Şimdi Ara

Hazır elma suyundan şarap yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
4
Favori
14.923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar
    Ne zamandır yapmayı planladığım elma şarabı yapımına 1 ay önce başladım dün tamamladım

    Neler gerekli?
    1.4l Marketten alınma %100 elma suyu.
    2.5l su şişesi.
    3.Hazır hava kilidi yada serum seti hortumu ve 0.5l su şişesi
    4.Ben n11 den 19 liraya aldığım %17 dayanımlı şampanya mayası kullandım mükemmel oldu fakat marketlerde satılan instant mayadan'da yapanlar var.İnstant hamur mayalarının alkole direnci az oluyor yüksek derece alkol üretemiyor benim tavsiyem şampanya mayası almanız
    5.yaklaşık yarım kilo toz şeker
    6.Hidrometre varsa kullanabilirsiniz yoksa her litreye 1 su bardağı şeker.

    Kullanacağınız ekipmanların steril olması çok önemli,ben seyreltilmiş çamaşır suyu kullandım 5l için 1 çay bardağı kadar. Tüm malzemeleri (Damacanayı karıştıracağım kaşığı serum hortumunu bu suda yaklaşık 10 dakika bekletip sonra iyice yıkadım.

    Ben hidrometre kullandım meyve suyundaki şekeri ölçtüğümde yaklaşık 1000 değerini gördüm bu değer alkol üretimi için yeterli olmadığından değeri 1100'e getirmek için yaklaşık yarım kilo şeker ekleyip şekeri meyve suyunda iyice erittim. Hidrometre yoksa marketten alacağınız 4 l elma suyuna yarım kilo ekleyebilirsiniz.5l su şişesine 4l meyve suyu koymamızın nedeni mayanın bir miktar köpürtülmesidir.

    1 bardak meyve suyunda yaklaşık 1,5 çay kaşığı mayayı yarım saat bekletip canlandırıp elma suyuna ilave edip iyice çalkaladım.

    Maya meyve suyundaki şeker ve eklediğimiz ilave şeker ile beslenerek yaşamakta bu şekeri tüketirken atık olarak alkol ve karbondioksit üretmektedir .fermantasyon sırasında meyve suyunun oksijenle kesinlikle temas etmemesi gerekiyor bu yüzden hava kilidi kullanıyoruz hava kilidi karbondioksidin çıkışına izin veriyor oksijenin girişini engelliyor meyve suyunuz oksijenle temas ederse asetik asit fermantasyonuna ile sirkeye dönüşüyor.
    hava kilidi için serum setinin hortumunu bir ucunu 5l su şişesinin kapağını delip içine 3 santim sokup sıkıca sabitliyoruz, montaj yerinin hava almaması için silikon,mum ,hamur gibi malzemelerle izole edebilirsiniz. Damacanın kapağının da hava almaması için etrafını koli bandıyla sıkıca sarıyoruz.

    Hortumun diğer ucunu yarım litrelik su şişesinin içine su doldurup suyun içine daldırıyoruz.

    Birkaç saat içinde fermantasyon başlıyor yarım litrelik şişenin içinde kabarcıklar başlıyor çalkalamadan karanlık ve 20 dereceden soğuk olmayan bir bölgede bekletiyoruz sonra günlük kontroller başlıyor kabarcıklar bittiğinde şarabımız hemen hemen hazır oluyor.
    Hamur mayası kullanıldığı da fermantasyon 10-15 gün içinde tamamlanıyor şampanya mayasında ise 1 ay sürdü.

    Fermantasyonun sonunda kullandığımız maya ölerek dibe çöküyor ve şarap berraklaşıyor burada dikkatli olun alttaki tortuyu dağıtmayın

    Son aşama ise sifonlama hava kilidinde kullandığınız hortumu kullanabilirsiniz.Fermantasyonu tamamlanan meyve suyunu (Şarap oldu artık) masa üstünde koyup hortumu dibindeki tortuya 1 santim kalacak şekilde sokup sabit tutuyoruz . hortumu emerek hortumun diğer ucundan yaptığımız şarap çıkıncaya kadar emip hemen alttaki şişeye sokuyoruz üsteki şişede den şarap kendiliğinden yeni şişeye aktarılacak tortular diğer şişede kalacaktır.

    Tamamlanan şarabı hidrometre ölçtüğümde değer 1100 den 1000 birimin altına inmişti buda yaklaşık 13 derece alkol içerdiğini gösteriyordu . şarabı 4-5 gün buzdolabında dinlendirip daha sonra küçük şişelere hava kalmayacak şekilde aktarabilirsiniz büyük şişede tutarsanız hava ile teması olacağı için tadı bozuluyormuş.

    4-5 gün dedim ama ben dayanamadım ertesi gün denedim gerçekten mükemmel olmuş içimi çok güzel acılığı ve burukluğu olmayan yüksek alkollü bir şarap iki kadeh bile baya etkiledi :)





    Not resimler temsilidir. İşlemler sırasında çekmek aklıma gelmedi maalesef:)

    hidrometreyiHazır elma suyundan şarap yapımı)

    Hazır elma suyundan şarap yapımı




    Hazır elma suyundan şarap yapımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mirae -- 8 Nisan 2019; 21:2:8 >







  • Hazır elma suyundan şarap yapımı
  • Teşekkür ederim

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bardakta bir fotoğrafını da ekleseydin keşke. Hazır elma suyundan şarap yapımı 

