Şimdi Ara

Hangi linux dağıtımını tavsiye edersiniz ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni linux kullanmaya başladım, şimdilik denemek için gözüme hoş geldiği için manjaro gnome dağıtımını yükledim.Fakat gnome biraz kullanışlılık açısından kötü geldi, daha seri kullanabileceğim windows tarzı olan bir masaüstü ortamı kullansam daha iyi olacak sanki.Xfce masaüstü ortamı hem hızlı hem sade diyorlar ama son kullanıcıya uyar mı yani kullanmamı önerir misiniz ? Ayrıca en güvenilir distro hangisidir ? Ben kurduğumda ana makina olarak kullanıcam ve kredi kartı bilgilerimin felan çalınmasını istemem açıkcası.Çeşit çeşit dağıtımlar ve isimler var hangisine güvenebilirim ? En kurumsal en güvenilir olan hangi dağıtımdır ?




  • Manjaro'yu beğendiyseniz ama Gnome'a alışamadıysanız KDE Plasma veya Xfce sürümüne bakabilirsiniz veya Archman'a yönelebilirsiniz.

    Manjaro
    Manjaro - Downloads
    https://manjaro.org/download/

    Yeni veya acemi kullanıcılar için Linux Mint, Zorin gibi distrolar da Gnome'suz olarak önerilebilir.


    En güvenilir distro olarak neyi sorduğunuzu tam anlayamadım. Casus veya kötü niyetli olarak çalışan yaygın bir distro yok. Arkasında büyük toplulukları veya kurumları olan, sistemli çalışan distrolara örnek olarak Debian, Pop_OS, Fedora ve RedHat verebilirim. Güvenlik konusunda Fedora ve RedHat'te SELinux standart geliyor, diğerlerinde de kurup etkinleştirmek mümkün tabii. Kurumsallık bağlamında RedHat öncü sayılabilir


    red hat developer
    Red Hat Enterprise Linux | Red Hat Developer
    https://developers.redhat.com/products/rhel/download
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugurcansayan

    Manjaro'yu beğendiyseniz ama Gnome'a alışamadıysanız KDE Plasma veya Xfce sürümüne bakabilirsiniz veya Archman'a yönelebilirsiniz.

    Manjaro
    Manjaro - Downloads
    https://manjaro.org/download/

    Yeni veya acemi kullanıcılar için Linux Mint, Zorin gibi distrolar da Gnome'suz olarak önerilebilir.


    En güvenilir distro olarak neyi sorduğunuzu tam anlayamadım. Casus veya kötü niyetli olarak çalışan yaygın bir distro yok. Arkasında büyük toplulukları veya kurumları olan, sistemli çalışan distrolara örnek olarak Debian, Pop_OS, Fedora ve RedHat verebilirim. Güvenlik konusunda Fedora ve RedHat'te SELinux standart geliyor, diğerlerinde de kurup etkinleştirmek mümkün tabii. Kurumsallık bağlamında RedHat öncü sayılabilir


    red hat developer
    Red Hat Enterprise Linux | Red Hat Developer
    https://developers.redhat.com/products/rhel/download

    Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim, güvenlikten kastım dağıtımı yayınlayan topluluğun ne kadar güvenilir olduğuydu sadece.Linux dünyasını tam bilmediğim için belki bu soru saçma geliyor olabilir o yüzden kusura bakmayın.Bu arada ubuntu hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce tercih edilebilir mi?

  • benim ilk deneyimim mint ile oldu.. ama sen doğru yoldasın manjaro ile başla daha sonra (deneyim kazandıktan sonra) arch ile devam edersin..


    masaüstü ortamları, dağıtımlar farklı bir konu.. dağımları kullanarak deneyimlediğim gibi masaüstü ortamlarını da deneyerek kendin için en uygun olanı seçeceksin... xfce yada kde ile başla zamanla diğerlerine de bak Hangi linux dağıtımını tavsiye edersiniz ? masaüstü ortamları çoğu dağımda istediğini kullanabiliyorsun ama dağıtımın resmi olarak destekleği masaüstü ortamını kullanmak yeni başlayanlar için daha iyi



    linux kullanmak istiyorsan; linux'e zaman tanımalısın.. Nasıl ki yeni bir mahalleye taşındığında otobüs nereden geçer, bakkal market nerede öğrenmek zaman alıyorsa yeni sistemde de öyle.. sonuçta dosta sistemi farklı komut sistemi farklı biraz zamanla ve merak ile çabuk adapte olursun..


