Şimdi Ara

HDMI Kabloya Gereksiz Yere Fazla Para Vermeyin ! (Kaliteli - Kalitesiz aldatmacası)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.842
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, eminim onlarca kez bu konu tartışılmış edilmiştir ancak bende güncel olarak bir tecrübemi aktarayım istedim.

    4k hdr10 destekli 10 bit paneli olan sony'nin 2018 model bir TV'sini almıştım. Elimde 3 adet HDMI kablo vardı ancak hepsi 5-6 yıl önce satın alınmıştı.

    Mevcut hallerinde bütün çözünürlük, HZ ve HDR-renk ayarlarında ekrana görüntü verilmiş (sorun çıkmamış) ve özellikle test demoları, güncel filmler harika gözükmüştü. Ancak oyunlar hep sıkıntılıydı. Far Cry 5 mükemmel gözükürken Tomb Raider HDR'de resmen çamaşır suyu yiyordu, Forza 3 mükemmel gözükürken, 4 berbat gözüküyordu vs vs

    HDMI'ın çalışma prensibini, desteklenmeyen bir durumda yada veri yolunun yetersiz olduğu bir durumda görüntü almamam gerektiğini, 1 ve 0 mantığını, dijital veride iyinin kötünün olmadığını bilmeme rağmen içimde hep bir şüphe vardı.

    Ya kaliteli bir kablo ile daha iyi sonuç alırsam diye. Ya bir şeyleri kaçırıyorsam diye... Oysa ki Linus'dan tutun, AV forums'a, TD Reviews, RTings dahil bu konunu suyu çıkarıldı 10 dolarlık kablo ile 1000 dolarlık kablo arsında tek bir fark dahi görülmedi (üstelik laboratuvar ortamında testler dahil)

    Ama kaşıntı işte... Paugge'dan (burada da çok övülmüştü, HB'de de akla zarar yorumlar var, onların abartı olduğunu biliyordum ama bir umut dedim) 89 liraya aldım bir kablo aldım. Üzerine ne sertifika, ne reklam varsa basmışlar, HDMI'ın sertifika programında kendilerinin ve üreticilerinin ismini aradım bulamadım -iddia ettikleri üzere hdmi.org'da sertifikalılar-

    Çok takılmadım ve diğer hdmi kablolarım ile, Apple tv, ps4 pro, ve gtx1070'li pc de testlere başladım. Sonuç ortada, sıfır fark.

    6 yıl önce aldığım kablo ne veriyorsa (hangi seçenekler seçilebiliyorsa 444, 422, 8-10 bit, limited-full) hepsi bunda da vardı. Görsel tek fark yoktu. Görüntüleri SS alıp Hash'ladım ve yine veriler arasında fark yoktu.

    Asıl mevzu oyunlardı çünkü yüksek frame değerleri HDR ile birleşince fark yaratabilir dedim, 18gbps bant genişliği sayesinde. Yok, kötü olan kötü, iyi olan yine iyi. Sıfır fark orada da.

    Benim asıl merak ettiğim, şu kabloyu alıp da "inanılmaz derecede görüntüm uçtu kaçtı" , "renkler canlandı" , "görüntü akıcılaştı" diyenler neyin kafasını yaşıyor ? 10-15 yıl önce falan almış olmaları lazım (o zaman hdmi var mıydı ?) high speed bir hdmi kablo 4k 60 hz ve hdr10 için günümüz tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

    Piyasada 20-30 tl'ye bulmak mümkün.

    HDMI 2.1 gelene kadar gerisi tırt ve gereksiz masraf. İyi forumlar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freshmind -- 18 Ocak 2019; 17:1:56 >







  • hocam bu forumda böyle bilgiler paylaşmayın kızıyorlar cahil diyorlar ben kablo değişince uçuyor kaçıyor diyorlar
  • Ben uyducuyum bendede 4k tv var samsungun 55" modeli ..... en dandik hdmi kablo 4k 60 hz verebiliyor. Belki şimdiye kadar 40 tane hdmi kablo denemisimdir hepside 4k 60hz verdi... bikeresinde 15m trelik denedim oda 4k 60hz sorunsuz verdi.
  • Başlıgı kaliteli kalitesiz hdmi kablo diye degiştirin googlede aratinca çıkar...
  • @RNNN

    1000 dolarlık HDMI kablo var yahu ... Elmas uçlu falan ! Şaka mıdır bu ? Linus bunlarla dalga geçmişti birde karşılık vermişler, bizim müşterilerimiz var alan alıyor faydasını görüyor vs diye !

    https://www.amazon.com/AudioQuest-Diamond-feet-Braided-Cable/dp/B003CT08E4#customerReviews


    @Red_devil33

    Tavsiyeniz üzerine düzenleme yaptım hocam. Bende çok şaşırmadım sonuca ama kendim görmezsem inanmayacak, tatmin olamayacakmışım (özellikle önceki hdmi kablolarım 6-7 yıllık olunca) gibi geldi, attım kendimi denek gibi ortaya.




