Şimdi Ara

HDD Adaptörü Yapıyorum Yardım Eder misiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İçerikteki bilgiler bizzat denenmediği ve doğruluğu kesin olmadığı için insanları yanıltmamak amacıyla silindi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 3 Ekim 2020; 23:54:48 >



  • Konu yıllar evvel başkalarının da başına bela olmuş:
    https://forum.donanimhaber.com/alinik-tasinabilir-hdd-adaptoru-5v-12v--35151220

    Çin yapımı güç adaptörlerinin ömrü çok kısa olduğu için çabuk bozuluyor ayrıca güç sınırlamalarının düşük olması sebebiyledir ki her harddiski çalıştırmıyor. Bu nedenle ideal akımlı çıkış verenini yapmaya çalışıyorum.
  • Sanırım aşağıdaki resim işinize çok yarayacaktır. Malum HDD'ler farklı durumlarda farklı akımlar çekiyorlar.
    HDD Adaptörü Yapıyorum Yardım Eder misiniz?
  • aeronics kullanıcısına yanıt
    Yanımda hayvan gibi çıkma PC güç kaynağı taşımıyayım dedim ha... Olmadı kısmet.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 3 Ekim 2020; 23:55:34 >
  • Zamanında iki voltaj düşürücü (DC-DC buck converter), laptop adaptörü ve molex bağlantısıyla yapmıştım, hard disk değil ama harici CD sürücüsü çalıştırmıştım. Bu ihtimal neden olmaz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • belgther B kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Aslında olmuyor değil oluyor şöyle anlatayım mesele çok basit.

    HDDler normal çalışırken atıyorum 500mA istiyor buraya kadar sorun yok. Ancak ilk devreye girerken 2A üzeri istiyorlar ki bunu daha evvelki deneylerimde görmüştüm. İşe bakın ki Laptop adaptörleri -bu cihazda elimizde kalmış eski laptop adaptörü kullanacağımızı varsayarsak- 3,4A max veriyor daha doğrusu etikette öyle yazıyor. Şayet haddinden fazla akım çekmeye kalkışırsak adaptörün kısadevre koruması çıkışı kesecek, eğer kısadevre koruması yoksa birkaç aç kapatta bozulacaktır.

    Dolayısıyla DVD-RW cihazlarında sorun olmaz, güç gereksinimleri daha stabildir. Ama HDD'ler için güçlü bir kaynağa ihtiyacımız var. Örneğin bir laptop harddiskinin etiketinde şöyle yazmakta: 5V-1,1A. Bu, ilk devreye girerken çektiği akımdır. 12V istemez, sadece 5V ister ama ciğerli akım ister.

    Son olarak HDD'ler aynen pil ve akü gibi temiz güç kaynağıyla beslemezseniz yakın zamanda verilerinizi uçurursunuz. Son derece hassaslar ve kullanıldıkları besleme akımları çok önemlidir. Bu nedenle Power supply arızası yüzünden (kirli akım veriyor) HDD'si bozulan, bad sector oluşan çok vakayla karşılaşmıştık.

    Yukarıda kiCAD ile çizdiğim güç kaynağı devresinde elden geldiği kadar temiz akım elde etmeye çalıştım. Oradaki güç transistörlerini sadece zener ile de sürebilirdim. Ama mesele HDD beslemek olduğunda 78XX gibi daha stabil bir entegre kullanmakla kalmadım, küçük parazitiklerin elimine edilmesi için küçük değerli çok fazla kondansatör kullandığımı ve çıkışta da en az 470uF kullandığımı görüyorsunuz (1000uF'ye kadar çıkarılabilir).

    İşte meselenin özü bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 20 Haziran 2020; 11:19:17 >




  • Aslında aynı dertten müzdarip olduğumuz için aynı arayış içine girmişiz. Tek fark ben birkaç ay kadar önce bu duvara çarptım. NAS amaçlı kullandığım bir ITX anakart var. Endüstriyel bir kart olduğu için sadece işlemci olan 12V soketini kullanıyor. 20 ya da 24pinli olan soketin takılacağı yer bile yok anakart üstünde. Ona Gereksiz büyüklükte PSU kullanmaktansa her HDD için setp-down yapmayı planladım ama baktım ki işin astarı yüzünden pahalıya çıkacak bilgisayar PSUsu ile yola devam ediyorum.
  • HDD'ler 5V kanalından en fazla 700 mA civarında bir akım çeker. Plaka sayısı 5V kanalını pek etkilemez. Bir 78xx'in kapasitesinin 1.5A olduğunu dusunursek %50 kapasitede çalışması demek. 12V hattıni sadece motorlar kullanır bu hatta voltaj toleransı 5V'a göre daha yüksektir (%10 civarı). Transistör gereksiz.

    Ancak HDD motoru start alırken 12V kanalindan birkac milisaniyeligine 2.5A'e kadar akım cekebilir. Bu akımı sağlayabilmek için 12V hattına 2200 uf kondansatör ekleyin, bu HDD start alırken gereken yüksek akımı sağlayacaktır.

