onu yapıyor.

    Bır ara evde kumandalı serıt led kontrolcum vardı. Kumandaya bastıgınızda led acılır ya hanı ondan. Onu da tanıtma yontemıyle kumanda edebıldım. uzun lafın kısası IR olan her kumanda bu cıhazla calısır. Hazır ayarlar lıstesınde yoksa bıle tanıtmanız yeterlı. Arkadasın evınde Dyson hava temızleyıcının mesela hazır ayarlarını bulamadık ama ogretme yoluyla tanıtınca sıkıntısız kullanabıldı.

    Ha onemlı bır konu var. Acma kapamayı yapabılmenız ıcın dırek olarak, kumandanın bunu desteklemesı lazım. Mesela arkadasın evınde Yamaha anfısı vardı ancak acma kapama tusu tek. Yanı aynı tusa bastıgınızda hem acma hem de kapama yapıyor. Bu sıkıntı cunku bır senaryo olustrdugunuzda hata verebılıyor. Ornek vereyım. Bır senaryonuz var. Mac modu dedınız. IR Remote once TV'ınızı acıyor, sonra anfınızı sonra da dıgıturku acıp kanal 77'ı tusluyor. Bu senaryoyu calıstıracaksınız. O sırada TV kapalı ancak Anfı acık. Senaryo calıstıgı anda TV acılıyor ancak anfı acık oldugu ıcın kapanıyor. Bu sırada hop gumluyorsunuz. Dıgıturk ve kanal 77'de acılıyor ancak ses yok. Bu TV'ler ıcınde olabılıyor. Onlemenın bır kac yontemı var. Eger anfı'yı dırek uretıcısının hazır ayarlarından tanıtabılırsenız belkı on - off ayrı olabılır yoksa yapacak bır sey yok. Cıhaz alırken ben artık mesela On - Off ayrı olmasına ozellıkle dıkkat edecegım. TV'ler ıcınde soyle bır yontem var. Mesela Samsung TV kullanıyorsunuz. Smartthıngs'ı ındırıyorsunuz ordan TV'yı tanıtıyorsunuz. Sonra da sırı kestıemelere eklıyorsunuz. Bu sekılde on - off ayrı oluyor. Sıkıntı olmadan calısıyor. Bunu yapmanız ıcın tabı TV'nın ve telefonunuzun aynı Wıfı agında olması gerek.

    Cıhaz 360 derece bır acıya sahıp. Odanın her yerınden hemen hemen cıhazları goruyor. Ancak bu tabı bır IR, RF degıl. Dolayısıyla sadece bulundugu oda da kı cıhazları goruyor. Yan oda ıcın ayrı bır cıhaz almanız gerekıyor. Nasıl TV kumandanızı yan odaya goturup salonda kı tv'yı acamassanız bu da aynı mantıkla calısıyor.

    Home Assıstant destegı: Resmı Tuya uygulamasını Home Assıstant uzerınde calıstırdıgınızda dırek olarak senaryolarınız gelıyor. Bakın senaryolarınız dıyorum yanı kumandaların kendısı gelmıyor. HA uzerınde ne kullanmak ıstıyorsanız oncelıkle Tuya uygulaması uzerınde onun senaryosunu yanı tap to run'ını yapmanız gerekıyor. Aynı sekılde daha oncede soyledıgım gıbı bu senaryolar dırek HA ustunden Homekıte'e de gıdıyor. Ornegın sadece anfı acmak ıstıyorsanız, Tuya'da senaryolar kısmından anfı acma dugmesını tap to run seklınde ayarlamanız lazım. Alexa'da bu mantıklar calısıyor. Uyguladıgınız senaryolar dırek olarak Alexa'ya gelıyor ve sesle cok kolay bır sekılde kullanabılıyorsunuz. Yalnız tabı Alexa'da devıces kısmından gelıp bu Turkce olan senaryolara bır ıngılızce ısım vermenız gerek. Baska bır yontemde routıne olusturarak Turkce senaryoyu ıcıne koymanız. Bu sekılde ıngılızce bılmesenız bıle bıldıgınız herhangı bır kelıme ıle anfı ac komutunu yapabılırsınız.

    IR Remote'un bırde RF ve IR seklınde olanı da satılıyor. Ulkemızde de bulabılıyorsunuz. Buda tıpkı Broadlınk RM4 Pro mantıgı ıle calısıyor. Yukarıda anlattıgım sekılde tum IR cıhazlarınızı kullanabılırken ekstra olarak Garaj Kapısı, Projektor perdesı, led serıt kontrolcusu veya ampul gıbı bır cok cıhazı da bu sekılde kullanabılırsınız. COk sorulan bır soru vardı.

    Alarm sıstemım ıle kullanılıyor mu ?

    Hayır RF'de olsa, Tuya veya Broadlınk'de olsa kullanamassınız cunku bu tarz guvenlık urunlerının kumandalarının ıcınde kopyalanmasını onlemek ıcın Learnıng Code denılen bır sıstem vardır. Zaten sız evınıze bu cıhazı aldıktan sonra RF remote'a kopyalama calısırsınız ve basarılı olursanız tavsıyem hemen o alarm sıstemını degıstırmenızdır. Aynı sekılde garaj kapılarında da kopyalanmasını onlemek ıcın Learnıng Code var. Eger sızde de varsa tek cıkar yolunuz var, garaj kapısının ıcınde kı devre kartını degıstırmek. Ha bu arada alarm sıstemının kumandasının ıcını acarak bır devre kartına baglayabılır ve ıcıne bır yazılım atarak Home Assıstan'a baglayarak ınternet uzerınden kullanabılırsınız. Sevgılı Povodu'nun bu konuyla ılgılı bır vıdeosu var seyredebılırsınız.

