Şimdi Ara

Halo Evreni & Hikayesi, Çayı-kahveyi kapıp gelin..

Bu Konudaki Kullanıcılar:
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
46
Cevap
15
Favori
9.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Halo hikayesini kısaca özetlemek imkansızdır. Geniş olarak yazmak da çok ama çok zordur. Bunun sebebi Halo evreninde birbirine paralel iki ana hikayenin oluşu ve bu ana hikayelerin oyunlarda sık sık birbirlerine geçişidir. Bazı durumlarda oyunda ilk anda gördüğümüz ve oynadığımız ana hikaye ile arka plandaki ana hikaye birbirine geçer ve paralel ilerler. Ancak yine de ben ikisini mümkün olduğunca bir mantık çerçevesinde ancak "ayrı ayrı" özetlemeye çalıştım. Eh haliyle azbiraz spolier de mevcut ancak mümkün olduğunca spoliersiz yazmaya çalıştım. Çayınızı, kahvenizi alıp gelin. Bakalım olmuş mu:


    HALO HİKAYESİNE GİRİŞ (Oyundaki "ilk gözümüze çarpan" ana hikaye)


    İnsanlar uzun savaşlar, tarihsel süreçler, zorluklardan sonra galaksiye yayılmaya başlamışlardır. Yayılırken geçmişlerinden getirdikleri siyasi ve tarihsel sorunların kaynaklık ettiği gerginliklerden dolayı İnsanlık "gevşek bir konfederasyon" şeklinde örgütlenmiştir ve sürekli bir "düşük yoğunluklu iç savaş" halindedir.


    Bu "gevşek" yapıya rağmen insanoğlu galaksiye yayılmaya devam etmektedir. Bu yayılma sürerken 2525 yılında Harvest adlı uzak bir insan kolonisinde kargo gemilerinin sabote edildiği, saldırıya uğradığı raporları gelmeye başlar. Dünya istihbaratı bu olayı araştırmak için bir grup özel komando gönderir, olayı ayrılıkçı terörist grupların yaptığından şüphelenirler. Olay araştırılırken ortaya çıkar ki "insanlık evrende yalnız değil"dir. The Covenant adlı 7 farklı ırkın bir araya gelerek oluşturduğu bir "Teokratik (Din kurallarıyla yönetilen)-Galaktik İmparatorluk" insanlığın karşısına çıkar.


    The Covenant insanoğlunun yayılmasına son derece kızgındı. Çünki bu imparatorluk kendilerinden (ve insanlardan) yüzbinlerce yıl önce yaşamış-yokolmuş bir uygarlığın kalıntıları üzerine kendi "dinlerini" inşaa etmişti ve insanoğlunun yayıldığı gezegenlerde bu yokolan uygarlığın kalıntıları vardı. Ancak insanlar "kendi dinlerine" inanmayan "kafirlerdi" ve "kutsal emanetleri" kirletiyorlardı. (Bu arada insanlık kendi içindeki ayrılıkçı isyanlarla uğraştığından bu eserleri keşfedememişti bile) Bu durum üzerine The Covenant insanlığa karşı bir "Haçlı Seferi" ilan etti: İnsanlar asla affedilmeyecek ve soykırıma uğratılarak kökü galaksiden silinecekti.


    İnsanlık o vakte kadar kendilerinden başka hiç yaşam formuna rast gelmediğinden bütün askeri ve istihbahrat kuruluşları ve teknolojisi iç tehditler üzerine kuruluydu. Üstelik sayı olarak düşünüldüğünde Covenant 7 farklı ırktan oluştuğundan insanlar 7'ye karşı 1'di. Dahası teknolojik olarak da Covenant insanlıktan çok ilerideydi. Haliyle bu durumlar ardı ardına yenilgilere, milyarlarca insanın ölümüne yol açtı. İnsanlık çeşitli yerlerde büyük zaferler kazansa da kayıplarını yerine koyamıyor, Covenant ise kayıplarını kolaylıkla karşılıyordu. İnsanlığın kazandığı zaferler her zaman birer pirus zaferi olup düşmanı kısa süreli geciktirmekten başka bir işe yaramıyordu.


