Şimdi Ara

Hangi Mercedes E Serisi (w124-210-211-212-213)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
3.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konu; Mercedes E Serisi,
    Soru; hangi E serisi (W124-210-211-212-213)

    w124 Kasa kodu ile 1985'de seri üretimi start alan ilk E serisi zamanının ötesinde bir mühendisliğe sahip, kullanılan her çeşit malzemenin kalitesi aracın yolcularına sağladığı konfor ve sürücü açısından ise sürüş rafineliği gibi konularda adeta otomotive sektöründe çığır açmış bir modeldi. Tek parça ve en üst noktaya gelince aşağı doğru inip tekrar çıkan silecek kolu, yük bindikçe dışarı doğru açılan arka tekerleri, ön tekerleğin yan yatarak yüksek açılı dönüş pozisyonu alması, el freni yerine ayak freni gibi E klasla özdeşleşmiş teknolojik özellikler bu kasayla birlikte (bir çoğu) başlar. Araç adeta; 30 sene 500K üstü km.lerde kullanılsa bile doğru düzgün bakımları yapıldığı ve çok hor kullanılmadığı sürece halen sağlam ve işlevini gerektiği şekilde yapacak bir anlayış/kalite/mühendislikle tasarlanmıştı. Bunun kanıtı ise; Bugün düzgün bakılmış w124'lere baktığımızda; 30lu yaşlarına rağmen halen diri ve sağlam olduklarını yollarda örnekleri görülmektedir. Fakat yaşları nedeniyle (metal yorgunluğu) özel garajda vb. şekilde itinayla korunmayanları artık miyadını doldurmuştur. Şu saatten sonra ortalama yada vasat olanını bırakın temiz olanı bile bin bir sorun çıkarmaya (elektrik - mekanik) aday haline gelmiştir. Zamanla birlikte hava koşullarının etkisiyle (güneş-kar-yağmur) her türlü kauçuk ve plastik aksam sertleşip özelliğini kaybetmeye başlamıştır.

    1996 yılında w124 yerine start alan w210 kasayla birlikte E serisi dizayn anlamında köşeli sert hatlardan yuvarlak hatlara ve kedi-göz diye anılan çift yuvarlak ön far tasarımına doğru bir değişim göstermiştir. Her ne kadar yeni hacimli kasa kaba ve hantal bir görünüm sergilesede, w210 kullanılan iç malzeme kalitesi anlamında belkide günümüze kadar üretilen tüm E serileri arasında zirve noktasıdır. Ayrıca bu kasayla birlikte bir çeşit supercharger olan kompressor sistemi uygulanarak göreceli düşük hacimden yüksek güç üreten motorlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu seriyle birlikte; sonraki serilerde de devam edecek; clasic, elegance ve avantgarde donanım seçenekleri gelmiş, ve ülkemizde en çok tutulan tipi; eşsiz açık mavi renkli camları ve zengin aksesuar donanımı, bunlara ilaveten alçaltılmış süspansiyonu ile avantgarde donanımı olmuştur. Konfor, rafinelik sürüş konforu vb gibi konularda kesinlikle E klasın hakkını verebilen bir kasadır. Günümüzde mevcut olanlarının bir çoğu yüksek km.ler devirmiş ve yaşları itibarıyla iç-dış olarak yıpranıktır.. Nadirde olsa arada halen 200k km. yi geçmemiş ve iyi bakılarak kullanılmış diri ve iyi kondisyonda olanları bulunabilmekte fakat bunlara da istenilen rakamlar meraklısı fanatiği olmayanı caydıracak kadar yüksek kalmaktadır.