  • Vergi artıkça millet kimyager oluyor,hocam hazır şarap yapmışken dizinizde de(!) puro sarın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamur mayasi ile 5 litre yaptım bugün 13. gün fermantasyon devam ediyor az az kabrcik çıkıyor, dayanamadım 2 kadeh ictim içimi güzel olgunlaşsa daha güzel olacak tabi sabır etmek lazım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kasabalı türk K kullanıcısına yanıt
    Zehirlenmeyelim sonra

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • dostum ev yapımı şarap en güvenlisi zehirlenme dezenfektan için yapılan metil alkolu ucuz diye etil alkole karıştıran katiller yuzunden oluyor, ev yapımı şarap da metil alkol olmaz mayalar şekeri metil alkole donusturemez.

    mayalar şekeri yiyerek etil alkol ve karbondioksit üretir hava kiliti ile karbondioksit atılır alkol kalır konu bu kadar basit.

    sadece şu konuya dikkat et fermantasyon bittikten sonra şaraba hava aldırma ve 1 ay içinde tüket, uzun süre bekleyen sarap bozulur, uzun süre bekleyeceğim diyorsan içine SO2 olarak Potasyum metabisülfit (kükürt) atacaksın ve bakterileri öldüreceksin.

    *temiz bir şişeye yüzde yüz elma suyunu döküyorsun

    *litre başına bir çay bardağı şeker ekliyorsun

    *litre başına bir çay kaşığı maya ekliyorsun

    *hava kilidini takıyorsun

    *15-20 gün bekliyorsun, fermantasyon bittiğinde isteyen hemen tuketebilir isteyen şişeleyip bekler tercih sizin.

    hava kiliti yerine balonda kullanabilirsiniz sadece balona iğne ile 2-3 delik açmanız yeterli olacaktır.

    Hazır elma suyundan şarap yapımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kasabalı türk -- 24 Ocak 2022; 15:12:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • kasabalı türk K kullanıcısına yanıt

    Merhaba Şampanya mayasıyla alkol derecesi 12 -13 lere çıkıyor ,içim sırasında maya kokusu tadı olmuyordu .fakat döviz artışlarından sonra ithal maya çok pahalı oldu ekmek mayasıyla yaptığın da tadına kokusuna dikkat edebilir misin ?

  • Şarap daha ekonomik ve hızlı oluyor sanki ama biradan kopamıyorum

  • kasabalı türk K kullanıcısına yanıt
    Emeğineze sağlık değerli bilgiler için teşekkürler 🙏

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Alkolü tamamen kendiniz üretebilirisiniz hem de basit bir yöntemle:


    1,5 litrelik pet şişenin üçte birine kadar kuru üzüm koyun.

    Üzerine 5 çorba kaşığı kadar nohut ekleyin.

    Kalanı su ile tamamen doldurup, ışık görmeyen kuru bir yerde oda sıcaklığında saklayın.

    1 ay kadar sabrederseniz şarabınız hazır.


    Bu yöntemi ceza evi koğuşlarında yasak eşya arama sırasında öğrendik. Mahkumların bazıları bu şekilde zula yapmıştı.

  • Markete git 1€ 5 litre al kana kana iç. Ama ben hiç içmedim. Benim karşı komşum vardı aynı binada. Arabayı doldurup getirirdi. Manyak pubg oynarken bir yandan rakı şarap viski konyak likör nolets cin. Özellikle nolets cin var ya çarpıyor adamı bir damla aldım ondan sadece merak edip feci çarptı sek içmişim burnum bi uyuştu resmen head shot oldum o gün. Denenmesi lazım ama. Tekrar kullanmam o başka

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mirae kullanıcısına yanıt

    hocam ben pak maya ekmek mayası ile yapıyorum, bi arkadaşım şampanya mayası ile yapmıştı arasında bir fark hissetmedim, zaten ölen mayalar dibine çöküyor, ekmek mayası yüzde 12 alkol seviyesinde ölüyor şampanya mayası yüzde 15e kadar dayanıyor ama fermantasyonu uzun sürüyor biraz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende teşekkür ederim, böylece 1 litre şarabın maliyeti 6 tl, yapması inanılmaz basit, şuan tekellerde en ucuz kötü şaraplar 60 tl, bir bira parasına 4 litre şarap yapabiliyorsunuz, umarım bu meyve sularına fahiş bir zam gelmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben 2 yili geckin kendi sarabimizi tuketiyorum. Tavsiye ederim alkolu de 13-14 ayarliyoruz 2-3 bardakta cakir yapiyor. 3 biraya 60 lira verilmez degmez

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kasabalı türk K kullanıcısına yanıt

    Ben de bu işe yeni başladım fermentasyonun bittiğini nasıl anlıyoruz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hidrometre kullanmıyorum, zaten 4lt için yarım kilo şeker yeterli, baloncuklar arası uzayınca iş bitiyor nerede ise. Ama ben şöyle yapıyorum; şeker, maya ve meyve suyunu karıştırdıktan sonra, mutfak terazisi ile tartiyorum diyelim toplam 4680 Gr geldi. Baloncuk sayısı azalınca, Ne zaman 370 - 380 Gr hatta 400gr. Kadar bidon hafifliyor o zaman şişeleme işine geçiyorum. Buradaki mantık şekerdeki karbon atomlarının co2 olarak karışımdan atılıp, bidonun hafiflemesi

    Birde yeni bir deneye başladım oda eski mayayı tekrar canlandırıp yapmak. Görüntüye göre aynı hazır maya gibi proses ilerliyor, belki de mayalar şarap mayasında dönüşür zamanla ;)

    Son bir not: cideri buzdolabında muhafaza edip ne kadar çok beklerse tam bir şek şarap havası alıyor ilk zamanki tatlımsı tadı gidiyor (tabii beklemeye gücünüz yetiyorsa)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.