Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
630
Cevap
42
Favori
216.930
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam Arkadaşlar


    Konuyu her sene açan arkadaş uzaklaştırılmış sanırım. Görevi biz devralalım.


    İstanbul daki devlet üniversitelerinden birinden mezunum. Yaklaşık bir senedir fabrikada imalat mühendisi olarak çalışmaktayım. Zam(cık)la beraber maaşım 5.900 TL.  




  • Moralini daha da bozacak bir şey söyleyeyim. Yeni mezun mühendise şu an 9.5k net veriyorlar ankara savunma sanayii firmaları. Yan ödemelerde promosyondur, hediye çekidir, primdir vs. derken daha da fazla oluyor.


    Şaka bir yan başkalarının aldıklarıyla moralini bozacağına ben neden az alıyorum diye kendine sor?

    Edinilmesi zor olan, yüksek eğitim, bilgi ve beceri gerektiren yeni yetenekler edinmeye bak. TR'de pahalı olan bir sensörü yurtdışından getirtmek yetenek gerektiren bir iş değil. Dil bilmek de aynı şekilde. Herkes biliyor.


    Kaç saat çalıştığın, hangi sensörü nereden getirdiğinin çok bir önemi yok. O çalıştığın saatler boyunca yaptığın tek iş tornavida sallamaksa asgari ücreti bulabildiğine şükredersin. Ama o saatlerde yüksek bilgi ve beceri, eğitim gerektiren bir problemi çözmekle uğraşıyorsan sana ayda 10k-15k-20k bile verirler kolayca.

    Makina Mühendisliğini yurt dışı imkanınız yoksa okumayın.Dil gibi sorunlarıda önceden halletmeniz lazım ki buda işin cabası.


    Türkiye'de mühendislik adına çalışmak ve eğitim çok usandırıcı ve iş sektör ile alakasız olması ise cabası.


    Şevkinizi kırmak istemem ama mühendislik okumamanız mental ve akıl sağlığınız için daha iyi olur.


    Harcadığınız emeğe değmeyecek paralara çalışabilirsiniz.Şuan heleki tecrübesiz kişiler için bu daha zor.Mezun fazla ve artık işverenin eline ve keyfi kederine bakıyor işler.Kurumsal firmalar ble direk almaz zaten çok sayıdada değiller.


    Yazılım mühendisliğine yönelebilirsiniz silinmeyecek ve önü gayet açık talebinde çok olduğu bir yön makina inşaat malzeme bilgisayar dünyadada trendi düşen meslekler.


    Almanyada çalışan 6 yıl Türkiye'de çalışma bir makina mühendisi olarak söylüyorum.


    Yeni mezunlara 9500 filan demişler.Nereymiş ora merak ettim.Bu saçma sapan laflara inanmayın.


    Bir yere eğer göze çok yüksek gelen maaşı cidden verebiliyorsa ya o işin sorumluluğu çok ağırdır(yanlış ve hatada başınız ağrıyabilir) yada çalışma saatleri bazında sizi sürüm sürüm sürümdürmesi olasıdır.(esnek çalışma saatleri gecelerinizin gündüze karışması)

    Arkadaşlar savunma sanayinden bildiriyorum, yazılan başlangıç maaşları doğru. Fakat mühendislik yapacağım bir şeyler üreteceğim gibi bir hayaliniz varsa olmasın. Sektör rezalet durumda, adam kayırma, çetecilik hat safhada. Daha bir ay önce başımdan geçen bir olayı anlatayım.

