Şimdi Ara

Hızlı şarj telefona zarar verir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
2
Favori
5.280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Araştırmalar, akıllı telefonlar için tüketici davranışını etkileyen en önemli kriterin, kameradan da önce pil ömrü olduğu söylüyor. Oysaki akıllı telefon kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri olan “yetersiz pil süresi” bir türlü çözüme kavuşturulamadı. Üreticiler; hızlı şarj, güç tasarruf modu ve daha iyi güç tüketimi için çeşitli optimizasyon çözümleri sunsa da bataryalar telefonların en zayıf noktası olarak kalmaya devam ediyor.



    Peki günümüzde Xiaomi, Apple ve Samsung gibi hemen hemen her marka telefonda bulunan hızlı şarj özelliği zararlı mı? Hızlı şarj adaptörü kullanmak telefona zarar verir mi? Bataryalar sonlara doğru neden yavaş şarj oluyor? İşte cevapları:



    Hızlı şarj telefona zarar verir mi?



    Hızlı şarj bataryaya zarar vermiyor



    Pil araştırmacıları ve mühendisleri, “Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltır mı?” sorusuna, “Bataryanın veya şarj aletinin elektronik aksamında herhangi bir sorun olmadığı sürece, yüksek amperli şarj aleti kullanmanın telefona ya da bataryaya herhangi bir zararı olmaz.” şeklinde yanıt veriyor.



    Birçok telefonun kutusunda çıkan geleneksel şarj aletleri, 5 ya da 10W elektrik aktarım gücüne sahip. Üst seviye telefonlarda ise bu değerlerin çok çok üstüne çıkılabiliyor. Öyle ki Oppo’nun 65W destekli Reno Ace modeli yarım saatte 0’dan yüzde 100’e şarj olabiliyor. 



    Yeni nesil amiral gemisi telefonlarda ise 120W hızlı şarj ile birlikte, 4000 mAh kapasiteli bataryayı 13 dakika içerisinde şarj edebilecek teknolojiler bizleri bekliyor. Ütopik gelebilecek bu rakamlar, pil yönetimi iyi yapıldığı takdirde herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Bunun için bataryaların çalışma prensibini iyi anlamak gerek.





    Bataryalar iki fazda çalışır. İlk aşamada neredeyse bitmek üzere olan veya tamamen bitmiş olan bataryaya oldukça hızlı bir şekilde voltaj yüklemesi yapılır. Bu işlem ilk 10, 15 veya 30 dakika içerisinde gerçekleşir ve bu süre zarfında batarya, %50 ila %70 arasında bir şarj yüzdesine ulaşır. Bunun yegane sebebi, ilk fazdaki hızlı şarjın uzun vadede pil sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini absorbe edebilmektir.



    Üreticiler de bu noktada belirli bir sürede hızlı şarj işleminin gerçekleştiğini belirtir. Örneğin Apple, iPhone 13'ün hızlı şarj aletiyle birlikte yalnızca 30 dakikada %50 hızlı şarj olabildiğini belirtiyor.



    Hızlı şarj telefona zarar verir mi?



    Telefonum neden yavaş şarj oluyor?



    Sizin telefonunuzun da %70 şarj düzeyine ulaştıktan sonra şarj olma hızında bir yavaşlama meydana geliyor mu? İşte bu kısım şarj sürecinin ikinci fazını oluşturuyor. Zira tam şarja %20 ya da %30 oranında bir miktar kaldığında, şarj hızında belirgin bir düşüş yaşanır. Bu noktada telefonun yavaş şarj olması, pil yönetim sistemi tarafından batarya sağlığının korunması için yapılan bir müdahaledir ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken süreçtir. Aksi takdirde bataryaya ciddi zararlar verilebilir.



    Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; pili bir süngermiş gibi hayal edelim. Kuru bir süngere ilk kez su döküldüğünde, su hızla emilir. Bunu, pil için hızlı şarj aşaması olarak düşünebiliriz. Islak süngere aynı oranda su dökülmeye devam edilirse, suya doymuş olan sünger daha fazla su ememeyecek ve yüzeyinde kabarcık oluşturacak. Batarya da tıpkı süngerde olduğu gibi yükleyemediği voltaj sebebiyle zarar görebilir.



