Şimdi Ara

GM 1,6 Milyon KM Ömürlü Batarya Geliştirdiğini Duyurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
1.625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • GM 1,6 milyon km ömrü olan ve mevcut bataryalara göre daha kısa sürede şarj olan batarya geliştirdiğini duyurdu. Şirket kaynaklarına göre yeni pil ilk önce Hummer'de kullanılacak.

    Öte yandan Tesla da geçenlerde 1,6 km ömürlü bir batarya için patent başvurusu yapmış bulunuyor.

    Bağlantı:
    1,6 Milyon Km Ömürlü Otomobil Bataryası

    Bu gelişmeler elektrikli otomobillerin ekonomik ömürlerini muazzam yukarılara çekebilir ve ilk alım maliyeti yüksek olsa bile çok uzun yıllar kullanılabileceği için TCO yani toplam kullanma maliyeti çok düşük olacaktır.

    Sanırım sektörden daha fazla güzel haber duyacağız önümüzdeki yıllarda...







  • Ayrıca geliştirilmekte olan bu batarya, elektrikli otomobillerde bir handikap olduğu iddia edilen atık batarya sorununa da büyük ölçüde çözüm getirecetir. Bataryanın ömrü otomobilin fiziki ömründen uzun olduğu için söz konusu bataryayı hurdaya ayrılan otomobilden söküp yeni bir otomobile takmak bile mümkün olacaktır.

    Bu bataryanın geri dönüşüme uygun olup olmadığına dair ise bir açıklama yok ancak uygun olmasa bile batarya muazzam bir ömür vaad ediyor. Yıllık ortalama 20.000 km ile 80 yıl kullanım ömrü sunuyor.

    Aynı batarya teknolojisinin cep telefonlarına, tabletlere ve notebooklara gelmesi mümkün olursa sektöre ne gibi etkileri olacağını izleyip görmek gerekecek.
  • Wohooo kesin çevreyi dizellerden çok kirletir bu meret.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Amac cevreyi daha mi az kirletmek? Eger buysa 1.6 milyon km bataryaya mi guleyim yoksa Hummer da kullanilacak olmasina mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheCaliph_

    Amac cevreyi daha mi az kirletmek? Eger buysa 1.6 milyon km bataryaya mi guleyim yoksa Hummer da kullanilacak olmasina mi?
    Şirketin ilk Hummer'de kullanma kararı eleştirilebilir ama yeni pilin çevreyi çok daha az kirletecek oluşunun nesi gülünç?

    Şimdiki pillerin ortalama 8 yıl ömrü var. Bu pil ortalama 80 yıl ömür sunuyor. Bu da 10 kat daha az pil üretileceği anlamına geliyor. Ben burada neyi gülünç bulduğunu gerçekten merak ettim.
  • Insanlar batarya ömrü ile değilde menzille daha çok ilgilenecektir.Baktıklari ilk şey aracın dolu batarya ile ne kadar gidebildiği

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    Şirketin ilk Hummer'de kullanma kararı eleştirilebilir ama yeni pilin çevreyi çok daha az kirletecek oluşunun nesi gülünç?

    Şimdiki pillerin ortalama 8 yıl ömrü var. Bu pil ortalama 80 yıl ömür sunuyor. Bu da 10 kat daha az pil üretileceği anlamına geliyor. Ben burada neyi gülünç bulduğunu gerçekten merak ettim.

    Alıntıları Göster
    Bu DH de bile her gun konu 50 tane konu aciliyor. 1 tanesi seri uretime gecmedi daha.

    Km sallayanlarla dolu ortalik.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Pil üretilirken ne kadar uzun ömürlüyse içinde o kadar ağır metal olur. Ayrıca diğer ülkelerde bir arabanın ömrü 150.000 km'dir. Bence değil ama öyleymiş. Şunu izlemekte fayda var:
    https://www.youtube.com/watch?v=-E8HIczoSF4&feature=youtu.be

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Bu defaki öyle değil.

    Tesla yeni düşük maliyetli ve uzun ömürlü pilini Çinli pil üreticisi CATL ile birlikte geliştirdi, patentini de aldı ve önümüzdeki 1-2 yıl içinde otomobillerinde kullanmaya başlayacak.

    GM ise yeni pili LG Chem ile birlikte geliştiriyor ve yine lityum tabanlı olacak. Şimdiden hangi fabrikada üretileceği ve menzili belli oldu bile: Yeni pil Ohio'daki fabrikada üretilecek ve 2021 yılından itibaren Cadillac Lyriq ve GMC Hummer EV modellerine takılmaya başlanacak. Yeni pil yaklaşık 650 km menzil vaad ediyor.

    Yani bu her hafta duyurulan ama gerisi gelmeyen yeni pil bulduk haberlerinden değil. O haberler genelde üniversitelerden çıkıyor ve deneysel teknolojilerle ilgili. Ama bu piller dünyanın en büyük 2 pil üreticisinden geliyor: LG Chem ve CATL.

