Şimdi Ara

Gizemli Bir Notebook-Ram Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
283
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle sorunu anlatayım: Notebook'umda bulunan ve yaklaşık 4 yıldır sorunsuz bir şekilde çalışan ekstra 8 gb ramim(normalde pcde 4gb ram var) bir gün baktığımda bilgisayarda görünmüyordu. Daha sonra çıkartıp yönergelerdeki temizleme işlemlerini(silgi-tiner) kullanarak rami temizledim, daha sonra rami taktım yine görünmüyordu. Sonra bilgisayarı tekrar açınca bir baktım ram görünüyor(hiçbir değişiklik vs yapmadım). Hazır ram görünüyorken windows'un Memory Diagnostic yazılımı ile tarattım ancak hiçbir problem bulamadım(ram yokken de tarattım yine bir sorun yok). Bu sırada bilgisayarı sürekli kapatıp açarak(pcye zarar vermeyecek şekile) 10 kere deneysel bir deneme yapayım dedim çünkü belli ki bu durum tamamen şans eseri ortaya çıkıyordu, ama bu şans faktörünü belirleyen nedenin ne olduğunu anlayamadım. 10 kere açıp kapamanın 2 sinde bilgisayar rami gördü ve çalışmaya devam etti, ancak %80'inde ramler hala görünmüyordu. reddit olsun yabancı forumlar olsun didik didik etmediğim yer kalmadı. Sadece Asus'un bir forumunda benimkine ufakta olsa benzeyen bir sorun da birisi voltajlarla ilgili bir sorun olabileceğini ifade etti kafam orada kaldı, ancak bu ayarı yapabileceğim bir bios ayarı olmadığı gibi şimdiye kadar neden bir sorun çıkarmadı gibi bir soru kafamda belirdi. Ayrıca bilgisayarda görünmeyen bir ramin voltaj ayarı nasıl yapılır orası da ayrı bir sorun.



    Forumdaşlarım, 8 yıllık emektarım, iş ortağım, bir sürü badireleri atlattığım notebook'um ölüyor mu artık? Eğer ölüyorsa da bunu yavaşlatmanın bir yolu var mı şu an :(


    Not: Şu an, ram çalışıyorken yazıyorum. Açıp kapatmalarımın 5. seferinde bilgisayar rami gördü(evet, psikopat gibi sayıyorum artık kaçıncı seferde açacak diye; ancak tamamen şans, bazen 7. sefere görüyor bazen ilk seferde görüyor)




    Ek

    Ek



    Gizemli Bir Notebook-Ram Sorunu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mega Therion -- 12 Ocak 2021; 15:7:38 >







  • RAM slotunu üfleyerek temizlediniz mi?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: oguz298

    RAM slotunu üfleyerek temizlediniz mi?

    Hocam her şeyi yaptım o slotla ilgili. Slotu da temizledim iyice. Yani işin saçmalığı da zaten burada. Yani hiçbir şey yapmamama rağmen, 10 denememin 2 sinde ram çalışıyor; yani burayı benim aklım almıyor. Hiçbir şey yapmadığım halde neden 10 denemenin 8 inde ram 4 gb olarak çıkıyor da , 2'sinde neden 12 gb olarak görünüyor ve sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bunu anlamadığım için gizemli ifadesini kullandım zaten. Gizemli Bir Notebook-Ram Sorunu 

  • Yok mu bu gizemi çözebilecek, fikir yürütebilecek teknik yardım şerlokları? Yakın zamanda yeni notebooka geçeceğim artık bunu da anne-babaya bırakırım diyorum en azından da garibanlar bari 12 gb ramli kullansınlar stabil; ssd ile.

  • Anakart modeli nedir yada notebook modeli? diger ram ne oldugu belli degil. Kingston ddr3 ama diger ram ddr3L ise ram düşük voltaj ramidir. birlikte tam stabil acilmiyordur. zamanla stabilitesini kaybetmiş olabilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Din Djarin

    Anakart modeli nedir yada notebook modeli? diger ram ne oldugu belli degil. Kingston ddr3 ama diger ram ddr3L ise ram düşük voltaj ramidir. birlikte tam stabil acilmiyordur. zamanla stabilitesini kaybetmiş olabilir.

    https://www.asus.com/tr//


    Hocam Notebook bu, diğer ram ile ilgili bilgi yok slotta ram(bunun gibi bir etiket). Bir şey yazmıyor yani. Bu rami 4 yıldır kullanıyordum sorunsuz, rami alırken öyle kafama göre de almadım ayrıca baktım uyumluluklarına bu notebooku kullananların hep aldığı bir ramdi açıkçası.





  • Sorun anakarttan olabilir çünkü genelde anakart ömrünün sonlarına geldiğinde sana şöyle der bak Reis ben artık odaklanamıyorum parçaları tanıyamıyorum takılı olan şeyleri bazen göremiyorum ya beni bakıma götür yada dayanacağım kadar kullan sonra çöpe at der çünkü algılayıp algılamamak anakartın işidir ama genede bios girip ram takılıyken load optimized default diyip kaydedip çıkın bakalım belki düzelebilir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ulpro

    Sorun anakarttan olabilir çünkü genelde anakart ömrünün sonlarına geldiğinde sana şöyle der bak Reis ben artık odaklanamıyorum parçaları tanıyamıyorum takılı olan şeyleri bazen göremiyorum ya beni bakıma götür yada dayanacağım kadar kullan sonra çöpe at der çünkü algılayıp algılamamak anakartın işidir ama genede bios girip ram takılıyken load optimized default diyip kaydedip çıkın bakalım belki düzelebilir

    hocam öyle bir seçenek yok maalesef.


    Valla bana da öyle geliyor zaten, bilgisayar ölüyor bu çok bariz. Kaç yıl oldu sonuçta(8 yıl) ve hakkıyla kullandım bilgisayarımı, beni hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı.


    Sadece mantıklı bir şey bulamayınca insanın canı sıkılıyor hakikaten. Yani mesela neden bazen açtığımda görüyorsun da bazen görmüyorsun be adam?


    Örneğin bu sabah açar açmaz reyis 12 gb olarak gördü rami, hiç uğraştırmadı valla.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.