Şimdi Ara

Grafen, hard disk sürücülerin kapasitesini 10 kat arttıracak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
1.659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Grafen, hard disk sürücülerin kapasitesini 10 kat arttıracak



    Son yılların en önemli buluşlarından kabul edilen ve mucitlerine Nobel ödülü kazandıran grafen yeni alanlar bulmaya devam ediyor. Batarya, tekstil, soğutma ve mikrofon gibi alanlarda kullanılan grafen şimdi depolama sistemlerine geliyor. 



    Grafen nedir?



    Grafen basit manasıyla tek katmanlık altıgen şeklinde karbon atomlarının birleşmesi olarak ifade edilebilir. Grafen katmanları üst üste eklenerek kurşun kalemlerdeki grafite elde ediliyor. 



    Ayrıca Bkz.Şarj cihazını iPhone kutularından çıkaran Apple, 1 milyon ton metal tasarrufu sağlayacak



    Daha fazla elektrik tutarak daha hızlı şarj olma imkânı veren Grafen maddesi, ilk sentezlemesini yapan bilim adamlarına da Nobel fizik ödülünü getirmişti. Bu yeni keşfedilen maddenin inanılmaz yetenekleri ve kullanım alanları, bilim adamlarını bile şaşırtmakta.



    Grafen teknolojisi, enerjiyi çok daha çabuk boşalttığı için drone veya elektrikli araba gibi kategorilerde daha fazla önem kazanıyor. Ayrıca kapasite ne kadar büyük olursa olsun batarya çok ince kalabiliyor. Dayanıklılık ise 3500 döngüye kadar gidebiliyor.



    Cambridge Üniversitesi araştırmacıları ise grafen teknolojisini hard disk sürücülere uygulayabilmek için harekete geçti. Araştırmacılar karbon tabanlı koruma yerine grafen tabanlı koruma kullanarak yoğunluğu arttırmayı başardı. 



    Grafen, hard disk sürücülerin kapasitesini 10 kat arttıracak



    Karbon tabanlı koruma – COC bir hard disk plakasının okuyucu kafa ve diğer faktörlerden kaynaklanan çizilmelere karşı korunması için kullanılıyor. Bu film 3nm boyutlara sahip ancak yine de inç kare başına sadece 1Tb alan yazılmasına sebep oluyor. 



    Araştırmacılar grafen kaplamanın ısıya olan dayanıklılığı sayesinde Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) tekniğinin öne çıkacağını belirtiyor. HAMR bilindiği üzere küçük bir lazerle ısıtılan disk yüzeyine zayıf mıknatısların da yapışmasını sağlayan ve bunu da oldukça ufak bir alanda gerçekleştiren teknik. Bununla birlikte sürekli bir ısı oluşması plakalar için risk arz ediyordu. 



    Grafen ve HAMR tekniği ile birlikte bir HDD sürücüsünde inç kare başına 4 ve 10Tb arasında veri yazman mümkün hale geliyor. Yani neredeyse 10 kat daha fazla kapasite elde edilebiliyor. Ayrıca tek bir grafen katmanı bozulmaları 2.5 kata kadar önlüyor, sürtünme ve çizilmeleri de azaltıyor. 



    Ortaya çıkan grafen çözümü oldukça etkileyici ve depolama alanına ihtiyaç duyan Google, Amazon gibi devlerin dikkatini çekecektir. Ne yazık ki her grafen tekniğinde olduğu gibi bu tekniğin de gerçek hayata geçmesi bir hayli zaman alabilir. 

     




    Kaynak:https://www.engadget.com/graphene-hard-drive-university-of-cambridge-234912178.html







  • Grafenin yapamayacağı tek şey laboratuvar ortamından çıkmak. Gerçekten mucizevi özelliklere sahip, ama ticarileşemeyecek kadar maliyetli; ne zaman hacimli üretilir, o zaman işler değişir.

  • neden hep eksik bilgi veriyorsunuz !
    aynı zamanda yere düşüncede
    olası verilerin zarar görme riski
    10 kat artıyor !

