Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (259. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
18.168
Cevap
710
Favori
808.581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 257258259260261
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu güm tchibo ya uğrama fırsatım oldu uzun zamandır kahve ölçü kaşığı arıyordum 12 tl ye alabildim sonunda.
    Uğramışken süt sürahisi gördüm, 40 tl olduğundan almadım. Alıp kullanan var mı latte art yapmaya uygun mu? Cezveden bozma birşey 40 tl olurmu ya.başka yerden tavsiye edebilecek olan var mı? En kötü aliexpress ten 3,4 dolara alıp deneme yaparım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arandur kullanıcısına yanıt
    Delonghi EC221 ler de baya var. Onlar nasıl sizce ? Onlarda yapılabiliyor mu ? Diğer kahve çeşitlerini yapmaya olanak sağlar yazıyorda.

  • Merhaba
    Espresso ile yapılabilen kahve türevlerinden bahsediyor.Espresso: Taze öğütülmüş kahve çekirdeğini yüksek basınca tabi tutarak çıkartılan nefis ötesi kahve özütüdür.

    Americano: Su ile espressoyu karıştırırsanız Americano olur.

    Macchiato: Espersso’ya bir damla süt eklenmesi ile elde ediliyor. Ama şimdilerde daha çok süt köpüğü ekleniyor. Üzerlerinde azıcık beyazlık olan ve süslemeleri en çok yapılan kahve türü bu.

    Au Lait: Fransızca sütlü kahve anlamına geliyor. Espresso ve süt karışımı demek. Sütü soğuk katanlar, sütü sıcak katanlar bu kahve türünün envai çeşidi bulunuyor.

    Latte: espresso, süt ve süt köpüğü karışımı demek. Ancak İtalya’da latte sipariş ederseniz masanıza sadece süt gelir.

    Cappucino: 1/3 Espresso oranına 2/3 taze yağlı sütün köpürtülerek hacim kazandırılan içecek, Oldukça farklı varyasyonlarda yapılabiliyor.

    Mocchacino: Latte gibi espresso ve süt ana bileşenleridir. Farkı kakao tozu veya çikolata eklenmiş olmasıdır. Cafe mocha sıcak çikolataya espressonun eklenmesi ile oluşuyor denebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • m1xer kullanıcısına yanıt
    Ben barista sepetinden almıştım hocam bir bakın isterseniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m1xer kullanıcısına yanıt
    Anlıyorum. Ama sanırım beko bkk2170 te süt köpürtme özelliği yok. Yada ben farkedemedim. Özellikle incelemeye çalıştım süt köpürtüyor mu diye ama göremedim.
  • Merhaba
    Süt köpürtme özelliği bütün espresso makinalarında olması gerekiyor. Beko da da var youtube videolarını izleyebilirsiniz. Hatta gagia evolotiondu galiba yurt dışındaki ismi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m1xer kullanıcısına yanıt
    İlginiz için teşekkür ederim
  • ßyİsMaİLCaN ß kullanıcısına yanıt
    Hocam içersinde ml ler yazıyor mu acaba ? Birde kaçlık aldınız?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: m1xer

    Bu güm tchibo ya uğrama fırsatım oldu uzun zamandır kahve ölçü kaşığı arıyordum 12 tl ye alabildim sonunda.
    Uğramışken süt sürahisi gördüm, 40 tl olduğundan almadım. Alıp kullanan var mı latte art yapmaya uygun mu? Cezveden bozma birşey 40 tl olurmu ya.başka yerden tavsiye edebilecek olan var mı? En kötü aliexpress ten 3,4 dolara alıp deneme yaparım

    İkea da mattlig adıyla 500 ml 15 tl.Ben Ebaydan 350 ml 6 dolara falan almıştım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SoldaTr

    Ürün geldi. Kol gibi olan yerdeki kahveyi koyduğumuz yer plastik değil metal veya çelik her neyse artık :) yarın kullandıktan sonra tekrar yazarım

    Güle güle kullanın
  • Önceleri çekilmiş kahve alıyordum.Burayı araştırdıktan sonra bir öğütücü ve lavazza 1 kg çekirdek kahve aldım.

    Paketi açtıktan sonra nasil muhafaza etmeliyim çekirdek kahveyi?