    Beraber çalıştığımız Osmangazi üniversitesi mezunu bir arkadasim var, mühendislik hakkında tek kelime bilgisi yok zaten test mühendisliği yapıyordu. Neyse biz bunla aynı anda ülkemizin güya büyük firmalarından birine başvuru yapıyoruz, kendisi ertesi gün aranıp ingilizce sınavına çağrılıyor ve kalıyor. Bir sonraki gün bir şans daha veriliyor ve yazılı sınav yapılıyor, kopya falan bir şekilde geçiyor. Daha sonra mülakata giriyor ve çok kötü geçiyor, hiçbir soruya doğru düzgün cevap veremiyor. Tüm bunlara rağmen bir hafta sonra teklif geliyor ve gidiyor. Peki bunca zaman benzer sıralamalarla başka bir okulu bitiren benim başvurum ne oldu dersiniz? Bakmadılar bile. Güya Osmangazi üniversitesine öncelik veriyorlarmış. Evet hiçbir şey bilmeyen bir adamı hiçbir özelliği olmayan bir okulu bitirdiği için ise alıp gayet dolgun maaşlar veriyorlar.

    Ayrıca bu büyük(!) firmalardan başka birinin ürettiği ürünleri de sahada görüp test etme imkanım oldu. O kadar rezil ürünleri var ki. Sadece olduğu kadar yapıp askerin üstüne atıp kaçıyorlar. Savunma sanayindeki firmalardan devlet desteğini çeksin yarın %90'ı iflas açıklar.

    Yani Türkiye'de mühendislik yapayım bir şey ureteyim, belki düzgün para kazanırım hayaliniz varsa olmasin, Türkiye'deki her sektör gibi savunma da kokuşmuş ve patlamaya hazır bir balon. Şimdi gerçekleri yazdığım için linç yiyecegimi biliyorum ama olsun bunun hayalini kuran arkadaşlarımız varsa başladıklarında hayal kırıklıkları benimki kadar olmasın diye yaziyorum
    Konudakiler doğru mu yanlış mı bilmemde ben bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak çoğu arkadaşım gibi geçen sene staj bulamadım, bu da burda dursun.

    Hayaller 9k maaş, gerçekler staj bulamamak.

    Okul ilk 15 devlet üni arasında. Taşrada değil.

    Edit :Arkadaşlar mezun oluyorum bende çoğu arkadaşımda iş buldu. Okulu iyi geçirenler, kendini geliştirenler için maaşlar 6k-7.5k arası. adamlar haklıymış.
    Çoğu arkadaşım bankada işe başladı minimum 7k veriyor bankalar. Az buz kişide almıyorlar, kendini geliştirenler bilgisayar müh öğrencisi için gerçekten bu maaşlar doğru ve iş bulmakta kolay zor değil.
    Ama ilk yazdığımda doğruydu staj bulmak ölüm.

    Yeni mezunum. 4 aydır bir imalat fabrikasında endüstri mühendisi olarak çalışıyorum.


    Maaşım primlerle birlikte 3600 TL civarında.


    Evli değilim, ailemle birlikte yaşıyorum. Eğer evlenirsem eşimin de çalışması şart olacak. Yoksa geçinmem imkansız.


    Kendi evimi arabamı alabilmem hayal zaten şuanda. Bu gidişle ileride iyi bir hayat standartında olabilir miyim çok sanmıyorum. Pozisyon yükselsem 5-6 bin maaş olur. Onla da ancak kendimi ve eşimi idame ettiririm, her şeyden tasarruf yaparak.

    5-6 sene önce sektörden hiç haberim yoktu, okuyordum ama doğru bilgi alabileceğim kaynaklar sınırlıydı, dhde de ekşide de senin gibi insanlar herkesin yalancı olduğunu iddia ediyordu, biz de endişeleniyorduk. Hatta şimdi ismini unuttum, hatırlayan alıntılasın, yıllarca ama yıllarca her sene mühendislik okunmaz diyen, devamlı memurlar netten linkler paylaşan bi adam vardı, abartısız söylüyorum sırf bu mevzuda binlerce mesajı vardır, hatta başka hiçbir yerde görmüyordum. Mezun oldum, 3 senedir çalışıyorum, ve gördüm ki o konuyu açan adam bir halt değilmiş.


