Şimdi Ara

Güneş Enerjisi ile Isınma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
1.297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Bu konuda Youtube'da ve benzeri yerlerde çok sayıda kaynak var ancak hepsi okul projesi gibi basit sistemler. Ben daha ciddi bir sistem kurarak yakıt tasarrufu yapmak istiyorum.

    Konyadayım, açık güneş alan bir çatım var. Kış aylarında çoğu zaman hava güneşli oluyor ancak güneş ısınma için yeterli olmuyor, hatta sıcak su sistemini bile ısıtamıyor.

    Monocrystalline güneş pilleri sayesinde ışığı elektriğe dönüştürerek elektrikli ısıtıcı çalıştırmak istiyorum. Piyasada satılan profesyonel sistemler panel, şarj cihazı, akü ve inverter ile kuruluyor ancak benim aküde depolama gibi bir ihtiyacım olmayacak, enerjiyi elde ettiğim anda kullanabilirim.

    2 adet 300w veya 3 adet 200w panel,

    30A şarj kontrol cihazı,

    basit bir akü (dediğim gibi depolama ihtiyacım yok ama inverterın dengeli çalışması için gerekli olabilir diye düşünüyorum),

    300w veya 500w inverter

    300w veya 500w elektrik sobası

    Konu hakkında bilgisi veya tecrübesi olanlar yardımcı olabilir mi?




  • Dediğin şeyin olması cok zor. Bu saydığın sistem ile 500watt sürekli sağlanamaz. Yani kışın güneş panelinden verim almak için kaliteli panellerden paralel ve seri diziler oluşturman gerekir.Yine Gece kullanmak içinde amperli 48v akü gruplandırma ile birlikte tam sinüs kaliteli bir marka 2-3kw inverter ve bu sistemde şuan en verimli çalışacak gerçek eurovent sertifikalı A+++ 12 yada 18.000btu klima olur. Gece gerekli değil gündüz çalışacak dersen akü grubu ve inverter yerine direk Micro inverter kullanabilirsin. Bu inverterin kw'lı olanlarının fiyatları hayli yüksektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabi ki klima çalıştırmak gibi bir beklentim yok. Kombi zaten 24 saat çalışacak ama gündüzleri biraz daha az çalışmasını sağlayabilir miyim düşüncesindeyim. Çok soğuk olmayan sonbahar sonu bahar başı günlerde, en soğuk odayı bu sistemle desteklersem belki biraz kazanabilirim.

    Kış güneşinin geliş açısını hesaba kattığımızda panellerin nerdeyse yarı performansta çalışacağını düşünüyorum. Aslında ısıtıcıyı hafife alıyorum yani gerilim değerinin değişken olmasıyla fazla etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Bir taraftan da panel fiyatları olursa olur diyemeyeceğimiz kadar yüksek.

  • Maksat sadece ısınmak ise, güneş panelinin voltajına uygun bir ısıtıcı daha verimli olacaktır,

    Maksat sadece ısınmak ise, arada inverter olmasın da biraz daha verimli olsun.

    Bir de güneşli su ısıtıcılarını, kalorifer peteklerinden devirdaim ederek de ısınabilirsiniz

    (bir çatı büyüklüğündeki su paneli grubu, bir evi ısıtır bence )




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 14 Eylül 2021; 13:6:57 >
  • Bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse Konya'nın güneşi kışın tasarruflu ampul gibidir yani ışık var ısı yok. Sıcak su normal sudan daha soğuk akar, panelinin güneşten aldığı enerji havaya verdiğinden daha fazla olur, bir de üzerine kar yağmış olsun içerideki ısıyı da dışarı çeker :) Güneş pilinin tek güvendiğim özelliği monocrystalline hücrelerin ısı olmasa da ışıktan enerji alabilmesi.

    Inverter ile çok fark etmeyebilir aslında ikisini de denemek lazım. P=V²/R formülüne göre 220V daha çok güç verecektir, elimizdeki enerji kısıtlı olduğu için birşey değişeceğini sanmıyorum. Fakat V=I*R formülüne göre 12VDC akımı çok yüksek olacağı için kabloda kayıp olacaktır ve panellerle şarj kontrol cihazlarının arasındaki gibi çok kalın bir kablo kullanmam gerekecektir.

    İkinci el ucuz bir panel bulup fazla masrafa girmeden denemeye karar verdim. (Satmak isteyenlere duyurudur :) )

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kurkcutahir

    Bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse Konya'nın güneşi kışın tasarruflu ampul gibidir yani ışık var ısı yok. Sıcak su normal sudan daha soğuk akar, panelinin güneşten aldığı enerji havaya verdiğinden daha fazla olur, bir de üzerine kar yağmış olsun içerideki ısıyı da dışarı çeker :) Güneş pilinin tek güvendiğim özelliği monocrystalline hücrelerin ısı olmasa da ışıktan enerji alabilmesi.

    Inverter ile çok fark etmeyebilir aslında ikisini de denemek lazım. P=V²/R formülüne göre 220V daha çok güç verecektir, elimizdeki enerji kısıtlı olduğu için birşey değişeceğini sanmıyorum. Fakat V=I*R formülüne göre 12VDC akımı çok yüksek olacağı için kabloda kayıp olacaktır ve panellerle şarj kontrol cihazlarının arasındaki gibi çok kalın bir kablo kullanmam gerekecektir.