    2002 yılında w210 un yerini alan w211 kasa ise; dizayn dili olarak selefi olan w210 kasanın yuvarlatılmış ve çift far kedi-göz hatlarını taşımakla beraber, estetik ve oransal olarak çok daha zarif bir biçime bürünmüş olup, halen hacimli olan kasasına rağmen w210daki kaba görüntü ortadan kalkmış çok daha estetik bir hal almıştır. Bu kasayla birlikte teknolojik bir çok yenilik araca uygulanmış, iç malzeme kalitesi anlamında ise hemen hemen E serilerindeki zirve noktası olan selefi w210'a eşdeğer bir kalite mevcuttur. Full dolu dediğimiz olanlarında ise aksesuar olarak neredeyse yok yoktur. Kompressor motor hacim daha da düşürülerek (1800cc) kullanılmaya devam edilmiştir. Bu kasada kalite ve doluluk öyle ön plana çıkarılmıştır ki; bir E serisi aynı dönemde üretilen S serisine (w220 kasaya) en çok çok bu kasayla (w211) yaklaşmıştır. Günün şartlarına uygun olarak bir çok teknolojik donanım bulunduğundan (SBC, airmatic, ils xenon far sistemi, distronic vb)kendisinden önceki E kasalara göre elektrik arızası olasılığı biraz daha fazladır, zira bu araçta hemen her şey (aksesuarlar) elektriklidir. 2007 yılında makyajla birlikte çok fazla mekanik-elektronik parçası değişen w211 ciddi anlamda iyileştirilmiş olup neredeyse kusursuz bir hal almıştır. Fikrimce; sürüş konforu & zevki ve rafinelik anlamında en iyi E seridir. Markanın ve E klasın hakkını eksiksiz temsil eden bir kasadır ve E serisinde malzeme kalitesi, sürüş rafineliği gibi konularda bir zirve ve dönüm noktasıdır, zira kendisinden sonra gelen haleflerinde bu çita giderek aşağıya doğru düşecektir. Bu araçların bugün 2. ellerinin 10-15 yaşlarında olmasına rağmen, oldukça yüksek rakamlara satılabilmesi ve talep görmesi de bunun en açık kanıtıdır. Temiz orijinal bakımlı iyi kondisyonda bir w211 her zaman iyi para eder ve talep görür.

    2009 yılında w212 kasanın tanıtılmasıyla markanın yuvarlak hatlı ve çift far kedi-göz dizayndan vazgeçip tekrar sert köşeli dikdörtgen far dizayna döner gibi olduğunu gördük. Dizayn anlamında ön kısım yadırganmasa bile arka kısım markanın sevenlerince pek fazla beğeni görmedi. Bunun dışında iç kısma baktığımızda w211 den sonra kullanılan her türlü malzeme kalitesi anlamında w212 kelimenin tam anlamıyla bir hayal kırıklığı olmuştu. Malzeme kalitesi w211 den sonra o kadar düşmüştü ki, ne markayla nede temsil ettiği E kasayla bağdaşmıyordu. Maliyet faktörleri o kadar etkili olmuş olmalıki; Donanım anlamındada w211 e göre çok daha düz ve eksik araçlar geliyordu. Bu kasayla birlikte yapılan yenilik; benzinli motorlarda kompressor motordan vazgeçip verimliliği daha iyi olan turbolu (cgi) motorlara geçiş oldu. Bu kasa kalite konusunda o kadar eleştiri aldıki; 2013 yılında çıkan makyajlı hali sanki makyaj görmüş değilde kasa değişmiş kadar farklıydı. Sert köşeli ve çift farlı dizayn yerini yumuşak geçişli hatlara ve tek bir bütün farlı hale bırakarak kasanın genel görünümü yeni nesil kullanıcıların talep ve beğenileri dikkate alınarak; şimdiye kadar hiçbir E serisinin olmadığı kadar spor bir görünüme bürünmüştü. İç malzeme kalitesinde her ne kadar makyajsız haline göre kayda değer ve hissedilir iyileştirmeler yapılmış olsa bile bu hususta halen kendisinden önceki seleflerinden geride kalmaktaydı. Şanzımanda 7Gtronic kullanılmaya başlanıldı, vites kolu klasik yeri olan orta konsoldan kaldırılarak direksiyon sağ tarafına alındı ve buradan çıkan küçük bir kol ile idare edilmeye başlandı. E serisi ilk kez bu model ile birlikte turbolu 1600cc 156 bg motorla (E180 cgi)satılmaya başlandı (vergisel nedenlerden dolayı). Motor hacmi her ne kadar küçük olsada kasa ağır olduğundan aynı ölçüde yakıt tasarrufu (şehir içi) yapmak pek mümkün olmuyordu, performans olarak uçup kaçmayan fakat idare eder durumda olsa bile bir E serisinin bu hacimli bir motor ile piyasaya sunulması oldukça eleştirildi, bununla birlikte göreceli uygun fiyatı nedeniyle gelmiş geçmiş en çok satan E serisi olmayı başardı, ortaüst sınıfın E kasa alabilmesine fırsat tanıdı. Maliyet ve rekabet faktörleri nedeniyle bu seri maalesef; Rafinelik, sürüş konforu, malzeme kalitesi vb konularda selefine göre çıtayı bir üst seviyeye taşıyamayan bir kasa oldu, hatta aynı seviyeyi bile koruyamayıp çıtayı düşürdüğü rahatlıkla söylenebilir.