    En nihayetinde pilin yönetim sistemi başarılı olduğu sürece, hızlı şarjın bataryaya herhangi bir zarar vermediği söylenebilir.



    Telefonu gece şarjda bırakmak zararlı mı?



    Hızlı şarj telefona zarar verir mi?



    Batarya boyutu arttıkça, pil ömrünü uzatmak için de ek önlemler alınabiliyor. Örneğin bir pili şarj ederken voltaj artar ve özellikle de tam şarja %20 gibi bir yüzde kalırken, batarya gerilime maruz kalır. Elektrikli otomobil üreticileri, bu stresi önlemek için pilleri sadece %80 oranında şarj eder. Böylelikle daha fazla pil kapasitesi nedeniyle yüksek voltajın vermiş olduğu stresten kaçınılırken, bataryaların da daha uzun yıllar kullanılması sağlanır.



    Ancak bu durum, bataryaları akıllı telefon pillerinden 4000 kat daha büyük olan elektrikli otomobiller için söz konusu. Zira akıllı telefonlarda böyle bir kısıtlamaya gerek duyulmasa da akıllı telefonların bataryalarıyla ilgili doğru bilinen gerçeklerin başında, telefonu gece boyunca şarjda bırakmanın zararlı olduğu iddiası geliyor. Ancak burada da pil yönetim sistemi devreye giriyor ve herhangi bir risk faktörüne yer verilmiyor.



    Akıllı telefonların pil yönetim sistemi; yerleşik koruma devreleri sayesinde, batarya tam şarj(%100) olduğunda, şarj aletine bağlı dahi olsa elektrik akımını kesecek şekilde geliştirilmiştir. Dolayısıyla geceleri telefonu şarjda bırakmak, herhangi bir sorun teşkil etmiyor.



    Ayrıca Bkz.Bulunduğunuz konum telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor: Peki ama nasıl?



    Bataryayı kalibre etmek için şarj tamamen bitirilmemeli



    Bazı durumlarda pil yüzdesinin daha doğru gösterilmesi için bataryalar kalibre edilebilir. Bunu kısaca bataryanın şarjını %0’a düşürüp daha sonra %100’e şarj etmek şeklinde özetleyebiliriz. Ancak batarya kalibrasyonu da doğru bilinen yanlışlar arasında.



    Bir pilin tamamen boşaltılması zamanla pilin ömrünü kısaltabilecek kimyasal reaksiyonlara neden olabilir. Kaldı ki akıllı telefonlar pil kalibrasyonunu zaten kendi içerisinde yapıyor.



    Hızlı şarj telefona zarar verir mi?



    Akıllı telefonlardaki batarya yönetim sistemi; pilin deşarj olmasını önlemek için batarya güvenli enerji düzeyinin altına düştüğünde, telefonu kapatan güvenlik özellikleri içerir.



    Dolayısıyla şarj yüzdesi %30’un altına düştüğünde telefonu şarja takmak, bataryanın stres altına girmesini engelleyerek, ömrünü uzatacaktır.



    Ayrıca Bkz.Hızlı şarj terimleri PPS, USB PD ve QC ne anlama geliyor?









  • Yüksek lisans tezi lityum iyon bataryaların ömür kestirimi üzerine olan bir elektrik yüksek mühendisi olarak söyleyecek olursam, hızlı şarjın da, gece telefonun %100 şarjda kalmasının da telefon üzerinde emniyet açısından büyük bir tehlikesi yoktur fakat bataryanın ömrünün çabuk tükenmesine neden olur. Elektrikli otomobiller ile telefonlar ya aynı ya da çok yakın karakterde batarya kullanırlar. Otomobillerde batarya çok daha maliyetli bir kalem olduğu için daha uzun ömürlü kullanıma yönelik yöntemler ile idame edilir, bu şekilde 8 yıl kullanım ömürleri hedeflenir.

    Yüksek hızlı şarj da, burada bilinenin aksine batarya soğuk olduğunda, batarya ömründen daha çok çalar. Detaylı bilgi edinmek isteyenler lithium dendrite, lithium plating gibi anahtar kelimeler ile makale bulup inceleyebilirler.

    2022 yılında böyle gerici bir yorum...


    İnsanların en önemli değerlerinden biri zamandır. 15 dakikada şarj olan telefonlar, bu zamanı daha değerli hale getirir. 2.5 saat telefonun şarj olmasını bekleyenler de bu teknolojilere çamur atar.