    2552 yılına gelindiğinde İnsanlığın dış kolonilerinin tamamına yakını düşmüştü. İç koloniler ise birer birer gidiyordu. Tamda bu yılda; "İnsanlığın Genelkurmay Gezegeni", ağır askeri sanayilerin bulunduğu, "Dünya'ya ulaşmadan önceki son adım" sayılan Reach gezegeni kuşatılmaya başlandı ve Halo oyunlarımız kronolojik olarak tam da buradan başladı.


    HALO OYUNLARININ EN SPOLİERSİZ ÖZETLERİ (Ben spolier algılamadım sizi bilmem ama...)


    Halo-Reach: Kısaca hikayesi yukarıdaki son paragrafta. Bu oyunda mehşur Master Chief'imizi değil Noble Team'dan Spartan-B312 kod adlı oyunda Noble Six olarak tanınan karakteri yönetiriz. Görünürdeki görevimiz Reach'e yapılan saldırıların kaynağını keşfetmektir. Acaba gezegen yüzeyindeki terörist faliyetlerinden kim sorumludur? Ayrılıkçılar mı? (Evet salak ayrılıkçılar Covenant savaşına rağmen halen merkezi Dünya hükümetine karşı savaşa devam ediyor.) Yoksa saldırılar Covenant savaşıyla alakalı mı?


    Halo Combat Evolved (Halo 1): Reach Savaşından bir şekilde kaçan Pillar of Autumn adlı insan gemisi bir şekilde bir HALO keşfeder ve biz bu oyunda ilk defa Halo nedir? Kim tarafından ne amaçla yapılmıştır? Covenant bu Haloyla neden bu kadar ilgilidir? Bu Halo'nun bekçisi diyebileceğimiz ve Covenant dininde kutsal sayılan Orbiter nedir? (Şu mavi gözlü havada uçan monitör) bunları öğreniriz. Ve tabiki The Flood ile tanışırız! Master Chief'imiz işte bu oyunda ortaya çıkar.


    Halo 2: The Covenant Halo 1'deki olaylardan sonra savaşı kordinatlarını öğrenmeyi başardıkları Dünya'ya taşımayı başarırlar. Üstelik Dünya'da eski kalıntılardan da vardır! Bu arada Halo 1'e bağlı olarak The Covenant'ın siyasi birliği de sarsılmaya başlar.. Acaba Covenant "Dünya Savaşı"nı kazanacak mıdır? Siyasi olarak dini kast sistemini sürdürebilecekler midir?


    Halo 3: Halo 2'ye bağlı olarak ortaya garip "Uluslararası-Siyasi" durumlar ortaya çıkmıştır. Bu durumların üzerine bir de gidip yeni bir HALO keşfederiz. (Yoksa 2'de keşfetmiş miydik? Ayrıca kaç tane lan bu Halo'lar...?? Allah Allah...) The Flood'un tam olarak ne olduğunu ve eski antik yapıların kaynağını, dahası tarihin tekerrürden ibaret olduğunu yüzbinlerce yıl evvel Neandertaller, Hobbit insanlar, İnsansılar v.b modern öncesi insan atası saydığımız "insan türlerinin" Antik İnsan İmparatorluğunu ve bu öğrendiklerimizin tümünün akibetlerini öğreniriz. Ayrıca bütün Halo oyunlarının en ikonik kaçış bölümü ve o bölümde mehşur olan "Wartdog Run" adlı parça bu oyundadır.


    Halo 4: En nihayetinde şu Covenant'ın kutsal saydığı antik eserlerin sahipleriyle doğrudan tanışıyoruz: The Forerunner's. Amaçlarını ve hırslarını görüyoruz. Ayrıca bu oyunda Master Chief'in daha insani yanıyla da muhattap oluyoruz. Ha birde şu Cortana meselesi var. Gızzzzzz noldu sana? Hani Master Chiefimiz ile raks edirdin? Galakside gezegenlere yol çekirdin? Noldu Cortanaaaaaa


    Halo 5: Bu oyunu genelde oyunun fanları sevmez zira ana hikayede giden serinin bir yan hikayesi gibi algılanır. Ayrıca Microsoft bu oyunun pazarlamasında kötü hatalar yapmıştır. Yine de oyun olarak güzeldir. PC'de bulunmaz sadece Xbox'ta vardır.