  • Hi-fi cılara o kadar teknik bilgi verdim hdmi ve usb gibi digital kabloların fark yaratmayacağına ikna edemedim adamları. Adamların ellerinde hiçbirşey yok. Çoğu da 50-60 yaşında işitme duyusu zayıflamış moruklar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 24 Ocak 2019; 0:11:54 >
  • Hdmi kablolar arasında görüntü kalitesi adına bir fark yok.Hdmi kablo versiyonları arasında aktarım hızı olarak fark var.Hdmi kablonun bakır, gümüş , elmas vs olması görüntü kalitesine zerre kadar etki etmiyor.Aktarılan veri zaten dijital.Bu tarz altın kaplamalı kabloların farkı analog ses sistemlerinde görülüyor.Hdmi kablonun altın kaplama olması belki daha geç oksitlenmesine vs yarıyordur.

    Görüntü olarak fark yaratan tek bir hdmi kablo var o da bu :


    https://www.youtube.com/watch?v=ANIlyANoFxI

    Görüntüye kendiliğinden antialiasing uyguluyor .Yani oyunlardaki görüntü kırıklıklarını , tırtıklı görünen kenarları yumuşatıyor.Bunun için içinde bir çipset devre var.Onun dışındaki kabloların hepsi aynı görüntü kalitesini sunuyor.




  • aterikasedi kullanıcısına yanıt
    Bu kablo içinde akan veriyi değiştirerek yapıyor bunu yalnız. Bilgisayara bağlasan ekrandaki metinlerde falan bulanıklık yapabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 24 Ocak 2019; 20:25:12 >
  • 10000 dolarlık bir sistem kurayim, 5-6 m de 1.5 mm dandik bir hoparlör kablosu alayım tamamdır bu iş dört dörtlük sistem olur.
  • bitsede gitsek mi B kullanıcısına yanıt
    Mesele geçerken işe yaratıp yaramaması değil de, pahalı sistemin yanına aynı işi yapan ucuz ürünü yakıştıramıyor olmak mı yani.
  • HDMI kablo farkını goremeyenler gelip evimde 2 ad. 10m. HDMI 2.0 kabloda projektorde nasıl bir fark var, test edebilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bitsede gitsek mi -- 29 Ocak 2019; 16:54:20 >
  • bitsede gitsek mi B kullanıcısına yanıt
    Biz ondan bahsetmiyoruz. Eğer kablo çok uzun ise bir noktadan sonra oluşan hatayı telefi edemez. Görüntüde çok bariz bozulma olur hatta tamamen kesilir. Ethernet kablosu da 100 metre öteye gigabit sinyal ileteceğim dersen sıradan kablonun hızı düşer. Ama biz 1000$ lık 1metre hdmi kablodan bahsediyoruz. 1-2 metre mesafeye 4k 120hz görüntü aktarmak için 20$ lık kablo yeterli.

    Şu iki kablonun oluşturduğu farkın fotoğrafını çeker misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 29 Ocak 2019; 17:9:12 >
  • 2 m lik kabloda da fark oluyor, hatta 4k değil 1080p plazmada dahi fark oluyor ama bunu yazı ile anlatmak zor. Kontrast renklerde doygunluk gibi çok ufak nüanslar var. 10m kabloda ki farkı fotoğraf ile göstermek biraz zor, belli olsa dahi buna insanları inandırmak kolay değil, zira ayarlarla resimle oynanmış diyebilirler. Ama çıplak gözle hemen fark ediliyor.
  • Klasik Yine ucuz etten yahni, Sinekten yağ çıkarma hesapları/çabaları...
    Ne Ucuz etten yahni Nede sinekten yağ çıkmaz
    Çıkar çıkmayıda o sinek yağı ile yapılan yahni yavan olur...