    GM ayrıca lityum kullanmayan yeni tip bir pil teknolojisi üzerinde çalışmakta olduğunu da duyurdu (işte bu haber senin sözünü ettiğin türden olabilir çünkü üzerinde çalışıyorlar ama sonuç vereceği kesin değil).




  • İşlevsellik benim için daha önemli. Depomu bir kaç dakika fulleyip yoluma devam edebiliyorum bana bu imkanı sağlayacak teknoloji var mı ?

    Bir depo (45-50 lt arası) ile 750-800 km kesintisiz sürüş imkanını bana verebilecek mi ?

    Biraz da keyfiyet olsun bana manuel şanzıman sunabilecek mi ?

    İçten yanmalılar çevre düşmanıda elektrik çok mu çevreci ? HES’lerin durumu ortada daha geçen Rize’de bir yeri derdest ettiler. Yahu baraj yapılacak diye yok olan yerleşim yerlerine koskoca Ahmed Arif şiirler yazmış daha neler neler...

    Maksimum fayda, minimum maliyet doğrultusunda elektrik mi, içten yanmalı mı ?
    Zaten 30 yaşıma geldim şurada en fazla yaşayacağım bi 30 senem daha vardır tabii Allah’ın taktiri neyse o. Bana bunları veremeyecekse alırım en son üretilen içten yanmalıyı yoluma devam ederim ölene kadar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • KievKarambolü kullanıcısına yanıt
    Böyle bir şart yok. Söylediğin konvansiyonel pil teknolojisiyle ilgili bir şey. Burada konvansiyonel pil teknolojisi kullanılıp kullanılmadığı belli değil. Ayrıca neden sadece otomobil düşünüyorsun? Bu piller kamyonlarda ve otobüslerde, hatta iş makinelerinde de kullanılacak ki onların ömürleri 150.000 km değil. Ayrıca 150.000 km ömür yasal sınır değil. Ortalama ömür. Yani insanlar araçları ortalama 150.000 km'ye gelince değiştiriyorlar gelişmiş ülkelerde ama değiştirmeyen de var. 300.000, 500.000 km kullanan da var. Bir de elektrikli otomobilleriden söz ediyoruz. Onların ortalama ömrü bence 150.000 km'nin çok üzerinde olacaktır.
  • o zmn elektrıklı arac alınır ama turkıyede elektrık fiyatları 10 katına cıkacagı için bize yararı yok
  • Bu Elektrik bataryalarının üretimi ile ilgili çevre kirliliği hususunda duyarlı arkdaşlar bu anlamsız kaygılarınızı bırakın. Piller seri kullanıma ve rekabete açılmadan optimum üretim teknolojisine ulaşamazsınız. Otomobiller bir gündemi bu hale geldi de mükemmel çevreci batarya üretimi bekleniyor, her şeyin bir gelişim dönemi vardır. Ayrıca petrol çıkarmak ta Pil üretmek kadar zararlıdır. Bu gün petrol için Alaska ve kutuplardaki buzulların anasını bellemeye başladılar artık bunun pil mi petrol mü kıyaslaması yapılacak bir durumu yok. Dünyada 100 sene yetecek rezerv var falan diye buraya yazanlar için söylüyorum o rezervi çıkarmak için dünyayı kutup bölgelerinden delik deşik etmeyi düşünüyorlar haberiniz olsun çünkü petrolün büyük kısmı Rusya nın üst bölgelerinde buzulların altında kaldı.
  • menziller hala yerinde sayıyor ona çare bulun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tesla'nın CATL ile geliştirdiği bataryanın kWh'ı 80$'a kadar düştü ve bahsedildiği gibi 1.6 milyon kilometreye kadar çalışabilen bir batarya teknolojisi. Bu, herşeyi değiştirebilecek bir gelişme. (Mevcuttaki Tesla bataryasının kWh'ı 112-120$ civarında)

    Diğer bir nokta; herkes 500-1000km menzilli elektrikli araç kullanmayabilir, zaten üreticiler bunu bildiği için şimdilik beklemedeler. Ne zaman ki, 200-300km menzili 3-5 dakikalık dolumla sağlayabilen batarya teknolojisi ulaşılabilir/sorunsuz şekilde gelişti, o zaman ucuz, hafif, daha verimli elektrikli otomobiller ortaya çıkacaktır. Bu durum, her gün kısa mesafe araç kullananlar için en iyi seçenek olacaktır.