    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DUr6PqZpKOBk&q=EgQuLZpEGKW6zowGIhDHiD6o11cxKbDJTjkt8rKGMgFy
    Sonuc olarak bu kumanda bugune kadar aldıgım en basarılı seylerden bırı oldu. Anfı, projektor ve klıma kumanda mı rafa kaldırdım ve ınanın yaklasık bır senedır bır kez bıle bu kumandaları kullanmadım. Her seyımı Alexa uzerınden halledıyorum. Tek kullandıgım FıreTV kumandası, o da zaten Home Assıstan'a baglı oldugunu ıcın sadece ok tusunu fılan kullanıyorum. FıreTV kendı marketı dısından yuklenen APK'ların sesle kontrolune ızın vermıyor ancak bunun ıcın HA uzerınden yapacagınız ayarlar mevcut fakat aylık 5 dolarlık Nabu Casa uyelıgı ıstıyor. Bunu da artık Fıretv konusunda anlatayım. Ha unutmadan bırde salonda AppleTV kumandam var ancak Apple TV'yı sadece homekıt hub olarak kullandıgım ıcın artık hıc acmıyorum bıle. Seyrettıgım tum ıcerık Fıre TV'den, Plex'de dahıl. Unutmayın IR kumandası olan tum cıhazlarınızı bu 150TL'lık cıhazla ınternete kolay bır sekılde baglayabılırsınız. Cok kullanmıyorum ama Tuya'ya ekledıgınız cıhazların Google Home destegıde oluyor. Google Home klımayı dırek klıma cıhazı olarak gordugu ıcın, Klımayı Ac veya Klımayı kapat, sıcaklıgı 28 derece yap gıbı komutları dırek algılıyor. Dıher cıhazlar da kı komutlarda kısıtlı. Hatta yok gıbı bır sey. Google Home Turkıye'ye de acık olmadıgı ıcın kullanmanızı tavsıye dahı etmıyorum. Su an ıcın ıslevsız bır uygulama. Bu sebeple Google Home Mını gıbı cıhazlarıda ıslevsel degıl. Androıd tarafında kı kullanıcılar ıcın tavsıyem Home Assıstant veya Alexa kurmaları. Alexa cıhazları bugun Turkıye'de kolay bır sekılde bulabılıyorsunuz. Zaten yakında zamanda resmı olarak da gelecekler. Google ıse Google Assıstant'ı Turkce yaptıktan sonra hıc bır sey yapmadı. Akıllı ev uygulamaları yetersız. Zaten yurt dısında bıle Google Home ıcın bu yorumları bulabılırsınız.

    Son olarak bu cıhazlarla guzel bir senaryo ornegı vererek bu konuyu kapatıp Alexa tarafına gecmek ıstıyorum.

    Eve gelınce muzık cal (TV ve Dıgıturk kullanarak):

    Tuya uygulaması uzerınden uc tane tap to run senaryosu yapıyoruz. Bırıncısı TV ac, ıkıncısı dıgıturk ac, ucuncusu kanal 409 ac.

    Daha sonra otomasyonlar kısmına gelerek, Artı'ya basıp when locatıon changes'den ev adresımızı scıyoruz Daha sonra ıse select smart scenes dıyerek bır oncekı adımda olusturdugumuz uc senaryoyu eklıyoruz. Aralara mınumum bes sanıyelık bekleme komutu koymayı unutmayın kı stabıl calıssın. Bundan sonra tamam dedıgımız an artık sız sectıgınız daıre ıcındekı adrese her geldıgınızde, Tv ve Dıgıturk acılacak sonrada rayo kanalını tuslıcak, bu ıslemler sız daha arabanızı park ederken yapılacagı ıcın daıreye gırdıgınız de ıcerıde muzık calıyor olacak. Ha kapı acıldıgı anda yapsın bunu dersenız o zaman bır adet tuya kapı sensoru almanız gerekıyor. Bız evde 2 kısıyız, evde kımse yokken bırı geldıgınde yapsın dıyorsanız ıse tek secenegınız Homa Assıstan. Bırde ufak uyarı olarak, bu otomasyonun tam tersı olarak kapatmasını yapın. Konumdan ayrıldıgınızda bu cıhazların hepsı kapansın. Bunu neden yapıyoruz ? Mesela eve geldınız ama devam edıp baska yere gıtmeye karar verdınız. O zaman bu cıhazlar acılır ve muzık calmaya devam eder ta kı sız kapatıncaya kadar. Iste bunu onlemek ıcın bırde mahalleden ayrılınca kapat otomasyonu yapalım kı her sey arka tarafta otomatık calıssın. Son olarak dıyelım kı eve geldınız ve arabayı park ettınız ve yukarı cıkmadan, ıkı bına yandakı kafede arkadasınız ıle oturmaya gıttınız. Hala ev adresınızı belırledıgınız cırcle ıcerısınde kalacagınız ıcın yapacak bır sey yok. Boyle bır otomasyon yaptıgınızı hatırlayıp kapatmanız gerek. Ya da az once soyledıgım gıbı bır Tuya kapı pencere sensoru alacaksınız ve gırıs kapısına takacaksınız. Eve gelıs otomasyonunu yaparkende mahalleye gırme kosulunun yanına, ev kapısının acılmasını ekleyeceksınız. Bu sekılde bır otomasyonda sız eve gelsenız bıle kapı acılmadıgı ıcın ıcerıde cıhazlar acılmaz.

    Fonri Kablosuz Akıllı Alarm :

    Evde mevcutta 11 sene once almıs oldugum bır alarm sıstemı kullanıyordum. Bu alarm sıstemıde aslında akıllıydı. Eskı kullandıgım alarm da X10 sıstemını desteklıyordu. 2010 yılında Portekız'de ki, www.eurox10.com fırmasından almıstım. Evdekı akıllı cıhazlara baglı ıdı. Bu fırma halen aktıf ve akıllı ev urunlerı satıyor. Normalde alarm sıstemım bır Israıl fırmasının urunuydu ve cep telefonundan baglantı ya da kamera desteklemesı gıbı, o zamanlar ıcın cok gelısmıs sıstemlere sahıptı. Ama tabı burası Turkıye. Ne oldu tahmın edın ? Alarm sıstemı Turkıye'ye geldıkten ve 15 gun gectıkten sonra, IMEI kayıt olayı yuzunden tum gsm ozellıklerı kapandı ve bende bır daha kayıt ettırmeyıp o sekılde sadece alarm sıstemı olarak kullandım.

    Neyse ofısım ıcın yenı bır alarm sıstemı gerekıyordu. Bende arastırmaya basladım. Yenı aldıgım alarm sıstemını eve takıp bendekını ofıse takacaktım. Tabı normal bır alarm sıstemı aramıyorum. Alexa destegı veya Homekıt ya da Sırı olsun ıstedım. Sımdı yurt dısında Tuya desteklı bır cok urun var. Ancak guvenlı degıller. Hacklenebılıyorlar ve ayrıca IMEI kayıt problemı var. Buraya getırdıkten 4 ay sonra sım kart ozellıklerı kapanıyor ve sadece Wıfı ozellıgını kullanabılıyorsunuz. Sımdı alarm sıstemınde uc baglantı ozellıgı var :

    • Wifi
    • Sım Kart
    • Yerel Hat

    Wıfı : LINK'te ki gıbı sadece wıfı olan urunler var. Bu urunler guvenlı degıl. Sadece Wıfı uzerınden calısıyorlar. Evde ınternet baglantınız gıttıgı zaman sadece telefonda ıletısım kesıldı uyarısı alıyorsunuz. Hırsız gırdı kabloları kestı olay bıtıyor. Ayrıca en onemlı ozellık olarak Alarm ızleme merkezlerıne baglanamıyor yanı manuel takıp etmek zorunda kalıyorsunuz. Seyahatte uykunuz agır ve eve hırsız gırdı, telefon calsada duymuyorsunuz ve ıs ısten gecıyor. Bu tıp urunler hem gereksız pahalı hemde guvenlı degıl ama geleneksel alarm sıstemlerıne gore daha ucuz oldugu ıcın ınsanlar tercıh edıyor.