    Bu hesabu göre yahu zaten ayağınıza geçirdiğiniz 2 liralık çorap ile 20 liralık çorapta aynı işi görüyor aralarında ise fark yok,
    pahalısını almaya gerek yok değilmi?
    Şimdi bu mizansenden birşey anlamayıp diyceklerki dijital sinyal aktaran kablo ile çorap ne alaka
    Alakası şu; Bu dünya üzerinde üretilen her bir üründen birisi boş yere ucuz diğeri ise boş yere pahalı değildir.
    "Pahalıdır, Ucuza göre iyisidir" (istisnalar kaideyi bozmaz)

    Biri çıkacak tüm üretim lisanslarını alıp, en kaliteli ve katkısız malzemelerden üretim yapıp belli bir üretim maliyeti ile piyasaya sürecek ,
    Kısayoldan köşeyi dönmeye çalışan bir diğer sahtekar ise çıkıp merdiven altı üretim ile,
    Çakma bakır(bakır boyalı paslı tel), Çakma plastik(geri dönüşüm çöplük plastiği) ile iletim kabloları yapacak,
    Sonra aramızdan biri afilli sözlerle konu açıp "yav kardeşim ucuzuda pahalısıda aynı, bu dijjjital sinyal saç teli olsa görüntü aktarımında sorun yatatmaz" arada fark yok diyecek yersen...

    Ben size tutup bir HDMI kabloya yüzlerce lira verin en pahalısını alın demiyorum,
    Ancak bu konuda arada fark yok gibi yanlış bir algıya kapılıp çok ucuza kaçmayın..

    Yabancı bir siteden alıntı/çeviri;

    "4 dolarlık HDMI kabloları ve daha pahalı olanlar arasında birkaç ana fark var.

    Konektörler
    Daha pahalı kablolar genellikle daha ağır hizmet tipi konektörlere sahiptir. Kabloyu satın aldıktan sonra yeniden kullanabilmek istediğiniz için bu açıkça önemlidir. Bazı ucuz HDMI kabloları birkaç kez takıldıktan / çıkarıldıktan sonra kopacaktır. İç kısımdaki gerçek konektör tellerle kötü bağlantılara sahip olabilir ve bağlantı kesilebilir ve bu nedenle kablo kullanılmaz hale gelir.

    HDMI Spesifikasyonu Sertifikalı
    Ucuz kablolar genellikle resmi olarak HDMI Sertifikalı değildir. Şartname bir nedenden dolayı var. Şartnamenin resmi olması için zaman ve çok fazla test gerekir. Birçok değişken tartılarak kalite değişimlerine karşı karmaşıklıklar ortaya çıkar. Bir üretici şartnameye göre gevşek bir kablo yaptığında, kabloyla ilgili sorunlarınız olabilir. Öte yandan, bir üreticinin sertifikalı olması için sertifikayı sadece bir kez geçmeleri gerekir. Yalnızca bir kablo veya kablo grubu test edilebilir. Üretilen diğer her şey kalite kontrolünden bile geçmeyebilir ve yine de onaylı markalı olabilir.

    Ölçer
    Sertifikanın bir kısmı (ve HDMI spesifikasyonu) bir minimum kablo ölçüsüdür. Sertifikalı bir kablo kullanıyorsanız, her şey yolunda olmalıdır. Monster gibi şirketler, göstergeye çok fazla vurgu yapma eğilimindedir. Sadece HDMI kablosunun Hummer'ı yerden kaldırabilmesi, sinyalinizin sertifikalı minimum ölçeri kullanan bir kablodan farklı olacağı anlamına gelmez. Öte yandan, bükerek kırabileceğiniz çok ince bir kablo, muhtemelen zamanla çalışmayı durduracak veya iletim sorunları yaratacaktır.

    Uzunluk
    Dijital bir sinyal olduğu için tüm HDMI kablolarının eşit olarak üretildiği yaygın olarak belirtilir. Spesifikasyon izlendiğinde bu gerçeğe yakın olmasına rağmen, her zaman değildoğru. Sinyal kalitenizi gerçekten bozabilecek en önemli şey, HDMI kablosunun uzunluğu. HDMI sinyallerinin dijital ve dijital sinyallerin 1 ve 0 olduğu doğru. Sorun dijital elektronikte 1 veya 0 diye bir şey olmamasıdır. Çeşitli şekillerde temsil edilir. Sinyal eksikliği, pozitif manyetik olarak yüklü veya negatif manyetik olarak yüklü bir ortam, belirli bir değerde voltaj vb. Depolanan sinyal beklenen bir değer aralığına karşı okunur. Örneğin bir 1, 10'luk bir sinyal gücünde saklanabilir (sıfıra -10 iken). 9,6 gibi bir sinyal gücü de 1 olarak okunur. Bu, üzerine yazılan verilerin nasıl kurtarılabileceğidir. Sabit sürücü 1 veya 0 gibi kesin bir şey okuyacaktır.

