Şimdi Ara

Gelin size bir PSU nasıl seçilir anlatayım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet beyler bayanlar. Yazı uzun olmasına rağmen okursanız balık tutmayı öğrenmiş olursunuz. Aydınlanır çağ atlarsınız.

    Öncelikle dünyanın neresi olursa olsun neredeyse bütün güç kaynakları Çinde üretiliyor. İçindeki bazı önemli parçalar Tayvandan alınır çünkü bu parçaların fabrikaları dünyada sadece Tayvanda vardır. Kaliteli bir çeşit kapsitör Japonyada üretiler. Japanese Kapasitör diye ünlenmiştir. En pahalı güç kaynaklarında Japanese Kapasitör diye bir ibre yazar genelde(merak etme odun gibi ön plana koyarlar, senin aramana gerek kalmaz). Avrupa da üretim yapanlar aslında bir çok parçayı Çinden, bir iki parçayı Tayvandan ve Japanese Kapasitörleri Japonyadan alabilirler. Yani Avrupa veya Çin olmasının bir farkı yok PSU larda. Lakin Avrupa diyince genelde Avrupa markaları kaliteye önem verdikleri için PSU larda kaliteli parça kullanmış OLABİLİRLER. Çünkü bu güç kaynaklarında Çinde çok kaliteli üretildiği gibi çöp dediğimiz ürünlerde çıkar. Neyse üretimi uzatmayalım.

    1-Bir PSU seçerken en önemli etken kaç Watt verdiğidir. Senin bileşenlerinin kaç W çekeceğini bilmen ve üzerinde 50 Watt esneme payı koyman gerekir. Bileşenlerin kaç W çektiğini her bir bileşenin marksının internet sayfalarında bulabilirsin. Muğakkak yazar. Ya da bunların hepsini içeren 3.parti kişiler tarafından oluşturulmuş siteler mevcut. İngilizce " Computer W calculation" diye google yazsan zaten bir ton çıkar. Türkçe olarakda Çizgi Elektroniğin oluşturduğu bir site var aşağıya linkini:http://www.cizgi-rma.com/calculator


    2- Kaç Watt gerektiğini biliyorsun, şimdi ürün seçiceksin. Taaaa ilk başta söylediğim gibi XXX markası süper herkez ondan almalı diye bir şey yok. Unutmaki, Çinin dandik ürünleri haricinde PSU üreten toplam ~10 tane fabrika var ve markalar bu fabrikaları kullanıyor. Yani bir çoğu aynı fabrika ürünü.
    80Plus sertifikası nın kaliteyle hiç bir alakası yoktur. Firmalar arasındaki rekabetten dolayı tüketici ye 80Plus sertifikası olmayan ürün kötü ürün algısı yaratıldı. Hiç bir alakası yok.

    80Plus bir kurum ve bu kurum güç kaynaklarının verimliliğini test ediyor. Örneğin senin bilgisayarının bileşenleri diyorki güç kaynağına, bana 350W ver, senin güç kaynağında 350W istenen gücü 400W olarak veriyor. Burada 50W lık ekstra güç çekilmiş oluyor, senin evinin prizinden. Bu 50W, güç kaynağı içindeki dirençlerle durduruluyor ve bileşenlerine 350W veriyor. Buradaki olay prizden 50W lık gücün çöpe gitmesi. Bu durumda verimi %87,5 olur. Yani kaliteyle çok alakası yoktur. Daha çok ekonomi üzerinedir. Bir ürün sırf 80Plus diye örn 500tl fazla verilmesi saçmalık olur çünkü zaten o güç kaynağının hayatı boyunca 500tl lik bir fark yaratmayabilir(50W bir örnek).