    Bazı paranoyak insanlar vardır hani komplo teorici, dünya düzdür derler, aşı otizm yapıyor derler, amerika uzaylıları tutuyor derler, havadan jetlerle aptallaştırıcı toz yağdırıyorlar derler, illuminati derler, derler de derler, ve genelde bütün bunu yalanlamak için yeterli tek bir düşünce tarzı vardır, o da gizli saklı olmayan şeyleri illa birilerinin paylaşacağı gerçeğidir. Dünya düz olsa illa dünyanın bazı yerlerinde bilim adamları çıkar, bunun tersini kanıtlar, uzaylı olan bir tesis olsa illa bilgi sahibi biri bunu sızdırır, belki bu bilgiyi dışarıya fahiş fiyatlara satar, aşılar zehir olsa bunun hakkında onbinlerce makalenin içinde illa ki yüzlerce kanıt olur.


    Bu mevzu da aynı şekilde. Piyasa içindeki herkes birbiriyle anlaşmış yalan mı söylüyor kardeşim? Bu akıl kârı mıdır? Hadi DH'de yine kontrollü, ekşide o kadar çok görüyorum ki.


    Zamanında şu forumda hala eksi verilebiliyorken biri doktorlar ne kadar para kazanıyor diye konu açmıştı. Annem babam doktor, alanlarını, şu an uğraştıkları işleri, kazandıkları parayı yazmıştım, 40 tan fazla eksi almıştım, ciddi ciddi 5-6 bin kazandıklarını savunan insanlar eksileyip eksileyip birbirinden güç alarak laf atıyorlardı, inkârın böylesi.


    Eğer diyorsan ki şu şu insanlar yalan söylüyor, yaz şuraya kim hakkında ne düşündüğünü ve gerekçeni, insanlar da cevaplasın.

  • İlk seneniz için 6k iyi bir maaş değil mi ? Aydınlatır mısınız
  • 6 8 ve 9k duydum cevremden

    Beyaz yakali olmak icin sac bas yoluyoz da deyiyor mu bilemem hacımlar buna da sukredin bizim hukukta avukatlara asgari veriyorlar kac kisiden duydum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6.000 iyi bir maaş sanıyordum 5-6 ay öncesine kadar ta ki yeni mezun mühendise 5.500 veren fabrikaları duyana kadar.


    Haziran da performans zammı aldım artı yıl sonu zammıyla bu hale geldi.


    https://forum.donanimhaber.com/gercekci-muhendis-maaslari-2019--137689735-10#137795950 bu linkteki abimizin dedikleri harfiyen doğru.


    Dil çok önemli (türkiyede pahalı olan birkaç sensörü yurtdışından getirtmiştim )


    Ondan da önemli faktör işverenin gözünde ona kazandırdığın kadarsın. 1 seneden fazla oldu yırtınıyoruz oradan oraya koşturuyoruz yeri geliyor gece saat 1e kadar çalışıyoruz sonra yeni mezuna 5.500 verildiğini duyunca bütün moral motivasyon sıfırlanıyor.

  • Yeni mezun geçen sene ocak ayında 5 k ile başladım. Aldıgım zam ( %54 ) ve garanti pirim ile net 9k alacagım bu yıl. Bilgisayar mühendisiyim

  • QAengineer Q kullanıcısına yanıt
    Nereden mezunsunuz hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: QAengineer

    Yeni mezun geçen sene ocak ayında 5 k ile başladım. Aldıgım zam ( %54 ) ve garanti pirim ile net 9k alacagım bu yıl. Bilgisayar mühendisiyim

    Esasında baya güzel maaş bunlar ama asgari ücreti balon gibi arttırdıkları için 9-10binin bile eski şanı yok




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 6 Şubat 2021; 10:23:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Whodoyouthinkiam

    6.000 iyi bir maaş sanıyordum 5-6 ay öncesine kadar ta ki yeni mezun mühendise 5.500 veren fabrikaları duyana kadar.