    İşte fenomen ayrıntılarını gösteren wikipedia'danbir grafik :

    Analog signal: +11.1 -8.9 +9.1 -11.1 +10.9 -9.1 Ideal Digital signal: +10.0 -10.0 +10.0 -10.0 +10.0 -10.0 Difference: +1.1 +1.1 -0.9 -1.1 +0.9 +0.9 Previous signal: +11 +11 -9 -11 +9 +9

    Bunun HDMI kablonuzla ilişkisi nedir? Kablonun uzunluğu arttıkça, sinyal gücü yalnızca azalmaz, sonraki her bir bit arasındaki fark da artar. Sinyal kalitesi o kadar kötüyse, diğer ucundaki makine bir bitin nerede başladığını ve diğerinin bittiğini söyleyemezse, (sinyal gücüne bağlı olarak) yanlış bir değer tahmin edebilir. Ortaya çıkan sinyal hala dijital, öyle değil mi? Ve yine de yanlış. Kötü yapılandırılmış bir kablonun sinyal bozulması bu sorundan etkilenirken, yüksek kaliteli kablolarda genellikle aktif güçlendiriciler bulunur. Bu sayede, sinyal gücü düzgün bir şekilde okunabilen değerlerde kalır (1 ve 0 olarak) ve komşu bitleriyle karışmayacaktır.

    Hiçbir şekilde bir HDMI kablosuna 100 dolar harcamam gerektiğini söylemiyorum. Gerçekten çok ucuz kablolar ile doğru yapılmış kablolar arasında bir fark olduğunu söylüyorum. Uygun fiyatlarla (bazen 20 $ 'ın altında) olan ve yukarıda belirttiğim sorunlardan etkilenmeyen HDMI kablolarını kesinlikle bulabilirsiniz. Canavarın potansiyel müşterilerini beslediğini kesinlikle önemsemeyin. Kötü HDMI kabloları HDTV donanımınızı tehdit etmez. Kablo çalışmayacak veya çalışmayacak ve HD görüntü yerine bir kutu mozaik olacak (uydu veya kablolu TV'niz geçici olarak sinyalini kaybettiğinde olduğu gibi).

    Oksijensiz kablolar gibi başka tonlarda efsaneler var. HDMI kablosunun oksijensiz olması nedeniyle% 1 daha güçlü bir sinyali varsa, bu size nasıl yardımcı olur? Düzgün yapılmış, oksijenle kirlenmiş, HDMI özelliğine uyumlu kablo, 1 veya 0 olarak okunacak kadar güçlü bir sinyal göndermeye devam edecektir. Şimdi 1 için beklenen değerinizin 10 olduğunu söyleyebiliriz. Oksijensiz kablonuz size bir 9.7, diğer kablo size bir 9.6 verir. Her iki durumda da 1.

    Bütün bunlardan çıkan sonuç nedir? Bir HDMI kablosu satın alırsanız, bazı şeyleri aklınızda bulundurun. Kablo nakliye ve vergilerden sonra 4 $ ise, muhtemelen üreticinin bulabileceği en ucuz malzemeden yapılmıştır. HDMI onaylı veya en azından burada ne okuduğunuzu bilerek, kabloların, konektörlerin vb. Kalitesinde tahmin edin. Kablolar almayı deneyin. Uzun bir kablo satın alıyorsanız (25 fitin üzerinde), sinyal gücünün tutulduğundan emin olun. iki uç nokta arasında biraz sabit.

    Merak edenler için, evet, HDMI kabloları hakkında çok fazla şey biliyorum."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dallass -- 29 Ocak 2019; 21:01:20 >




  • Evet bizzat katılıyorum uçuk fiyatlara çıkmadan da normal kaliteli bir kablo ne olduğu belli olmayan kablolara göre fark yaratıyor. Bunu farkedemeyenin ya içeriği yada kullandığı aletler farkı belli edecek seviyede değildir.
  • Ucuz araba pahalı araba mantığı işte, üzerinde çok düşünmeye gerek yok. Yoldaki hız limitinin mesela 80 ise, arabalara da bu hız limitini geçemeyecek şekilde düzenek koyulduğunu düşünün. Mercedes de şahin de seni gideceğin yere aynı zamanda götürür, getirir. Burada önemli noktra bakım yapmadan, sanayiye uğramadan hangisi işini daha uzun süre yapar. Fark bu.

    Telefon usb kabloları da bir süre sonra bozulur. Ankerin sağlam kablosunu alırsan, telefonunu uçurmaz, sadece daha üzün süre bozulmadan kullanırsın. Olay budur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.