    Gerçi yurt dışında 2-3 günde çalışıp alınan telefonları insanlar burada 2 ay çalışıp aldığı için telefonlarını elmas gibi korumaları doğal. Aynı şey arabada da geçerli.


    Yurt dışında insanlar bunları bir eşya, işe yarar bir araç olarak kullanıp, kendilerine maksimum fayda sağlarken, bizde el üstünde tutuluyor.


    Ama ne kadar dikkat edilirse edilsin, ne kadar yavaş şarjla veya uygun şarj döngüleri ile şarj yapılırsa yapılsın, telefonlar 3. senesinin sonundan itibaren ya da 700-800 şarj döngüsünde itibaren bataryada önemli ölçüde kayıplar görülüyor. Zaten bu sene çıkan orta seviye telefonlar bile 3 sene önceki üst seviye telefonlarla yaklaşık benzer teknik özelliklere sahip oldukları için, insanların bu "tüketim" mallarına hiç tükenmeyecekmiş, 10 yıllarca kullanacaklarmış gibi davranmaları tuhafıma gidiyor.

    "İlk %bilmem kaç için voltj yüklemesi yapılır" saçmalığını nasıl yazdınız?

    Uzun zamandır kalitesiz yazılar yüzünden login olmadan yorum yazdım ama şu seviye saçmalığı görünce login oldum.

    O kadar pil haberi yapıyorsunuz şu sitede, pillerin nasıl çalıştığına, USB-PD 3.0+ ve QC 3.0+ nasıl çalıştığını bir araştırmadınız mı?

    O yüksek voltajlar pile yükleme yapmak için değil, ince kablolarda akımın maruz kaldığı direnci azaltmak için. Bu farklı voltaj seviyeleri pil kontrolcüden(DC-DC converter) geçince pilin türüne göre maksimum 3 - 4 volta indirilerek pile verilir her zaman, bunun haricindeki voltajlarda PİL PATLAR!

    5V 4A yerine gerekirse 20V 1A ile şarj etmek kablo üzerindeki direnci ve ısınmayı azaltmak için daha mantıklı!

    Pilin başlarda hızlı dolup sonraları yavaşlamasının sebebi pil doldukça şarj akımına direnç gösterdiği için.

    En en yeni teknolojide belki bu sonlara doğru şarj akımı dolayısıyla şarj için gerekli güç düştüğü için belki denetleyiciler voltaj düşürme yapmaya başlamış olabilir ama PİLE YÜKLEME YAPILMAZ!
    Cahil kullanıcıları dikkate alarak ürün üretmeyin. Teknik serviste çalışırken adam şarj aleti ısınıyor bu dandik mal diye geri getiriyordu. Elindeki Apple orijinal şarj aleti :D Çok umursamaya gerek yok son kullanıcıyı. Yazın hava 35 derecede telefonum ısınıyor diye geliyor millet. Neymiş sıcaklıktan eli terliyormuş. Bak sen :D
  • esasen hızlı şarj bir avantaj yalnız telefon kullanım sürelerini arttırması hem telefonun pil dahil ekran anakart kasa vs.bileşenlerin ömrünü kısaltıyor

  • Peki Muhendisler Hızlı şarj edilen bataryanın yine aynı hizla bitmesine de verilecek bir cevabı var mi?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hızlı Şarj zarar vermez ama Bataryanın ömrünü kısaltır bu kadar basit sebebi ISI

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hızlı şarj insanın ne kadar bencil bir varlık olduğunu kanıtlamak için çıkartıldı. Hızlı şarjın hiçbir şekilde telefona faydası yok. Tek faydası bencil insanın emziğini hemen ağzına verilmesini sağlamak. U2 entegrenin içine ediyorsunuz, bataryayı yakıyorsunuz. Hala bilgisayardan ederim en fazla 4.1 geliyor yeni sistemlerden ötürü bana 1.5 yeterdi. Acelem yok. Ecele gitmiyorum telefonla..