    debian/ubuntu tabanlı dağımlarda güzel ama uzun vadeli öğrenim ve kullanım için arch tabanlı dağıtımlar benim için daha iyi, bkz: manjaro,archman, EndeavourOS,vs.. (acemiler için arch'ın kendisi baya zordur) endeabouros ve manjaronun kurulumu kolay, (archman denemedim)

  • Linux Dünyası çok geniş. Bunu kendin zamanla seçeceksin.
  • lonecruiser L kullanıcısına yanıt

    Selamlar, rica ederim:) Ubuntu'yu, sahibi Canonical'ın politikaları nedeniyle pek sevemiyorum; zamanında Amazon'u, kapalı kaynağı, snapstore'u dayatmışlardı, burada anmadığım başka profesyonel uygulamaları da oldu, birkaç yıldır haberlerini bile takip etmiyorum. Ubuntu'nun yerine ya Debian veya Linux Mint'e (veya Linux Mint Debian Edition'a) bakmanızı önerebilirim, birinde olmayan bir şey diğerinde yoksa bile yüklemesi kolaydır. Bu konuda adı geçen diğer distrolar da son kullanıcıyı da özgür yazılım işini de ciddiye alan distrolar... Gözünüze kestirdiğiniz bir distro varsa vikisine veya FAQ (SSS) sayfalarında biraz vakit geçirmeniz yeterli olacaktır

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Arkadaşlar giriş seviyesini yazmış, geliştiğini düşündüğün an Debian'e geçebilirsiniz sizi bir tık daha ileri taşır.
  • Fedorayı tavsiye edebilirim. Çok uzun zamandır kullanıyorum, sıfır sıkıntı temiz bir ortam sunuyor. Ayrıca kurulumu bence diğerlerine göre çok daha kolay.
  • Linux Mint kullanıyorum.

  • Arkadaşların önerdiği gibi Arch tabanlılar (rolling) (ilgini çeker mi bilmem ama yakın zamanda çıkacak SteamDeck ve SteamOS Arch tabanlı olacak), onun dışında kullanmadığım ama hem yaygın önerilen hem denemek istediğim OpenSUSE Tumbleweed (rolling), Fedora. Bu dağıtımların arkasında büyük şirketler veya en ufak kodun içini dışını bilip kontrol eden topluluk temelli oluşumları var, 3. parti kuracağın paketler dışında dağıtımın önerilen kurulumunda ve kendi depolarından faydalandığın sürece güvenlik riski oldukça az.

    Masaüstü ortamında yapılandırmaları zaman ve emek isteyen window manager kurulumlarına en azından giriş seviyesinde yönelmeyeceğini varsayarak önerim (bir miktar taraflı olabilirim, yine de objektif gözlem ve tecrübelerdir) hiç DE hopping yapmadan KDE olur. Herhangi bir işletim sistemine benzetebilirsin özelleştirme sınırı sadece hayalgücün, KDE Connect, Kate, Okular gibi Windows'a da gelmiş kuvvetli araçları var. Görsel olarak modern ve efektlerle bezeli olmasına rağmen genel kanının aksine sistem kaynak kullanımında hafifliğiyle meşhur XFCE ile ya başa baş ya da daha az kaynak kullanan bir yapıdadır. Olur da beğenmez isen hafif tarafta lxQt, XFCE, efekti yine bol tarafta Cutefish, deepin ortamlarını deneyebilirsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roby -- 3 Aralık 2021; 1:56:18 >
  • yazma korumalı SD veya CD-ROM üzerinde sistemi boot edip, ram disk kullanılmadığı sürece her şey hikaye !


    ve 2. sıkıntılı konu bir işletim sistemi üzerinde ne kadar çok internete bağlanan program var ise


    her biri potansiyel güvenlik açığı oluşturur.


    malesef linux u linux yapan uygulamaların hepsi


    tek bir firma veya tek bir programcı elinden çıkmadığı için ve ayrıca çıksa bile !!!