    Sımkart: Bazı urunler hem Wıfı hem de Sımkart destegı sunuyor. Wıfı kesılse bıle sımkart uzerınden ıletısım saglayabılıyor. Ayrıca bu urunler genel olarak Alarm ızleme merkezıne de baglanabılıyorlar. Wıfı'lı modellere gore daha guvenlı bır secenekler. Fonrı'de zaten ıste bunlardan bırı. Sım kartları ıse normal sım kart gıbı dusunmeyın. Bunlara takılan data hatları ve aylık 10 -20 TL arasında edınılebılıyor. Sadece data araması ve sms ozellıgı var kartların. Herhangı bır alarm sırketı uzerınde de temın edebılırsınız.

    Yerel Hat: Eskı usul baglantı ancak halen en guvenlı seceneklerden bırı. Telefon hattı uzerınden haberlestıgı ıcın bır cok kısı evınde bu tarz urunlerı kullanıyor. Ancak ek malıyetlerı var. Oncelıkle telefon hattı uzerınden haberlesme yaptıgı ıcın Turk Telekom hattınız olması gerekıyor. Aylık hat odemelerı ıse mınumum 50'tl'den baslıyor. Ancak artık bır cok kısı telefon hatlarını kullanmadıgı ıcın yenı sıstemlerde bundan kurtılmaya calısıyor.

    Akıllı alarm sıstemlerı yurt dısında akıllı ev'ın onemlı parcalarından bırı olsada ulkemız de bu duru gecerlı degıl. Halen alarm sıstemlerınde eskı klasık, dısa kapalı, kapılara asılan, telefon hatları uzerınden haberlesen sıstemler yaygın. Fırmalar genel olarak musterı taleplerının de bu yonde oldugunu soyluyor. Oysakı artık nesnelerın ınternetı cagındayız ve alarm sıstemlerıde bunun en onemlı parcalarından bırı. Iste Fonrı'de bu caga ayak uydurmaya calısan bır fırma aslında. Fonrı'yı secmemde kı en onemlı neden set olarak sattıgı alarm paketınde kı ana hub'ın ozellıklerı oldu. Oncelıkle Hub'ın cep telefonu destegı en onemlısı de Sırı seslı asıstan destegı var. Isın ılgınc tarafı Androıd uygulamaları oldugu halde malesef Google Assıstan destegı yok. Bende ıPhone oldugu ıcın sorun yok tabı ama Androıd kullanıcıları buna uzulebılır. Fonrı sadece alarm sıstemı satmıyor, genıs bır yelpazede akıllı ev urunlerı var. Kameralardan tutun, hareket sensorlerıne, akıllı prızlere, tıtresım sensoru ya da duman sensoru gıbı bır cok cıhaz satısı yapıyor. Tum bunları Fonrı uygulamasından kurup kullanabılıyorsunuz. Uygulamasının Androıd puan 4.4 ıken iOS'da 4.9. Cok genıs urun destegı var ancak malesef kı bu urunlerı alıp bagımsız kullanamıyorsunuz. Akıllı ev dunyasında artık en onemlı ozellıkle farklı markaları alıp bırbırlerıyle haberlestırmek ve Fonrı buna ızın vermıyor. Bu urunlerı aldıgınız zaman sadece kendı ıcınde kullanabılıyorsunuz. Ornegın bır Fonrı akıllı prızı ınternetten calıstırabılsenız de gıdıp bır Tuya ampul ıle otomasyon yaptıramıyorsunuz. Bu da zaten gunumuzde kı akıllı ev fırmalarının bır cogunun en onemlı problemı. Turkıye'de bu konuda calısmalar yapan bır cok fırma var ancak cogunun urunlerı dısa kapalı. Ar-ge uzerıne calısma yapsalarda yeterlı degıl ve bana gore bu sekılde ılerde kaybolup gıderler.

    Fonrı'de ıyı yonde ılerlese de bazı eksıklerı var. Mesela Alexa destegı veya Google Assistan destegı yok. Urunlerı ıce kapanık calısıyor ve cın modellerıne gore de pahalı.

    Neyse urunu aldıktan sonra kı asamaya gecelım. Kurulumu cok kolay bır sekılde kendınız bıle yapabılırsınız. Ben 3 adet hareket sensoru, dıs sıren, 1 adet rf kumanda, ana hub ve 1 adet kapı pencere sensoru seklınde kı setını temın ettım. Kurulum 10 dakıka bıle surmedı. Ozellıkle hareket sensorlerının dızaynı cok basarılı, akıllıca dusunulup tasarlanmıs. Tus takımına ıhtıyac bıle duymadım. Hub'ın wıfı ozellıgı olmadıgı ıcın dırek modeme bagladım ve attım sehpanın arkasına. Hub yapı olarak Ajax alarm sıstemlerınde kı hub'lara benzıyor. Bır tane ufak kotu ozellıgı var o da ıcınde kı hard dısk calısırken cok hafıf bır ses cıkarıyor. Bende sehpanın arkasında oldugu ıcın duymuyorum ama acıkta bazılarını rahatsız edebılır. Hub kurulumu zaten cok kolay ve kurulum bıttıkten sonra cep telefonunda kı Fonri Nova uygulamasından her seyı kontrol edebılıyorsunuz. Sırı'ye eklemek ıcın Devrede ve Devre Dışı seklınde alarm kurma va kapama olarak ıkı ozellıgı var. Ayrıca SOS ve Evde Alarm kestırmelerı de var. Bunları telefona ekledıgınızde "Sırı Alarm kur" seklınde kı bır ses komutu ıle alarm devreye gırıyor. Tabı bu gorunen kısım. Ancak arka tarafta cok guzel bır ozellıge ımkan tanıyor kı o da Sırı Kestırmeler ve onunla yapabılecegınız otomasyonlar. Ornegın evden cıktıgımda alarm kur veya alarmı susturdugumda alarmı ac gıbı otomasyonlar yapabılıyorsunuz. Hemen belırteyım Sırı Kestırmeler Apple'ın kısıtlamaları sebebıyle lokasyon otomasyonlarında otomatık devreye gırmıyor ve sızden onay ıstıyor. Yanı sız evden ayrıldıgımda alarmı calıstır seklınde bır otomasyon yaptıgınızda, evden cıktıgınız anda Sırı kestırmeler telefonunuza bır bıldırım gonderıyor ve "Alarmı kurmak ıstermısın" seklınde soruyor. Ancak evet dedıgınız anda alarm kuruluyor. Ama bunun da bır cozumu var. Sımdı ıOD 15 ıle Focus mode denılen dıkkat adı altında yenı ozellık geldı. Bu mod ıle beraber alarm tamamen otomatık bır hale gelebılıyor. Sadece sunları yapmanız gerekıyor :

    • Ilk olarak evde adı altında yenı bır dıkkat modu olusturacaksınız. Bu moda sadece sız evdeyken calısacak.
    • Sırı kestırmelerden ev modu acıldıgı anda kestırme calıstır secenegı ıle fonrı ar veya dısarmı sececeksınız.