  • stabil okuma hızına bakmak lazım !

    teoride dünyayı pula sığdırırsın

  • Zarar görebilecek veri miktarı 10 kat artıyor diyorsanız amenna ama olaya böyle bakarsak da eskiden 1.44MB floppy'ler vardı. Yani zibilyon kat artmış.

    Bu durum benim de arada kafamı kurcalar ama asıl olay depolanan verinin tipiyle ilintili. Yazısal ürünlerde evet risk artmış oluyor ama grafik içeriklerinde bu sıkıntı daha düşük. Onlarda da zira boyut artıyor. Eski film riplerini düşünelim. 700MB 1,5 saat iken şimdi ise 1,5 saatlik film 4k hdr ise 100 GB civarına çıkabilir. O zaman kayıp çok da büyük değil. Tabii önemli noktalardan biri de o verileri yerine koyabilmek. Bir veri merkezi 10 tane ana disk 10 tane de yedek kullanacağına bu durumda 1 tane ana disk hadi senin için de 10 tane eski yöntemli disk kullansın :)

    Kısacası rip olarak bahsetsem de aslında Netflix, Google ve yine bir çok video içerik sağlayıcı firmanın bayağı rahatlamasına etken olacaktır.

  • Doğru bir nokta, tape recorderlar bunu yapabiliyor ama okuma yazma hızı düşük. Yine de bunun hızı yeterli seviyede olacaktır arşivlemede ve bu yöndeki kullanımlarda. Kişisel kullanım için de güzel gidecektir. Hatta raid kurulumu ile falan bayağı egzotikleşebilir.

  • St Batuhan kullanıcısına yanıt

    veri transferiyle donanım kapasitesi aynı şey değil,


    dahası 10TB sürücün olsa birde server sunucu kurabilecek bilgin olsa


    google ile aranda hiç bir farkın kalmadığını fark ederdin.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ProjectMan

    veri transferiyle donanım kapasitesi aynı şey değil,


    dahası 10TB sürücün olsa birde server sunucu kurabilecek bilgin olsa


    google ile aranda hiç bir farkın kalmadığını fark ederdin.

    3 tane 8TB harici diskim var ve 2,5'luk çeşitli ufaklıklarım var. Dahili olarak da 4 tane ssd ve 1 tane hdd bulunmakta sistemimde ama sunucu kurma olaylarını zibilyon yıl önce ilgilerim dışına bıraktım. Evet transfer hızı eş zamanlı bir çok kullanıcının girdiği video oynatımlarında sıkıntı yaratabilir amenna bu mantıkla yaklaşıyorsan. Ama bunu merak etme zaten küçük video dosyaları için önermiyorum ki. Orayı kaçırıyorsun hala. Kaldı ki Linus bile duruma göre tape recorderlarını falan atıp videolarını böyle sisteme arşivleyebilir.


    Asıl olan kısım ise 10 kat veri kaybı diyorsun, 10 kat veri miktarının aslında aynı içerik için artmasını örneklemeye çalıştım. O zaman da problemin düşmesinden bahsettim ama sert mizaçlı olduğunu düşündüğüm için bu kulvarda yorumlarımı sonlandırayım. Sağlıklı günler.





  • St Batuhan kullanıcısına yanıt
    Disklerin içten dışa okuma yazma hızları değişir. Sıralı dosyalarda maksimum verim alınır, 4k dosyalarda bir kaç megabyte düzeyine bile düşer. Mekanik çalışan ve elektronik açısından devasa mesafeler içeren hard disklerden sürekli belirli bir hız beklenmez. Sizin yorumunuza gelirsek; aksine Tape'lerin hızı yüksektir, rastgele erişimleri yoktur. Yığınlar halinde depolanıp, açılması gerekir. Eğer başta sıkıştırarak yazdıysanız çok yüksek hızlarda veriyi biranda açar. Tape'in yerine geçecek maliyet etkin bir çözüm şu anda zor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: metercan