    Halo 4'e bağlı olarak Master Chiefimiz bir haltlar karıştırmıştır, sevgili dünya merkezi hükümeti de Osiris Team'ı Master Chief'imizin peşinden yollar. Biz bu oyunda team Osiris'ten Spartan Locke'yi yönetiriz. Oyunda tabiki de Covenant kırması siyasi oluşumlar, antik eserlerin sahipleri v.b siyasi çekişmeler içinde de buluruz kendimizi fakat asıl süpriz Mavi Kızımızdadır.


    EK BİLİNMESİ GEREKENLER


    Master Chief'in de içinde bulunduğu Spartan askerleri aslında en başta bahsettiğim "düşük yoğunluklu iç savaş" için üretilmişlerdi ve bu askerler merkezi Dünya hükümeti içinde bile bir tartışma konusuydu. Spartan projesini destekleyenler ve desteklemeyenler vardı.


    Spartan Projesi içinde "üretilmiş" askerler 3 seri idi. Bizim Master Chief'imiz Spartan II idi. Yani 2.seri. Kod adı Sierra 117 ve normal insan adı da John idi.


    Yaygın olarak sanılanın aksine hiçbir Spartan askerine "yardımcı Süper Zeka" verilmemişti. Cortana ve Cortana'ya benzer yapay zekalar insan amiral gemilerinde gemiyi yönetmede yardımcı olsun diye üretilmiş yapay zekalardı. (Ayrıca ayrılıkçıların olduğu birçok uzak kolonide Dünya'nın valisi olarak da yapay zekalar vardı.) Bu zekalar stratejik açıdan önemli olduklarından, asla ve katta düşman eline geçmemesi gerekiyordu. Hatta bununla alakalı askeri bir yasa bile vardı: "The Cole Protocol." Bu protokole göre bir yapay zekanın düşman eline geçme ihtimaline karşı 2 şey yapılabilirdi: Ya yapay zekayı yok edeceksiniz yada bir şekilde yapay zekayı Dünya'ya kaçıracaksınız. İşte daha Halo 1'de daha ilk bölümde Pillar of Autmun kaptanı Cortana'yı Master Chief'e bu yüzden veriyordu. Cortana aslında Pillar of Autmun'un yapay zekasıydı ve Master Chief'in görünürdeki en temel görevi Cortana'yı Covenant'tan kaçırmaktı. (Tabi olaylar öyle gelişmedi.)


    Büyük Covenant-İnsan savaşı 27 yıl sürmüştür. Oyunlarımız bu savaşın son evrelerinde geçer ve Halo 3'te tamamen sona erer. Bu savaşın sonunda Covenant'a kimbilir ne oldu da biz Halo 4, 5 ve 6 ile muhattabız? (Oyunu oyna oglim ille spolier mi verelim?) :D


    The Covenant birliği; San'Shuyuum (Yönetici sınıfı, Covenant sözde Peygamberleri ve Covenant teknolojisinin liderleri), Sangheili (Oyunda Elite olarak bildiklerimiz), Jiralhanae (Şu devasa gorillere benzeyen ırk), Kig-Yar (Jakalslar, kalkan taşıyarak yada sniper olarak hizmet verirler), Yanme'e (Plazma tabancalı böcek gibi bir ırk, havada uçuyorlar), Mgalekgolo (Hunterler ve Scarabları oluşturan solcanımsı bir ırk) ve etrafta bolca bulunan ve koşuşturan, kolay hedef, ancak acıklı bir hikayeleri bulunan Unggoy (Gruntlar) olmak üzere 7 farklı ırktan oluşur.


    Covenantların dininin temeli, eski antik eserlerden çıkaracakları mesajları yorumlarayak ve teknolojileri kullanarak "Great Journey" (Büyük Yolculuğa) çıkmaktı.


    Her Covenant ırkının kendi hikayesi vardır ve Halo evreninden bahseden kitaplarda uzun uzun anlatılır. Tabi The Covenant'ın nasıl oluştuğu da.