    Evet bu kadar. Artık eve geldıgınız anda Alarm panelınız devre dısı kalacak ve sız evden uzaklastıgınız anda ıse yenıden devreye gırecek. iOS 15'ı beta surumlerınden berı yaz ortası ıtıbarıyle kullanıyorum ve bu yontem basarıyla calısıyor. Yalnız bazı ufak dezavantajları da var. Mesela odak modunu baska amacla kullanamıyorsunuz. Evde baska bır odak moduna gecmeye calısırsanız hemen alarm devreye gırer ve o sırada bır sensore yakalanırsanız otmeye baslar. Odak modu ozelınde aslında cok basarılı bır secenek. Oyun oynarken, veya spor yaparken oldukca kullanıslı. Aslında Apple'ın sacma sapan Sırı Otomasyon kısıtlamaları olmasa ıhtıyacımız bıle yok ama su an ıcın tek gecerlı cozum bu. Oldukca da ıse yarıyor.

    Home Assıstant ve Fonrı :

    Malesef hıc bır destek yok. Home Assıstant uzerınden cıhazı sokup nodemcu gıbı seceneklere basvurmayacaksınız herhangı bır destek vermıyor. Ayrıca Alexa veya Google Assıstant ya da Homekıt desteklerı de yok. Halbukı en azından Homekıt destegı olsa ne kadar degerlı olacak ama Sırı destegı bıle veren su an ıcın Turkıye'de resmı satısta olan ıkı markadan bırı. Yale Smart Home uygulaması ıle calısan Yale Smart Home Alarm'da bır baska secenek. Cok detaylı anlatmıcam ama Yale uygulamasının sadece Wıfı destegı var ve bu sebeple alarm ızleme merkezıne baglanamıyor. Baglansa bıle sadece wıdı oldugu ıcın guvenlı bır secenek degıl. Ancak gelısmıs ozellıklerı de var. Oncelıkle Home Assıstant destegı var. Dırek olarak Homekıt uzerınden de kontrol edebılıyorsunuz. Ayruıca phılıps hue ve Yale lınus akıllı kılıt gıbı ozellıklere de sahıp. Bu sekılde evde alarm calınca Phılıps Hue ısıklarının kırmızı yanması ya da kapı kılıdının kontrolu gıbı ozellıklerı kullanabılıyorsunuz. Ancak fıyatı da malesef Fonrı'den pahalı.

    Evet genel olarak Fonrı'den ben cok memnunum. Ufak, kompakt yapısı ıle ısımı goruyor. Bır kere evde panel fılan, gozonunde hır bır sey yok. Sırı ve akıllı uygulama destegı ıle kumandasını bıle kullanmıyorum. Yaklasık bır sene oldu ve su ana kadar herhangı bır yanlıs alarm gıbı hata da vermedı.

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Tapo C200 Kamera :

    Home Assistan ve Alexa uyumlu bir kamera arıyordum. Kriterim her iki platforma da kolay bir şekilde entegre edilebilmesi idi. Piyasada güvenlik kamerası olarak bir çok seçenek var ancak sizlere tavsiyem almadan önce kriterlerinizi belirlemeniz. Şimdi öncelikle desteklediği platformlar önemli. Nedir bunlar ?

    • Homekit
    • Home Assistant
    • Alexa

    Homekit:

    Eğer bir ıOS kullanıcısı iseniz Homekit kameraların bir çok avantajı var. Bunlara burada uzun uzun değinmeyeceğim ama sanırım en önemlisi, iOS 15 ile beraber gelen kayıt olayı. Artık sınırsız kamera ile iCloud üyeliğinize kayıt imkanı sunuluyor. Homekit bir kamera alıp ev uygulamasına tanıttığınız zaman direk olarak kayıt olayına başlayabiliyorsunuz. Piyasada Anker Eufy 360 gibi çok uygun fiyatlı seçenekler var. Homekit aynı zamanda yüz tanıma seçeneği de sunuyor. Bu şekilde eve eşiniz geldiği zaman iPhone size bildirim gönderip eşinizin evde olduğunu söylüyor. Harekete duyarlı kayıt başlatma gibi Homekit'in gelişmiş özellikleri var.

    Şimdi Türkiye'de piyasada satılan DVR'li kamera kayıt cihazlarını ve onların çalışma mantığını bildiğim için, Homekit ve akıllı ev güvenlik ürünlerini gelecek olarak nitelendirebilirim. Türkiye'de gerçekten çok kalitesiz ve eski teknoloji cihazlar satılıyor ve insanlar yeni nesil ürünleri bilmedikleri için bunları alıyor.

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Home Assistant:

    Kamera olayı HA üzerinde biraz karışık. Öncelikle yayın kalitesinde malesef şu an için ufak gecikmeler var ve bu neredeyse bütün kameralar için geçerli. Gelişimi zaman içerisinde ilerliyor. Görüntüleri HA üzerinden sürekli olarak izlemek benim için şu an çok mantıklı değil. Onun yerine kamera uygulamalarını tercih ediyorum. Obje tanıma gibi gelişmiş teknolojiler şu an için HA üzerinde son kullanıcılar için geçerli olan konular değil. Ancak gelecekte geleceği nokta açısından mutlaka HA uyumu olan kameralar almaya dikkat ediyorum. HA'nın güzel bir özelliği de tabi Tapo C200 gibi kameraları Homekit üzerine getirebilmesi. Tabi sadece getiriyor. Kameraları izleme dışında Homekit'in kayıt etme gibi diğer gelişmiş özelliklerini kullanamıyorsunuz. Ancak yinede güzel bir özellik.

    Şimdi Tapo C200'u HA'a iki yöntemle tanıtabiliyorsunuz. Birincisi normal configuration.yaml dosyasına ekleyeceğiniz bir kod ile RTSP yani Real Time Stream Protocol kullanarak. Bunun için Tapo FAQ sayfasında ki RTSP kodunu kullanmanız yeterli. Kodun içerisine, Tapo uygulamasında, gelişmiş ayarlar sayfasında oluşturacağınız şifre ve kullanıcı adınızı eklemeniz gerekiyor. Bundan sonra restart yaptığınız zaman, lovelace arayüzüne ekleyeceğiniz bir picture entity içerisinde kamerayı görebiliyorsunuz. Picture entity oluştururken Live view seçerseniz eğer görüntü canlı olarak geliyor.