    çalışan heran gibi bir x programın 1 fonksiyonu ! ( içinde hiç bir kötü niyetli kod olmasa bile )


    çalışan diğer bi 2. y programın 2 fonksiyonu ile hiç öngörüleyecek bir yerde sistem çakışmasına bağlı


    fark edilemeyen bir güvenlik açığına sebep olma riski her zaman olası !!!


    işte bu yüzden ev kullanıcılarının kullandığı işlemcinin


    100 katı hard sunucu cpuları bile en temel ve basit sistemleri kullanıyorlar.


    özellikle linux u bile neredeyse çekirdek seviyede konsol komut istemi kullanılmaktadır.


    her şey içinde olsun anahtar teslim işletim sistemleri çok büyük olası güvenlik zafiyeti içermektedir.


    ama işte insanlar cilalı araba kaportası birde rengi kırmızı veya siyah ise ben bu linux u kullanırım diyo :D




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 3 Aralık 2021; 7:58:16 >
  • Ücretsiz ve kurumsal denebilecek bir tek Ubuntu var. Red Hat ve Suse gibi bir ücretli bir de ücretsiz diye ikiye ayrılmadı, Canonical baştan beri çizgisini bozmadı.

    Arkasında topluluk olanlardan sağlam denecek bir tek Debian (stable/oldstable) var, ama o da çok uğraştırıyor kullanışlı bir desktop olsun dersen, diğerleri lay lay lom.

  • seyfi84 S kullanıcısına yanıt

    Selamlar


    Ubuntu (Canonical) ve Fedora (Red Hat) gelir modeli arasındaki farklar hakkında bilgi ve yorumumu sunayım.


    Red Hat, dünyadaki en büyük sunucu dağıtımcısıdır. Red Hat şirketi, RHEL'i de üretir ve bu distro, sunucu dünyasının hemen her yerinde mevcuttur. Fortune 500 listesindeki bankaların sunucuları Red Hat tarafından bakımı sağlanıyor. Yani banka kartını kullanan herkesin hayatına Red Hat girmiş demektir.

    Canonical ise kâr getirmeyen bir şirkettir. Canonical'ın kurucusu bey, şirket iflas etmesin diye fonlayabiliyor. Red Hat ile Canonical'ın en büyük farkı aslında burada, Red Hat kâr eden ve fonlanma desteği gereksinmeyen bir şirket. Canonical arayüze reklam koyma, sunucuyu kapalı kaynak koduyla yayımlama, kapalı kaynak kodlu(sahipli) yazılımlarla kurulu gelme, snapstore, Unity gibi sonradan terk ettiği veya edeceği işler ile uğraşıp dururken Red Hat mühendislik ve destek satma üzerine bir iş modeli oluşturmuştu. Koskoca şirketlerden birinin GNU/Linux felsefesine aykırı davranışları varken diğerinin GNU/Linux'ta öncülük etmesi de cabası.

    Red Hat, bu konuda da anılan Fedora'yı yeni özellikler denemek için kullanıyor ve tamamen açık kaynak kodlu. Fedora'nın kararlı sürümdeki çekirdekler, dosya sistemleri, ostree gibi teknolojiler bile diğer distrolardan ne kadar yenilikçi olduğunu gösteriyor. Fedora'daki özellikler zamanla RHEL'e yerleştiriliyor. Aslında Fedora, RHEL'in ücretli desteği olmayan ama yeni özellikleri olan edisyonu da denebilir.

    RHEL de Debian gibi bir dağıtım, eski ama taş gibi sağlam paketlerle, arkasında ciddi bir oluşumuyla. RHEL'i de Debian'ı da Fedora'yı da ücretsiz kurup kullanmak mümkün.

  • Kali Linux öneririm.

  • uzun yıllar ubuntu türkiye forumunda gönüllü olarak nasıl yapılır belgesi hazırlamış biri olarak , hiç birini tavsiye etmem .


    illa da kullanacağım dersen , deepin ve elementary os a bir bak.

  • Kdeli bir dağıtım

    Kde neon veya kubuntu

    Veya ubuntu budgie
  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt
    Oldukça sıra dışı bir öneri. Deepin ile Elementary OS'u ötekilerden ayıran özel bir nes mi var? Konuyu açabilir misin ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.