    Covenant tıpkı diğer 7 ırk gibi aslında insanlığı da kendi dinlerine davet edebilirdi. Zira "eski eserlere hakaret" ediyor diye savaş ilan edilen ilk ırk İnsanlar değildi. Yine Covenant'ın içinde bulunan ve yeşil plazma kusan silahlarıyla birer dev olan Hunterler ve onları oluşturan solucan ırkı Mgalekgolo'lara da "eski eserlere hakaret" bahanesiyle savaş ilan edilmiş fakat dallanıp budaklanmasın özet diye buraya yazmadığım sebeplerle Covenant topluluğuna kabul edilmişlerdi. Yine de insanlara teklif dahi götürülmedi. Bunun sebebi Halo evreninin ikinci ana hikayesiyle doğrudan ilişkilidir, aşşağıda anlatacağım.


    Oyunları anlatırken aslında ön planda anlatılması gereken Cortana ve Cortana - Master Chief ilişkisine girmemeye bilerek dikkat ettim. Zira bu konu dolaylı yoldan anlatılamaz, doğrudan spolier vermem gerekir. Bu yüzden bu konuya girmiyorum ve yukarda anlattıklarımla yetiniyorum.


    Halo'nun FPS türünden başka RTS (Real Time Strategy) türünde oyunları da mevcuttur ve "Halo Wars" serisi olarak bilinir. (3-4 oyun toplamda) Bu seri yine iki ana hikayeye bağlı kalarak fakat farklı kahramanlarla olayları anlatır. Xbox ve PC'de oynanabilirlerdir.


    Halo 6 olayına hiç girmedim, zira oyun çıkmadı :D Ancak anladığım kadarıyla oyun Halo 5'in sonundan devam etmeyecek ve Halo Wars serisindeki Covenant sonrası oluşumlardan olan The Banished grubu ve onun lideri Atriox ile mücadele edeceğiz gibi duruyor. Belki Halo 5'in sonunu da Halo 6'ya bağlarlar.


    Savaşın oyunlara kadar gelen hikayesi ile alakalı çeşitli kitaplar, çizigi romanlar, animeler ve birkaç kısa tv dizisi vardır. Halo evreni bir Star Wars yada Star Trek kadar geniştir, içinde hardcore bilimkurgu fanlarının aradığı felsefik ve ideolojik tartışmalar, göndermeler v.b vardır.


    HALO EVRENİNİN "İKİNCİ" ANA HİKAYESİ


    THE FLOOD, THE FORRERUNER'S ve ANTİK İNSAN İMPARATORLUĞU


    "MANTLE of RESPONSİBİLİTY" NEDİR?


    Dikkat: Yazımın bu kısmı yukardaki parçaya göre bir tık daha fazla spolier içerebilir. İsterseniz okumayın.


    Oyunlar sırasında biz parça parça Covenant dininde önemli olan "eski antik eserlerin" sahipleri hakkında bilgi ediniriz. Bu antik eserler Halo 4'te doğrudan tanıştığımız The Forreruners'lere aitti ve bu eserler sayesinde görürüz ki aslında yüzbinlerce yıl öncesinden de insanlar ve diğer oyunda karşılaştığımız ırklar mevcuttu. Hatta günümüzde evrim şemasında bildiğimiz birçok insan türünün bir arada yaşadığı "Antik İnsan İmparatorluğu" bile vardı. Fakat bir şekilde yok olup The Forreruner's tarafından "kataloglandılar".


    Şöyle ki;


    Covenant-İnsan savaşı sırasında ortaya çıkan The Flood (yani Sel) aslında bambaşka ve galaksiler arası seyahat edebilecek kadar gelişmiş bir ırktı ve adları Precursors idi. Fakat Precursors, The Forreruner's tarafından mağlup edildi. Onlar da bu mağlubiyetten kurtulmak ve ırklarının devamını sağlamak için kendilerini dna-yapısal diyebileceğimiz "tozlara" dönüştürdüler ve zamanla evrimleşerek yeniden ortaya çıkmayı planladılar. (Yani Forreruners öyle bastırmış ki kendilerini birer birey olarak değil bir ırk olarak kurtarmanın çarelerini aramışlar.) Fakat bu "toz" daha Halo evreninin hikayesinin başlarında (oyunların değil) mutasyon geçirdi ve The Flood oldu. Flood bir salgın hastalık gibi bulaştığı organik yada mekanik herşeyi manipule edip kendisine çeviriyordu. Kısacası "Flood Zombi" yapıyordu, zombi hastalığına dönüşmüşlerdi. Sonra gidip The Forreruners ile savaşmaya başladılar ve bu savaş onbinlerce yıl sürdü. Savaşın sonunda Forreruner's de tıpkı savaştıkları Flood'un ataları gibi "ırklarını" kurtarmanın derdine düştüler ve yalnızca kendilerini değil insanlarında dahil olduğu bir çok ırkı "kataloglayarak" ortadan kayboldular.