    Diğer konu ise; 500.000 veya 2 milyon kilometre sonra elektrikli araçlardan çıkan bataryalar çöpe atılmıyor, enerji depolama tesislerinde kullanılmaya devam ediliyor. Yani; çevreye zararları değil, faydaları oluyor çünkü mesela gündüz güneşten elde edilen elektrik enerjisi, gece kullanımı için bu bataryalara depolanıyor, dolayısıyla yenilenebilir enerji kullanım oranını arttırabiliyor. Elbette yakın zamanda çevre dostu geri dönüştürülebilir bataryalar da geliştirilir, o zaman 'bataryalar çevreyi kirletiyor' tezi de ortadan kalkmış olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulentcandan -- 25 Mayıs 2020; 13:10:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Dediklerine göre bazı kimyasallar ve nano mühendislik ile yapmışlar.
    https://www.autoajans.com/1-6-milyon-km-omurlu-batarya/

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt
    Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    https://forum.donanimhaber.com/gm-yeni-elektrik-platformunu-duyurdu--142269716

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: haberelectro

    menziller hala yerinde sayıyor ona çare bulun
    Evet maalesef menzil sorunu tam olarak çözülebilmiş değil. EV otoların önünde 3 temel engel var:

    1. Pil maliyeti
    2. Menzil (ağırlık-hacim/performans oranı yani kg pil başına sunulan wh)
    3. Hızlı şarj

    Bunlar çoğu üreticiyi tatmin edecek ölçüde çözülebilirse, içten yanmalıdan EV'ye dönüşüm çok daha hızlı olacaktır çünkü halk olsun, kamu otoritesi olsun şehirlerdeki hava ve gürültü kirliliği ile bunlardan kaynaklı halk sağlığı sorunlarına bir son verilsin istiyor.

    Sadece hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağı dönemlerinde bile İstanbul'un havasında gözle görülür bir iyileşme oldu sırf araba kullanılmadığı için.




  • GM aynı açıklamada pil maliyetini düşürmek için yeni teknoloji pillerinde kobalt miktarını azalttığını hatta sıfır kobaltlı piller üzerinde çalıştıklarını belirtmiş. Kobalt bilindiği üzere pil maliyetini artıran en önemli metal. Az bulunduğu ve neredeyse sadece Kongo'da bulunduğu için çok pahalı bir metal. GM yıl sonunda pil maliyetini 100½/kwh seviyesinin altına çekmeyi planlıyor ama Tesla patentli yeni pillerinde CATL ile birlikte söz konusu maliyeti 80$/kwh seviyesine kadar çekmiş durumda.

    GM ve LG Chem ortaklığında kurulan Lordstown'daki Ultium üretim tesisleri aynı zamanda Honda'nın 2 yeni EV modeline yeni pilleri tedarik edecek.

    2025 yılına kadar düşen pil maliyetleri sayesinde EV otomobillerle konvansiyonel otomobillerin maliyetlerinin eşitleneceği hesaplanıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AO

    Bu Elektrik bataryalarının üretimi ile ilgili çevre kirliliği hususunda duyarlı arkdaşlar bu anlamsız kaygılarınızı bırakın. Piller seri kullanıma ve rekabete açılmadan optimum üretim teknolojisine ulaşamazsınız. Otomobiller bir gündemi bu hale geldi de mükemmel çevreci batarya üretimi bekleniyor, her şeyin bir gelişim dönemi vardır. Ayrıca petrol çıkarmak ta Pil üretmek kadar zararlıdır. Bu gün petrol için Alaska ve kutuplardaki buzulların anasını bellemeye başladılar artık bunun pil mi petrol mü kıyaslaması yapılacak bir durumu yok. Dünyada 100 sene yetecek rezerv var falan diye buraya yazanlar için söylüyorum o rezervi çıkarmak için dünyayı kutup bölgelerinden delik deşik etmeyi düşünüyorlar haberiniz olsun çünkü petrolün büyük kısmı Rusya nın üst bölgelerinde buzulların altında kaldı.
    Petrol felakettir. Yeryüzünün en büyük kirleticisi konumundadır. Aç gözlü petrol kartelleri şimdi de gözlerini Kuzey kutbundaki muhtemel rezervlere diktiler. Ne için? 3-5 kuruş daha çok kazanmak için. Buradaki bazı aymazlar hala petrolü savunuyor. Savundukları şey de içten yanmalı motorlar. Bu motorların aslında dönen bir mili olan bir sobadan başka bir şey olmadığının farkında değiller.

    Evimizdeki kömür veya gaz sobasına dönen bir mil aparatı takarsan oluyor sana benzinli veya dizel motor. Bunu nasıl savunuyorlar, bunu nasıl yüksek teknoloji sanıyorlar aklım almıyor.

    İçten yanmalı motor teknolojisi öyle ilkel, öyle verimsiz bir teknoloji ki insanlık bu hantal ve çağdışı teknolojiyi 100 yıl önce çöpe atmış olmalıydı ama petrol lobisinin baskısı olsun, adam gibi batarya geliştirilemediğinden olsun, elektriğin çoğunun yenilenebilir kaynaklardan değil, yine işin kolayına kaçıp fosil yakıtlardan elde edilmesinden olsun, elektrikli veya yakıt hücreli otomobil teknolojisi 100 yıl geciktirildi.

    Ayrıca bireysel ulaşımın kapitalistler daha çok satsın, daha çok kar yapsın diye özendirilmesi ve teşvik edilmesi yüzünden toplu ulaşımın geri plana itilmesi de doğanın tabutuna bir çivi daha çakmış durumda.

    Dünya iyiye gitmiyor ve insanlar hala bunun farkında değil.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.