    2016 senesinde w212'nin yerini alan w213 E serisi; dış dizayn anlamında selefinin (w212) dizaynının devamı olarak görülebilir. Yeni nesil alıcıların beğeni kriterleri doğrultusunda; yumuşak ve bu hacimde bir kasaya göre aşırı duran sportif hatlar daha da çok vurgulanarak ve özellikle aracın arka kısmı ve stopları iyice yuvarlatılarak devam etti. iç kısımda ise; malzeme kalitesi anlamında selefi olan w212 makyajlı olan modele benzer bir durum söz konusuydu, yani yine maliyet kaygılarıyla çita aynı yerinde hatta bazı kısımlarda daha da düşmüş olarak karşımıza çıkmakta. İç dizayn klasik E serisi anlayışının dışına doğru gitmekte, sadelik ve fonksiyonellik yerini giderek aracın her tarafını saran rengarenk yanar döner ambiyans ışıklarına, ön paneli ise olduğu gibi çepeçevre kaplayan dijital ekrana bırakmış. w213 de esas önemli değişim teknolojik anlamda kendini gösteriyor. Şanzıman olarak 9Gtronic kullanılmaya başlanılmış olup yarı otonom sürüş özelliğine kadar günümüz otomotiv teknolojisindeki hemen her türlü elektronik dijital oyuncak kendine bu kasada yer bulmuştur. w211 ile birlikte son bulup geride kalan; Uçan halı tadındaki yumuşak süspansiyon konforu ve rafinelik, S kasa malzemesine yakın iç malzeme kalitesi maalesef w213'de pekde bulamayacağımız E klası E klas yapan önemli unsurlardır. Süspansiyon özellikle bu aracın klasına namına yakışmayacak derecede serttir.

    Sonuca gelirsek; kendi fikrimce w211 makyajlı E klas kalite, rafinelik, sürüş konforu & zevki gibi unsurların hakkını veren üretilmiş son E klastır. Sonrasında her ne kadar yeni kasalarda teknolojik anlamda günün şartları doğrultusunda yenilikler mevcut olsada, aracın kullanım keyfi kalitesi rafineliği giderek düşmektedir. Tercihim artık yüzü ve teknolojisi eskimeye başlasa da; halen iyi durumda kondisyonda orijinal bir w211 Facelift E klas kasadır (bu araca sahibim). Sürüş deneyimlerimde (showroom inceleme değil) son güncel kasa w213 de bile w211 FL aracın verdiği hissiyatı, sürüş zevkini ve rafineliği şahsen alamadım.

    Mercedes E klas seven/meraklısı/tutkunu üyelerden yorumlarını düşüncelerini alalım....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zvzv -- 16 Temmuz 2018; 7:43:3 >







  • Hepsi de zamanına göre çok başarılı arabalar ama bana göre "E Serisi" nin tanımı W211'dir. Gerek duruşu gerek iç döşeme ve cam renklerinin uyumu. Çok seviyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • W124 İle W211 arasında kaldım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • W211

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • w211
  • Ben bunları hepsini seviyorum, hepside hurda dökük olmadıktan sonra iyidir, ama satın alacaksam mümkün olduğu kadar yeni olanını almaya bakardım, makyajlı olan W 212 iyidir.
  • W211 kasayı çok beğeniyorum

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.