    Bu kayboluşu da oyuna adını veren "Halo halka gezegenleriyle" yaptılar. Oyun sırasında öğreniyoruz ki 8 tane Halo var ve bunlar birer silah. Amaçları da galaksideki her organik canlıyı yok ederek The Flood'u aç bırakarak açlıktan öldürmek. The Flood açlıktan yok olunca kataloglanan ırklar tekrardan evrimleşerek yeniden galakside yaşayacaklardı. Fakat bu plan tam olarak işe yaramadı: Evet, işin evrim ve galaksinin tekrardan yaşamla buluşması kısmı işe yaradı ancak The Flood Halo halkaları çalıştırıldıktan sonra bile Halo halkalarında uykuda kaldı. Halo 1'de de geri döndüler.


    The Flood - Forreruners savaşı sırasında Antik İnsan İmparatorluğu'da Flood ile savaşmış fakat yenilmiş hatta savaşlar sırasında bazı Forreruner's gezegenlerini de Flood bulaştığı için yok etmek zorunda kalmıştı. Bu yüzden Forreruner's Antik İnsanlara da savaş ilan etmişti. Yani Antik İnsanlık iki ateş arasında kalmıştı. Bu yüzden daha Flood - Forreruner's savaşı devam ederken Forreruner's tarafından teknolojileri ellerinden alınarak taş devri çağına mahkum edilmiş ve günümüz Dünyasına sürgün edilmişlerdi. Sonra da kataloglandılar ve oyundaki insanlık olarak bir daha evrimleştiler.


    Bu arada Halo evreninin en başında The Forreruners'in The Flood'un ataları olan Precursors'a savaş ilan etmesinin sebebi "Mantle of Responsibility" inancıydı. Basitçe "Herşeyin Sorumluluğu" olarak özetleyebileceğimiz bu inançın temelinde teknolojik ilerleme yatıyordu. Teknolojik olarak en ileri ırk olan Precursors galaksiler arası seyahat ediyor, gittikleri yerlere kendi dna'larının değiştirilmiş parçalarını "ekiyor" ve yeni ırklar, yeni yaşamlar yaratıyordu. Bu kadar ileri teknolojiyle kendilerini "tanrısal ırk" gibi görüp galaksiye "yaşam dağıtanlar" olarak kendilerini galaksiden ve galakside süren barıştan sorumlu tutuyorlardı. Bu inançlarına da "Mantle of Responsibility" diyorlardı. İşte The Forreruner's bu sorumluluğun sahibi olmak istiyordu ve bu yüzden Flood'un ataları olan Precursors'a savaş ilan etmişlerdi. Halbuki kendileri de Precursors tarafından "yaratılan" bir ırktı. Precursors bu savaşta yenilmiş ve yukarda anlattığım gibi kendi ırklarını kurtarmayı planlamışlardı. Fakat işler öyle gitmedi ve daha Halo evreni hikayesinin başında (oyunların değil) The Flood olarak geri döndüler.


