Şimdi Ara

Gitarda aynı nota ve aynı oktav fakat farklı telde çalınmasının farkı nedir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kalın Mİ deki LA notası ile bir alt teli olan LA notası oktav ve nota üzerinde aynı noktada gösterilmesine karşın aralarında ki fark nedir? Notaya bakarak çalmak istiyorsak eğer, hangisine basacağımızı kendi kafamıza göre mi seçeriz yoksa aynı nota ve oktav olsa da arada belli bir fark var mıdır?



  • Güncel.......
  • Kardeşim gitardan anlamam ancak anladığım kadarıyla alt alta iki telde aynı notanın varlığından bahsediyorsun. Kemanda'da aynı durum var. Örneğin en alt iki teli ele alırsak; yani la teli(3. tel) ve mi teli(4. tel). La telinde 4. parmağı bastığın nota mi'dir. Aslında bu nota, 4. teldeki boş mi teliyle aynı sesi verir. Yani ha 3. telde 4. parmağını basmışsın, ha 4. teldeki boş telde yay çekmişsin.

    Ancak biz burada tercihi şu yönde kullanıyoruz. Eğer ki mi bastıktan sonra nota incelmeye devam edecekse ( yani 4. telde ilerlemeyi sürdüreceksek) tercihi 4. telden yana kullanıyoruz. Ancak mi bastıktan sonra nota kalınlaşacaksa,yani 3. tel ve daha aşağısında(2. ve 1. tele doğru) devam edecekse, 4. parmakla la telini kullanarak geçişlerin kolay olmasını sağlıyoruz. Özellikle 16 lık 32 lik notaların olduğu şarkılarda çok hızlı ilerleme yapmak gerektiğinden bu şekilde karar veriyoruz.

    Yani orada notayı çalarken senin karar vermen lazım hangi teli kullanacağına. Hangi telde geçişi kolay yapacaksan o teli tercih etmelisin.

    Umarım anlatabilmişimdir




  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    Sorduğum soru için çok açıklayıcı bir cevap oldu. Yani anlatmak istediğini anladım, teşekkürler
  • ilk bakılması gereken olay pozisyondur mesela ölçü 5. pozisyonda yürüyen bir arpeji yada sadece 5. pozisyonda gerçekleşebilecek çok sesliği gerektiriyorsa seçim olmaz mecburiyet olur. onun haricinde boş telde vibrato yapamazsın. üstteki arkadaşın dediği gibi pratiklikte önemlidir onu notalar arasındaki geçişe göre ayarlarsın. bir başka olarakta teller arasındaki ton geçişlerini önlemek için pozisyonsaki notalar kullanılabilir ancak gitar çok sesli olduğu için pek pratik olmaz kemancılar daha çok önem verir buna

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayrıca akor olarak gitarda, sesi katlamak volümlemek içinde yapılır. Misal 5. perdeden la minor, la teli açık, orta parmak bare, baş parmak (evet nadirde olsa baş parmakta akorlarda kullanılır) mi telinde 5. perdeye basar şekilde, la sesi baskın laminor7li basılır, çok güzel tınlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.