    İkinci el ucuz bir panel bulup fazla masrafa girmeden denemeye karar verdim. (Satmak isteyenlere duyurudur :) )

    Merhaba, gerek mono gerek poly çeşitlerinin hepsi de ışık ile üretir ısı bilakis zararlıdır.Güneş panellerinin en yüksek verimli olduğu bölgeler bu sebeple bizim yöremiz olan Isparta-Burdur_Afyon gibi yayla memleketlerdir. Yani hem güneş ışığı şiddetli olacak hemde serin yada mümkün olduğu kadar soğuk olacak.Isı yükseldikçe panel verimi düşer.


    Gelelim projenize, akü inverter ve şarj cihazı,,,hiç birine gerek yok. 1= Sabit 75-80 volt ve gerekli amperajlı rezistans teli 2=12-70V arası girişi devamlı 80 V'a çıkaran uygun güçte step-up devresi tamamdır.

    Ör; 2 adet 275W panel aldınız. Seri bağlı 60-70 volt çıkış verir. Bu çıkışı 80 volta step up devresi ile sabitleyip rezistans teli devamlı stabil sürülür. Panel üretimi azaldıkşa güç de azalır buna mukabil çıkış voltajı düşer ve rezistans teli de daha az ısıtmış olur. Bu sistem 10-12 panele kadar çıkarılırsa daha süper olur. 10 adet seri bağlı boşta 350-360 volt yükte 280-300VDC elde edilerek 220VAC için hazır ısıtıcılar direk aracısız regülesiz kullanılabilir.

  • Konuya pek bakamadım ama ürettiğiniz elektriği direk elektrik sobasında ya da rezistans telinizde kullanabiliriniz. Nasılsa ısınmaya destek olsun diyorsunuz, ne kadar destek olabilirse o kadar olur??? Elektronik ve hatta çıkış regülasyonu gibi kendi içinde enerji tüketebilen devrelerden kaçının. Hem arıza riski hem de iç kısma koymadığınızda tükettiğği enerji de dışa kaçmış olur.

    Tabi böyle bir sistem varsa, basit bir iki cihazı elektrik kesintisi gibi hallerde çalıştırmak için ufak bir depolama düşünülür.

    Panellere bağladığınız yüke ve çalışma şartlarına dikkat edin. Anormal şartla altında ömürleri azalabilir ve ya bozulabilirler. panel marka ve özelliklerini konuya eklemeniz lazım.


    Ama işin esası güneş enerjisi mantığıyla suyu ısıtmaktır. 60-80 dereceye gelemiyorsa su, 30-40 derecelerde ısı kaybı olan sınırlarda dolaştırılıp kayıp azaltılabilir. Ya da ısı pompası-klima ile gayet verimli bir ısınma yapılabilir. Ama güneş enerjisinin farklı modelleri su ısıtmasında etkin. Kışın bile sıcak su diyorlardı. bunun yanında birden fazla güneş enerjisini seri bağladığınızda, normalde 30 dereceye su ısıtabilirken bir anda 80 dereceleri görebilirsiniz. Tabii suyun kaynamasını da önlemelisiniz, gerekrse kontrol kurmalısınız.

  • Enerjiyi mümkün olan en direkt şekliyle kullanabileceğiniz bir çözüme odaklanın, ışık-ısı-elektrik depola tekrar dönüştür şeklinde bir döngüde verim çok düşer. Suyu ısıtma ve devirdaim etme şeklinde düşünülürse en uygun yöntem kurgulanmış olur bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Senin çözümün burada

    Kirsten Dirksenyoutube
    Peter Rowan left his job as a "corporate weenie" in 2010 to live a life with less stuff and fewer expenses and with more time to pursue his dreams. Since downsizing his life, he's begun writing fiction from home (in addition to a teaching gig) so for a bit more privacy, this year he decided to single-handedly convert the family's unused garage into his off-grid writing retreat. Crafting it mostly out of repurposed materials, he decided to heat it using a home-made, recycled can solar panel. After collecting 275 cans (soda, juice, mineral water, and beer), he began to drill holes into the ends, glue them together and fit them into a box crafted from plywood and 2 by 4's. Adding a bit of black spray paint and some plexiglass, he created his home-made solar panel. He salvaged a couple of fans from an old computer to create a system for pushing cold air into the solar panel and pushing the hot air out and into his office. In this video, Mary Rowan used her iphone to film her husband's month-long process of building a solar heater with recycled cans. Granted Seattle may not be the ideal spot for solar, but Peter says that it seems to heat up the space by about 5 or 6 degrees even on a "crummy day" and when the sun is out it can provide too much heat. Instructions for building a solar heater with recycled cans: http://faircompanies.com/blogs/view/building-a-solar-heater-with-recycled-cans/ On *faircompanies: http://faircompanies.com/videos/view/heating-seattle-backyard-shed-with-soda-cans-as-solar-panels/ Peter's fiction writing: http://www.amazon.com/Peter-Rowan/e/B007XVTLF4/
    https://www.youtube.com/watch?v=nuxanLdtwZQ&feature=youtu.be

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • takıp

  • Arkadaşlar elektriği ısınma amacıyla kullanacaksak bunun en verimli yolu ısı pompası yani, heat pump sistemleridir. bu sistemde ısı elektrikten üretilmez, elektrik sadece var olan ısıyı taşımak için kullanılır. Örneğin cop değeri 3 olan bir klima, ısıtmada 700 watt haracayarak normal resistanslı bir ısıtıcının 2000 watt harcayarak üreteceği ısıyı elde eder. Yani güneş paneli gibi kısıtlı ve kıymetli bir elekrik kaynağını ısı pompası için kullanmak daha mantıklı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.