    The Forreruner's herkesi kataloglayıp kaybolmadan evvel; yeniden evrimleşip ortaya çıktıklarında "Mantle of Responsibility" inancını hangi ırkın taşıması gerektiğinde bir fikir birliğine varamadı. "Bir aksilik olur da kendileri yeniden ortaya çıkamazlarsa bu sorumluluğu kime vermeliyiz, kime miras bırakmalıyız?" diye kendi çaplarında felsefik bir tartışmaya giriştiler. Bazıları yeniden ortaya çıkacaklarını dolayısıyla "Mantle of Responsibility"i kimseye verilmemesi gerektiğini düşünürken, bazıları da bu sorumluluğu insan ırkına verelim diyorlardı. Hatta her organik canlıyı yok ederek bir süre galaksiyi yaşamdan mahrum edeceklerinden dolayı "Mantle of Responsibility"i kaybettiklerini ve yeniden evrimleşerek doğduktan sonra bu inancın insanlara devredilmesi gerektiğini söyleyenler vardı. En sonunda bu inancın insanlara devredilmesi kararlaştırıldı ancak The Forreruner's içinden çıkan çatlak sesler de vardı. (Ah Halo 4 ah... :) ) Bu durum The Forreruner's içinde karışıklıklara sebep oldu bundan dolayı da Halo halkaları çalıştırılmasına rağmen tam anlamıyla etkili olamadı ve The Flood Halo halkaları içinde "uykuya yatarak" saklanmayı başardı. (Ayrıca diğer ırklar tekrardan evrimleşip ortaya çıkarken kendilerinin ortaya çıkamayışı da yine bu dönemlerdeki karışıklıklarla ilgilidir.)


    İşte oyunlar sırasında oyunun fanlarının da aklına gelen "Lan bu Covenant madem dini birlik neden insanlara davet bile göndermediler?" sorusunun cevabı da burada gizlidir. The Covenant'ın başındaki San'Shuyuum ırkından olan sözde Peygamberler The Forreruners'in bu konudaki tartışmalarını kaydeden bir antik eser bulmuşlardı. Bu eserin bulunuşu sözde Peygamberleri şok içinde bıraktı. Zira "Great Journey" adını verdikleri ama aslında "Mantle of Responsibility"e benzeyen inançlarına göre yönetici ırk olarak kendileri olmalı ve Covenant'taki diğer ırklar ise onlara hizmet etmeliydi. Ancak buldukları bu eser kendi inançlarını da kendi gelecek planlarını da tamamıyla yıkıyordu. Seçilmiş olanlar kendileri değil İnsan ırkıydı. Bu yüzden de İnsan ırkı köküne kadar yok edilmeliydi.


    Eh buradan sonra yine oyunlara geçiyoruz işte......



    İKİNCİ ANA HİKAYEYLE İLGİLİ EK BİLİNMESİ GEREKENLER


    Antik İnsan İmparatorluğu birçok insan türünün bir arada yaşadığı bir uygarlıktı. Bazı insan türleri sivil işlerle bazıları da askeri işlerle ilgiliydi. Mesela Neandertaller uzun boyları ve kaslı vücutlarıyla asker olurlarken biz homo sapiensler sivil işlerle ilgiliydik hatta Forreruners-Flood-İnsan savaşının kritik dönemlerine kadar silah kullanmayı bile bilmiyorduk.


    Antik insanların fizyolojik özellikleri de günümüz insanından değişikti. Ömürleri uzundu. 1000 yıl falan yaşıyorlardı.


    Antik İnsanlığa Flood, tavuk benzeri hem yenilebilen hem de evcil hayvan olarak beslenen bir "tavuğumsudan" bulaşmıştı. Gerçek hayatta Halo evreninin yazarları hikayenin bu kısmını yazarken tavuk gribi salgını gündemdeymiş onlarda Flood'u tavuğa reva görmüşler. :D


    Halo oyunları sırasında can düşmanımız olan San'Shuyuum ırkı Forreruners - Antik İnsan ırkı savaşları sırasında insanlığın en sadık müttefiği idi. (İroniye gel.) Ayrıca Unggoy'lar (Yani pofuduk gruntlar) uzay yolculuğu yapabilecek kadar gelişmiş "akıllı" bir ırktı.


    The Flood bulaştığı organik varlığı mutasyona uğratır ve başlangıçta akılsız birer zombiye dönüştürür. Fakat birçok "akılsız zombi" bir araya gelerek yeniden mutasyona uğrar ve "GRAVEMIND" adlı süper zekalı bir yaratık olurlar. Gravemind bütün enfekte olmuş Flood sürüsünü yönetebilir. Evrenin hikayesi boyunca 10 küsür tane Gravemind oluşmuştur ve en sonuncuları ile Halo oyunları sırasında tanışırız.