    İnternette, lavazza baristası dolaba koyun demiş,başkası dolaptan uzak tutun demiş. Ağzı kapalımı olmalı yoksa çekirdekte önemsiz mi?
  • Yaklaşık 1 senedir popcorn makinesi ile kendim kavuruyorum, ancak son zamanlarda günlük kavurduğum porsiyon yetmemeye başladı (az kavurmak için zor değil ama birden fazla parti yapınca baya uğraştırıyor) alternatif olarak önerebileceğiniz bir cihaz var mıdır? (Kafamda bir bütçe yok ama yaklaşık 200-300 arası bişey diyelim uzun süreli kullanacağımı varsayarsak)
  • alvarez kullanıcısına yanıt
    Çekirdek kahveyi valfli poşette saklayabilirsiniz.Buzdolabına koyulduğunu ilk defa duydum.
  • alvarez kullanıcısına yanıt
    Ben hava almayacak şekilde serin bir yerde saklıyorum malum kış geldi yazlarıda buz dolabında muhafaza ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m1xer kullanıcısına yanıt
    Yazmıyorum ben 300 veya 350 lik almıştım 500 luk kalmamıştı hatta 1 hafta bekledim eklenmeyince daha az olanı aldım ama iyiki küçük almışım dedim sonradan tek kişi için yetiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • alvarez kullanıcısına yanıt
    lavazza(ve fabrikasyon ambalajlı satılan tüm kahveler) size ulaştığında zaten tazeliğini yitirmiştir. çooook çok uzun süreler saklamayacaksanız ambalajının ağzını iyi şekilde kapatın, rutubetsiz güneş görmeyen bir ortamda(mesela mutfak dolabı) saklayın, yeterli bence. normalde valfli pakette saklamak en iyisidir. buzdolabında saklamak hiç doğru bir yöntem değildir. tamamen hava almayan kavanoz vb. de de saklamak yanlıştır. bir çok işletmeye kapsül makineleri satan ve bu makinelerin normal yolla hazırlanan espresso'dan daha doğru ve daha taze! olduğunu iddia eden bir kuruma yakışır bir barista açıklaması olmuş gerçekten
  • kbere K kullanıcısına yanıt
    Sizin blogunuzda belirttiginiz kahve satan yerlerin, ornegin lavazzadan farki nedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kbere K kullanıcısına yanıt
    Lavazza kadar bu işi amatörce yapan firma varmıdır merak ediyorum.Sattıkları öğütülmüş kahveler için 4 farklı demleme öneriyorlar.Bunlar; french press,filtre kahve,moka pot ve espresso.Pakette ki kahvenin de öğütülme derecesi fine.Crema e Gusto olan kahveyi french presse uygun diye almıştım, çöpe gitti.
  • alvarez kullanıcısına yanıt
    farkları taze kavrulmuş kahve satıyor olmaları. detaylıca yazayım ki sonradan okuyacaklara da faydası olsun. starbucks, lavazza, nero, illy, tchibo, kahve dünyası, caribou, kuru kahveci mehmet efendi vb. büyük kahve satıcıları kahvelerini kavururlar, sonrasında bunları sihirli(!) paketlere koyar ve bizlere taptaze(!) ulaştırdıklarını söylerler. paketlerin üzerinde ne zaman kavrulduklarına dair bilgi olmasa da türkiye'de geçerli yasal mevzuat gereğince paketleme tarihinden itibaren 2 yıl sonrasına son kullanma tarihi koymak zorunda olduklarından, kavurma tarihi bu tarihin 2 yıl öncesidir. bu tarihi incelerseniz genelde 4-5 ay önce kavrulmuş bir kahveyi satın almış olursunuz.

    peki kahve ne kadar süre tazedir? 2007-2011 yılları arasında SCAE (Avrupa Nitelikli Kahve Derneği) Türkiye Koordinatörlüğü görevini yürüten, yıllardır Dünya Barista Şampiyonalarında jürilik yapan, 2008 yılında Kopenhag’da, SCAE tarafından düzenlenen organizasyonda 1900 üye içerisinden ‘En iyi Kahve Eğitmeni’ ödülünü alan Şerif Başaran'ın yazdıklarını aynen alıntılıyorum. (Özelliklerini bilhassa belirttim ki konu hakkında ne kadar bilgili bir kişi olduğu anlaşılsın)

    quote:

    En en önemlisi, Kahve'niz taze olmalı. Kavrulduğu tarihten 5-6 gün sonra en ideal içme zamanıdır. 15 güne kadar o kahvenin tüm aromalarına ve karakteristik özelliklerine ulaşabilirsiniz. 15-30 gün arasında düzgün muhafaza edilirse, aromasının azalması sebebiyle karakteristik özelliğinden de kaybetmeye başlayan bir kahve elinizde olur. 30-45 gün arasında ise kahvenin de çeşidine bağlı olarak, bayatlama yavaş yavaş algılanmaya başlar. Eğer Arabicakahve türüyse, Espresso yaparken kreması daha ince gelmeye başlar. 45 günün üzerinde olan kahve, ilk günkü aroması ve karakteristik özelliğinden sadece %20-%30'unu yansıtabilir, tatlar çok farklılık gösterebilir (bayatlama, tatsızlık, vb).


