Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2019

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
487
Cevap
28
Favori
138.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle konumuz hayırlı olsun,
    Daha öncede bu konuyu açmıştım,2018 maaşları için bkz :
    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/135639116

    Bilgisayar , Elektrik - elektronik ve mekatronik mühendisliği ya da herhangi bir mühendislik mezunu , orta seviye ingilizce bilen , orta universite mezunu ( kocaeli ,gazi , ege ktü , ankara vs. ) gibi gözlemlediğiniz maaşlar nelerdir merak ediyorum yeşillendirebilirseniz sevinirim .

    Konuyu öne çıkararak,daha çok kişiye ulaştırabiliriz.

    Ufak bir dipnot : Daha çok yardımcı olması açısından hangi universite mezunu olduğunuzu belirtirseniz daha faydalı olur.


    EDİT; 2020 MAAŞLARI İÇİN :https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/141591455



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FEC8BB1EA -- 12 Ocak 2020; 12:19:24 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Meslekte 20 senesini tamamlamis 40 yasin ustunde bir makina muhendisi olarak bir iki kelam etmek istedim. Biraz uzun olabilir. Durumunuz yoksa okumayin :).
    Yazacaklarim buyuk ve kurumsal firmalar icindir. Son iki isyerim bu sekilde idi bir oncekinde 2 yil su andaki isyerimde ise 15 yildir calisiyorum.
    Oncelikle kendim ile ilgili kisa bilgi. Lisans Makina Muhendisligi, Yuksek Lisans Isletme, Almanca ve Ingilizce yi akici seviyede konusuyorum.
    Calistigim sirketin (sektorunde dunyanin en bilinen ve prestijli markalarindan) Turkiye operasyonunda 13 yil calistiktan sonra 2,5 sene once yurtdisina gorevli olarak atandim ve halen ayni ulkede devam ediyorum. Yonetici olarak calisiyorum ve yaklasik 1000 kisilik operasyonel bir ekipten sorumluyum. Daha fazla spesifik detay veremeyecegim zaten gerekte yok zira konuyla direk alakali degil.
    Basta belirtigim gibi genel olarak buyuk ve kurumsal firmalar ile alakali sadece maas ile ilgili bilgi degil bir iki nacizane tavsiye de bulunacagim. Maddeler halinde yazacagim icin biraz kopuk kopuk olabilir kusuruma bakmayin.