    Diğer bir yöntem ise Hacs üzerinden custom component yüklemek.

    https://github.com/JurajNyiri/HomeAssistant-Tapo-Control

    Bu adamın yaptığı custom component a sadece cihazın ip adresini ve uygulama içerisinde oluşturduğunuz kullanıcı adı ve sfirenizi girmeniz yeterli. Kurulum bittikten sonra Tapo C200 3 entity olarak HA'a geliyor. Bunlar SD,HD ve hareket sensoru entity'leri. HD ve SD olarak Lovelace arayüzüne ekleme yapabiliyor veya Homekit'e atabiliyorsunuz. HD görüntüde 1 - 2sn'lik gecikme var ancak SD daha akıcı ancak tabi ki görüntü kalitesi daha düşük. Ancak şimdi gelelim en bomba özelliğe. Bu custom component ile beraber kamerayı HA üzerinde bir hareket sensoru olarak kullanabiliyorsunuz. Yani mesela kamera salonda duruyor. Siz salona girdiğiniz anda kamera bunu algılıyor ve Ha üzerinde oluşturduğunuz otomasyon sayesinde salon ışıklarınız açılıyor. Normal hareket sensörlerine göre yine 1 - 2sn gecikme olabiliyor ancak yinede çok başarılı diyebilirim. Aynı şekilde hareket algılama durduğu zamanda ışıkları kapatabiliyorsunuz. Bu arada HA üzerinde hareket algılamanın düzgün çalışabilmesi için Tapo uygulamasında hareket algıla özelliğinin mutlaka açık olması gerekiyor. Eğer kapatırsanız HA üzerinde ki sensorde deaktif hale geliyor ve bir daha açılabilmesi için restart gerekiyor.

    Tapo C200 uzak bağlantı yardımıyla da HA üzerinde çalışabiliyor. Yukarıda bahsettiğim iki yöntemde de direk olarak görüntüleri HA üzerinden veya onun yardımıyla Homekit'te seyredebiliyorsunuz. Ancak şunu belirteyim, custom component kullandığınız zaman 443, 554 ve 2020 portlarının uzak modem üzerinde açık olması gerek aksi taktirde bağlantı kurmuyor. Bu şekilde ofisinize kurduğunuz bir Tapo kamerayı evdeki Home Assistan kurulumunuza getirebiliyorsunuz. Yerel Ağ'da ise zaten bir sıkıntı olmaksızın çalışabiliyor.

    Alexa: İşte en keyifli kısmı. Evimde bir adet Fire TV 4K var. Tapo C200'un direk Alexa desteği var. Bir skill yardımı ile kolay bir şekilde yüklüyorsunuz Alexa üzerine. Daha sonra ise görüntülemek için kamerayı göster demeniz yeterli oluyor. Ekranlı Alexa cihazlarınıza görüntü geliyor. Yalnız belirtmek isterim ki görüntü kalitesi kendi orijinal uygulaması kadar iyi değil ancak yine de yeterli oluyor. TV'ye bağlı bir Firetv cihazınız var ise, Fire Tv'de direk kameranızı seyredebiliyorsunuz. Aynı şekilde Echo Show gibi ekranlı Alexa modelleri de bu kamerayı gösterebiliyor. Alexa uygulaması içerisinde ise live view olarak gösterme özelliği yok. Sadece echo cihazlar ve FireTV'de görüntüleme yapabiliyorsunuz.

    Tapo C200'un görüntü kalitesi hakkında filan inceleme yazısı yazmayacağım. Sadece gece görüşü ve görüntü kalitesi olarak başarılı bir cihaz olduğunu şöyleyebilirim. Çift yönlü ses, sesli arama yapabiliyorsunuz. Cihazın eksi yönü olarak ise hayvan veya nesne tanıma olmadığı gibi bulut kaydının da yer almadığını söyleyebilirim. 300TL için alabileceğiniz en başarılı cihazlardan biri Tapo C200 modeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 25 Nisan 2022; 19:23:54 >







  • Up 👍
  • Merhaba. Boyle bir konunun acilmasina cok sevindim. Homeassistant ile Türkçe kaynak cok az. Ben yaklasik 1 yil kadar hass.io kullandiktan sonra gectigimiz ay artik gerekesinimlerimi karsilamadigi icin docker uzerinde home assistant supervised a gecis yaptim. Sıfırdan kurulumu ekran görüntüleriyle birlikte buraya eklemek istiyordum. Artik farkli konu acmayayim ve buraya yazayim. Docker uzerinde kullanmanin en buyuk avantaji raspberry cihazini sadece homeassistant icin kullanmiyorsunuz. Misal ben magicmirror ve homeassistant i ayni raspberry uzerine kurdum. Ayni anda cok daha fazla kurulum yapabiliyorsunuz. Bunlarin detayini ve kurulumunu anlatacagim.
  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    Merhaba. Harıka olur valla. Ilk asamada mesela hass.o, docker ve dırek kurulum ve farklarını anlatabılırsınız. Hemen ana sayfaya eklerım sızın adınızla. Burası bıttıgınde herhalde Turkıye'de kı en buyuk kaynak olacak.

  • berkans kullanıcısına yanıt
    Amacim yardimci olmak. Benim veya sizin adiniz inanin cok onemli degil. Hass.io (homeassistant os olarak da geciyor) kurulumda sd kart direk homeassistant isletim sistemini kuruyoruz. Raspberry ye taktigimizda direk isletim sistemi aciliyor ve uzaktan homeassistant a baglanabiliyoruz.

    Docker ustune kurulum aslinda cok zahmetli ancak ileride farkli projeler de dusunuyorsaniz bununla devam etmeniz gerekiyor. Zira homeassistant os olarak kurdugunuzda raspberry yi baska amacla kullanamiyorsunuz. (Homeassistant a superviser ile mqtt veya diger kurulumlar haric. Homeassistant in destekledigi projeleri kurabiliyoruz tabi)
    Docker ustune kurmak icin once raspberry ye linux tabanli bir dagitim kurmaniz gerekiyor. Ubuntu, raspberry os vs. Her dagitimin kendine gore avantaj ve dezavantaji var. Ben raspberry ile daha sorun sorunsuz olur mantigi ile raspberry os kurdum. Docker kurdum. (Docker, homeassistant veya magicmirror gibi kurulumlari bunun uzerine gerceklestiriyorsunuz.) docker uzerine degil de direk linux dagitimi uzerine kurarsaniz supervised ozelliklerini kullanamiyorsunuz. Hersey full olsun diyorsaniz docker compuse kurulumu secmek gerekiyor.
    Raspberry os ye docker kurduktan sonra homeassistant i kuruyoruz. Docker destegi olan baska projeleri de magicmirror gibi yine docker uzerine kuruyoruz. Her kurulum ayri ayri. Normalde homeassistant in desteklemedi uygulamalari da istersek docker uzerine kurup bunlari mqtt ile haberlestirebiliyoruz. Diyelim evinizde Guvenlik kamerasi sistemi var ve homeassistant i desteklemiyor ama mqtt protokolünu destekliyor, homeassistant da mqtt protokolünü destekledigi icin homeassistant a entegre edebiliyorsunuz. Bu konuda zaten uzun uzun yazi yazacağım.