    Disklerin içten dışa okuma yazma hızları değişir. Sıralı dosyalarda maksimum verim alınır, 4k dosyalarda bir kaç megabyte düzeyine bile düşer. Mekanik çalışan ve elektronik açısından devasa mesafeler içeren hard disklerden sürekli belirli bir hız beklenmez. Sizin yorumunuza gelirsek; aksine Tape'lerin hızı yüksektir, rastgele erişimleri yoktur. Yığınlar halinde depolanıp, açılması gerekir. Eğer başta sıkıştırarak yazdıysanız çok yüksek hızlarda veriyi biranda açar. Tape'in yerine geçecek maliyet etkin bir çözüm şu anda zor.

    Haklısınız, hızları kontrol ettiğimde yüksek hız gözlemledim lakin belirttiğiniz noktada (yığınlar) sanırım aktif kullanımı uygun kaçmıyor. Arşiv için yine vazgeçilmez olacaktır düzgün bir saklama ve çok aktif bir kullanım (yıpranma durumuna karşılık) olmadığı sürece. Yine de sunucular için kullanılabilecek bir durum değil sanıyorum. *Grafen uygulamasıyla bu ara boşluk doldurulabilir gibi gözüküyor gerekli noktalarda.


    Bu arada 4k diye belirttiğiniz noktayı da not düşelim (önceki kısımlarda filmlerden örnek vermemden dolayı çok ilgili olmayan yanlış algılamasın diye) 4KB'lık küçük dosyalar kastedilen sizin örnekte ve acı noktalarından biri HDD'lerin de haliyle.


    edit: *Tabii günün birinde lab'dan çıkarılabilirse şu grafen uygulamaları.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St Batuhan -- 8 Haziran 2021; 22:6:22 >




  • Fiziksel diskler yerine ssd'lere odaklanılsa ve ssd maliyetleri düşürülse daha isabet olur.Halen harddisk teknolojisini geliştirmeye çalışmanın manası nedir?

  • JourneyToTheWest kullanıcısına yanıt
    Orada çok ilginç teknolojiler var ve nereye kapı açacağı bilinmez, sonuçta bir arge çalışması ve elde edilen veriler pratiğe de dönüşebilir bir gün başka yerde de kullanılabilir. 1.si bu. 2.si de hala hdd kapasite başına maliyet ve yazma ömrü konusunda bir adım önde.

  • Güzel yazı, teşekkürler

  • Bir ara grafen den pil haberleri yapılıyordu sahi ne oldu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 12 Angry Men -- 9 Haziran 2021; 1:30:41 >
  • Grafen benim seyide buyuturmu acaba ?

  • Grafen muhabbeti çıkalı çocuklar büyüdü evlendi çocukları oldu

    Ortada hiçbir şey yok

    Bir ampul lamba yapın

    Ne kadar Grafen gider bir ampul e

  • BOR bir
    GRAFEN iki
    Bu ikiliyi birleştirin 2023'te göklerdeyiz.
    Ne grafenmiş arkadaş ya.

  • Laboratuvar ortamından çıkmamasının tek sebebi yeterince ihtiyaç olmaması; 10 yıl sonra bütün ülkeler elektrikli araçlara geçse bile bir 10 yıl daha ihtiyaç duyulacak seviyeye gelmez, ancak azaldığında piyasaya hakim firmalar o teknolojiyi kullanmak için yarışırlar :) [Benzin azaldığında olduğu gibi!]

  • Yıllar önce de bilmem ne maddesiyle süper bataryalar üretilecekti, telefon bataryalarının bile aynı incelikte 40-50kAh olacağından falan bahsediyorlardı. Bu tarz şeyleri destekleyip kendi ayağına sıkacak bir kimse tanımıyorum. Sadece yazıda kalır.

  • Grafenin sağlam bir materyal olduğu söyleniyordu başka makalelerde. Eğer gerçekten öyleyse diskin sağlamlığını düşürmek yerine arttırabilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.