    DVD-RW besleyecekseniz LM2596 öneririm, sadece HDD calistiracaksaniz 78xx yeterlidir. 78xx'ler optik sürücü beslemek için yetersiz ve verimsiz olur. Optik sürücüler okuma yaparken 5V hattından 1A 1.5A civarı akım çekerken, yazma yaparken 2 2.5A'e kadar çıkarlar.
    LM2596 Hazır modül alabileceğiniz gibi parçaları kendiniz alıp sıfırdan devre de kurabilirsiniz.

    Devre çizmeye yeterince vaktim olmadığı için hazır modül ile dönüştürücü yaptım. LM2596 modülünü kutuya yerleştirip kablolamasini yaptım. Temiz ve derli toplu bir şey ortaya çıkardım. Ortaya çıkan şey kibrit kutusu kadar sadece. Optik sürücülerle bile sorunsuz çalışıyor.


    HDD Adaptörü Yapıyorum Yardım Eder misiniz?

    HDD Adaptörü Yapıyorum Yardım Eder misiniz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 21 Haziran 2020; 11:39:3 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • ipli jeton kullanıcısına yanıt
    LM7805 ve 12 ikilisini daha önce HDD üzerinde test ettim. Aşırı bir ısı açığa çıkıyor ve soğutmak için plaka kullanmak yetmeyip hızlı dönen 12V ufak fanlardan kullandım.

    İkinci olumsuzlukları, genellikle piyasamızdakiler hep sahte. 1,5 amperi boşver bana 1A olanından bul, sevinip göbek atacağım daha önce de bahsetmiştim. Burada kullandığım güç transistörleri 10A emetör akımı kapasitesine sahip. Ve kapasitesinin çok altında akım alınıyor ayrıca LM78XX'e de fazla akım düşmeyeceği için, sahte de olsa gerçek de olsa daha az ısı ve garantili sonuç istedim.

    LM2596lara gelince benim de hedefim o Bu devreyi bir forumda yayınladım. Şimdi bu mevzubahis pwm entegresi ile kendi tasarımımı yapıp koyacağım. belki burada da paylaşırım?

    Teşekkür ederim yorumlarınız için. Konu çözüldü sayılır buna en yakın haliyle paylaştım.




  • Lineer regülatörler enerjinin fazlasını harcayarak(ısıya çevirerek) voltajı düşürürler. Bu yüzden verimsizlik abideleridir. Transistör de koyulsa yine ısınır.

    Anahtarlamali olanlar PWM yöntemi ile bobin üzerinde enerji induklenmesi ile voltaj düşürürler. Lineer olanlardaki gibi gücün fazlası harcanmaz. Sözgelimi 5V'ta 2 amperlik çıkış verirken girişte 12V'ta yaklaşık 1A çekerler. Boşa harcanan enerji çok daha az olduğu için çok az bir ısı üretirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 20 Haziran 2020; 20:23:27 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt
    Zaten biraz da onun için pwm'lisini tasarlayacağım ya.

    Bu yaptığım proje bir anlamda güme gitti. Bugün zaten araştırıyordum şimdi sende küçücük kutulusunu görünce daha bir şevk geldi. Bugünlerde halleder yayınlarım
  • Sürekli tak çıkar yapılacaksa ve devrenin güç girişinde ters takmayı engelleyecek soket falan olmayacaksa koruma diyodu ekleyin. Minimum 1N54XX serisi(3A) bir diyodu seri bağlayın.

    Zira entegre ters voltajda yanıyor. Bunu acı bir şekilde öğrendim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ipli jeton

    Sürekli tak çıkar yapılacaksa ve devrenin güç girişinde ters takmayı engelleyecek soket falan olmayacaksa koruma diyodu ekleyin. Minimum 1N54XX serisi(3A) bir diyodu seri bağlayın.

    Zira entegre ters voltajda yanıyor. Bunu acı bir şekilde öğrendim.
    İnternetim bittiği için bir haftadır giremiyordum şimdi yazabiliyorum.

    Ters takma ihtimali yok çünkü bunu yapan kişi çıkışa molex kablo lehimleyecek. Kablo renkleri dahi PCB üzerinde yazıyor. Ama hazır modüllerde böyle bir risk var. Bu arada çizmekten vazgeçtim o modüllerin dual olanlarından varmış piyasada bilmiyordum. Birini +12 diğerini +5 ayarlıyorsun bitti gitti Uğraşmaktan vazgeçtim paylaştığım devre de önemini yitirdi.




  • Ben 12V akü ile optik sürücü falan çalıştırmak için kullanıyorum. Gerek optik sürücülerin gerek HDD'lerin 12V girişlerinde ki voltaj toleransları 5V'a göre daha fazla. Voltaj sorun olmuyor. 12V çıkışı doğrudan girişe bağlı, 5V çıkışı da modül üzerinden sağlanıyor.

    Mosfetli ters voltaj koruma sistemi ekleyeceğim bu sefer. Diyotta voltaj düşümü çok oldugundan diyot fikrinden vazgectim. Mosfette sadece 0.1V düşüm oluyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ipli jeton

    Ben 12V akü ile optik sürücü falan çalıştırmak için kullanıyorum. Gerek optik sürücülerin gerek HDD'lerin 12V girişlerinde ki voltaj toleransları 5V'a göre daha fazla. Voltaj sorun olmuyor. 12V çıkışı doğrudan girişe bağlı, 5V çıkışı da modül üzerinden sağlanıyor.