    Ama şöyle de bir gerçek var: 80Plus bir kurum olarak ürünleri test ediyor. Yani bu kurum olmasa markalar dicekler ki(zaten diyorlar) benim ürünün %90 verimli, benim ki %99 ve bunları test etmiş biri olmadığı için inanmak zorunda kalırsın. 80Plus sertifikası bir güven veriyor. Fakat distributorler sahte 80Plus logosu basıp ürünlerinin üzerine ekliyorlar. Aşağıda ki linke baktığında, bir örneğini görebilirsin, dandik çöp ürün üzerine S..ment! bilgisayar 80PLus diye logo basmış. Bunları kontrol etmek istiyorsan 80PLus sertifikasının internet sitesine bakacaksın listede var mı yok mu diye. 80Plus sitesinin adresi:
    Not: şimdi tekrar baktım s..ment in sayfasına, logoyu kaldırmışlar. DH de çok baskı yaptık, sizi şikayet edicez diyerek. Muhtemelen karşılığını aldık.
    80Plus internet sitesi:https://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSupplies.aspx

    3- Sana 700W bir PSU lazım. Online alış veriş sitelerine girdin 700W seçeneğini seçtin. Çıkan ürünlerden birini aldın eve gittin. Montajı yaptın, bilgisayarı hevesle açtın, direk girdin PUBG veya GTA 5 gibi oyunu açtın. Heyecanlısın, ilk 5 dk oynadın sonra çat diye bilgisyar kapandı... Hemen girdin DH ye başlığı açtın,sordun bilenlere.Onlar sana sorun %99 güç kaynağından dolayı dicekler. Çünkü sen 700W diye aldığın PSU 12V kanalında 400W(Örn) veriyormuş. Senin en önemli bileşenlerin(ekran kartı, sıvı soğutma, işlemci, Ana kart dan güç çeken fanlar vs) 12V kanalından beslenir. 12V diye karışık olduğunu sanma.

    PSU da mutlaka bir tablo veya liste yazar, yazamak zorunda. Senin orada bakacağın +12V yazan yerin karşılğında kaç A(Amper) yazdığı ve/veya direk Watt yazar. Bazı firmalar sadece A(amper) yazar. Bu durumda basit fizik kuralı, Güç(W) = Amper(A) x Volt(V) yani 12V x 20(örn)= 240W. Bu durumda senin güç kaynağın 12V kanalından bu önemli bileşenlere(ekran kartı, işlemci vs) maksiumum 240W veriyor demek. Ben genelde insanlara bu değeri gerşek PSU değeri diye almalarını söylüyorum. Yani 500W bir PSU da,12V kanalında 350W veriyorsa benim için o PSU 350W dır. Sende böyle al.

    Ne yazık ki ülkemizde kötü insanlar çok, bu adi insanlar hele helde dağıtıcı/distribütor ise yalan etiket basarlar. Yani normalde güç kaynağı 200W dır vede 12V kanalında 150W verir, adam gider oraya 500W güç kaynağı 12V kanalında 400W verir yazar. Bunu iyi markaları satan firmalar yazmazlar genelde!(?)(markalar böyle bir şey yazmaz, bunu burada satan firmalar yapar). EEE peki nasıl güvenecez diyorsan, belli bir güvence ne yazık ki YOK. Çok kafaya takmadan isim yapmış veya satan firma iyi bir isim yapmışsa alınabilir. Burada isim yapmış derken hiç bozulmayan gibi bir şey demiyorum. Sen hangi markadan kaç paraya alırsan al, elektronik bir ürün olduğu için bozulabilir sorun değil. İsim yapmak, sana verdikleri satış sonrası hizmettir. Eğer firma sorun yapmadan hızlı bir değişim yapmışsa( DH de firma isimlerini arayabilirsin kesin bir bilgi bulursun) bu iyi bir firmadır.(firma dememiz senin satın aldığın dükkan/online alış veriş mağazası değil, bu ürünü Türkiyeye getiren, ürünün servisini sağlayan firmadır) Aşağıya hangi firma hangi ürünü getiriyor liste halinde yazacağım.