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hızlı şarj zaten senelerdir birçok cihazda kullanılıyor. Gereksiz konulae bunlar. Arabalar bunların bilmem kaç katı hızla şarj oluyor. Gereksiz muhabbetler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ridvan1903 kullanıcısına yanıt
    Arkadasim A7 2017 var telefonu alalı 5 yil oldu telefon hala 1 gün şarjı gidiyor hızlı şarj özelligi var sarj adaptorum lenova 25 watlik adaptor kulaniyorum bu arada eşiminde telefonu A7 2017 telefonlarda oyun cok oynandi retina yaniklari var

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yeni nesilleri bilmem de zamanında galaxy s6 telefonum hızlı şarj yüzünden çöp olmuştu. Isınan pilin ömrü kısalır. Acelem yoksa hızlı şarjı hiç kullanmam.

  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt

    Telefonu şarjda kullanmak, sürekli sıcağa maruz bırakmak, sürekli yüzde 20 veya 40 altlarında şarj etmek ya da sürekli 80 üstüne kadar şarj etmek... Lityumun kimyası gereği Ni MH piller kadar olmasa da olabildiğince özenli kullanılması gerekir telefondaki piller de sarf malzemesidir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samsung da pil koruma özelliği mevcut. Pil %85 den sonra şarj edilmiyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hızlı şarj özelliği varken kullanmayan insanlar çok garip parasını ödediği teknolojiyi kullanmıyorlar

  • Benim yorumumla verdiğin cevap ne alaka ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • eko35/5 kullanıcısına yanıt
    Lenova mi gerçekten ?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Benim bildigim bataryaya gercekten kalici hasar veren 2 sey var, birincisi sarji asiri bitirip veya asiri doldurup orada cok uzun sure kalmasi (%15 alti veya %85 ustune), ikincisi bataryayi asiri isitmak veya sogutmak. Hizli sarj bataryayi asiri isitmadikca bir sorun yok diye biliyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "İlk %bilmem kaç için voltj yüklemesi yapılır" saçmalığını nasıl yazdınız?

    Uzun zamandır kalitesiz yazılar yüzünden login olmadan yorum yazdım ama şu seviye saçmalığı görünce login oldum.

    O kadar pil haberi yapıyorsunuz şu sitede, pillerin nasıl çalıştığına, USB-PD 3.0+ ve QC 3.0+ nasıl çalıştığını bir araştırmadınız mı?

    O yüksek voltajlar pile yükleme yapmak için değil, ince kablolarda akımın maruz kaldığı direnci azaltmak için. Bu farklı voltaj seviyeleri pil kontrolcüden(DC-DC converter) geçince pilin türüne göre maksimum 3 - 4 volta indirilerek pile verilir her zaman, bunun haricindeki voltajlarda PİL PATLAR!

    5V 4A yerine gerekirse 20V 1A ile şarj etmek kablo üzerindeki direnci ve ısınmayı azaltmak için daha mantıklı!

    Pilin başlarda hızlı dolup sonraları yavaşlamasının sebebi pil doldukça şarj akımına direnç gösterdiği için.

    En en yeni teknolojide belki bu sonlara doğru şarj akımı dolayısıyla şarj için gerekli güç düştüğü için belki denetleyiciler voltaj düşürme yapmaya başlamış olabilir ama PİLE YÜKLEME YAPILMAZ!





  • Boş zamanı olupta hızlı şarj kullanmak pek uygun değil, gerek şarj cihazı içindeki bileşenlerin ömrü gerek Pilin uzun ömrü için,
    Üreticiler Hızlı şarjı severler Bütün bileşenleri ısınan telefon zaman içinde daha çabuk bozulmaya gider bu zaman zaten garanti süresi içinde pek belli olmasada daha sonra kesin kesin birşeyler çıkacaktır oled ekran kullanan teller için zaten ısı başlıca Oled yanıkları çıkartması demek

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yeni nesil çift kanallı bataryalar dayanıklı ve her yönden daha iyi. Öyle yıllar önceki dandik bataryayı kullanmıyorlar

  • hızlı şarj zararlı tamamen hurafe... batarya normal şarj olurkende performans kaybediyor hatta sadece onun için tasarlanmış...

  • IRQN kullanıcısına yanıt

    Yüzde 85 olayının ısı ile alakası yok. Hızlı şarj özelliği açıkça yine pil fazla ısınacak. Yavaş şarj etmen lazım ki pil sağlığı daha uzun süre dayanabilsin.

  • Aga adamlar teknoloji yapmış işte ne güzel o zararlimi bu zararlimi çeşit çeşit şehir efsaneleri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.