    Mosfetli ters voltaj koruma sistemi ekleyeceğim bu sefer. Diyotta voltaj düşümü çok oldugundan diyot fikrinden vazgectim. Mosfette sadece 0.1V düşüm oluyor.
    Şu anda birçok yerde HDD adaptörü arayan insanları görüyorum, burada, forumlarda falan. Yapma imkanı varsa plastik kutulara koy koy sat koy koy sat. Vida bile kullanmana gerek yok sıcak silikonla yapıştır gitsin. iki katına satsan harçlık çıkar yani.




  • Dün 3,5inç lik hdd kusutunu 12v adaptörü ile 5tl tl ye aldım bit pazarından
  • Komple modül 5 lira,
    LM2596 SMD tek başına 7 8 lira var. Kondansatorlerle, 3296 potuyla, bobiniyle birlikte 15 lirayı bulur.

    Bir yerde bir terslik var. Arada 2 kat fark var, PCB maliyetine girmedim bile.

    Ya hazır modülde dandik parçalar kullanıldı, ya da bizimkiler parçaları pahalı satıyor.

    Bu arada yanan modülde LM2596 dışında hasar yok gibi görünüyor. Entegreyi değiştirip tamir mi etsem acaba? Belki orjinalinden daha iyi olur.

    Yeni modül aldım normalde, eski modülü tamir etsem mi diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 24 Temmuz 2020; 19:1:23 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ipli jeton kullanıcısına yanıt
    Şimdi şöyle bir durum var,
    Birşey yapıcam mesela bana X ohm direnç lazım. Bir tane lazım. Yok. Başka dirençlerle seri ya da paralel yapılamıyo. Bir tane direnç için evet 15 kuruşluk bir direnç için,

    oturup liste yapıyorsun hazı gitmişken boş dönmeyeyim diye.
    Hazırlanıyorsun.
    Giyiniyorsun.
    Durağa çıkıyorsun. hergün istemediğin zaman arka arkaya geçen otobüs bir türlü gelmiyo.
    Biniyorsun 30-40 dakika parçacının olduğu semte yola çıkıyorsun.
    İndikten sonra da biraz yürüyorsun.
    Dönüşte tekrar yürü, lanet olası kalabalık durağa gel, ayakta gidiceksin 30-40dakika. Oturmak ne mümkün.
    Geliyorsun eve.
    Ama hevesi geçiyor insanın.
    15 kuruşluk tek bir direnç için bu benim başımı ağrıtan sıkıntı.
    Coronayı saymadım.

    Eğer elinde yeterli parça malzeme varsa ve benim gibi parçacılardan değil internetten alıyorsan bence tamir et, elinde dursun. Kargo falan beklemene gerek kalmadan hazır modül olur elinde.

    Lakin parçalarım değerlidir diyorsan tamir etme.

    Ben satışı iyi olur derken, modülün dual olanının hazırı var uygun fiyata. Ondan dediydim. Kendin yapmaya kalkma. O entegrenin dataşetini biraz okudum dikkat edilmesi gereken çok fazla şey var. yolların nasıl olması gerektiği bazı elemanların ve yollarının bobinden mümkün mertebe uzakta tutulması gerektiği falan bir dünya sıkıntı. Hazır kullan. Yapmaya değmez. Ben vazgeçtim şahsen.




  • Teşekkürler. Aynı entegrenin bir de 2576 diye bir kardeşi var. Anahtarlama frekansı daha düşük. Onun devresi daha sorunsuz yapılabilir.
    2596 yüksek frekansta çalıştığı için PCB konusunda daha bı özen istiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ters voltaj koruma devresini hazırladım. Giriş bağlantısı ters yapıldığında mosfet tetiklenmeyeceği için enerjiyi kesiyor. Bu sayede ters voltaj riski engelleniyor. HDD Adaptörü Yapıyorum Yardım Eder misiniz?
    Ben İRF9540, 12V zener ve 10k direnç kullandım. Herhangi bir P kanal mosfet olur. Dikkat etmeniz gereken kullanacağınız mosfetin gate tetikleme voltajı devrenizin giriş voltajindan düşük olmalı, yoksa mosfet tetiklenmez, tetiklense bile voltaj düşümü olur. Mosfet SMD olursa daha küçük yapılabilir.

    N kanal mosfetiniz varsa bu devreyi de yapabilirsiniz.
    HDD Adaptörü Yapıyorum Yardım Eder misiniz?

    Yer sorunu olmayan uygulamalarda röle de kullanılabilir. Röle bobini seri diyotla girişe bağlanır. Çıkış da rölenin NO kontağından alınır. Ters bağlantıda röle bobinine enerji gitmeyeceğinden çıkışta enerji kesilecektir. Çok yer kaplamasına rağmen voltaj düşümü yoktur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 25 Temmuz 2020; 20:3:11 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.