    1. Oncelikle kucuk ve orta olcekli isletmelerde maaslarin bu kadar dusuk olmasi uzucu ancak bir taraftan da anlasilir. Bu isletmeler konu icinde belirtildigi uzere cok kalifiye elemana genel olarak ihtiyac duymayabilir. Orta kademe ve biraz sef ustabasi arasi bir gorev yeterli gorulecektir. Bu baglamda taninmamis universitelerden mezun dusuk-orta kalifikasyonda muhendisler yeterli olacaktir. Bu durumda da zaten arz talepten cok daha fazla oldugu icin (egitim sistemi sagolsun) odenen maas dusecektir ki piyasa da oyle zaten.
    2. Buyuk sirketlere gelecek olursak calistigim sektorun genel turkiye ortalamasi yeni baslayan muhendisler icin 16 maas seklinde dusunecek olursak aylik net 4500-5000 tl arasinda seyrediyor. Artik cok fazla universite takintisi yapan sirket kalmadi. Daha farkli ozelliklere bakiyorlar. Tabi ki burada da bunun icin bir sInIr var ancak A sinifi universiteler ile B sinifi universiteler arasinda bir fark kalmadi.
    3. Universite ayriminin hala yapildigi sektor ve sirketler var. P&G, Unilever, PWC, Ernst&Young, Deloitte vs gibi sirketler halen Bogazici, ODTU, ITU, Sabanci, Koc ayarindaki universitelerden calisan aliyorlar. Bunlarin disinda giren yok mudur vardir ancak oran bu universiteler icin daha yuksek.
    4. Eger A ya da B sinifi bir universiteden mezun iseniz sizi digerlerinden ayiracak ozelliklere sahip olmaniz lazim. Oncelikle yabanci dil konusu cok onemli. Ingilizce ve eger mumkunse bir yabanci dil cok fark yaratir. Ancak burada bu dilleri gercekten konusabiliyor olmaniz lazim. Oldugunuzdan daha fazlasini soylemek sizi gorusmede zor duruma sokar.
    5. Stajlariniz cok onemli. Iyi firmalarda ici dolu stajlar yapip birseyler ogrendiyseniz bu sizinle ilgili ciddi bir intiba verecektir.
    6. Bazi firmalarin okul doneminde de uzun donemli staj firsatlari oluyor. Bunlardan birine dahil olmus olmaniz tecrube kazanmaniz acisindan onemli.
    7. Universite doneminde eger ozellikle mesleginiz ile ilgili part time da olsa bir calisma imkaniniz olmussa size bir avantaj saglayacaktir.
    8. Bir amaca yonelik sosyal faaliyetler is gorusmesinde size arti puan kazandirir.
    9. Piyasada cok buyuk olmayan ancak yabanci kokenli enteresan firmalar var. Bu firmalar cok bilinen firmalar degil ancak maas konusunda cok ekstrem konumda olabiliyorlar. bir onceki isyerimde bize su kimyasali tedarik eden amerikan kokenli bir firma vardi. Kimya muhendisi bir satis temsilcisi calisiyordu. Dogru olup olmadigini bilemem ancak net maasinin 3000 usd oldugunu soylemisti.
    10. Unutmamaniz gereken bir diger nokta ise isverenin gozunde ona kazandirdiginiz para kadar onemlisiniz. kucuk ve orta olcekli isletmelerde bu daha on plana cikar ancak kurumsal sirketlerde de sirket karina gorunecek bir sekilde etki ederseniz hem kariyer hem de maas anlaminda cok degisik noktalara gelebilirsiniz.
    11. Yine bu ve benzeri konular altinda ozellikle kurumsal firmalarda torpilsiz bir giris olmayacagindan yakinan cok arkadas var. Bir konuyu acikca belirteyim. Torpilden ziyade referans onemlidir ancak size referans olan kisi eger ozellikle ayni sirkette calisiyorsa sizin kalifikasyonunuzun bu ise uygun olmadigini biliyorsa emin olun kendini bu riskin altina sokmaz. 15 senedir calistigim en son sirkette referans oldugum kisi sayisi belki uctur buna karsin talepte bulunan tanidik, akraba, es dost sayisi 100 u gecmistir. Devlet daireleri vs icin birsey diyemem ancak ozel sektorde kisi ve kurumlar kendi karlarina bakarlar. Istisnalar olabilir ancak geneli bozmaz.
    12. Yine buyuk ve kurumsal firmalarin cogu ozellikle son 10 senede yan haklari da oldukca iyilestirdi. Yillik prim, ozel saglik sigortasi, belirli donemlerde erzak cekleri, kira yardimlari, sirket bunyesinden kredi opsiyonlari, gorevinize gore kiyafet cekleri aldigim ya da arkadaslarimdan duydugum bazi yan haklar.
    13. Ne yazik ki hem burada hem cevrenizde sizi yanlis yonlendirecek, dogru bilgiden ziyade ya dedikoduya ya da kisisel intibaya dayali yanlis bilgi veren insanlar olacaktir. Kulak asmayin. Yukarida belirttigim uzere kendinizi diger adaylardan farkli kilacak somut ozellikleriniz varsa is bulma acisindan korkmaniza gerek yok.
    14. Yurtdisi imkanlarina gelecek olursak, kendi cevremden bircok kisi ozellikle gectigimiz 3-4 senede Almanya, Amerika, Kanada agirlikli olarak ulke degistirdiler. Burada genel olarak 2 yol kullanabilirsiniz. Turkiye de calistiginiz sirket yabanci kokenli bir sirket ise ya expat olarak (sureli) ya da lokal kontrat ile baska bir ulkeye gidebilirsiniz. Ikinci yol ise yurtici ve yurtdisi headhunter lar vasitasi ile direk yurtdisindaki pozisyonlar icin gorusme yapabilirsiniz. Ikinci durum icin oldukca kalifiye ve yetkin birisi olmaniz gerektigini soylememe gerek yok.
    15. Yurtdisi maaslar icin de burada ne yazik ki bircok yanlis bilgi okudum. Ozellikle avrupa ulkeleri icin maaslariniz yaptiginiz is ve konumunuza gore cok degiskenlik gosterebilir. Bunun disinda vergi oranlari hem ulkeden ulkeye hem de aile durumunuza, cocuk sayiniza bagli olarak degisir. Maaslari cok merak ediyorsaniz Glassdoor.com vb siteler en azindan bir fikir verir ancak orada bile cok yaniltici bilgiler olduguna bizzat sahit oldum. Bir de yurtdisinda brut ve net arasindaki fark cok fazla olabiliyor. duydugunuz rakamlarin cogunlugu bruttur. Ozellikle 10.000 Euro vs diye yazilmis rakamlar varsa.
    16. Ise basladiktan bir sure sonra ilgili sektorleri ve departmanlari taniyacaksiniz. Kariyerinizi ne sekilde yapacaginiza karar verin. Oradan oraya suruklenmeden ne istediginizi bilir bir sekilde calisirsaniz istediklerinize daha rahat ulasirsiniz. Once operasyonda baslayip sonra finansa gecip sonra satista devam ederseniz sizi CEO yapmazlar. Rotasyon iyidir ama her bolumde 1-2 sene kalirsaniz baska bir intiba birakirsiniz.
    17. Yonetici olmak gibi bir kayginiz yoksa ve kafam rahat olsun ama iyi para kazanayim diyorsaniz bir konu secip uzmanlasin. Alani secerken gecerliligini uzun sure koruyacak olmasina dikkat edin ve kendinizi guncel tutun. Ornek vermek gerekirse vergi mevzuatinda uzmanlasin, kalip dizayni ve imalati konusunda uzmanlasin, PLC ve otomasyon konusunda uzmanlasin (bu konu ozellikle Industry 4.0 ve IoT sonrasi cok daha fazla enteresan olabilir), data analizcisi olun vs.vs.