    4- Bir PSU nun kaliteli olmasının en büyük özelliği içinde bulundurduğu korumlar. Bunlar global olarak:

    OCP- Over Circuit Protection - Yüksek akım koruması
    OPP- Over Power Protectıon - yüksek güç koruması
    UVP- Under Voltage Protectıon- düşük gerilim koruması
    SCP- Short Circuit Protection- Kısa devre koruması
    Bunun gibi bir kaç tane daha var, aklıma gelenler bunlar. Bu korumalar önemli. Hele bizim ülkemiz gibi elektrik kesintilerinin nazaran sık yaşanması, trafoların yetersizliği gibi sebeplerden dolayı bu korumalar bilgisyarının içindeki diğer bileşenleri(ekran kartı/işlemci/ anakart/ vs.) korurlar. PSU da bunların olup olmadığınada bak. Etiket kısmında mutlaka yazar, eğer varsa(OCP,OPP vs. diye yazar). Yine mağlesef adi insanlar bu konuda da sahte etiket basıyorlar. Bu yüzden 3. segmentte yazdığım gibi en iyisi firmayı DH de araştırman.

    Yazı biraz uzun oldu. Ama bunları anladıysan bir daha kimseye sorman gerek kalmaz. Bu şekilde kimse seni kendi ürününü aldırmayada çalışamaz. Bu söylediklerim haricindeki HER ŞEY teferruat dır. RGB si varmıymış, sana kalmış hoş görünsün istersen alırsın. PSU nun içindeki fan sesli mi çalışıyormuş, bakacaksın DH den bu ürün hakkında ses ile ilgili yazan var mı diye. Bobin cızırtı yapıyor muymuş, bakacaksın(bobin cızırtısı genelde ürünün serisi ile alakalı olmuyor, tekil üründe oluyor). Umarım yararlı bilgiler yazmışımdır.

    Firmalar
    Aerocool: Akortek
    Akasa: Akortek
    Dark: Akortek
    High Power : Akortek
    SeaStone : Akortek
    Seasonic : Akortek

    Thermaltake: Vektron
    Boost: Vektron
    Cooler Master (bağzı modeller): Vektron

    FSP (bağzı modeller): Cizgi Elektronik
    Vento : Cizgi Elektronik
    Raidmax (bağzı modeller) : Cizgi Elektronik

    Xigmatek : Segment
    Everest : Segment
    FSP (bağzı modeller): Segment
    Zalman (bağzı modeller) : Segment
    Cooler Master : Segment (emin değilim)

    Frisby: Comsis
    Cougar : Comsis
    Enermax: Comsis
    Foem: Comsis

    Zalman (bağzı modeller) : Gümen
    Deep Cool : Gümen

    Corsair : Tam olarak bilmiyorum, ürün gamı çok geniş olduğı için her firma bir miktar ürün getiriyor sanırım. Nereden satın aldığına göre servis sağlanıyor olabilir.

    Nagas : Çözüm (Kesin emin değilim)


    Unuttuğum varsa ekleyebilirsiniz. Yanlış bilgi varsa lütfen uyarın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kadekici10 -- 21 Eylül 2017; 11:1:12 >



  • Bunun için sabit bir konu var zaten hocam :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lana-Del-Rey kullanıcısına yanıt
    Bilmiyordum, yinede burada kalsın. O kadar yazık :D . Benim bunları yazmamın sebebi her gün DH ye giriyorum. Fakat anlamadığım bir biçimde sadece donanım bölümüne yazı yazabiliyorum. Ne spora ne gündem nede diğer başlıklarda yazı yazmama izin vermiyor. " Bu bölümde mesaj atma yetkiniz yok" diyor. Bende sürekli donanım bölümünde yazı yazıyorum.
  • Kadekici10 K kullanıcısına yanıt
    Yazı gayet açıklayıcı olmuş hocam teşekkürler





    Telefon numarası doğruladınız mı hocam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lana-Del-Rey kullanıcısına yanıt
  • Yok hocam doğrulamadım. Daha önce doğrulamıştım, bir yazıda sanırım küfür edince sınırsız banlandım . Yeni hesap açtım ama doğrulayacak numara yok yani.
  • Xephrial X kullanıcısına yanıt
    Hocam aslında neler neler yazarımda, hem yazı çok daha uzun olur hemde kesin ve kesin banlanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.