Şimdi Ara

Gigabyte yayınladığı BIOS’la mevcut anakartına PCIe 4.0 desteği ekledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    AMD’nin uzun yıllar pazardaki yeterli rekabeti sunamamasının ardından gelen Ryzen hamlesinin etkisi piyasada artarak devam ediyor. Çekirdek sayısından tutun getirdiği performans artışı ve enerji verimliğine kadar bir çok alanda iddialı olan yongalar bu sefer PCIe sürüm yükseltmesiyle gündemde.

    Bildiğiniz üzere AMD 3. nesil Ryzen işlemcileriyle birlikte bilgisayar dünyasını PCIe 4.0 ile tanıştıracak. Diğer taraftan 7 nm gibi yine iddialı bir başlıkla da gelen Ryzen işlemcileri tartışıladursun son gelen haberlerde Gigabyte ‘ın hali hazırdaki bir anakartına PCIe 4.0 desteği eklediğine yer verildi.

    Bir BIOS güncellemesiyle PCIe 4.0 geldi 

     
    GIGABYTE X470 Gaming 7 Wi-Fi modeline gelen F40 sürüm BIOS’la birlikte anakarta PCIe 4.0 desteği eklenmiş durumda. İlginç bir şekilde sadece yazılımsal bir değişiklikle gelen PCIe 4.0’ın nasıl eklendiği henüz netlik kazanmış değil hatta Gigabyte’tan da resmi açıklama gelmedi. B450I AORUS PRO WIFI modeline de PCIe 4.0 desteği sunulduğunun Twitter'da kullanıcılar tarafından yayıldığını ekleyelim.

    NVMe SSD'ler de faydalanacak 

     
    Bir Reddit kullanıcısının keşfettiği detaya göre M.2 portunun da PCIe 4.0’ın bant genişliğinden faydalanabildiği yenilik için fiziksel olarak bazı şartlar gerekiyor. Örneğin PCIe slotuna giden yolun 6’’’ten daha kısa olması gerekiyor. Bundan daha uzaktaki yuvalar için arada ekstra bir yonga şart.

    Buna bağlı olarak bu mesafenin dışında kalan uzaktaki slotların yine PCIe 3.0 modunda çalışması bekleniyor. Haliyle sadece işlemciye en yakın yuvayı kapsayan gelişme yine de oldukça olumlu bir yenilik. Hele ki Intel cephesinden PCIe 4.0'e dair bir ses gelmemişken AMD'nin hamlesi firmaya oldukça pozitif geri dönüş sağlayacaktır.
     
    Hoş piyasada daha PCI 4.0 destekli kart yok ama olsun. Bu, ilerleyen yıllarda güzel bir artı olacaktır. Diğer taraftan unutmamak gerek, mevcut en kaslı ekran kartlar dahi PCIe 3.0'ı tam olarak kullanamıyor. Dolayısıyla PCIe 4.0 daha çok çoklu GPU kurulumlarını ve NVMe sürücülerini kullanan kullanıcıların yüzünü güldürecek.

    Sonuçta çoğu kullanıcı tek ekran kartlı konfigürasyon tercih ediyor. Diğer taraftan NVMe SSD’ler için PCIe konusunda ekran kartı+SSD kombinasyonu mümkün mü ya da SSD’ye ne kadar bir bant genişliği ayrılabilecek şu an bunlar soru işareti olarak duruyor.

    AMD daha önceden haberini vermişti 

     
    Aslına bakılırsa AMD CES 2019 fuarında mevcut anakartlarından uygun olan bazılarının sonradan PCIe 4.0 desteğine kavuşabileceğini söylemişti. 300 ve 400 serisini kapsayan bu ihtimal daha çok anakarta ve üreticiye bağlı zira üretici isterse bu destek eklenecek.

    İlerleyen günlerde diğer üreticilerden benzer haberler gelebilir 

     
    Yine de kaslı X470 modellerinden ve hatta X370’li seçeneklerden PCIe 4.0 desteği beklenebilir. Zira güçlü anakartlar PCIe 3.0’ın bant genişliğinden fazlasını zaten verebiliyordu. Dolayısıyla yeni gelişmeyi ilerleyen günlerde diğer üreticilerden de duyabiliriz.







  • O halde 6GB/sn lik M.2 lerin duyurusu yakındır.

  • bunun üzerinde RAM disk ne güzel gider !
    ama bazıları SSD kullanacak ! ne kadar kötü !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 25 Mayıs 2019; 7:31:53 >
  • İntel olsa tüm anakartı değiştirtirdi 4 için. Amd helal sana

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Her 10 pc den 8 i mekanik kullanırken şu yazdığın satırlara bak. Uyan etrafına bak😁

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bu durumda x570 chipset'in ne avantajı kaldı ?

  • Aorus anakartlar nasıl ? alacağımdan değil de eskiden anakartların babası Gigabyte ile Abitdi. ASUS da iyi bilinirdi de MSI en kötüler içindeydi hey gidin nerdeeen nere



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ADF35784A -- 1 Ağustos 2019; 13:40:47 >
  • İlginç olan bir durum yok! x470 çipsetler zaten halihazırda pcie 4.0 desteğine sahip hatta birçok üretici bios güncellemesi ile bu özelliği kapalı hale getirdi ne mutlu ki giga bu duruma dur demiş
  • Yaşlandığımı hatırlattın, sağoll :(

  • asus muş masus müş bırakın bunları hayatta tek bir gerçek varsa
    anakart denince bu marka .
    olay bitmiştir.
    dağılın beyler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.