    Peki büyük kahve üreticileri bunları bilmezler mi? Bilirler. kahvelerini dünya(veya ülke) çapında taze olarak kavurup 15 gün içinde elden çıkaramayacaklarına göre ne yaparlar? gövde denilen, kahvenin telvemsi tadını barındıran kısmı güçlü çekirdeklere yoğunlaşır, sonra da bu çekirdekleri koyu biçimde kavururlar ki ferda anıl yarkın'ın da dediği gibi aylarrrr geçse de yıllarrr geçse de kahvede nemlenme, bozuk bir tat gibi sorunlar oluşmasın. (çünkü aşırı kavurma sonucu aroma tamamen ölmüş, geriye renk ve gövde kalmıştır)

    Taze kahve kavuran ve bir kısmını blogumda yayınladığım yerler kahveyi ya sizin siparişiniz sonrası kavurur, fermuarlı paketine koyar, size teslim eder. Ya da günlük/haftalık sipariş ortalamasına göre ezberden kavurur, paketleyip raflara koyar, raflardaki paketlerin 1 haftayı geçmemesine dikkat eder.

    ha bir de @StillB0rN un da örneklediği gibi bu tarz yerler global şirketler olduğundan bir noktadan sonra kahveden tamamen yabancılaşırlar. uzmanlığı kahve değil işletme olan yöneticiler tarafından yönetilir, kahve işini yapmaları için kahve eksperi adlı elemanlar çalıştırır, ancak bu elemanlar adlarının hakkını verse bile üstlerinde yine satış ve kar konularına önem veren, dönemlik kar artışları ile ciro hesaplarında olan kişiler vardır. kahve ile ilişkisi 2-3 ay olan bir insan bile french press için öğütülmüş kahvenin espresso'da, espresso için öğütülmüş kahvenin ise french press'te kullanılamayacağını, filtre kahve için daha az kavrulmuş, espresso için biraz daha fazla kavrulmuş çekirdek kullanmak gerektiğini bilir. ama koskoca kahve devlerinin yöneticileri bunları ya bilmez(evet gerçekten bilmez çünkü asla kendi kahvesini hazırlamaz) ya da bilse bile "yaz hepsini millet alsın, beğenmezse içmez, dünya çapında herkes bir kere denese milyarlarca paket satış olur, seneye başka çekirdek, başka janjanlı paketle yine satarız" der ve geçer. bu numaralarla gerçekten çok uzun süreler de başarılı oldular. benim gibi enayiler hep hatayı kendisinde aradı, kötü kahveler arasında kendime göre kötünün iyisini bulup "ufff çok güzel kahve" dedim. kimimiz "espresso çok koyu yeaaaa, içilir mi bu" dedi. kimimiz süt ve şekere boğup kahve adı altında sütlü tatlı tüketti.(itiraf ediyorum bu da benim) taa ki 3. dalga kahve akımı ortaya çıkana kadar.

    abd ve batı avrupa'da 2000'lerin başında, ülkemizde ise son bir kaç yıldır etkisi görülen 3. dalga kahve akımı tonlarca kahveyi üretim bantlarında kavurup paketleyip, saldım çayıra mevlam kayıra yöntemiyle üstüne su döküp içmek yerine, kahveye et gibi, şarap gibi işlenmesi önemli bir gıda statüsü verip, üretildiği çiftlikten(bakın ülke değil çiftlik), işlenme yöntemine, kavurmadan demleme sıcaklığı ve gramajına kadar bir çok detay önem verip, kahve dükkanı işletmecileri veya kahveseverlerin kendi damak tadlarına uygun özgün tatlar üretebilmesine olanak sağlıyor. nedne ülke değil de çiftlik veya dar bölge(köy,kasaba,şehir) diyarbakır karpuzu, adana karpuzu, tekirdağ karpuzu gibi düşünün. hepsi türkiye karpuzu ama bir çok yönden birbirlerinden farklılar. hatta kahve gibi hassas bir üründe ben emek verip çok başarılı bir kahve yetiştirirken, karşı komşum sallamayıp berbat bir ürün çıkarabilir, belki 1 yıl sonra tam tersi olur. kavrulma da çok önemli. ben az kavrulmuş, ekşiye yakın bir kahve severken, siz koyu kavrulmuş kahveyi sevebilirsiniz. (bu arada endüstriyel kahvelerin paketlerinde az kavrulmuş yazanları dahi çok kavrulmuştur, teknik olarak yanmıştır.)

    ha kahve demek sadece kahve ve su ile yapılan ürünler değil. endüstriyel kahve firmaları özellikle son dönemde süt, şeker, meyve şurupları, çikolata vb. öne çıkaran çeşitli tariflerle piyasada yer tutuyor. bunlar da lezzetli ürünler. ama tabii ki sadece yüzde 10'u kahve olan şurupla tatlandırılmış, bardağın kalanı süt ile doldurulmuş üründe kahve tadı 2. hatta 3. planda kalıyor. yine de bu tür ürünlerde bile taze kahve kullanıldığında tadın farklı olduğunu göreceksiniz.




  • Faydali bilgiler icin tesekkurler @kbere



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murrz2643 -- 26 Ekim 2015; 21:02:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 257258259260261
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.