    Basta dedigim gibi biraz uzun ve kopuk kopuk oldu ama umarim ilgilenen arkadaslara faydasi olmustur.
    İstanbul'daki firmalar bilkent bilgisayardan 2.7 (2.6 da olabilir) ile mezun olan bir arkadaşıma 3500 ile 4500 arası teklif etmişler. Şuan ankara'da bir savunma sanayi firmasında çalışıyor, geçen sene 5500 ile başladı yılda 16 maaş. Bu sene zam da almıştır.

    ilk girişte bile olsa 4500'den aşağısını kabul etme, eğitimine yazık, boğaziçi, bilkent, odtü gibi okullarda okumak kolay değil. Management ağırlıklı işler yaparsan 3-5 sene sonra mühendislerin rüyasında göremeyeceğin paraları da kazanabilirsin. Boğaziçi bu konuda baya iyi.

    Bana sorarsan yurt dışına kapak atmaya bak.
    Ben özel sektörde işçiyim. 2400maaşım var.

    Bir mühendisin başlangıç ücreti en az 10000 olmalıdır. yapılan yorumlardan Anladığım kadarıyla 2500 3000 e eyvallah diyor mühendislerimiz.
    Çok üzücü 😔
    Bu şartlarda iyiki okumamışım veya okuyupta ne olacak diyen insanlar karşısında sessiz kalmak gerekiyor.
  • dediğin okullardan ortalama bir mezun başlangıç için 2500 4000 arası alır.
  • Çok şanslıysa 5k şanssızsa 2k idealse 2.5~3
  • Aselsan başlangıç maaşı 6-8 k civarı diyorlar hocam

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • aselsan'a da herkes giremiyor işte.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5k + başladım itü makina daha 1 ay oldu mezun olalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Riven Mı -- 1 Nisan 2019; 12:57:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni basladim(1sene) gercekci olarak maas:(bilgisayar müh)6100 net,brüt yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi politiks -- 28 Mart 2019; 18:43:11 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bogazici bilgisayardan max 2.5 ile mezun olan kac alir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hynx -- 28 Mart 2019; 18:46:13 >
  • politiks kullanıcısına yanıt
    hangi uni cikislisiniz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İnşaat mühendisi yapı denetim maaşı asgari ücret

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hocam gazi elektronik sıralama 20k



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heroizen -- 28 Mart 2019; 19:16:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • politiks kullanıcısına yanıt
    tam olarak ne iş yapıyorsunuz yazılım değil sanırım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şimdi gelir herkes yeni başladım, yok 1 sene oldu, aldığım para 5000 - 6000 felan yazar da bunlar gerçekçi değil.
  • Up up meslek seçeceklere faydali

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cogunlukla 3-4 arası
    tabi bide iş bulamama durumu mevcut.oyle 10 falan herkese vermezler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TCDD harita mühendisi 6500 tl
    Başka bir arkadaş DSİ matematik mühendisi 5900 tl

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayar mühendisleri hangi üniversiteden mezun olduklarını da yazabilirler mi lütfen?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bir tane doktor yazalım o zaman Aile hekimi Yer:Maraş Yaş 26 Alınan net ücret:14000 TL

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hynx

    bogazici bilgisayardan max 2.5 ile mezun olan kac alir?
    İstanbul'daki firmalar bilkent bilgisayardan 2.7 (2.6 da olabilir) ile mezun olan bir arkadaşıma 3500 ile 4500 arası teklif etmişler. Şuan ankara'da bir savunma sanayi firmasında çalışıyor, geçen sene 5500 ile başladı yılda 16 maaş. Bu sene zam da almıştır.

    ilk girişte bile olsa 4500'den aşağısını kabul etme, eğitimine yazık, boğaziçi, bilkent, odtü gibi okullarda okumak kolay değil. Management ağırlıklı işler yaparsan 3-5 sene sonra mühendislerin rüyasında göremeyeceğin paraları da kazanabilirsin. Boğaziçi bu konuda baya iyi.

    Bana sorarsan yurt dışına kapak atmaya bak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-40C5DD97E -- 28 Mart 2019; 20:37:23 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.