    "Mantle of Responsibility" inancı peşinden Precursors, The Forreruner's, The Covenant (Great Journey adı altında), Gravemind ve The Flood koşturmuştur. Ancak bu inanç pratikte bu inanca sahip olmak isteyenler için mutlak güce kayıtsız-şartsız hakimiyet anlamına geldiğinden aslında (bence) Faşizmi temsil etmektedir. Fakat bu inanca sahip olan ırklar kendilerini hep "Biz iyi tarafız, dark side değiliz, bakın silahları ve çatışmayı ortadan kaldıracaz ve üretim araçlarını sizin ellerinize verip basit ve barış dolu bir şekilde tüm gominikler hep birlikte el ele" şeklinde "sol" jargonlarla savunurlar.


    Halo 5'te Cortana..... Yani Cortana.... Sen yapay zekasın ne inancı ne sprtüel akımı ne galaksiye barış getirmesi ne "Mantle of Responsibility"i ya......



    Gerek ilk gerekse ikinci ana hikayedeki her ırkın her savaşın her düşüncenin kendi içinde ayrıntılı hikayeleri vardır ve bu ayrıntılara girmek yüzlerce sayfa özet gerektirirdi haliyle bu da bir yerden sonra olayı özet olmaktan çıkarırdı. (Özellikle İnsan - Covenant arası savaşlar yada Antik İnsanlık - The Forreruner's arası savaşlar çok ayrıntılı ve sürükleyicidir. Ben şahsen Halo 6'nın hikayesini buralardan bekliyordum.) Ben elimden geldiğince ana hatlarıyla ve evet az biraz spolierli şekilde (başka türlü anlatmak mümkün değil zira olaylar çok grift) anlatmaya çalıştım. İnşallah başarılı olmuşumdur.


    Türkçede bu oyunun evreniyle alakalı en geniş yazıyı sanırım ben yazdım. Bilmiyorum olmuş mu? Eğer aklınıza takılan, eksik yada yalnış gördüğünüz yer varsa mutlaka bildiriniz. Düzeltelim.


    Saygılarla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-675C938D1 -- 29 Kasım 2020; 12:23:32 >







  • Elinize sağlık, hoş bir konu olmuş.

  • Eline sağlık hocam Infinite öncesinde baştan almak lazım bir seriyi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @darkaltair teşekkür ederim. bu haliyle bile bir çok şeyden kısmak zorunda kaldım ama genel bir çerçeve oluşmuştur oyuna başlayacaklar için.


    @Krone kesinlikle. fakat infinite ile alakalı işte hikayesinden yana bir hoşnutsuzluğum var. Halo 5'in sonundan devam edilseydi daha iyiydi. Cortana reyiz Infinite'de ne olarak yer alacak merak ediyorum açıkcası. (Yada yer alacak mı?)

  • ellerine sağlık hocam, sağlam emek vermişsin.
    zevkle okudum. :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • UyGaR___ kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim. Onca sene xBox ile adı geçip de hikayesinin ne olduğu belli olmayan bir oyun oldu Halo serisi. Hikaye olmayınca havada kalıyor tabi oyun, birilerinin Türkçe olarak olaya el atması gerekiyordu. :)

  • Dostum eline emeğine sağlık. Emeğinin karşılığı olarak hepsini okudum. Ancak Halo 3 : Odst 'u göremedim. Bu kimilerine göre hikayeden bağımsız bir dlc kimilerine göre Halo evreninin kurgusal yapısı içerisinde yer verilen bütünleşik bir hikaye. Bir kaç cümle ile bunu da ekleyebilirsen iyi olur kanaatindeyim. Kim dost kim düşman, dayanışmalar, ihanetler ve sair daha anlaşılır.

  • Bu aralar halo: masterchief edition’dan halo 2’yi oynayan biri olarak çok teşekkür ediyorum hocam.
    Eğer yazıyı okuyup benim gibi bu seriyi oynamak isteyen varsa Xbox/pc gamepass’den halo: masterchief edition ile tüm seriyi gelişmiş grafiklerle oynayabilir
  • Elinize sağlık, halo evreni anlatması zor bir konudur...