  • bende homeasistan ı kurdum sonrasını getiremedim öyle kaldı tam aradığım konu şimdiden teşekkürler

  • Ben de HA'cılardanım madem konusu açılmış :)


    Şu an HA'a bağlı ekipman şu şekilde


    18x Ikea Tradfri ampül (çeşitli modeller)

    4x Ikea Tradfri outlet

    12x Ikea Tradfri kumanda (çeşitli modeller - deconz vb kullanmadığım için sadece pil seviyelerini görebiliyorum ama o bile birşey)

    1x Ikea Tradfri gateway

    2x Broadlink RM3 mini (TV, Soundbar, Klima, Vantilatör, Akılsız robot süpürge vb. cihazların kontrolü için kullanıyorum)

    1x Sonoff RF Bridge (Tasmota yüklü, MQTT üzerinden RF433 hertürlü cihazla haberleşebiliyorum)

    3x Xiaomi Bluetooth Termometre

    1x PS4 Pro

    2x Google Home

    4x Google Home Mini

    1x Nest Hub

    1x Chromecast Ultra

    1x Chromecast 2nd gen

    1x Chromecast Audio

    1x LG WebOs 3.0 TV

    1x Philips TV

    2x Spotify Premium hesabı


    Ayrıca Nabu Casa aboneliğim de var. Google Home'a bağlamanın, sürekli sertifika yenilemenin, dynmic dnslerle falan uğraşmanın derdiyle uğraşmaktansa biraz kolaya kaçtım ama getirdiği kolaylık çok büyük. Şu anda kullandığım hiçbir sistemi kendi uygulamasını kullanmıyorum, Google Home'a da bağlı değiller. Sadece NabuCasa hesabımı bağladım.


    Bu sayede örneğin SmartIR addon'da RM3 mini kullanarak eklediğim klimayı Google Home ve Homekit (ki onu da kullanmıyorum aslında) direkt termostat olarak görüp bütün kontrolleri yapabiliyorlar. Aşağıda görebileceğiniz şekilde Xiaomi Termometreden mevcut sıcaklık, klimanın istenilen sıcaklığı, klimanın bütün modları vs kullanılabiliyor. Bunlar aynı şekil google home uygulamasına da geliyor ve sesli kontrol edilebiliyor.


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]


    RF Bridge'e bağlı manyetik kontaklarla temel bir alarm sistemi de kurdum çok bir ek maliyeti olmadan. Hem alarm hem de otomasyonlar için kullanıyorum. Eve geldiğimizde koridor'un ışıkları kapı açılınca otomatik olarak yanıp 2 dakika sonra kapanıyor. Balkon için de aynı şekilde kapısı açılınca balkon ışığı otomatik yanıyor, 1 saat sonra otomatik kapanıyor.

    Alarm için de trigger olursa hem telefonlara bildirim gidiyor, hem de google home cihazları üzerinden alarm sesi çalıyor.

    Ayrıca tanesini 20 liraya aldığım 4 modlu kumandalar üzerinden odaları istediğim gibi sahnelere geçirebiliyorum.


    TV'lerin hangi bağlantıyı kullandığını görebildiğim için ona göre de bazı otomasyonlar yaptım. Örneğin salon ışıkları açıksa ve TV chromecast 'e geçerse otomatik olarak ışıklar belli bir renk düzenine gelip kısılıyorlar. Canlı TV'ye geçersem otomatik olarak gene farklı bir renge geçip parlaklıklarını arttırıyorlar. TV kapatıldıktan 2 dakika sonra salon ışıkları da kapanıyor. Sahneler bu işler için gerçekten çok pratik oluyor.


    Home Assistant dışında kullandığım tek uygulama aslında Google Home rutinleri. Onları da home assistant da oluşturduğum scriptleri 'Activate -script_adı' şeklinde söylemek yerine daha insancıl, hatırlanması daha kolay cümleler kullanmak için kullanıyorum. Activate Bedroom TV Off demek yerine mesela Set Bedroom TV Timer diyorum, daha insancıl bir cümle hiç değilse :D





  • konu çok iyi, devamını merakla bekliyorum

  • Bu arada homeassistant tamamen Türkçe degildi. 2 gundur bununla ugrastim. Dun de zaten kendisine ve ios uygulamasina guncelleme geldi. %100 e ulastirdim ceviriyi ancak gozume cevrilmemis birkac satir carpti. Tekrar gozden gecirecegim. Andriod uygulamasi %60 seviyesinde idi. Onu da bugun %100 yaptim. Guncelleme gelmisse sonraki guncellemeye kalir. Gecmisten kalan bazi hatali ceviriler var. Bir ara onlari kontrol edip duzeltecegim.
  • faw13 F kullanıcısına yanıt

    Fıstık gıbı sıstem kurmussunuz valla.


    Yazılara devam edıcem bende vakıt buldukca.


    Bu ara ıkı gundur tuvalet otomasyonu ıle ugrasıyorum. Evet yanlıs duymadınız tuvalet otomasyonu :)


    Sımdı evde ıkı tane philips hue hareket sensoru vardı, gecen haftalarda ucuncusunu aldım. Yarın 11.11'de 200'lere gelırse hemen 2 tane daha alıcam. Bu arada yazıda ayrıntılı yazıcam, su an ıcın alınabılecek en basarılı sensor Phılıps Hue malesef. Malesef dıyorum cunku dıgerlerıne gore ıkı katı fıyatı var. Ama cool down denılen yanı bır sonrakı hareketı algılama suresı sadece 8 sanıye. Sonoff'ta mesela bu 1dk. Yanı sız tuvalete gırdınız ve ısıklar acıldı. Hemen sonra cıktınız. Arkanızdanda 40 sanıye sonra bırı gırdı. Malesef ısıklar yenıden yanmıyor cunku sız gırdıkten, sensor sızı algılayıp ısıgı actıktan sonra yenıden acması ıcın 1dk'lık zaman gecmesı gerekıyor. Bazı markalarda bu 2dk fılan. Inanılmazın otesı sacma. Hue'larda ıse sadece 8 sanıye. Ve Hacs uzerınden sanırım bunu 1sn yapabılıyorsunuz. Genel olarak bıldıgım Aqare hareket sensorlerınde lehımleme ve yazılımla bunu 1sn. yapabılıyorsunuz. Ama zaten Aqaralar 200TL cıvarında Turkıye'de. Yurt dısında bıle pahalı. Onu alacagıma gıder Hue alırım kı bu ısın Ferrarısıdır.