    Haziran da performans zammı aldım artı yıl sonu zammıyla bu hale geldi.


    https://forum.donanimhaber.com/gercekci-muhendis-maaslari-2019--137689735-10#137795950 bu linkteki abimizin dedikleri harfiyen doğru.


    Dil çok önemli (türkiyede pahalı olan birkaç sensörü yurtdışından getirtmiştim )


    Ondan da önemli faktör işverenin gözünde ona kazandırdığın kadarsın. 1 seneden fazla oldu yırtınıyoruz oradan oraya koşturuyoruz yeri geliyor gece saat 1e kadar çalışıyoruz sonra yeni mezuna 5.500 verildiğini duyunca bütün moral motivasyon sıfırlanıyor.

    Çalışma saatleriniz nasıl hocam? Haftada 2 gün tatil mi bir de?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • çurablraını çıkra kullanıcısına yanıt

    Yok O kadar şanslı değilim. Sadece pazar tatil. pandemi sebebiyle 07:00 - 17:00

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Whodoyouthinkiam

    Yok O kadar şanslı değilim. Sadece pazar tatil. pandemi sebebiyle 07:00 - 17:00

    Normalde daha mi uzun mesai saatleri?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • çurablraını çıkra kullanıcısına yanıt

    Normalde daha uzun değil 08:00 - 18:00 arasıydı pandemi sebebiyle 1 saat geri çektiler. Daha ne kadar uzun olsun ki zaten 10 saat iş yerinde geçiyor?

  • Sektör: Savunma Sanayi
    Eğitim: Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf
    Pozisyon: Aday Mühendis( Haftada 1.5 gün mesai )
    Maaş: Asgari Ücret(2825₺) + Yemek + Servis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mimar olarak pazartesi günü işe başlıyorum, iş görüşmesinde 4500 tl demişlerdi ama toplantıda bu miktar üzerinden iyileştirme yapıldığı söylendi. Pazartesi editlerim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ColonelLanda

    Nereden mezunsunuz hocam

    Trakya Bilgisayar mezunuyum.

  • johnbackus J kullanıcısına yanıt
    E iş yok olayları palavra mi hocam daha lisedeyim pek bir bilgim yok ama konunun altındaki maaşlar fln gayet iyi geldi bana yeni mühendisler icin
  • Ray tracing'li ultra grafikli mühendis maaşları.

  • Makina mühendisiyim, 3 sene kendi alanımla ilgili işler yaptım sarmadı, stresli ve insanı haddinden fazla yoran işlerdi.

    (insanlarla uğraşmak bana göre değilmiş.)

    Şimdi 5 senedir planlama uzmanı olarak çalışıyorum maaşım 5000 tl.

    Maalesef kendi çevremden ve arkadaşlarımdan da bildiğim üzere mühendislik sektöründe işsizlik had safhalara ulaşmış.

    Bu sebeple yeni mezun ya da yeni bir işe başlayacak arkadaşlara ufak bir tavsiye niteliğinde şunu söylemek isterim;

    maaş alıyorsunuz diye müdürlerinizin ve patronlarınızın sizi 7/24 sömürmesine izin vermeyin, iş haricinde de sosyal bir yaşantınız olduğunu unutmayın, esnek çalışma saatleri ayağına herhangi bir sıkıntıda size zorunlu mesailer yaptırmalarına izin vermeyin. Güzel paralar kazanmak insanı tabii ki mutlu eder ama genç yaşantınızda her şeyi kafaya takmaya başlarsınız.

    10k + üstü maaşı olan tecrübeli bir mühendis abim stresten dolayı depresyon ilaçlarına başladı, inanın değmez.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ColonelLanda

    E iş yok olayları palavra mi hocam daha lisedeyim pek bir bilgim yok ama konunun altındaki maaşlar fln gayet iyi geldi bana yeni mühendisler icin

    Kardeşim sana tavsiyem sosyal medyada gördüğün herşeye inanma.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.