  • Yorumlarda orc tipi elemanin meshur resmini aradi gozlerim ama bulamadi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iaaynaci kullanıcısına yanıt

    Halo 3: ODST aslında Halo evreninin çizgi romanlarında ayrıntılarıyla anlatılan Covenant savaşının nasıl gittiği ile alakalı bir "ara oyun"dur.


    Halo evreni genişledikçe Halo fanları sıradan insanların savaşta nasıl rol aldıklarıyla alakalı bir oyun için bastırmışlardı. Hayranların isteği üzerine Halo 2 sırasında bir bölüm olan "The Mombasa City", Spartan olmayan askerlerin hikayeleriyle alakalı bir "oyun" olarak piyasaya çıkartıldı.


    Oyun hikayenin ana gövdesiyle alakalı yeni birşey katmayan ara bir hikaye olduğundan özetde ondan bahsetmedim. Gerçi ek bilgilerde bahsedebilirdim ama yazmamışım. İlle oynanmak istiyorsa Halo 2'den sonra oynanmasını tavsiye ederim.

  • SultanApex S kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle. Bir oturuşta 45 dakika içinde yazdım ama ben :D

  • IcyTea Lemon kullanıcısına yanıt

    Ya şu olaya ben bir açıklama getireyim... :D


    İlk önce şu resme bir bakın:


    Halo Evreni & Hikayesi, Çayı-kahveyi kapıp gelin..



    Bu durum tamamıyla oyun geliştiricilerinin "yüksek zeka" göstergesidir. (!) Her iki oyununda geliştiricisi 343 Industries. Ama 6 yıl önce yaptıkları grafikleri kalkıp böyle rezil etmişler. Ne diyebilirim ki. Halbuki bu arkadaşlar Halo oyunlarındaki baş düşman olan The Covenant'ın kaderinde ve akibetlerinde en ön saflarda yer almıştır. Geliştirici dangalaklar yüzünden Jiralhanae ırkı şahsında hem ırkın kendisi hem de oyun rezil oldu.


    Halo Evreni & Hikayesi, Çayı-kahveyi kapıp gelin..


    Aha 2014'teki oyunun "Orc tipli mehşur adamının" oyun içi görüntüsü.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-675C938D1 -- 30 Kasım 2020; 19:56:36 >




  • Msb101 kullanıcısına yanıt

    Sadece oyun içinde Tab tuşuna basmak yeterli. PC'den oynuyorsak tabi.. :)

  • 30 liraya düşmüş koleksiyonu, değer mi hocam. Hediye de kabul ederim
  • Abdülhak Hamit Tarhan kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle değer. Git al valla. Ben 62 tl iken aldıydım :D

  • Halo serisi ilk xbox dan bu yana oynarım ve hayatımda en çok sevdiğim hayranı olduğum oyunlardandır. Buna rağmen anlat deseler doğru dürüst anlatamam.

    O yüzden bu güzel yazıyı hazırladığın için teşekkür ederim.

    Çok güzel özetlemişssin.

    Halo çok büyük bir oyun ve bence herkesin şans vermesi lazım.

    Bizde burun kıvrılıyor ama satış rakamları online oynama rekorlarıyla nasıl bir marka olduğu ortada.

  • sarpcore kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam. Yukarda da dedim: Türkçe olarak birilerinin olaya el atması gerekiyordu, attık. :D


    Hem konsolda hem de PC'de halen multi serverleri akıyor. En fazla 1 dakika falan bekliyorum PC'de ben. Güzel ve hilesiz bir ortamı var. Düşünün Ruslar bile "düzgün" oynuyor oyunu Halo Evreni & Hikayesi, Çayı-kahveyi kapıp gelin.. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-675C938D1 -- 30 Kasım 2020; 22:37:39 >
  • Favorilere ekledim. Video olarak seyredebileceğim bütün halo videolarını ve ilk 4 oyunu oynadım. Hikayesini beğendiğim bir seri.

  • bu oyunu pcde oynadım ama hiç sevemedim normal silahlı oyun garip gelen koskoca God of war gibi bir seri varken insanların bu oyunu xbox aldırıyor demesi.PS akar memnunum.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.