    Neyse gelelım tuvalet otomasyonuna. Amac suydu. Bır tane sensorle tuvalete gırdıgım zaman ısıklar yansın. 1DK sonra hareket algılamassa kapatsın. Sımdı ufak ısler ıcın 1dk. suresı yeterlı ama dus ya da dıger ısler ıcın 1dk. yetmıyor. Sız tuvalette otururken hareket algılamıyor ve cat dıye ısıgı kapatıyor tıpkı restoran Wc'lerınde oldugu gıbı :) Neyse bende tuvalete bır kapı sensoru aldım Tuya Wifi'lı bır model. Ama bırde ne goreyım malesef kapı sensorlerı artık HA uzerınden desteklensede henuz Slink'in bu modeline gelmemıs. EE ne olcak sımdı ? Sadece Tuya uzerınden yonetebılecegım. HA yalan oldu. Bende mecburen evde bosta bır prız vardı. O prızı HA goruyordu dırek. Onun uzerınden bagladım. Tuya'dan bır otomasyon yaptım ve kapı sensoru acılırsa prızı ac seklınde. Bu sekılde kapı sensoru yalandan da olsa HA uzerıne gelmıs oldu. Sımdı tuvalette bır adet kapı sensoru bırde Hue hareket sensoru var. Soyle bır otomasyon yaptım :


    • Tuvalete gırdıgım anda hue hareket algılasın ve ısıkları acsın. Bu arada ısıklarım Local Tuya'dan baglı.
    • Tuvalet ısıkları acıkken eger kapı kapatılırsa bır tımer calıssın ve ısıkları kapatma otomasyonunu ıptal etsın. Tımer 15dk'ya ayarlı. Yanı 15DK boyunca ısıklar kapanmıcak.
    • Isım bıttıkten sonra kapı acılırsa ısıkları kapat otomasyonu yenıden aktıf hale gelsın
    • En son olarak banyodan cıktıktan sonra eger 1dk hareket algılamassa banyoyu kapat.


    Bu sekılde artık banyo her halıyle aktıf hale gelıyor.


    Bu arada baska bır kac guzel otomasyon daha yaptım. Tek yasadıgım ıcın, mesela banyo'dan cıktıktan sonra soyunma odasına gırdım. Dırek banyo ısıgı kapanıyor. Ya da salon'dan calısma odasına geldım. Calısma odası sensoru benı algıladıgı anda salonu kapatıyor. Evde sadece bır odada ısık yanıyor yanı o da ben neredeysem. Alın sıze dırek elektrık tasarrufu. Zaten akıllı eve gectıgımden berı elektrık faturalarımda fecı dusus var. Ornek olarak gecen sene EKım ayında odedıgım rakam 232,40TL. Bu Ekım'de ıse 264,30Tl odemısım. Ustelık gecen seneden bu zamana %21 zam gelmesıne ragmen.


    Ha pekı sımdı dıceksınız kı, evde baska bırı varsa bu grup otomasyonlarına ne olacak. Yanı sız WC ıken baska bırı salonda kı sensorun onunden gecerse ısıgın kapanmaz mı ? HA sagolsun Guest mode altında yapacagım tek bır otomasyon ıle butun bunları kapatabılıyorum. Ornegın evde Alexa'ya mısafır geldıgınde Guest mode dedıgım anda butun bu aktıvasyonlar devre dısı kalıyor.


    Sımdı yarında Alıexpress'den Termostatık vana baslıgı sıparıs edıcem. 6 adet petek ıcın alacagım. Bu sekılde gecen sene 750Tl en son ay gelen dogalgaz faturamın yarı yarıya dusmesını beklıyorum. Dırek evden cıkınca ben otomatık tum vanalar kapanıcak. Ayrıca aksam evdeyken de oda bazında sıcaklık ayarı yapabılecegım. Sensor mesela hareket algılamassa o odada kı vanayı kapatıcak. Bu arada bu vanaların fıyatı 1600'lere kadar vurmustu, yarın baslayacak ındırımde 1100TL'ye dusecek. Cok ama cok ıyı bır ındırım var.


    Bırde duvarda poster projem var. Evde sevdıgım sanatcılartın ufak sıyah beyaz plakalarını asıcam. Onların uzerıne gelıp telefonu tutunca evde best off sarkıları calacak.


    Son olarakda sensorler uzerınden mını bır alarm sıstemı kurmak ıstıyorum. Hue sensorler evde ben yokken hareket algılarsa eger Alexa alarm muzıgı calmaya baslayacak ve ısıklar acılacak, telefona da bıldırım gelecek.


    Sımdılık projeler bunlar.


    Bu arada Hue hareket sensorunu HA ıle beraber kullanan var mı ? Ya da ZHA ıle ?


    Alıntı

    metni:
    TV'lerin hangi bağlantıyı kullandığını görebildiğim için ona göre de bazı otomasyonlar yaptım. Örneğin salon ışıkları açıksa ve TV chromecast 'e geçerse otomatik olarak ışıklar belli bir renk düzenine gelip kısılıyorlar. Canlı TV'ye geçersem otomatik olarak gene farklı bir renge geçip parlaklıklarını arttırıyorlar. TV kapatıldıktan 2 dakika sonra salon ışıkları da kapanıyor. Sahneler bu işler için gerçekten çok pratik oluyor.


    Bunu bende kullanıyorum. Evde dırek FıreTV uzerıne bagladım ve Alexa'dan kontrol edıyorum. Adı da Fılm modu. Input boolean yanı sanal dugme olusturdum HA uzerınden ve Alexa'ya gonderdım. Alexa fılm modu dedıgım zaman aktıf oluyor. Ondan Netflix ya da herhangı bır sey ne acarsam salonda kı 14 tane ısıgı kısıyor ve fılm moduna getırıyor. Durdurdugum anda ıse yenıden ısıkları acıyor. Sabıt bır moda gecmek ıstedıgım anda ıse Alexa turn off dıyorum. Fılm durunca fılan tavan projektoru acılıyor fılan. Cok guzel bır gorsellık olusuyor.





  • berkans kullanıcısına yanıt
    Hareket sensorleri olarak ben de Philips hue yu sectim. Sorunsuz ve en hizli tepki veren bu. Dediginiz gibi fiyati bir yuksek ancak hak eden bir urun. Sicaklik ve isik sensoru olmasi fiyatini fazlasiyla hak ettiriyor. Hue kendi ekosistemi icinde ve homeassistant entegrasyonunda zaten sorunsuz. Ben kullaniyorum ancak hareket sensorunu homeassistant uzerinden otomasyon olusturdugum takdirde zenismart (zigbee) urunlerinde 1sn den dusuk bir gecikmeli tepki veriyor. Bu tabi zenismart in gecikmesi. Homeassistant uzerinden kontrol ettigimde hue sensor aninda tepki veriyor gibi gozukuyor.

    Hareket sensorleri icin ayrica fikir vermek istiyorum. Magicmirror (sihirli & akilli ayna) yaptim. İki yonlu aynanin arkasina monitor konuluyor. Elektrik tasarrufu icin kimse yok ekranin kapanmasi icin sensor ihtiyacim oldu. Yabancilar genelde pir sensor kullanmis. Pir sensor gorselligi bozduğu icin alternatif aradim ama bulamadim. Sonra hue sensor ile sensoru aynanin cercevesi disinda bir noktsya konumlandirmak istedim. Sonrasinda yabanci forumda birisi mikrodalga sensor kullandigini soylemis. Pir sensorler biliyorsunuz birseyin arkasinda calismiyor (camin bile). Mikrodalga sensorler metal haric cismin arkasindan da hareket algılayabiliyormuş. Fiyati da zaten uygun. Nodemcu, role ve mikrodalga sensor aldim. Hepsi 100 tl gibi fiyata mal oldu. Sonuc mukemmel. Açık alanda algilama 7metre, cismin arkasinda cisme gore 1-3 metre arasinda degisiyor. Tek handikapı 360 derece etrafinda hareket algiliyor. İstemediginiz bolgedeki hareketi algilatmak istemiyorsaniz o yonu alüminyum ile kapatmak gerekiyor. İhtiyac halinde farkli projelerde kullanilabilir. Yada sensoru bir dolap, asma tavan arasinda kullanmak mumkun. Bir de nodemcuyu microusb ile beslemek gerekiyor tabi. Benim icin tam ideal oldu, aynanin arkasinda zaten raspberry nin usbden nodemcuya enerji aldim, arkasinda oldugu icin gorsellik anlamina bir sey yapmadım. Sadece algilamasi gerek tarafa alüminyum ekledim. .

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]

    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sorumsuzadam -- 11 Kasım 2021; 11:53:38 >




  • berkans kullanıcısına yanıt

    Hocam TV'nin sourcelarından yapmanın en güzel yanı şu oldu, hiç bir komut beklemiyor, olayın doğası gereği otomatik çalışıyor. Örneğin google home'a play 'herhangi birşey' on living room tv dedim. TV HDMI CEC üzerinden otomatik olarak zaten chromecast'e geçiyor, TV chromecast'e geçtiği için ışıklar otomatik olarak aksiyon alıyor. Ya da telefonumdan girdim netflix/prime video/youtube/spotify açtım ve TV'ye yansıttım, gene otomatik olarak ışıklar da istenilen düzene geçiyor. Veya TV kumandasından kaynak değiştirdim, gene aynı şekil :) Baya canavar oldu o konuda.


    Ev kira olmasa ben de ısıtma otomasyonuna gireceğim de kira evde o kadar büyük işe kalkışmak hiç ama hiç makul gelmiyor. Bir de bina merkezi sistemli, şimdi kaloriferler de yandı. Onu yaptıracağım dersem neredeyse bir gün 60 dairenin kaloriferinin kapanması gerekecek. O sebeplerden çok istesem de ona giremiyorum.


    11inci katta oturmasam RF bridge üzerinden garaj kapılarına da otomasyon yapmak istiyorum da menzili yetmiyor. Şifreli değil kapılar kumandadan direkt komutu okutup yapabilirim aslında. Sonra da carplay üzerinden Hey Siri - Garaj kapılarını aç dediğimde de gönderir komutları ama RF Bridge portmantonun içine duruyor. Salona alıp denemek lazım belki oradan okur. Cam kenarına koyarsam aslında 35mt gibi bir mesafede olacak, bu da 100mt açık alan için yeterli olur ama kapalı garajın alıcısı iç tarafta duruyor, önünde dururken bile zor okuyor kumandayla  

    Bir de gene ev kira olduğu için riske edip yapamadığım bir otomasyon fikrim var. Evde Audio diyafon var. Onun çaldığı zaman telefona bildirim göndermesi için bir RF kumandanın butonuna kablo lehimleyip diğer ucunu da diyafonun hoparlörüne lehimleyip, hoparlör için akım geçtiğinde kumandanın da düğmesine basılmış gibi tetiklemesini sağlayıp RF Bridge den o komutu alınca telefona bildirim göndermesi. Ayrıca aynı şekil diyafonun alt kapıyı açan düğmesine de bir tane sonoff röle bağlayıp google home üzerinden çağırabileceğim bir HA script i ile apartmanın kapısını açma fikrim var. (Sonofflu olan yapıldı çalışan örneği var TR'de) ama diyafonla oynayıp bozup bir de onun maliyetine girmek istemiyorum o fikir de kenarda duruyor bakalım  





  • Esphome da kullandigim mikrodalga sensor + role icin urunler

    RCWL-0516 Mikrodalga Radar Modülü
    Tekli 5V 10A Röle
    Nodemcu - Esp8266

    Ben fazladan role ekledim, isterseniz bunu cikarabilir veya ek olarak isi sensoru gibi esphome un desteklediği sensorleri ekleyip tek nodemcu ile kullanabilirsiniz.
  • odalarda aydınlatma veya alarm için varlık sensörü olarak hue yerine nodemcu ile farklı sensörleri kullanmak uygun olmaz mı acaba?

  • bir de raspberry pi için minimum ram sizce kaç olmalı?

  • seco4 kullanıcısına yanıt

    Ben direkt kurulumla pi3b+ üzerinden kaliteli bir 32gb lık SD kartla sorunsuz çalıştırıyorum. Sanırım 4lerin hepsi gene direkt kurulum için son derece yeterli olacaktır.

  • faw13 F kullanıcısına yanıt

    sanırım uzun bir süre raspberry pi için beklemek gerekicek, tc de stokta yok hiçbir firmada ve yakın zamanda da gelmeyeceğini söylüyorlar.

    asus tinker board a mı yönelsem diye düşünüyorum

  • seco4 kullanıcısına yanıt
    Hue kadar zarif olmaz. Ama projelerinize gore uygun fiyata gelecek sensorler yapılabilir. Nodemcunun bir dezavantaji da enerji beslemesi. Hue nun pilli olmasi da buyuk avantaj.
  • seco4 kullanıcısına yanıt
    Suan icin raspberry de cip krizinden etkilendi ve stogu olanlae fahis fiyata satiyor. 2022 mayis ayi gibi normalleşme bekleniyor.

    Raspberry 2,4 ve 8gb var genelde. Homeassistant ve eklentiler genelde 32biti destekliyor. 8gm rami zaten 32 bit kullanmiyor. 4 fazla bile geliyor.

    Ben de raspberry 4, 2gb var. Raspberry os uzerine docker uzerine homeassistant kurulu. Docker uzerine magicmirror kurulu. Homeassistant uzerinde 4 tane eklenti var (appdaemon, esphome, vlc, file editor) 10 dan fazla entegrasyon var. Rami ve islemciyi en cok kullananlar eklentiler zaten. Bu sekilde ram kullanimi genelde 600-700mb. En fazla kullanim homeassistant guncelleme yaparken dahi 1.1 gb civarina cikiyor.

    Ram konusunda hic sorun olmuyor.
  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    zariflik konusunda kesinlikle haklısınız.

    3d yazıcı ile kendine özel çözüm bulanlar var sensörler için ama orası apayrı bir emek ve maliyet oluşturuyor

    rasp pi ye nasıl kutu yapılıyor ise sensörlere de ucuz maliyetli yapıp satsalar ne güzel olurdu.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.